Foto: Shutterstock
Zásadným krokom pri príprave karamelu je rozpustenie kryštálového cukru na jantárovú hmotu s jedinečnou chuťou a ďalej podľa preferencií či ďalšieho použitia doplnenie o ďalšie ingrediencie.
A hoci podľa receptu to vyzerá celkom triviálne, predsalen ide o akúsi malú mágiu. Ak nepoznáte tie správne finty, môže vás karamel v kuchyni celkom potrápiť. V prípade, že sa vám už niekedy v minulosti karamel nepodaril, skúste sa nabudúce vyvarovať nasledujúcich chýb.
1. Podcenená príprava
Všetko potrebné si pripravte vopred. Príprava karamelu je totiž veľmi rýchla. A hľadať riad či ďalšie ingrediencie, keď vám karamel buble na sporáku, sa nemusí vyplatiť.2. Zlý pomer surovín
V prípade, že ste karameloví začiatočníci, pripravujte ho len podľa overeného receptu. Treba dodržať správny pomer surovín. Predtým, než sa pustíte do práce, odvážte presne všetky ingrediencie.3. Nesprávny hrniec
Na prípravu karamelu sa hodí hrniec s hrubším dnom, ktorý lepšie rozvádza teplo. Ak recept vyžaduje aj smotanu na šľahanie, dbajte na to, aby bol hrniec aj dostatočne vysoký. Po pridaní smotany by totiž mohol karamel z nízkeho hrnca vybublať von. Siahnite radšej po svetlom hrnci, aby ste mohli sledovať, ako sa farba karamelu mení, je to totiž dôležitý ukazovateľ, aby ste ho neprepálili.Foto: Shutterstock
4. Zlý cukor
Kryštálový, prípadne krupicový cukor nenahrádzajte práškovým, trstinovým ani kokosovým, z takého cukru sa vám pripraviť karamel nepodarí.5. Studená smotana
Ak máte recept s pridaním smotany na šľahanie, čím tučnejšiu smotanu použijete, tým lepšie. Z chladničky ju vyberte skôr, aby mala izbovú teplotu, prípadne ju mierne ohrejte. Po priliatí studenej smotany do horúceho karamelu môže hmota stuhnúť na kameň. Vtedy stačí len ďalej miešať na ohni. Stuhnutý skaramelizovaný cukor sa roztopí a karamel sa spojí.6. Zúrivé miešanie
Ak pripravujete suchý karamel, len z cukru a bez vody, na miešanie hneď od začiatku zabudnite. Mierne začnite miešať až potom, keď sa cukor rozpustí.7. Vysoká teplota
Pri príprave radšej zvoľte mierny plameň, aby ste predišli spáleniu a zhorknutiu karamelu, čo sa už nedá napraviť. Ak ste dosiahli požadovanú farbu, hrniec ihneď odstavte z platne, inak stmavne a zhorkne.8. Ochutnávanie
Horúci karamel dokáže byť nebezpečný, pretože dosahuje teplotu až 150 °C. Pri jeho príprave držte radšej deti bokom. Karamel ochutnávajte až po vychladnutí. Hoci jeho krásna vôňa a farba lákajú na olizovanie varešky, mohol by vám spôsobiť nepekné popáleniny.Pozrite si naše video, ako doma pripraviť karamel:
Diskusia k článku