Fedor Malík:
Cícerová polievka

Fedor Malík, 13. januára 2015     2 minúty čítania

Ani Terézia Vansová sa vo svojich kuchárskych knihách o cíceri nezmieňuje. Predsa len, táto pôvodne perzská strukovina nemá rada chladné kraje.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Na Nitriansku, na Považí, na južnom Slovensku sa jej však darí. Vo veľkom sa ani tu nepestuje. Čo na tom, že z plodov cícera sa dá upražiť i „káva“! Jednoducho cícer nie je dnes „in“...

Husté cícerové polievky kedysi pripravovala i moja kochanovská babka. Mali sme ich radi a bola i zábava. Cestou vlakom z Melčíc do Šenkvíc bolo treba stále vetrať. Dnes to však v moderných vlakoch už nejde. Dobrú cícerovú polievku však i dnes možno navariť. Pokúsme sa o to...

Cícer treba vopred namočiť do studenej vody. Najlepšie vraj potočnej a na koniec „nabobtnávania“ možno do vody pridať sódu bikarbónu. Cícer sa potom varí v osolenej vode spolu... a teraz si vyberte... s mäsom, údenými rebierkami či klobásou. (Môj priateľ René má rád cícerovú s údeným hovädzím jazykom).

V kastróle nesmie chýbať celé čierne korenie, bobkový list a malá čili paprička. Pol hodiny pred dokončením pridáme do polievky na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Keď je všetko mäkké, polievku dochutíme octom. Podávame s kyslou smotanou a pohárom vína. Najlepšia je vraj frankovka. Má výrazné protiplynové účinky...



Diskusia k článku

kuchticka
Cicer vyuzivam casto a da sa pouzit na rozn ine recepty. Chuti mi najmenej zo vsetkych strukovin, ale ma najhodnotnesie
ziviny pre nahradu za maso. Fandim teda cicero.
annik
Cícer je u nás veľmi obľúbený. Často po namočení uvarím v kuchte celý paklík cíceru a dám do malých krabičiek do mrazáku. Používam do zeleninovej polievky, ale výborný a rýchly recept je: uvariť na kocočky zemiaky, zatiaľ na oleji osmažiť cibuľku, pridať najmenej 1 ČL kari (aj viac podľa množstva jedla) na tom prehriať cícer, zjemniť trochu maslom (prípadne kokosovým olejom) a zmiešať so zemiakmi. V lete k tomu pridávam aj uvarenú zelenú fazuľku, chutí to perfektne.
oma444
Ja mam najradsej cicerovu pomazanku s tahinovou pastou.Recept je jednoduchy.Uvareny cicer rozmixujeme s troskou vyvaru z cicera,pridame cesnak,citron.stavu a tahiny.Hotovu pomazanku jemne poprasime cervenou paprikou.
rea1
cícer uvarím tak do chrumkava a vyžieram "na šparátko" miesto orieškov. alebo ho dám naklíčiť a správam sa k nemu ako k ostatným klíčkom. vtedy je úplne naj... a chuť má ako lieskovce. mne tak chutí. ale recept na polievku Vašej babky sa mi páči, takže určite skúsim, veď vyvetráme. :-))
tiginko
ja som sa naučila používať cícer často - predsa je to len vraj kvalitná bielkovina. Ale tú Frankovku musím vyskúšať, či má naozaj také účinky ako hovoríte :-)
venusa
Ja som cicer takto nepoznala. V nasom kraji panuje fazula a tej zas pomoze saturejka. K comu je dobre dat tu sodu bikarbonu, ked sa nabobce cez noc akuratne :-)
venusa
Ja som cicer takto nepoznala. V nasom kraji panuje fazula a tej zas pomoze saturejka. K comu je dobre dat tu sodu bikarbonu, ked sa nabobce cez noc akuratne :-)
PS: ten karfiol som robila podla rcp so vsetkym odporucenim, skvela kombinacia , to kysle mlieko zapadlo s chrumkavym pecivom. Akurat to pofrkanie maslom som pridala na 4 lyzice. A urbim si nabude zas a takto. Dakujem za dobre napady.
methi
Soda zmiernuje naduvanie. Ja pouzivam bobkovy list alebo zazvor, ked varim strukoviny a pridavam neskor rascu.
venusa
Vsak to vsetko naduuuva :-) Dakujem za radu, treba vyskusat, co zabera
chorvatka
Cicer sa nema varit v tej vode, v ktorej bol namoceny inak naduva. Pridajte par snietok saturejky, mater.dusky ci tymianu, je to proti naduvaniu. Katalansky oskusany recept : na orestovanu cibulu a cesnak pridat cervenu papriku nakrajanu na kolieska, nakrajané rajciny aj so stavou, osolit, okorenit s chili paprickou a cervenou paprikou v prasku a nakoniec pridat chorizo (da sa nahradit cabajkou) dochutit netreba. Do tohto zakladu primiesat uvareny cicer aj s trochou tekutiny. Je to vyborne teplé i studené
kuchticka
Vidim, ze pan Malik dal vhodne tema na diskuziu - vdaka mu. :-)))
Cicer je skutocne velmi vyzivna strukovina ktora nahradza bielkoviny. Receptov je vela, ale kazdy z vas moze zapojit svoju fantaziu a vyrobit-uvarit nieco zaujimave, vlastne a dat recept na Varechu.

Dufam, ze sa pod tymto clankom nezacne niekto dohadovat, robit "chytrejsim", ALEBO NEZACNE DALSIA ZBYTOCNA DEBATA, AKO NA "DEBATACH".
Ptrajem vsetkym pokojny cely zacinajuci rok.
finczi
Aj ja zvyknem variť polievku, nechám namočený 24 hod., vodu zlievam a varím ho v čerstvej, novej vode. Pridávam zeleninu, majoránku a čo mi napadne. Cícer mám rada. @kuchticka ďakujem, aj Vám pokojný rok prajem!
methi
Este ma napadalo pre zaujimavost.. na Slovensku je znamy asi len ten klasicky bleduckohnedy cicer. Ale existuje viacero farieb. Ja pouzivam aj hnedy (ten mame najradsej) a zeleny. Pre ukazku pridavam foto.




alena45
@methi , ani neviem, čo by som dala za také semená ! Och, myslím na siatie.
nelluska
Ja osobne používam sterilizovaný cícer a robím si z neho nátierku s troškou olivového oleja, dobre rozmixovať spolu a osoliť podľa chuti, urobiť dobrú hrianku a je hotovo. Cícer je momentálne jediná strukovina ktorú môj žlčník znesie a mne aj chutí, odporúčam.
venusa
Ten, kto ma skusenosti, mala rada. Nezlievajte vodu v ktorej sa strukoviny macaju. Strati sa vsetka sila co sa vyluhuje a polievka, ci privarok je mdly, strati tzv. riiiz. Nech robi, co ma, pomozte si roznym korenim, ked uz ;) nase stare mamy taketo malickosti neriesili a varili s rozumom.






 



TOPlist