Chladnička:
Ako najlepšie využiť potenciál vašej chladničky

Andrea Červenková, 16. novembra 2012     6 minút čítania

Pamätám si to presne: hneď ako sme začali riešiť spoločné bývanie s mojím nastávajúcim manželom, riešili sme tri spotrebiče, ktoré nemohli v našom novom byte chýbať. Bola to chladnička, práčka a sporák. Z nich je to však len chladnička, ktorá bola a je v permanencii nonstop.

Ľudia chladili potraviny od stredoveku



Foto: Shutterstock Takto vyzerali chladničky v polovici minulého storočia.
Poznatok, že sa chladom sa predlžuje životnosť potravín, je známy už od staroveku, kde na tento účel slúžili komory a pivnice, prípadne drevené debny s potravinami, ktoré sa kládli do riek, aby cez ne pretekala chladná voda.
Číňania používali na chladenie potravín a nápojov kusy ľadu. Až podstatne neskôr, niekedy začiatkom 19. storočia, však niekomu napadlo zostrojiť prístroj na udržanie chladu.

Prvé chladničky vlastne ani neboli prístroje, ale skôr skrine, ktoré mali dvojité steny, do ktorých sa vkladal ľad a ktorý pôsobil ako chladiace médium. V roku 1834 Američan Jacob Perkins žijúci v Anglicku zistil, že niektoré látky sa pri vyparovaní ochladzujú, čo postavilo základ princípu fungovania chladničiek, ako ich poznáme dnes. Prvú chladničku pre domácnosť vyrobil nemecký inžinier Karl von Linde v roku 1879 a v roku 1923 bola vo Švédsku na trh uvedená prvá elektrická chladnička s názvom Electrolux.


Foto: Shutterstock
Hoci moderné chladničky majú stále nižšiu a nižšiu spotrebu (štandardom sa stáva už energetická trieda A+ a A++), z celkovej spotreby elektriny v domácnosti tvorí spotreba chladničky až štvrtinu. Preto si pred kúpou treba dobre premyslieť akú chladničku vlastne potrebujeme a kam ju umiestnime. Akú spotrebu má vaša chladnička, sa dozviete na jej energetickom štítku.



Tipy ako využiť potenciál chladničky


Akú veľkosť chladničky potrebujete?


Mala by sa odvíjať od množstva jej užívateľov. Pre jednočlennú domácnosť stačí obvykle chladnička s objemom okolo 120 litrov, v početnejších rodinách je to zhruba 60 litrov na osobu. V domácnostiach, v ktorých sa robia veľké týždenné alebo nebodaj mesačné nákupy, treba rátať s priestorom až 100 – 120 litrov na osobu. V ideálnom prípade by mal byť priestor zaplnený minimálne na 70 %.

Kde umiestniť chladničku


Najhoršie miesto pre chladničku je v blízkosti nejakého zdroja tepla, či už je to radiátor, sporák alebo gril. Zlý je aj výklenok, v ktorom nie je zadná strana chladničky dostatočne odvetrávaná. Chladnička však nemá rada ani príliš chladné priestory, optimálna teplota na jej prevádzku je okolo 15 °C.

Čo nechladiť


Exotické ovocie, niektoré druhy zeleniny, ako sú paradajky a uhorky. Chlebu a pečivu sa uskladnením v chladničke jeho trvanlivosť dokonca skracuje a aj kvalita exotického ovocia sa pôsobením chladu môže znižovať. Do chladničky nepatrí ani ovocie a zelenina, ktoré potrebujú dozrieť.

Čo chladiť


Potraviny a nápoje, ktoré sú vychladené a zabalené.


Foto: Shutterstock


Ako ukladať potraviny do chladničky


Potraviny, ktoré silno vylučujú etylén a citlivé potraviny ako ovocie, zelenina, šaláty, je potrebné vždy oddeliť alebo zabaliť, aby sa neznižovala ich trvanlivosť. Potraviny odkladajte do chladničky tak, aby medzi nimi mohol prúdiť vzduch, teda nie príliš tesne vedľa seba. Potraviny by ani nemali dotýkať zadnej steny chladničky, aby nevlhli a nezamŕzali.

Ako rozmiestniť potraviny v chladničke


Každá chladnička má rôzne teplotné zóny, a teda každá jej časť patrí iným potravinám. Optimálna teplota na uchovanie potravín okolo +5 °C je na strednej polici. Táto časť by mala byť vyhradená na skladovanie mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov a vajíčok. Horná polica s teplotou do 8 °C patrí čerstvým potravinám, otvoreným baleniam a hotovým vareným jedlám. Najnižšia teplota +2 °C je v najnižšej polici nad zásuvkou na ukladanie zeleniny. V nej sa má uskladňovať čerstvé mäso a ryby. V zásuvke na dne chladničky, ktorá je určená na ovocie a zeleninu, je teplota do 10 °C. Poličky vo dverách sú najteplejším miestom chladničky (10 – 15 °C) a sú určené na produkty, ktoré vyžadujú len veľmi mierne chladenie, teda napríklad nápoje, horčica, kečup, zaváraniny.

Potrebujete mať systém


Pri používaní chladničky je vhodné osvojiť si, že čerstvé potraviny patria do zadnej časti chladničky pred tie, ktoré sú už v chladničke uložené. Tým dosiahneme, že väčšinu potravín skonzumujeme pred uplynutím ich doby trvanlivosti.


Foto: Shutterstock

Dobrou starostlivosťou o chladničku znížime spotrebu elektrickej energie.


Ako znížiť spotrebu


Treba dbať na to, aby boli dvere chladničky vždy zatvorené a tesnenie pevne uchovávalo chlad vo vnútri chladničky. Preto je dobré sa snažiť dvere chladničky otvárať iba v nevyhnutných prípadoch a čo najskôr ich opäť zatvoriť. Ak chladíte uvarené jedlo, treba ho nechať celkom vychladnúť – v zimných mesiacoch na balkóne v lete ho môžeme schladiť v nádobe so studenou vodou, do ktorej pridáme ľad.

Čo treba kontrolovať


Vetraciu mriežku na zadnej strane chladničky je dobré pravidelne utierať od prachu. Tesnenie okolo dverí chladničky musí byť čisté, neporušené a musí nutne dokonale priliehať po celom obvode dverí. Pri umývaní chladničky ho umyjeme teplou mydlovou vodou, potom pretrieme studenou čistou vodou. Moderné chladničky odmrazujú vnútorný priestor automaticky, keď kompresor nepracuje. Ak by predsa len nejaká námraza vznikla, nemala by byť hrubšia ako pol centimetra, pretože potom sa kompresor viac namáha, čiže rastie spotreba chladničky.



Diskusia k článku

bozulka
Dobrý článok,páči sa mi, hoci sa zdá že všetko je už známe,ale nieje to tak.Žial moja chladnička vyzerá ako tá z minulého storočia,hoci som sama.Mám vyskúšané,že banány a rajčiny do chladničky nepatria,strácajú chuť aj arómu...?Občas sa mi stane,že niečo opriem o zadnú stenu a primrzne mi to...:-)
turistka
sú tam dobré rady, banány nedávam, ani ovocie, ktoré má dozrievať
malroxa
a zaujímavé, že v poličkách, teda tej navrchu je určené výrobcom miesto na vajíčka. ale v článku sa hovorí, že v poličkách je najvyššia teplota a vajíčka majú byť na strednej polici.
paradajky nikdy nedávam do ladničky ani ovocie, cibulu, cesnak. ale uhorky, papriky áno. zdá sa mi, že tak dlhšie vydržia, neviem.
medulienka122
ja mám chladničku, ktorá podľa výrobcu má všade rovnakú teplotu, takže ja dávam do chladničky potraviny len tam, kde mám miesto, väčšinou je napchatá a aj keď sme veľkú vymenili za ešte väčšiu, stále je to málo, a to mám ešte dve mrazničky so šiestimi zásuvkami
babidka
Chladnicky na nasom trhu este jeden tazky neduh : namrzanie zadnej steny chladnicky .No a ked si nedate pozor , tak k tej stene potraviny primrznu , odmrznu ,zasa primrznu ...co znehodnocuje potraviny .Pri kupe poslednych dvoch som si davala pozor , overovala som si to u kazdeho predajcu aby som sa tomu vyhla . Chladnicky sme vyvazili s vodovahou , maju idealne miesto - a zadna stena mrazi stale . Az pri navsteve dcery / ktora sa za 3 roky stahovala 3x a stale si do noveho bytu kupila chladnicku novu /
babidka
Pocitacovy skriatok zauradoval a nedal mi dokoncit vetu :-))) Az pri navsteve dcery / ktora sa za 3 roky stahovala 3x a stale si do noveho bytu kupila chladnicku novu / sa jej konecne podarilo najst chladnicku ktora tento neduh nema !!!:-))) Skoda len , ze ona byva v zahranici a hoci sa aj k nam tato znacka dovaza , nas trh asi nie je taky zaujimavy aby sa aj pre nas vyrabala jej kvalitnejsia verzia ....
eva53
aj keď autor radí inak, ja uskladňujem v chladničke aj chlieb, jedáva ho iba manžel a polovička nakrájaného chlebíka vydrží v chladničke celý týždeň, bez chladničky začína na druhý deň plesnivieť, takže s týmto výrokom nesúhlasím, že chlieb do chladničky nepatrí
2010
U nas je teplo a vlhko cely rok, 600 l a druha 600 l sa ide pustit pred sviatkami a ide tam vsetko od chleba ktory by sa po jednom dni musel zahodit az po cokoladu co by bola roztecena ma polici atd. jasne ze ovocie aj zelenina co by dozrela do rana a zhnila do druheho ale vnutro sa da nastavit podla teplotnych zon a nemrzne vzadu.
vanilka111
a o tých vajíčkach.. všetky chladničky,čo som doteraz videla a zažila,majú nádobky na uskladnenie vajec vo dverách a nie v polici..
lucinka112
moja babka ani nemala vajcia v chladničke,ale v hrnci mala žito a tam ich mala zahrabané,a aj naši majú vajcia len tak v špajzi na polici - ale sú to domáce vajíčka,... :)






 



TOPlist