Cesta k úspechu:
Spľasol vám sneh na žemľovke? Asi ste si nedali pozor na niektorú z týchto vecí

Jana Klimanová, 10. apríla 2024     2 minúty čítania

Krásne nadýchaná snehová vrstva navrchu je povestnou bodkou na žemľovke. Keď ste sa s ňou tak pekne vyhrali, trpezlivo vrstvili pečivo, tvaroh a jabĺčka, nedopusťte, aby výsledný dojem pokazil spľasnutý sneh. Poradíme vám, ako ho pripraviť, aby ste sa vyhli sklamaniu.



Foto: Jana Kollárová

Izbová teplota

Tak ako pri väčšine surovín, aj vajcia (bielky) na sneh vytiahnite z chladničky skôr, aby mali izbovú teplotu. Ak by boli priveľmi studené, bielky by sa nedali dobre vyšľahať.

Pomalé šľahanie

Bielky začnite šľahať na nízky otáčkach, rýchlosť na stredne silné otáčky zvyšujte postupne.

Cukor až neskôr

Práškový cukor (1 lyžica na 2 bielky) alebo práškový s kryštálovým v pomere 1:1 pridávajte do vyšľahaného snehu postupne po lyžiciach, to je základ úspechu. Nešľahajte bielky s cukrom hneď od začiatku.

Pár kvapiek octu

Do snehu môžete pridať pár kvapiek octu alebo troška kyseliny citrónovej - bielky sa vyzrážajú a sneh bude pevnejší. Pomôže aj polievková lyžica kukuričného škrobu.



Foto: Jana Kollárová

Ku koncu pečenia

Žemľovku potrite vrstvou snehu až nakoniec, 10 až 15 minút pred dopečením. Ak by ste to urobili skôr, prihorel by. Žemľovku vytiahnite z rúry, znížte teplotu na 150 °C, ak máte možnosť, prepnite na režim sušenie. Navrstvite na ňu sneh a vložte späť do rúry. Prichádza čas, keď sa budete venovať len jej a sledovať sneh dovtedy, kým nezíska krásnu zlatistú farbu. Potrvá to približne pätnásť minút, ale každá rúra pečie inak.

Dajte jej čas

Po upečení žemľovku nezakrývajte. Nechajte ju odstáť a trochu vychladnúť, aby sa lepšie krájala.



ANKETA: Robíte žemľovku aj s iným ovocím než s jablkami?

63,0%



37,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist