Fedor Malík:
Barcelonská paella

Fedor Malík, 28. februára 2023     2 minúty čítania

Ryža je úžasná rastlina z rodu prastarých teplomilných obilnín z čeľade Gramineae, pôvodom z krajov tropickej južnej Ázie. Známych je viac ako 20 druhov.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fundamentálna je Oryza sativa, ryža siata. Tá poskytuje základnú výživu tretine obyvateľov našej planéty. Poznáme ju vo forme nelúpanej (peddy) aj lúpanej (kargo). Ročne sa jej na zemeguli vypestuje vyše 250 mil. ton (úroda cca 5 ton/ha). Je stravou, ale aj pitím ľudstva. Varí sa z nej pivo, dorába aj víno (japonské saké, čínske džu, či jávsky arak...).

Dnes budeme písať o ryži na tanieri. Tam ju poznáme ako prílohu, vo forme polievok (s kuracou pečeňou, gaštanmi, artičokami, čakankou) či rizota (s krevetami, homárom, bôbom, klobáskou, špargľou, feniklom, rumom, jahodami).

A potom sú tu nespočetné ryžové špeciality z celého sveta. Thajské, čínske, japonské, vietnamské, arabské, izraelské. Nepôjdeme však ďaleko. Zostaneme v rodnej Európe. Láka ma talianska ryžová kultúra (pilaf alla platesa, alla napoletana, maslové bruciato), srbský podvarak či sarma a chuťovo blízka je mi aj España.

Čo poviete na barcelonskú paellu? Tá je bez plodov mora. Potrebujete len sušenú šunku, ryžu, cibuľu, hrášok, rajčiny, strúhaný syr, maslo, muškátový orech, korenie, soľ. V hlbokej panvici to takmer všetko opražíte, zalejete vývarom, pridáte tymian. Potom pridáte rajčiny a ryžu. Rýchlo to musí zovrieť a až potom príde na rad syr, maslo, petržlenová vňať a soľ. Keď to všetko „sadne “, paellu dopečieme v rúre pri 170 °C.

Naporciujeme ju na tanier a pochlipkávame k nej suchú cavu. Ako inak? Veď sme v čarovnom Katalánsku...



Diskusia k článku







 



TOPlist