
Foto: Shutterstock
Bambusové výhonky sú mladé časti stoniek bambusu a získavajú sa tak, že sa tvrdá listová šupka, ktorá stonky obaľuje, odstráni. Dostať ich, či už zavárané alebo surové, v predajniach s ázijskými potravinami, ázijských bistrách, ale aj v supermarketoch, v ktorých majú aj regál s ázijskými prísadami.
Samotné nemajú veľmi intenzívnu chuť, preto ich mnohí považujú za mdlé. Na druhej strane, dajú sa ľahko ochutiť. Mnohí naopak oceňujú ich chrumkavú konzistenciu a sviežosť. Sú výborné do jedál pripravovaných vo woku, ale aj do šalátov.

Foto: Shutterstock
Surové či nakladané?
Bambusové výhonky by sa nikdy nemali konzumovať surové, pretože obsahujú jedovatú zlúčeninu kyseliny kyanovodíkovej. Pred konzumáciou by sa mali vždy uvariť a nemali by sa jesť vo veľkých množstvách.Ak máme čerstvé bambusové výhonky, najskôr ich ošúpeme a dáme variť do hrnca. Potom vodu vylejeme, hrniec umyjeme a dáme ich dusiť. Dusíme ich dovtedy, kým nezmäknú natoľko, že ich možno prepichnúť vidličkou, môže to trvať okolo dvoch hodín. Potom ich možno pridať do jedál.

Foto: Shutterstock
Zdĺhavá príprava a potencionálne riziko pri konzumácii sú pádnymi dôvodmi, prečo sa bambusové výhonky predávajú najmä nakladané. Tie sa do jedla pridávajú až na konci varenia. Inak sa môžu ľahko rozvariť, rozpadnúť a nebudú také chrumkavé.
Vyskúšajte ázijské jedlá s bambusovými výhonkami:
Diskusia k článku