Bambusové výhonky:
Nie je jedno, či ich použijete surové alebo nakladané. Omyl vás môže stáť zdravie

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Sú obľúbenou prísadou do ázijských jedál a ak by ste ich chceli niekedy vyskúšať, pozor si dajte na jednu zásadnú vec.



Foto: Shutterstock

Bambusové výhonky sú mladé časti stoniek bambusu a získavajú sa tak, že sa tvrdá listová šupka, ktorá stonky obaľuje, odstráni. Dostať ich, či už zavárané alebo surové, v predajniach s ázijskými potravinami, ázijských bistrách, ale aj v supermarketoch, v ktorých majú aj regál s ázijskými prísadami.

Samotné nemajú veľmi intenzívnu chuť, preto ich mnohí považujú za mdlé. Na druhej strane, dajú sa ľahko ochutiť. Mnohí naopak oceňujú ich chrumkavú konzistenciu a sviežosť. Sú výborné do jedál pripravovaných vo woku, ale aj do šalátov.



Foto: Shutterstock

Surové či nakladané?

Bambusové výhonky by sa nikdy nemali konzumovať surové, pretože obsahujú jedovatú zlúčeninu kyseliny kyanovodíkovej. Pred konzumáciou by sa mali vždy uvariť a nemali by sa jesť vo veľkých množstvách.

Ak máme čerstvé bambusové výhonky, najskôr ich ošúpeme a dáme variť do hrnca. Potom vodu vylejeme, hrniec umyjeme a dáme ich dusiť. Dusíme ich dovtedy, kým nezmäknú natoľko, že ich možno prepichnúť vidličkou, môže to trvať okolo dvoch hodín. Potom ich možno pridať do jedál.



Foto: Shutterstock

Zdĺhavá príprava a potencionálne riziko pri konzumácii sú pádnymi dôvodmi, prečo sa bambusové výhonky predávajú najmä nakladané. Tie sa do jedla pridávajú až na konci varenia. Inak sa môžu ľahko rozvariť, rozpadnúť a nebudú také chrumkavé.

Vyskúšajte ázijské jedlá s bambusovými výhonkami:






ANKETA: Už ste niekedy v jedle ochutnali bambusové výhonky?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist