
Foto: Shutterstock
Či už kupujete ovocie a zeleninu na trhu alebo v obchode, na jej povrchu sa môžu nachádzať zvyšky rôznych postrekov. Výnimkou je jedine ovocie z vlastnej záhrady, ak ho pestujete v prísnom bio režime. Ako sa zvyškov chemikálií najlepšie zbaviť?
1. Ošúpať
Keď z ovocia či zeleniny odstránite šupku, spolu s ňou sa zbavíte aj pesticídov. Nevýhodou tohto spôsobu je, že v šupkách sa nachádza aj množstvo vitamínov a väčšina vlákniny, ktorá je v ovocí a zelenine jednou z najdôležitejších zložiek.
2. Umyť vodou
Pesticídy na ovocí a zelenine sa dajú odstrániť aj dôkladným umytím tečúcou studenou vodou. Nie je potrebné používať teplú vodu, pretože to neprináša žiadne ďalšie výhody. Potom treba plody dobre utrieť. Nevýhodou je, že niektoré druhy pesticídov sa len vodou odstrániť nedajú.

Foto: Shutterstock
3. Roztok s jedlou sódou
Účinnou metódou, lepšou ako umytie vodou, je ponorenie do roztoku s jedlou sódou. Dokázalo to dokonca niekoľko vedeckých štúdii. Zmiešajte jednu polievkovú lyžicu jedlej sódy s jedným litrom vody. Nechajte ovocie alebo zeleninu namočenú v roztoku približne 15 minút. Potom dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili zvyšky sódy.
4. Octový roztok
Rovnako účinným spôsobom odstránenia pesticídov ako jedlá sóda je ocot, resp. octový roztok. Zmiešajte jeden diel octu (klasického, vínneho, jablčného) s tromi dielmi vody. Nechajte ovocie a zeleninu namočenú v roztoku približne 10-15 minút. Potom dôkladne opláchnite tečúcou vodou, aby ste odstránili zápach octu a plody vyutierajte.
Čo určite nepoužívať
Na odstraňovanie pesticídov určite nepoužívajte nijaké roztoky s čistiacimi prostriedkami alebo saponátmi, pretože môžu zanechať zvyšky nevhodné na konzumáciu a jednu chémiu len nahradíte druhou.
ANKETA: Zdá sa vám bio ovocie a zelenina v porovnaní so štandardným príliš drahé?
Diskusia k článku