Ak chýba:
Čím nahradiť víno pri varení? Použite tieto suroviny a nikto nič nespozná

Jarmila Horváthová, 25. augusta 2024     4 minúty čítania

Recept si vyžaduje víno, vy však doma žiadne nemáte, alebo sa vám kvôli jednému deci nechce otvárať nová fľaša. Riešenie existuje, namiesto vína môžete do jedla použiť iné prísady. Ak to urobíte správne, pokrm bude rovnako dobrý.



Foto: Shutterstock

Biele víno

Biele víno je pri varení dobrým pomocníkom. Pridáva sa na zjemnenie krémových polievok a omáčok, používa sa na podliatie rýb či hydiny alebo pri príprave talianskeho rizota. Ak ho z rôznych dôvodov nemôžete použiť, toto sú najlepšie možnosti čím ho v recepte nahradiť.

1. Ovocné šťavy
Ideálna je šťava z bieleho hrozna alebo jablková šťava. V obchode pre tento prípad hľadajte výrobky bez pridaného cukru, lebo aj samé osebe sú dosť sladké. Ak si nie ste istí, nahraďte polovicu šťavy čistou vodou. Kyslosť zvýrazníte pár kvapkami citrónovej šťavy alebo ešte lepšie, jablčného či vínneho octu.

2. Ocot
Jablčný alebo vínny ocot sú vhodné, ak potrebujete do jedla dostať kyslú chuť - napríklad v klasickej omáčke z bieleho vína. Ocot môžete tiež zmiešať s citrónovou šťavou a vodou v rovnakom pomere.

3. Voda, vývar, bujón
Ak máte v rúre kurča alebo zeleninu, môžete na ich podliatie jednoducho použiť vodu, vývar alebo bujón zmiešaný s trochou vínneho alebo jablčného octu.

Červené víno

Červené víno dodáva jedlám ako je guláš, divina či hovädzie mäso osobitnú plnú chuť. Aby bolo možné nahradiť túto špeciálnu chuť pri varení, musí použitá alternatíva oplývať miernou sladkosťou aj kyslosťou.



Foto: Shutterstock

1. Hroznová šťava
Dobrou nealkoholickou alternatívou červeného vína je šťava z modrého hrozna. Dodáva pokrmu miernu sladkosť, rovnako ako červené víno.

Ak do nej pridáte trochu balzamikového octu alebo citrónovej šťavy, pokrm bude mať aj miernu kyslosť, ktorá je typická pre červené víno.

Táto zmes sa veľmi približuje chuti červeného vína a je preto najlepším spôsobom, ako ho pri varení nahradiť.

2. Sušené ovocie
Použiť môžete aj sušené ovocie napríklad hrozienka alebo slivky a to s trochou citrónovej šťavy. Sušené ovocie dodá pokrmu príjemnú sladkosť a citrónová šťava kyslosť.

Pred konzumáciou ovocie zo pokrmu vyberte. Keďže sušené ovocie je veľmi sladké, malo by sa používať len s mierou.

3. Zeleninový vývar
Červené víno môžete nahradiť aj zeleninovým vývarom. Aby ste mu dodali potrebnú kyslosť, mali by ste ho ochutiť aj trochou balzamikového octu.

4. Paradajkový pretlak
Ak máte doma paradajkový pretlak, môžete ním pri varení nahradiť aj červené víno. Najprv treba pretlak trocha orestovať, tým získa jemnú pečenú príchuť, ktorá dodá pokrmu príjemnú pikantnosť. Kyslosť pokrmu môžete dodať pomocou trochy vínneho alebo jablčného octu či citrónovej šťavy.



ANKETA: Patrí podľa vás červené víno do gulášu?

34,8%



65,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist