Agátové kvety:
Vyzerajú ako biele strapce hrozna, sú sladké a jedlé. A toto s nimi robili už naše babky

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Ako deti sme agátové kvety trhali rovno z kríkov a vychutnávali ich sladkú chuť. No staré mamy s nimi dokázali čarovať viac. Pripomeňte si dnes už tak trocha zabudnuté kvety agátu... Môžete ich vyprážať v cestíčku, urobiť z nich sirup, čaj či lekvár alebo si ich pridať do raňajkovej kaše.



Foto: Shutterstock

Keď kvitnú kvety agátu, do okolia sa šíri omamná medová vôňa. Aj včely majú tieto malé biele kvietky rady. Agátový med je obľúbený, pretože práve vďaka vysokému podielu fruktózy v agátových kvetoch kryštalizuje oveľa pomalšie ako kvetový či lipový.

Za suchého počasia

Agát kvitne v máji až júni, v závislosti od nadmorskej výšky a počasia. Kvety však zbierajte len za suchého počasia – najlepšie ráno, keď rosa opadne. Vyberajte zdravé, otvorené kvety bez hmyzu - z čistých lokalít, vyhnite sa okraju ciest. Ideálne je trhať celé strapce aj so stopkou, aby sa vám s nimi dobre manipulovalo.

Pri kašli a nervozite

Agátové kvety obsahujú antioxidanty a prírodné flavonoidy. Sú tiež mierne protizápalové a majú jemne upokojujúce účinky. Tradičná ľudová medicína ich používala pri kašli a nervozite.


Kde všade môžete agatový kvet využiť

Agátový kvet sa výborne hodí do sladkých aj slaných receptov. Najtradičnejší spôsob je vyprážanie v cestíčku, ale tým sa kulinárske možnosti len začínajú.



Foto: Shutterstock

1. V cestíčku
Kvet namočíte do palacinkového cesta, rýchlo osmažíte na oleji z oboch strán a posypete práškovým cukrom. Takéto vyprážané kvety agátu sú chrumkavé a jemne sladké.

Detailnejší postup nájdete v tomto recepte:


2. Agátový čaj
Kvety agátu v čaji majú mierne močopudné účinky, pôsobia na zníženie množstva žalúdočnej kyseliny a mierny účinok majú na hladkú svalovinu a uvoľňovanie kŕčov.

3. Agátový sirup
Pripravuje sa podobne ako bazový sirup – kvety zalejte horúcou vodou, pridajte citrón alebo kyselinu citrónovú a trstinový cukor. Premiešajte a nechajte lúhovať 48 hodín, občas dobre premiešajte. Precedený sirup zohrejte za stáleho miešania na teplotu tesne pred varom a prelejte do fliaš. Výsledok je jemný a kvietkovo sladký, ideálny do letných limonád.

Podrobný recept na výborný agátový sirup aj s rozpisom ingrediencií nájdete vo videu:


Zdroj: youtube.com/@medovemotuzy

4. Agátový lekvár
Ak si radi natierate niečo sladké na chlebík alebo pečivo, spravte si teraz na jar zásobu agátového lekváru. Tento je bez umelých želírovacích prísad či konzervantov:


5. V raw kuchyni


Foto: Shutterstock

Nielen agátový med ale aj agátové kvety sa dajú pridať do smoothie, ovsených kaší alebo ovocných šalátov. Dodajú im kvetinovú arómu a sladkosť – netreba žiaden cukor navyše.

6. Kandizované kvety
Dve hrste agátových kvietkov umyte a nechajte vyschnúť. 30 g práškového cukru povarte spolu s vodou na sirup, ale nie priveľmi hustý. Nechajte vychladnúť a pomocou štetca ním potierajte kvietky, ktoré preložíte na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry a pri teplote 60 °C sušte 20 minút. Kandizované kvety agátu uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe. Môžete nimi ozdobovať torty aj dezerty.





ANKETA: Vedeli ste, že kvety agátu sú jedlé?

83,9%



16,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist