Rôzne

Zničený obrus

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 2. januára 2015

Milé varecháčky, prosím o radu, práve sa mi podarilo zničiť krásny vianočný obrus od mojej maminky. Bol vyšívaný na červenej perličke bielou bavlnkou- hviezdičky, sviečky .... Namočila som ho do letnej vody a z bielych hviezdičiek a sviečok mám ružové. Dalo by sa to nejako opraviť ? Poraďte čo s ním

@zareaguj


Diskusia k téme

viera1
V drogériách dostať Odfarbovač na omylom zafarbenú textíliu, dovozca LA NAVE Poprad.Je to na 400g textílie,tak postupuj podľa návodu.Malo by to vyjsť.V podstate je to riziko buď-alebo.Myslím,že aj Dr.Beckmann vyrába niečo také,ale ja mám odskúšané La Nave a podarilo sa.
alexdidi
Pozor, perlička nie je stálofarebná, takže sa odfarbovačom asi odfarbí tiež. Nepoteším ťa, ale už s tým asi nič neurobíš. Takéto výšivky sa musia prať rýchlo, ručne, takmer v studenej vode. Žiadne namáčanie.
marika9
Možno po viacerých praniach to povolí. Aspoň mám takú skúsenosť.
obor123
Skús to ešte raz preprať rýchle a v chladnej vode a do plákania pridaj trošku octu. Po vyžmýkaní obrus zaviň do osušky. V osuške nechaj 4-5 hod. Ak farba vyšla, tak žehličkou ho osuš. POZOR žehli na ruby. Ak farba ostala, nežehli,buď preper alebo len usuš. Dúfam, že to vyperieš.
longova
Ja mám presne opačný obrus červené na bielom, namiesto bieleho obrusu ružový....postupne sa to vypralo....časom(neviem počet praní) a ocot pomôže tiež
skillet
Tiež som si takto zničila obrus. Mala som ho ružový, po pokusoch s odfarbovačom ostal zažltnutý, ale časom sa to vypralo. Nie je už biely ako sneh, ale dá sa prestrieť. Už ho periem len v studenej vode.
jozka2
Veeelka skoda,ze si to namocila do vody,pravdepodobne ti uz nic nepomoze.Take veci sa maju namocit ihned do studeneho sladkeho mlieka a nechat tam posobit a az tak ho vyprat.Namocenim do mlieka vyjdu este ajzelene skvrny od travy.Existuje pripravok Shout, alebo Oxy clean,ale ked mas na perlicke cervenej tazko odporucit chemikalie.
viera1
Moja priateľka,ktorá sa venuje technikám farbenia textílie,tvrdí,že u nás vládne mýtus o tom,že ocot fixuje farbu...Farbu fixuje jedine teplo,takže sa po nafarbení namočí do horúcej vody (pokiaľ to materiál znesie) a hodváb sa naparuje.Ocot sa pridáva na oživenie farby a ako aviváž.Keď začala móda čiernych riflí,tak som nové rifle (obrátené naopak) namočila do horúcej vody s octom a bez žmýkania vyvesila na šnúru.Zostali dlho pekné,čierne.
mijaita
Mne napadlo, pouzit ten odbarvovac tak, ze do nej budes namacet "uchošťour" :-) Namocis tu vaticku a rozlozeny ubrus budes po kouskach odbarvovat. Potirat jen to ruzove? Na kousku bych to zkusila
evkalibka
Ďakujem za užitočné rady, ale asi to skúsim len rýchlo preprať. Odfarbovač sa bojím použiť aby mi neostal obrus fľakavý. Alebo zafarbené vypárať a nanovo povyšívať. Ale to by bolo dosť pracné.