Rôzne

Zmrazené maslo

ivkamatko - bez fotkyivkamatko, 9. decembra 2018

Kúpila som vo veľmi dobrej cene klasické 82 % maslo. Kúpila som viac a dala do mrazničky. Chcem sa spýtať, či ho budem môcť použiť do krémov a plniek do koláčov aj neskôr. Bude tá plnka plnohodnotná? Vždy používam iba 82 % maslo, no ešte nikdy som nemala zmrazené a potom rozmrazené. Nerada by som, aby sa to nejako prejavilo na kvalite. Viete mi poradiť? Máte skúsenosti so zmrazeným maslom? Dala som ho zamraziť pred ukončením dátumu spotreby. Dobre som urobila?

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Tiež mrazím maslo, nespozorovala som nijakú extra výraznú zmenu. Snažím sa však spotrebovať čo najskôr, t.j. nedržím v mraze dlhšie, ako 3-4 mesiace. Ale... čerstvé je čerstvé. Myslím si,že keď kúpim maslo v nejakej veľmi dobrej cene (i keď čo je pre koho veľmi dobrá cena...) už raz to maslo zmrazené bolo. Takže to je môj názor. Pokojnú nedeľu!
1x haji
ivkamatko
@Finczi (9.12.2018 11:04)
ďakujem, tá dobrá cena bola 90centov_pri bežnom predaji 2,80 /nechcem uvádzať značku/. Ďakujem za názor
1x haji
cesminaz
Ja som raz kupila kvalitné maslo ktoré stojí normálne 2,50 za super cenu.Bolo -50%.Kúpila som 20ks za ktoré som namiesto 50€ platila nakoniec len 1750€ ,lebo zisla dole nielen polovičná cena ale aj bonus na "viac kusov" :-) Velmi sa to oplatilo.Dala som ich do mrazáku a stále po jednom-dvoch vyberala a nechala cez noc na stole spustit.Aj do krémov na tortu som použila a bolo super.Trvali mi asi 5 mesiacov :-)
evelynba
Bežne mám v mrazáku nejaké to maslo, pre istotu. Nikdy som po rozmrazení nezistila žiadne zmeny. Iba raz, keď ostalo jedno maslo zabudnuté a bolo tam asi rok. :-) Potom už bolo cítiť tým mrazničkovým pachom. Ale inak je vždy o.k.
1x haji
haji
Maminka běžně doma máslo zamrazovala. Nebylo nikdy špatné. I kdyby se z něj mělo jenom vařit a péct, pořád je to v pohodě. A je-li výhodná cena, není co řešit. Já máslo nemrazím, uchovávám v chladničce. Beru vždy odzadu, na pečení, vaření. Naštěstí vždy v pohodě. Právě dnes jsem dělala přepuštěné máslo - také způsob jak kvalitně uchovat - pro vaření.
haji
@Finczi (9.12.2018 11:04)
Vzhledem k ceně másla a také o jaké máslo jde, se hezky zazásobím. Postupně "nanesu na hnízdo". Ještě se mi nestalo, že by se mu cokoliv stalo. To například Hera umí oplesnivět, už mě to potkalo. Od jisté doby vařím a peču zásadně s máslem, sádlem a olivovým olejem. Tuky jsem se naučila střídat tak, aby bylo učiněno zadost i změně. Umělé tuky už nekupuju téměř vůbec. Omilostněn je jen Ceres na smažení. Také se jím zazásobím, když je v akci. Vysmážam minimálně.
Že prodávají máslo z mrazících zásob vím, nic na tom změnit nejde. Dříve to museli obchodníci označit, teď nemusí. Pamatuji, když prodávali máslo na váhu z velkých hranolů, balili u pultu do papíru každému zákazníkovi zvlášť krájené množství. Vyprodávali armádní zásoby - měli u toho informaci napsanou rukou na viditelném místě. Stejně tak prodávali i tzv. luncheon meat, který do obchodů dostávali ve velkých plechových konzervách. Dtto armádní zásoby, kterým docházela trvanlivost. Jeden ani není tak starý, jako už cosi pamatuje. Dnes se přebaluje kdeco, jako miminka. Radši nevědět.
evelynba
@Haji (9.12.2018 16:44)

Veru, radšej nevedieť. Mňa napr. fascinuje, keď kúpim inak nie veľmi lacné, skôr drahšie maslo od slávnej firmy R..., ktoré má dátum spotreby až o niekoľko mesiacov.... Čo to asi je? Alebo čím to asi je?
evelynba
A ešte som zabudla - tiež si pamätám to maslo v blokoch, mali sme mliekáreň rovno v dome, pod nami a tam pani takto predávala maslo. Ale to bolo maslo! A okrem toho aj mlieko z konvy (s tými robili ráno o 4.00 dobrý rámus), pani mala žufanu 1/2 l a 1 litrovú a naliala nám do konvičiek. Ach jaj, často som tam stála v šóre, dnes na to s láskou spomínam.
finczi
@Haji (9.12.2018 16:44)

Áno, súhlasím. To, čo si Vy pamätáte, ja poznám iba z rozprávania mojich rodičov a starých rodičov... Musím sa priznať, že ma iritujú rôzne nekalé praktiky, viem však, že nič proti tomu nezmôžem. Žiaľ...
Pekný večer : )
1x haji
haji
@Evelynba (9.12.2018 17:46)
Do mlékárny /osobitnej/, kde prodávali mléko, mléčné výrobky a pečivo, jsem chodívala s babičkou. Babička nesla tašku a konvičku. Do konvičky nám paní mlékařka nalila plechovou odměrkou mléko. Babička vzala rohlíky, chlebík a někdy i sýr. No a já vždy dostala bonus - cucavý bonbon, nebo lízátko. Před Velikonocemi v této mlékárně prodávali žlutá kuřátka na piškotu. Sněhová, s žlutou polevou. Teta prodavačka, byla do rodiny, na mě pamatovala a vždy jsem kuřátko dostala, zabalené v papíře. Nesla jsem ho domů jako svátost. A ta vůně, která v mlékárně panovala, byla nepřekonatelně kouzelná a nepopsatelná. Dodnes na ni vzpomínám a nikdy už jsem nic podobného necítila. Vůně mléka, čerstvých rohlíků, chleba, sýrů a čistoty. hmm
haji
Děkuji za přání, milá @Finczi !
Všem pěknou, Požehnanou druhou adventní neděli, byť už je večer!
1x finczi
evelynba
@Haji (9.12.2018 18:04)

Ach jo, krásne spomienky. Aj na tie kuriatka som si vďaka tebe spomenula, bolo to vtedy pre nás niečo úžasné.... Ale kde sme sa to dostali od toho zmrazeného masla :-)))) Sorry @Ivkamatko
tomeska
Pretože nemám obchod hned pod nosom a za nákupom musím do mesta, tak tiež nakupujem vždy trochu do zásoby. No a ked je ešte k tomu dobrá cena, tak nie je čo riešit. Takže maslo do mrazáku tiež. Každý kúsok zabalím do mikroten sáčku a ešte pre istotu i do druhého, aby nechytalo rozne pachute. I v mrazáku je to možné. Najlepšia by bola vakuovačka,ale o tej len uvažujem ale nikdy nekúpim. Maslo používam na čokolvek. ,Rozmrazujem v chladničke ak ho nepotrebujem hned. A dobré maslo poznáš i podla toho , že ked ho vyberieš z mrazáku a po chvíli (1-2 hod.) skúsiš odkrojit plátok ,a ked sa láme , je v nom viac vody, než v lepšom, ktoré ide odkrojit pekne bez lámania. To je len moj postreh. Tiež som skúsila i prepustit. Na plechu v trúbe na +- 100 °C, semtam opatrne zamiešam ,ku koncu častejšie, ak sa mi zdá že to ide rýchlo, znížim teplotu . Trvá to asi 1,5-2 hod. Vyšlo z toho skoro 1 liter " ghí". A ešte k mrazeniu, ak kúpiš ,tak čím skor do mrazu. No a aj ja si "rýpnem". dnešné maslo s tým,čo poznáme my skor nadrodení,má spoločný len názov.
2010
@Ivkamatko
vacsina chladenych vyrobkov v povodnom obale nie su vhodne na uskladnenie v mraznicke. Najlepsi priklad je maso z hypermarketu na ich tacke, velmi lahko sa spali od mrazu, chutovo znehodnoti. Pritom staci vhodne zabalit - pridat dalsiu vrstvu obalu odolnu mrazu. Maslo je to iste, treba balit este do dalsieho obalu. Slane vydrzi rok, a neslane 6 mesiacov bez zmeni chute.
1x haji
radox1
ja ked natrafim na zlacnene maslo,urobim ghee.naposledy 3 sedemdecove pohare a mam par mesiacov pokoj.
haji
@Radox1 (10.12.2018 08:58)
Dělala jsem včera, jen ze dvou kostek. Poprvé v životě jsem se k tomu odhodlala a můžu říct, že jsem spokojená. Určitě budu opakovat. Jen musím počkat, až půjde vlna zlevněného, ale kvalitního másla.
1x radox1
ivkamatko
Ďakujem za pekné komentáre, vyzerá to tak, že som urobila dobre a hádam nič s rozmrazeným maslom nepokazím. Ak bude príležitosť, budem to praktizovať aj do budúcna. Ešte raz ďakujem
bubaya
@Ivkamatko (10.12.2018 13:27)

Nič nepokazíš. Ja som vláčila maslo až z Nemecka a Rakúska, raz som s 1,5 kg v batohu išla z vlaku rovno na koncert 3 dni pred Štedrým večerom. Prežilo masielko aj cestu, aj koncert, aj mrazničku.......:) Ja mrazím všetko, okrem mlieka.
bubaya
Dievčatá a chlapci....mne sa strašne páčia diskusie na vareche. Začne sa o masle, a skončí sa v mliekárňach na rohu a v spomienkach na detstvo. No nádhera, nie?
radox1
@Haji (10.12.2018 12:29)

ja z asi z desiatich v najväcsom hrnci aky mam.netreba sa s tym pyplat,len miesat,ani nezberam penu.len to sledovat.
1x haji
safflower
Maslu sa v mrazaku nic nestane, jedine moze "napachnut mraznickovym pachom". Musela som sa vsak pozriet, co je ghee
evanaaa
@Radox1 , prosím ťa, ako odstraňuješ penu pri topení masla, aby bolo čisté? Ja som to robila asi dvakrát, ale odradilo ma to odstraňovanie peny, aj trikrát za sebou som prelievala,všetko zababrané od mastnoty (liala som cez gázu), síce som niečo čítala, ako penu zberať bez cedenia, ale už si nepamätám.
mijaita
@Evanaaa je to obycejne, prepustene maslo. Jen ho prepustim, necham vystydnout a pak to z vrchu odskrabnu lzici. Mela jsem ghi z Indie, zlate nase prepustene maslo a nejaka pena? Haha
bubaya
@Radox1 (10.12.2018 15:59)

Pamätám sa, keď ghee prišlo pred pár rokmi do módy - bol to všeliek, zázrak, absolútne na všetko od detskej ritky až po koláče, a čo zostalo, s tým sa dal ešte aj vyleštiť nábytok. Stálo to 7 euro taký pidikelímok.....a čítam - 100% maslo. Lenže, keby sa to volalo Prepustené maslo, zázrak by sa nekonal, haha.
radox1
@Evanaaa (10.12.2018 18:07)

je tu zopar receptov,ktore robia z toho alchymiu.vsetko klesne na dno.treba iba spravne odhadnut,kedy odstavit od sporaka.nechas ustat a rovno cedis do pohara.
ivkamatko
Všetci mi radíte, ďakujem, je to milé, cením si komenty od prispievateliek receptov, ja som žiaden nepridala, lebo proste NEVIEM - foto a celý postup, fakt NEVIEM. Budem sa snažiť , len nechcem, aby to vyzeralo ako jedna veľká katastrófa. Myslím to vážne, všetkým som vďačná, myslím, že aj ja som dobrá gazdiná, len sa neviem presadiť v prispievaní. Veľké ĎAKUJEM
ivkamatko
@Radox1 (10.12.2018 18:48) prepáč, ale nemyslím si, že 82% znamená 100%, viem, že % znamenajú obsah tuku. Ale vďaka za názor, aj za nápad, budem sa snažiť to zistiť. Od toho sme tu, aby sme sa zdokonaľovali .
ivkamatko
@Bubaya (10.12.2018 14:46)

Ale veď to patrí k tomu. Mne sa to páči. A chcela by som mať také spomienky, asi som trošku mladšia, alebo nemala som takú možnosť. Ja mám spomienky, keď maminka išla na liečenie, ja ako jedináčik ostala som doma ako študentka s ockom, jediné mäsko, ktoré som poznala a vedela kúpiť, bola krkovička. A varila som môjmu zlatému ocinkovi dva týždne. On ma pochválil a ja šťastná, že viem byť ako mamka. Dnes viem, že svojej naj, naj mamke sa nevyrovnám ani náhodou. Asi som odbočila od témy.
1x haji
bubaya
@Ivkamatko (10.12.2018 19:48)

Zhrniem diskusiu: Maslo v mrazničke vydrží. Ak ho dáš do mrazničkového sáčku a dobre uzatvoríš, nenapáchne ani náhodou mrazničkovinou a vydrží bez úhony aj pol roka.
To my sme tu takí ukecaní, tak sme odbočili od masla k mliekárni a kandličkám a
prepustenému maslu.....Ak by si chcela urobiť takéto masielko, nájdeš recepty aj na vareche, aj na youtube, len si napíš Prepustené maslo, alebo po indicky Ghee.
Ale zas, čo všetko sa tu dozvieme pri pokece o masle, to sa inde nedozvieš.
A ešte niečo, ja mám pomaly 60 a ešte stále sa mi stane, že neviem, aké mäso je na čo najlepšie.......