Varenie

Žltý šalát

elusiak - fotkaelusiak, 20. októbra 2012

Ahojte, neviete niekto náhodou ako sa robí žltý šalát z hlávkovej kapusty? Jedla som ho v čínskej reštaurácii, je to pokrájaná kapusta v nejakom náleve... Strašne mi to chutilo :)

@zareaguj


Diskusia k téme

mijaita
Kapusta, černé houby máčené (jidášovo ucho), kapie červená, bílý, vinný ocet, cukr, chili papričky, jamajský pepř (sečuánský), červený olej a sůl.
Zelí pokrájej na větší kostky a rozděl ty lístky od sebe alespoň na hrubo. Krátce v sejtu spař ve vařící vodě a nech vykapat (hodně). V míse nech vychladnout a přidej nudličky červené kapie (v oleji naložené), kousky jidášového ucha (namočit do vařící vody na 20min a z ucha bude plachta). Ochuť octem, solí a cukrem, zakapej červeným olejem (prodává se dnes, já si ho onehdá vyráběla sama) Uděláš tak, že do rozpáleného oleje vhoď malinké chili papričky a pár tobolek sečuánského pepře. Jen otoč aby se nepřipálilo a přes cedník nalej do zelí. Promíchej, dochuť a dej do ledničky na pár hodin.
Když vařím čínské jídlo, salát dělám také. Znám ještě z dob, kdy v Praze byla nejvyhlášenější čínská restaurace do té doby, než byl dům ve Vedičkově ul. zrestituován. To byl konec první a poslední, opravdové čínské restaurace v Československu ! :-)
Nemůže se ti nepodařit!
maarianna
práve dnes sme boli v čínskej reštaurácii tak som koštovala aj ten žltý šalát ale v tomto boli iba čili papričky a sladkokyslý nálev a podľa mňa to bolo prifarbené kurkumou, ale bol výborný
mijaita
@marieanna takový recept ani salát opravdu neznám a nikdy jsem neviděla. Má-li být čínsky, kurkumu do něj by fakt nedali! Servíroval se na plochých, desertních talířích, byl jemný, lehce pálivý. Mám foto i v jedné kuchařce. To ostatní už je pouze variace . Ale i ta může být dobrá.
elusiak
mijaita - dakujem za podrobny navod :) Takyto pikantny bude chutit mojmu, urcite vyskusam niekedy! ;)
maarianna - ten, co som jedla, bola len pokrajana kapusta v takom kyslastom naleve, nepikantne, bez papriciek :)
A nemate tip, ze aky by to mohol byt nalev? Netusim, ako chuti kurkuma, este som to neskusala...
a vdaka za odpovede :)
elusiak
...tie komentáre sa mi zobrazujú trochu oneskorene :(

Ako som písala, s kurkumou nemám žiadne skúsenosti a vlastne ani s čínskou kuchyňou, len tento šalát mi fakt chutil :)
lubjak
@maarianna presne aj mna napadlo,ze kapusta je prifarbena kurkumou,v podstate je to sparena sladka kapusta so sladko kyselym nalevom ,trochu osolena,mozno osolena bola predtym ,aby pustila stavu,priznam sa ,ze aj mna to velmi zaujima ,pretoze nech ho robim akokolvek ,vzdy ma inu chut ,ale mne chuti vzdy
mijaita
@elusiak nalev je sladkokysely, ale z vinneho octa!
Kurkuma je hlavne barvivo, tu vubec neres. Zeli jen protoc varici vodou, ma byt sklovite a lehce krupave. Osol pred tim, nez das nalev.
Tady v te restauraci u Prahy je vedoucim pan, ktery kdysi v te cinske pracoval, snazi se co nejvic priblizit. je to jedina cinska restaurace, ktera je alespon v nejakych jidlech podobna. Jedno z nich je ten zelny salat. Je takovy, jak ti ho popisuju. Tak se podivej alespon na jeho nabidku. I kdyz to neni totez, jsou to vyborna, cinska jidla. Mam hodne receptur z te davne doby, kdyby se ti neco libilo, rada poskytnu!
A ten salat snad udelam a vyfotim! urcite ho nedavej do misy, i to servirovani na dezertnim talirku patri k nemu.

 www.ukoruny.cz/menu.php...

marikafil
mijaita - Tvoj šalát asi vyskúšam, ale nemôžem súhlasiť s Tvojím názorom, že kurkuma je farbivo:-) farbí síce ako fras a na žlto, jasnačka, ale inak je to korenie - ja napríklad dávam kurkumu do špaldového chleba, kde odstránila tú špaldovú "pachuť" ktorá každému celkom nevonia.
2010
Kapustovy som nejedol ale v azii sa robi zlty zeleninovy - acar kuning
a je prifarbeny, ochuteny cerstvou v maziary podrvenou kurkumou.


elusiak
Tak ako je to s tou kurkumou? :D
Minule som robila spaldove cestoviny a prave ta cudna pachut mi prilis nevyhovovala...
2010 - ten zeleninovy vyzera zaujimavo. Vies aj recept?
2010
@elusiak , viem recept lebo som ho robil,( ta fotka s morskou stukou a ryzovymi slizami je moja),je to zmes nakladanej zeleniny v kokosovom mlieku a octe ale pouziva neuropske ingrediencie ako cerstvu kurkumu , citronovu travu cerstvu , krevetovu pastu, svieckove orechy atd, tak ho nema zmysel pridavat.Podobne ako tu
 blog.lemonpi.net/?p=1450...
mijaita
@elusiak mas pravdu, ma pachut, pokud nedas nic jineho. Protoze kurkumu pridavam s jinym korenim, pachut uz neni patrna.
Chybi ma tu na Varese moznost sledovat diskuze. Dostala jsem se sem dnes uplne nahodou. Asi to uz jine nebude. Skoda.