Rôzne

Žijete preto, aby ste jedli, alebo jete, aby ste žili...

altyn - bez fotkyaltyn, 5. marca 2022

Mnohí "Varecháči" tu stále zosmiešňujú, urážajú a ponižujú autorov receptov, ktorí použijú v recepte surovinu, ktorá sa im nepáči, alebo im nechutí... Naozaj sa nemôžete zdržať týchto zbytočných komentárov? Proste ich prejdite bez povšimnutia.
Nie každý má "priateľov, susedov a príbuzných", ktorí ich "obdarúvajú" domácimi surovinami (ako sociálne slabších spoluobčanov). Teraz som v situácii kedy viem oceniť tie vami zatracované a ponižované recepty. Takže som za také recepty vďačný!

@zareaguj


Diskusia k téme

haji
Něco málo o tomto tématu vím a jsem šťastná, že jsem o fous jinde. Není to vyšší level, jen fous, ale díky i za to. Když se při nákupu dívám kolem sebe, je nás takových čím dál víc. Takže natrénované mám a nebojím se ničeho. Jsem nad věcí, když někam, že patří parmezán a já se tak tak zmotám na eidam. Člověk musí pracovat s tím co má. Nestydím se za to a jsem spokojená. Umím si zaradit.
@blissofplants souhlas.
Pokud možno pohodový zbytek víkendu přeji všem!
mijaita
@haji (5.3.2022 18:56)

Jsem zvykla z dob davnejsich, kdyz se zdrazilo, sla jsem s kabelkou po obchodech a hledala jsem unikove tema, jak tomu rikam. Dneska je to trochu silnejsi kalibr, tak to holt resim tak, vlastne, jako ty, @haji ze ty veci proste nekupuju. Uz jsem je v zivote mela, tak ted si je odreknu. A neni to jen ted, ono uz je to dyl. Tuny zeleniny, rajcat, syru jsou holt minulostí a mnoho dalsiho nekupuju. Syrecky. Hermelin... seznam by byl dlouhy. Ale stale mame co jist, nestresuju se. Umím zpracovat kde co do dobreho jidla. Zivot me to naucil a jsem za to rada.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@altyn

Tak nejako. Už som sa párkrát smutne pozrela na potraviny, ktoré som bola zvyknutá kupovať ... teraz hľadám vhodné náhrady a prispôsobujem chute inými surovinami. Človek musí byť kreatívny a mať fantáziu dnes pri varení.
sovka62
Vzdy som tvrdila, ze bohaty nie je ten kto ma vela, ale ten kto ma dost.
Boli casy ked sme mavali velmi malo, brali sme sa s dvojcatami na ceste, manzel pred sebou posledny rok vysokej skoly. Po promocii ho povolali na vojnu, hoci mal vybaveny odklad.
Mala som matersku a neskor prispevok od armady, ale materska skoncila. A potom to bolo tak, ze ked som zaopatrila deti, pre mna uz pomaly nic nezostalo. Prezila som to, bola som stastna v nasej rodinke a vtedy som pochopila to, co som napisala na uvod. Aj ked sa casy zlepsili, nezvykla som si plytvat. Takze kolkokolvek mame, zakryjeme sa tak, aby perina stacila a netrapime sa.
farbuska
@sovka62 (6.3.2022 17:41)

Vďaka za tvoje hodnotenie :), podľa neho som naozaj bohatá! Iste, podľa toho, čo čítame a počujeme, s cenami a možno aj dostupnosťou potravín to bude ešte len zlé. Najmä pre nás, ktorí nemáme kus záhradky, aby sme doplnili ponuku v obchodoch. Pamätám si však časy v dome starých rodičov, ktorí prežili obe svetové vojny a nedostatok a biedu, ktoré priniesli. Neskôr bolo už oveľa lepšie, jedla bol dostatok, ale nikdy sa ním neplytvalo, všetko sa použilo a spotrebovalo. Varili sa väčšinou skromné jedlá - zemiaky, strukoviny, múčne jedlá a na stovky spôsobov, nespočetné druhy prívarkov - ale chutné, všetko doma prichystané a uvarené. Poriadnejší kus mäsa len v nedeľu, v pondelok k prívarku mäso z nedeľnej polievky, niekedy pomleté do fašírky alebo hydinové drobky v rizote, v sobotu pár kúskov mäsa so šťavou na inom prívarku. Ovocie len naše zo záhrady, pomaranče, mandarínky a banány len okolo Vianoc. A predsa sme všetci vyrástli zdraví, ani len o alergiách sme neslýchali.
Neteším sa, že časy majú byť horšie, ale možno sa (znova) naučíme, že plytvať potravinymi je naozaj hriech, že jednoduchšie a skromnejšie môže byť aj zdravé aj chutné a najmä sa naučíme rozoznávať zrno od pliev - doslova aj v prenesenom význame.
mamka4
Aj my sme boli vychovaní v skromnosti, aj keď sme nehladovali. Milá sovka, hovoríš mi z duše, mám veľa vzorov tu na vareche, ale ty ako keby si bola moja spriaznená duša. Vždy, keď komentuješ, alebo pridáš radu, ako keby si bola moja mama/prepáč, som už dosť stará, musela by si ma mať v mladom veku/. A aj keď mám4 deti, tiež mám dvojčatká, už dospelé, a teším sa z nich.
sovka62
@mamka4 (7.3.2022 21:06)

Dakujem za mily komentar, potesil ma. Ak poradim, tak ken to co mam overene, co moze pomoct, ak si myslim, ze nieco v recepte by bolo lepsie zmenit, napisemto, v dobrej viere ze neurazim. Mam ludi rada.
tomeska
@altyn (5.3.2022 16:07)
Čítam zadanie diskusie, čítam komentáre, ale nijako nemožem príst' na to , o čom je reč. Asi mi niekto stojí na vedení. Pridaj konkrétný recept , alebo niečo podobné , z čoho sa dá vychádzat' ,o čo ti ide.
Ja si myslím, že to trochu divokejšie obdobie v hodnotení receptov, čo chvílu panovalo na Vareche pred pár rokmi, už skončilo. A ked' niekto pridá recept, tak musí počítat' s tým, že nie všetci a bez výhrad ho budú považovat' za ¨""unikát"". Ak pridám k receptu koment, už či sa mi páči alebo nie(recept), tak to preto, že ja to jedlo robím tiež, ale inak, mám iné chute, iné miery ,váhy, inakšie zpracovanie. Ale tým nechcem povedat, že ten recept je špatný, . Je len iný. No a myslím, že práve Varecha je o tom, aby sa o receptoch a ich príprave diskutovalo. A určite komenty už či priaznivé alebo proti, hodne z nás nám pomohli.
Niekto pridá recept na cviklový šalát . robí s fenyklom... no ten by som nejedla , lebo mi nechutí. Ale preboha, tým nechcem autora urazit'. Nejem morské " potvory". batáty , .... A ak pridám k rcp. koment, tak nie preto, aby som urazila. A nakoniec : Varím z toho, čo mám dostupné a na čo stačí moja peňaženka. Zahradu mám len pár rokov, a ak pridám, v komentu, že domáce je lepšie ako priemyslovo vypestovné a zpracované, tak to tiež nie je úmysel urazit' , ale je to fakt.
Pridaj pár odkazov,kde sa dozvieme o čo ide.
sovka62
Až teraz mi došlo, že som neodpovedala na základnú otázku tejto diskusie. Určite jem preto, aby som žila, časy keď to bolo na ruby dávno prešli. Keď som skončení školy začala pracovať, pred odchodom do práce som raňajkovala, po ceste som sa zastavila v lahôdkach kúpiť desiatu (keď som prebehla očami po regáloch malo som chuť úplne na všetko a aspoň s tromi rožkami), v práci obed, popoludní niečo sladké a, pravdaže, večera. Dnes už hlad necítim, asi to ide s vekom (a v lahôdkach prebehnem očami vystavené produkty a odídem s tým, že nemám chuť na nič). Ale jesť musím, tak jem, ale viac-menej nasilu.
altyn
Ďakujem všetkým za komentáre a ospravedlňujem sa že nereagujem okamžite. Bohužiaľ času mám málo. Práca, chvíľa pre seba a znova práca. To som chcel vyzdvihnúť... Predtým som varil prácne a na suroviny bohaté jedlá. Žil som pre jedlo. Zmenil som prácu a tá má vyťaží natoľko, že nemám čas na dlhé vyváranie. No a preto robím jedlá rýchle,z pár surovín. A práve v mnohých jednoduchých receptoch sa mnohí vyjadrujú dosť nevyberane. To som tým chcel povedať. A veľká zmena sa stala aj u mňa. Už jem len preto aby som žil... Už sa blížime do cieľa cesty a čas na reakcie mi končí. Prajem všetkým pekný deň.:-)))
siuuu
Kedysi som tiež viac hýrila čo sa potravín týka. Ale vekom som nejako prišla na to, že tie jednoduchšie jedlá (na suroviny aj prípravu) mi akosi chutia viac. Svoje urobila aj moja chronická gastritída, ktorá dosť výrazne obmedzila množstvo potravín, ktoré môžem zjesť, aj vek urobil svoje ... takže teraz som rada ak môžem vôbec niečo zjesť. Ale všetko zlé je na niečo dobré ... takú šik postavičku ako teraz som už dávno nemala, a aj peňaženka je kúsok plnšia.
siuuu
A zabudla som dodať - nikdy by mi nenapadlo urážať či ponižovať tých, ktorí používajú potraviny ktoré aktuálne nie sú "IN". Každý má právo variť podľa seba - podľa svojich chutí či možností.
helena10
Ak nie sú prostriedky, tak chuť ide na vedľajšiu koľaj, lebo zadarmo nikde nedávali ani nedávajú.
Nikdy nevieme, či a kedy môže byť horšie...
Pre svojich každý varí najlepšie ako vie a zo surovín, na ktoré má.
Príjemný deň želám všetkým 🌞.
babidka
Jedno druhé predsa nevylučuje:-)Varim preto, lebo ma to bavi.No a co uvarím, zjem preto,lebo mi to chuti a udržuje pri živote.Z domu sme boli naučení, ze jedlo sa nehaní, neofrfle, nevyhadzuje a kto nechce čo je navarené...nech ostane hladný.Toho sa držím aj ja. Vieme, že sa dá variť aj kvalitne za malo peňazí a aj "zbúchať" za draho.Je to na nás. Lebo radšej kúpim napr. trochu kvalitnejšieho parmezánu na cestoviny s omáčkou ako haldu nekvalitneho lacneho syra, len aby bolo toho veľa.Ale vidím okolo seba, že mnoho ľudí je skôr zameraných na "lacno a veľa" bez ohľadu na kvalitu.Moja známa kupuje tie najlacnejšie cestoviny, ryžu,kávu atd..Aby ušetrila.Ale keď som jej povedala,že by ju napr.cestoviny vyšli ešte lacnejšie keby si ich urobila doma, ohradila sa.Že by to bolo príliš veľa práce:-)Je nezamestnana už celé roky ...
Je vždy na nás, ako sa k teme "jedlo versus peniaze" postavíme. Či budeme ako vždy frflať alebo zapojíme svoj rozum a šikovnosť a budeme variť jednoduchšie, lacnejšie a predsa kvalitne. Či využijeme to,čo tu vždy bolo ľahko dostupné- strukoviny,zelenina,tekvice, zemiaky,doma robené cestoviny, domáce sladkosti, domace sezónne ovocie...alebo budeme draho kupovať polotovary, hotové jedlá,rôzne zbytočnosti a dookola nadávať na drahotu:-)
sovka62
@babidka , až ma prekvapuje, ako do detailov rovnako rozmýšľame. Mne sa kedysi divili kolegyne a priateľky, že kupujem štangľu originálnej maďarskej salámy. Lenža to nás naučila mama. 100 g maďarskej salámy stačí skoro na dvojnásobný počet chlebov na desiatu ako 100 g napr. turistickej. 100 g kvalitnej klobásy vo francúzskych zemiakoch chutí oveľa lepšie ako 200g kabanosu.... Naučila nás variť, piecť, prať, upratovať, vždy tvrdila, že všetko domáce je kvalitnejšie. Celý život som za to vďačná.
babidka
@sovka62 (11.3.2022 16:39) presne tak. Treba sa naucit aj pocitat aj planovat.Ale planovanie typu: "co nakupim,co navarim" sa uz akosi nechce ludom pouzivat. Kupuju zivelne a takticky co pride, lebo "akcia" a "oplati sa".Ale rozmyslat uz stretegicky ci sa naozaj tato "akcia" vyplati, ci tie suroviny doma spotrebujem na zmysluplne, chutne,syte a kvalitne jedlo im pride uz zatazko. Raz som tu mala prispevok o planovani jedalneho listka a nakupoch. Vacsina komentarov bola sice suhlasna, ze takto by to mohlo byt fajn...Ale vacsina diskutujucich sa priznala,ze nakupuje potraviny aj vari zivelne podla momentalnej chuti a napadu a nerozmysla o ekonomickej stranke.Lenze cena potravin ide hore kazdym dnom.Takze sa aj nasi mladi aj starsi budu musiet zamysliet nad stavom svojej penazenky a rozhodnut sa, ako dalej.Ci sa dalej spravat bezstarostne a v polovici mesiaca zacat skrtit vydavky na jedlo a jest uz iba to najlacnejsie.Alebo planovat nakupy, jedalny listok a po nejakom case prist k zisteniu, ze takto mame dost chutneho a plnohodnotneho jedla a stale sa drzime v mantineloch ktore su pre nas prijatelne.

klukodvody
Tak toto je něco pro mně. Věřím, že kdo četl a viděl mé vaření tak ví, že využívám vše co doma najdu a je to vhodné k použití. Stará škola a i zkušenost o nedostatku. To jsem psal na blogu. Díky za toto téma.