žemle

mitzy - fotkaMitzy 19. marca 2017 o 15:21

Varecháči, ktorí ste zbehlí v kvasenom pečive: Potrebovala by som radu. Skúsila som upiecť kysnuté žemle podľa receptu. Ale nenakysli mi dobre. Chutili dobre, no niekde som urobila chybu zjavne, aj keď som sa držala receptu - žemle nenarástli, ostali akoby ubité. Cesto som mala so zemiakmi. Aké sú vaše triky a tipy? Také základné, osvedčené. Ďakujem.

11 odpovedí:
  • vanilka111 - fotkaVanilka111 19. marca 2017 o 16:44

    Ahoj Mitzy, včera aj dnes som piekla kváskové rožky. Včera prvý pokus a dnes pre veľký úspech repríza. Piekla som s pšeničným kváskom, nakoľko sa mi zdá, že s ražným je všetko také chlebové. A ja som chcela rožky a nie chlieb. Rožky sú výborné, voňavé ( voňajú,akoby boli posypané pred pečením syrom,ale nie sú). Pravdepodobne si cesto málo vypracovala, alebo si mu dala málo času. Mne ho spracúva robot 15minút a nechala som cesto 6 hodín v mise pod igelitom. Bolo pekne nakysnuté, jemné a hebké ako vata. Vytvarovala som rožky a v zaparenej vlažnej rúre boli skoro hodinu a pol a potom som ich upiekla potreté osoleným vajcom. Na 240 stupňov. Cca 12minút. Kvásku musíš dať čas, žije si svojím životom :-)
    @zareaguj
  • vanilka111 - fotkaVanilka111 19. marca 2017 o 16:47

  • sovka62 - fotkaSovka62 19. marca 2017 o 16:54

    To, že boli ťažké, bolo spôsobené zemiakmi, ktoré si pridala do cesta. Vtedy je pečivo také hutnejšie a menej pružné. Ja som už veľa razy piekla podľa tohoto receptu a výsledok bol vždy výborný, akurát som po vyskúšaní pridávala a niečo viac tekutiny, cesto sa mi zdalo husté a žemle s prídavkom tekutiny boli kyprejšie. Ak chceš, vyskúšaj.

    » varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslove-zemle-s-mliekom-...
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 19. marca 2017 o 17:25

    @Vanilka111 & @Sovka62 ďakujem veľmi pekne. Asi bude chyba aj v čase aj záťaži zemiakov. V recepte bolo 200g zemiakov (sladkých batátov) a 150g hladkej múky kombinovanej z pohánkovovej a kukuričnej. Musím teda ten recept odskúšať znovu niekedy a dopriať im čas a asi dám i viac múky. Lebo ja som si ich predstavovala také nadýchané a boli to skôr také koláčiky. Celkom sýte. Toto sú ony.
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 19. marca 2017 o 17:29

  • babidka - fotkaBabidka 19. marca 2017 o 20:31

    Ked pridas zemiaky , pohankovu aj kukuricnu muku do cesta/neobsahuju lepok/ , nemozes cakat ze pecivo bude lahke a nadychane .Skus experimentovat - skus pridat viac tekutiny alebo psenicnej muky . Cim ma cesto v sebe viac lepku , tym je lahsie .
    Po dlhorocnych skusenostiach s pecenim chleba a rozneho peciva som prisla k tomu , ze pridlhe miesenie asi nebude to prave .Cim som dlhsie miesila , tym to cesto bolo take pevnejsie , hustejsie .Nebolo vobec zle , ale nebolo to take lahucke cesto ako som chcela ja . Tak som zacala pozorne citat vsetky knihy o peceni chleba , navstevovat stranky ktore sa tomu venuju a skusala a skusala . Niektori naozaj renomovani pekari mi moju skusenost potvrdili ...cim dlhsie a intenzivnejsie miesis , tym je to cesto pevnejsie a pruznejsie ...ale nie nadychane a lahke . Je to skor taky chlebik a pecivo "nemeckeho typu" ako lahke a chrumkave francuzske a talianske pecivo a chlieb .Skor treba dat tomu cestu cas a nechat ho radsej kysnut v chladnejsom prostredi ale o to dlhsie .
    Takze skusat ,skusat, skusat...Vela stastia !
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 19. marca 2017 o 21:11

    @Babidka (19.3.2017 20:31) Ďakujem Ti veľmi pekne! Toto je ďalšia cenná rada! No veď sme si s drahým vraveli, že žemle sú dosť "hipsterské" ;) No teda, máš môj obdiv za tvoje bádania v pečení. Budem skúšať a experimentovať určite. Mám teraz doma tekvicu, našla som tu krásny recept od @Palokuchki a chcem vyskúšať. Ešte som našla aj zemiakové žemle od @Dvorka takže pôjdem po týchto dvoch receptoch najbližšie.
    @RedakciaVarecha : prosím, prosím opravte mi slovíčko "osvečené" bije mi to do očí, pomýlila som sa-čo už ,)

    @zareaguj
  • redakcia - fotkaRedakcia člen redakcie Varecha.sk, 19. marca 2017 o 21:24

    @Mitzy (19.3.2017 21:11)

    Opravene :)
    @zareaguj
  • vanilka111 - fotkaVanilka111 20. marca 2017 o 07:31

    ...a asi sme sa trochu aj nerozumeli v tom, aké pečivo si vlastne piekla, či kvasené s kváskom, alebo kysnuté s kvasnicami. Aj v tom je obrovský rozdiel v čase prípravy a kysnutia. Veľa šťastia! :-)
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 20. marca 2017 o 08:20

    @Redakcia ďakujem :)
    @Vanilka111 nevadí, pre mňa každá rada dobrá, či na kysnuté či kváskové, ďakujem, že si sa zapojila si diskusie. Ten kvások ma láka tiež.

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarGabona1 22. marca 2017 o 21:51

    Obdivujem vás, že viete piecť kysnuté pečivo, ja sa už ani nepokúšam, mne to proste nikdy nevyšlo.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist