Foto: pusta
Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho. Žemle sú veľmi Zobraziť celý popisTento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho. Žemle sú veľmi chutné, jemné, kypré, ľahučké, pórovité so vzdušnými okami, pružné a nie ako tie "žuvačkové" z obchodu. Sú mäkké a vláčne i na druhý deň. Príprava je jednoduchá, trošku náročná len na čas, ale oplatí sa. Pridávam recept, ktorý môžem len vrelo odporučiť každému, kto má rád kvalitné dobré domáce pečivo.
porcií
príprava
na 180 dolný a horný oh °C
Postup
-
1
Do vandlíka som dala preosiatú múku, soľ a premiešala.
-
2
Do priehlbiny v múke som nanmvila droždie a posypala cukrom.
-
3
Vlažné mlieko som zmiešala v pohári s vlažnou vodou a malou časťou som zaliala droždie.
-
4
Vrch som posypala trochou múky z celkového množstva múky vo vandlíku.
-
5
Na teplom mieste som nechala vykysnúť kvások.
-
6
Pridala som vlažné rozpustené maslo ku zmesi a...
-
7
... vidličkou som pomaly začala jemne spracovávať cesto krúživými pohybmi od okrajov ku stredu a potom rukami so zvyšným mliekom zmiešaným s vodou som dôkladne zamiesila...
-
8
...hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút.
-
9
Cesto som prikryla čistou utierkou bez posypania múkou a nechala som ho na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.
-
10
Vykysnuté cesto som dala na dosku, vytvarovala som valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 10 približne rovnakých častí. S cestom sa výborne pracuje, netreba vôbec podsypávať múkou.
-
11
Z každej časti som vytvarovala bochníček a...
-
12
...preniesla na plech s pečiacou fóliou /pečiacim papierom/ alebo treba vymazať plech maslom a vysypať múkou. Bochníčky som sploštila dlaňou, sú síce po vytvarovaní síce pomerne malé, ale vykysnutím krásne zväčšia svoj objem.
-
13
Bochníčky som prikryla tenkou vzdušnou utierkou a nechala som ich na teple ešte 20 minút podkysnúť.
-
14
Vložila som ich do studenej trúby, nastavila som trúbu na 180 stupňov C na spodný a horný ohrev, vložila som na spodok trúby kastrólik s horúcou vodou a piekla som ich na strednom rošte do ružova asi 30 - 35 minút, každý si odsleduje podľa svojej trúby čas pečenia.
-
15
Nechala som ich vychladnúť na mriežke a vložila do koška.
-
16
na obrázku z blízka na priereze dobre vidno, ako sú žemle krásne nadýchané, kypré, ľahučké s početnými veľkými okami a pružné. Práve kombináciou mlieka riedeného vodou v pomere 1:1 sa dosahuje táto štruktúra.
-
17
Boli mäkké a vláčne aj dnes ráno a to som ich večer zabudla vonku, piekla som večer. ak si ich raz pripravíte, už nikdy nebudete chcieť tie "žuvačkové" z obchodu. Vrelo odporúčam vyskúšať, recept vôbec nie je náročný. výsledok mimoriadne chutný ako zo súkromnej domácej pekárne :-))) Okrem toho sú podstatne lacnejšie ako tie kupované z obchodu.
Takze fakt na zamyslenie, ci nepresedlat na domace. Dakujem za recept.
@secret
nič mimoriadne, so zvyknem občas pozrieť v tescu napríklad zloženie takých šuniek a aj pečiva, to najmä vtedy, ked ma prepadne neodolateľná chuť na ne, aj ked viem, čo všetko obsahujú,... a tak si pozriem zloženie a chuť ma veľmi rýchlo prejde:-D:-D:-D
a 5*****
hej, sú prudko jedlé :-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem
som zvedavá,, či dnes ráno vyskúšaš a či tvojej pani "primárke" bude chutiť - verím, že áno :-)))
dakujem za fest posiate nebo.
dakujem za peknú pochvalu.
dakujem.
dakujem za uloženie do kk.
vdaka za info i ocenenie. :-)))
dakujem za pochvalu.
mne stačí len kúštik varechového neba, treba aj iným :D
dakujem ti
veľmi pekne ti dakujem i za 5***** a pochvalu :-)))
dakujem.
budem rada, ak vyskúšaš.
to ja dakujem za pochvalu.
ja dakujem.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)))
dakujem.
mám tu aj viac rp na výborné žemle, ale doteraz v nich nebolo mlieko, až teraz po prvýkrát.
môžem povedať, že z bieleho pečiva sú tieto bezkonkurenčne najlepšie.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. poprosím, potom daj vedieť, ako si bola spokojná a či chutilo :-)))
dakujem.
práve mi písala jedna milá varecháčka, že z tohoto cesta upiekla dokonca rožky a sú bezkonkurenčné :-)))
dakujem ti, že každý takýto recept je vítaný :-)))
preto som ho vybrala a pridala.
mám z toho úprimnú radosť.
Upiecť takéto žemličky, tak žiarim ako kométa:-)
trollujeme?
@pusta
som ich skúšala urobiť, ale nemala som nulkovú múku doma, tak som použila hladkú špaldovú, vyšlo všetko podľa receptu, tak ako píšete, a boli síce mäkučké, ale neboli také nadýchané,...mohlo by to byť inou múkou?
dakujem ti za pochvalu.
dakujem.
dakujem ti.
niekedy je zas príčinou dtroždie, ktoré nemá zodpovedajúcu kvalitu.
musíš si tieto ukazovatele odsledovať tak, ako som to zistila aj ja.
ved, vyskúšaj:-)))
dakujem ti, že si tieto žemle vyskúšala, za otázku i otvorenú správu.
nech sa ti podaria a nech sa ti darí :-)))
pekný deň ti prajem.
"Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho"
Takze nie jasnovidec, len viem citat :)
www.nosalty.hu/recept/tejes-zsemle...
Este raz, vyzeraju skvelo, len malo kreativity (vlastnej tvorby) :/
myslím, že je to vždy čestnejšie, ako ked kopa užívateľov na vareche bezostyšne vydáva prevzatý recept za svoj vlastný nápad a ešte uvedie na svoju obranu, že on má svoje vlastné recepty :-)))
na tom predsa nič zlého nie je, ak sa inšpirukješ inde, len to treba aj uviesť.
mne sa recept zapáčil, preložila som ho, odskúšala som ho najprv, spravila som k tomu kompletnú fotodokumentáciu celého postupu, ktorá na No.salty nie je - len titulná fotka, bol vynikajúci výsledok, dala som aj titulnú svoju fotku z odskúšania,nemala som žiaden dôvod v ňom niečo meniť, nebol dôvod, aby som vkladala k pôvodnému receptu vlastnú kreativitu a recept som vložila tak, ako je pôvodný. len som si dala tú námahu, že niektoré údaje v ml ako napr. soľ a maslo uvádzam v zodpovedajúcich pre každého v zrozumíiteľných množstvách.
posunula som úžasný recept aj pre ostatných, podelila som sa :-)))
veľmi si cením tvoju otvorenosť a krásnu pochvalu.
ešte raz dakujem.:-)))
niekedy zase má svoj obľúbený rodinný recept,z kuchárskej knihy, z oblasti, ktorú navštívil alebo z miesta, kde žije on sám, inokedy je to vlastná kreativita. považujem za poctivé, ak overený recept pridá, podelí sa s ostatnými a čestne uvedie zdroj pôvodu.
a nie ako tí, ktorý vydávajú recept iného za svoj, ako sa s tým nie raz na vareche aj, žiaľ, stretneš...
poznáme sa už nejaký ten piatok aj z iného variaceho webu, takže máš absolútnu pravdu v tom, že tu naozaj nie je čo riešiť :-)))
dakujem za uznanie i za pochvalu.
vážim si to veľmi.
vidíš, a vieš aj fotky pridávať (y) a aké krásne fotky.
veľmi pekne ti dakujem.
hej, naozaj sa krásne vydarili, som veľmi rada, že ich vyskúšaš aj ty, ak ťa to nezaťaží, poprosím pridať foto :-)))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
dnes som upiekla žemle podľa Tvojho receptu. Musím len potvrdiť sú výborné. Ďakujem pekne za recept a veľmi dobre napísaný postup.
dakujem ti za potešujúcu správu.
mám z toho radosť, že sa ti tak vydarili.
dakujem.
teším sa, že aj tebou vyskúšané žemle sú výborné :-)
dakujem za úžasnú správu.
ver mi, že najlepšie urobíš, ak dáš zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, ja už 4 rr neviem, aké sú tie z obchodu.
nádherne som sa rozosmiala konštatovaním o tvojom drahom, môžu si s mojim priateľom ruky podať :-))))) tiež sa pýta, kedy upečieš a ktoré? o iných ani počuť nechce a teší sa, už ked len zacíti vôňu domáceho čerstvo upečeného pečiva, kupované už ani vidieť nechce.
tiež zbožňuje aj tieto žemličky.
som rada, že čokoľvek, čo odo mňa vyskúšaš, je fantastické, je to pre mňa veľká pocta a uznanie mojej práce - dakujem :-)
dakujem za úžasnú správu a prajem úspešné domáce pečenie :-)
dakujem.
žemličky sú v rúre, všetko pdľa Tvojho receptu. No ešte som nič nedávala piecť do studenej rúry. Uvidíme.
nuž, ak išli na nočnú šichtu s vašim milým vnukom, dala si mu úžasné kvalitné domáce žemle :-)))))
mám z toho úprimnú radosť spolu s tebou, že sa tak vydarili.
dakujem za skvelú správu.
teší ma a hreje pri srdci, ak tento recept sa niekomu páči, vyskúšal a žemle sa mu vydarili :-)
zdroj zásadne vždy poctivo uvediem, to je vec cti a charakteru :-))
som rada, že sa páči aj tebe, preto som sa o žemle aj podelila.
dakujem ti.
Ja som nekritizoval, ci nevies citat? Som pisal:
"Vyzeraju fayn, ale skoda, ze je recept skopirovany :/"
Cize som ich pochvalil, ze vyzeraju fayn. Asi nevies, Jozefina, co kritika je...
Ja nemam potrebu kopirovat recepty, preto som ho sem nepridal....
@pusta keby si "ich jednoducho nevidela", tak sa nezapajas do debaty, chodar aj o citronovnikoch...
Tak ignoruj, pohladkaj virtual priatela po tvari a vaz si ludi :)
inak silno uvazujem skusit tieto zemle zajtra :-)
ignorujem a nevidím :-)
jednoducho sa nebavím s ľudmi, ktorých si nevážim.
podstatný je pre mňa recept samotný, ak sa niekomu páči, a to čo i en jednému, to mi úplne stačí.
funkciu trúby zmeň na horný a dolný ohrev s ventilátorom, ale daj o 20 stupňov C menej a peč rovnaký čas, ako pri predchádzajúcej funkcii. všetko ostatné ponechaj ako pôvodne. samozrejme si musíš odsledovať, ako sa pečie pri tomto spôsobe v tvojej vlastnej.
mne sa tento spôsob s ventilátorom pri zníženej teplote o 20 stupňov C osvedčil a veľmi.
dúfam, že som pomohla :-) a dakujem za obe fantastické správy :-)
Pekávam aj tvoje domáce zapletané kaiserky, tie sú tiež výborné, už som ich piekla niekoľko razy a vždy úspech.
Ďakujem.
dakujem ti za dobrú správu.
ja tiež dosť často pečiem aj tie zapletané kaiserky, oba recepty sú výborné.
som rada, že sa to že sú žemle tvojho detstva a chutia:-)
to nič, že až teraz si odskúšala, nevyčítaj si nič, ved to ani neide vyskúšať všetky recepty, ktoré sa nám páčia - to veru nestíham ani ja sama :-)
ešte raz veľmi pekne dakujem za krásne hodnotenie oboch receptov, ktoré si vyskúšala, ako aj za pridanie do kk, rovnako za úžasnú správu.
nemusíš rodine všetko povedať, podstatné je, že si to zvládla k spokojnosti celej tvojej milej rodinky i k svojej.
ak viem poradím a o svoje skúsenosti sa nezištne rozdelím :-)
nech sa ti darí!!!
peknú nedeľu ti prajem.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
teší ma, že sa ti moje žemle tak úžasne vydarili a chutili :-)))
dakujem za skvel správu a tvoje pekné odporúčanie týchto žemlí.
dakujem tým 136 neznámym, ktorí lajkli tento môj recept a šíria ho dalej :-)
prajem vám všetkým, aby sa vám tieto žemle vydarili a výborne chutili.
Ďakujem za recept.
Takze fakt na zamyslenie, ci nepresedlat na domace. Dakujem za recept.
@secret
nič mimoriadne, so zvyknem občas pozrieť v tescu napríklad zloženie takých šuniek a aj pečiva, to najmä vtedy, ked ma prepadne neodolateľná chuť na ne, aj ked viem, čo všetko obsahujú,... a tak si pozriem zloženie a chuť ma veľmi rýchlo prejde:-D:-D:-D
a 5*****
hej, sú prudko jedlé :-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem
som zvedavá,, či dnes ráno vyskúšaš a či tvojej pani "primárke" bude chutiť - verím, že áno :-)))
dakujem za fest posiate nebo.
dakujem za peknú pochvalu.
dakujem.
dakujem za uloženie do kk.
vdaka za info i ocenenie. :-)))
dakujem za pochvalu.
mne stačí len kúštik varechového neba, treba aj iným :D
dakujem ti
veľmi pekne ti dakujem i za 5***** a pochvalu :-)))
dakujem.
budem rada, ak vyskúšaš.
to ja dakujem za pochvalu.
ja dakujem.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)))
dakujem.
mám tu aj viac rp na výborné žemle, ale doteraz v nich nebolo mlieko, až teraz po prvýkrát.
môžem povedať, že z bieleho pečiva sú tieto bezkonkurenčne najlepšie.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. poprosím, potom daj vedieť, ako si bola spokojná a či chutilo :-)))
dakujem.
práve mi písala jedna milá varecháčka, že z tohoto cesta upiekla dokonca rožky a sú bezkonkurenčné :-)))
dakujem ti, že každý takýto recept je vítaný :-)))
preto som ho vybrala a pridala.
mám z toho úprimnú radosť.
Upiecť takéto žemličky, tak žiarim ako kométa:-)
trollujeme?
@pusta
som ich skúšala urobiť, ale nemala som nulkovú múku doma, tak som použila hladkú špaldovú, vyšlo všetko podľa receptu, tak ako píšete, a boli síce mäkučké, ale neboli také nadýchané,...mohlo by to byť inou múkou?
dakujem ti za pochvalu.
dakujem.
dakujem ti.
niekedy je zas príčinou dtroždie, ktoré nemá zodpovedajúcu kvalitu.
musíš si tieto ukazovatele odsledovať tak, ako som to zistila aj ja.
ved, vyskúšaj:-)))
dakujem ti, že si tieto žemle vyskúšala, za otázku i otvorenú správu.
nech sa ti podaria a nech sa ti darí :-)))
pekný deň ti prajem.
"Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho"
Takze nie jasnovidec, len viem citat :)
www.nosalty.hu/recept/tejes-zsemle...
Este raz, vyzeraju skvelo, len malo kreativity (vlastnej tvorby) :/
myslím, že je to vždy čestnejšie, ako ked kopa užívateľov na vareche bezostyšne vydáva prevzatý recept za svoj vlastný nápad a ešte uvedie na svoju obranu, že on má svoje vlastné recepty :-)))
na tom predsa nič zlého nie je, ak sa inšpirukješ inde, len to treba aj uviesť.
mne sa recept zapáčil, preložila som ho, odskúšala som ho najprv, spravila som k tomu kompletnú fotodokumentáciu celého postupu, ktorá na No.salty nie je - len titulná fotka, bol vynikajúci výsledok, dala som aj titulnú svoju fotku z odskúšania,nemala som žiaden dôvod v ňom niečo meniť, nebol dôvod, aby som vkladala k pôvodnému receptu vlastnú kreativitu a recept som vložila tak, ako je pôvodný. len som si dala tú námahu, že niektoré údaje v ml ako napr. soľ a maslo uvádzam v zodpovedajúcich pre každého v zrozumíiteľných množstvách.
posunula som úžasný recept aj pre ostatných, podelila som sa :-)))
veľmi si cením tvoju otvorenosť a krásnu pochvalu.
ešte raz dakujem.:-)))
niekedy zase má svoj obľúbený rodinný recept,z kuchárskej knihy, z oblasti, ktorú navštívil alebo z miesta, kde žije on sám, inokedy je to vlastná kreativita. považujem za poctivé, ak overený recept pridá, podelí sa s ostatnými a čestne uvedie zdroj pôvodu.
a nie ako tí, ktorý vydávajú recept iného za svoj, ako sa s tým nie raz na vareche aj, žiaľ, stretneš...
poznáme sa už nejaký ten piatok aj z iného variaceho webu, takže máš absolútnu pravdu v tom, že tu naozaj nie je čo riešiť :-)))
dakujem za uznanie i za pochvalu.
vážim si to veľmi.
vidíš, a vieš aj fotky pridávať (y) a aké krásne fotky.
veľmi pekne ti dakujem.
hej, naozaj sa krásne vydarili, som veľmi rada, že ich vyskúšaš aj ty, ak ťa to nezaťaží, poprosím pridať foto :-)))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
dnes som upiekla žemle podľa Tvojho receptu. Musím len potvrdiť sú výborné. Ďakujem pekne za recept a veľmi dobre napísaný postup.
dakujem ti za potešujúcu správu.
mám z toho radosť, že sa ti tak vydarili.
dakujem.
teším sa, že aj tebou vyskúšané žemle sú výborné :-)
dakujem za úžasnú správu.
ver mi, že najlepšie urobíš, ak dáš zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, ja už 4 rr neviem, aké sú tie z obchodu.
nádherne som sa rozosmiala konštatovaním o tvojom drahom, môžu si s mojim priateľom ruky podať :-))))) tiež sa pýta, kedy upečieš a ktoré? o iných ani počuť nechce a teší sa, už ked len zacíti vôňu domáceho čerstvo upečeného pečiva, kupované už ani vidieť nechce.
tiež zbožňuje aj tieto žemličky.
som rada, že čokoľvek, čo odo mňa vyskúšaš, je fantastické, je to pre mňa veľká pocta a uznanie mojej práce - dakujem :-)
dakujem za úžasnú správu a prajem úspešné domáce pečenie :-)
dakujem.
žemličky sú v rúre, všetko pdľa Tvojho receptu. No ešte som nič nedávala piecť do studenej rúry. Uvidíme.
nuž, ak išli na nočnú šichtu s vašim milým vnukom, dala si mu úžasné kvalitné domáce žemle :-)))))
mám z toho úprimnú radosť spolu s tebou, že sa tak vydarili.
dakujem za skvelú správu.
teší ma a hreje pri srdci, ak tento recept sa niekomu páči, vyskúšal a žemle sa mu vydarili :-)
zdroj zásadne vždy poctivo uvediem, to je vec cti a charakteru :-))
som rada, že sa páči aj tebe, preto som sa o žemle aj podelila.
dakujem ti.
Ja som nekritizoval, ci nevies citat? Som pisal:
"Vyzeraju fayn, ale skoda, ze je recept skopirovany :/"
Cize som ich pochvalil, ze vyzeraju fayn. Asi nevies, Jozefina, co kritika je...
Ja nemam potrebu kopirovat recepty, preto som ho sem nepridal....
@pusta keby si "ich jednoducho nevidela", tak sa nezapajas do debaty, chodar aj o citronovnikoch...
Tak ignoruj, pohladkaj virtual priatela po tvari a vaz si ludi :)
inak silno uvazujem skusit tieto zemle zajtra :-)
ignorujem a nevidím :-)
jednoducho sa nebavím s ľudmi, ktorých si nevážim.
podstatný je pre mňa recept samotný, ak sa niekomu páči, a to čo i en jednému, to mi úplne stačí.
funkciu trúby zmeň na horný a dolný ohrev s ventilátorom, ale daj o 20 stupňov C menej a peč rovnaký čas, ako pri predchádzajúcej funkcii. všetko ostatné ponechaj ako pôvodne. samozrejme si musíš odsledovať, ako sa pečie pri tomto spôsobe v tvojej vlastnej.
mne sa tento spôsob s ventilátorom pri zníženej teplote o 20 stupňov C osvedčil a veľmi.
dúfam, že som pomohla :-) a dakujem za obe fantastické správy :-)
Pekávam aj tvoje domáce zapletané kaiserky, tie sú tiež výborné, už som ich piekla niekoľko razy a vždy úspech.
Ďakujem.
dakujem ti za dobrú správu.
ja tiež dosť často pečiem aj tie zapletané kaiserky, oba recepty sú výborné.
som rada, že sa to že sú žemle tvojho detstva a chutia:-)
to nič, že až teraz si odskúšala, nevyčítaj si nič, ved to ani neide vyskúšať všetky recepty, ktoré sa nám páčia - to veru nestíham ani ja sama :-)
ešte raz veľmi pekne dakujem za krásne hodnotenie oboch receptov, ktoré si vyskúšala, ako aj za pridanie do kk, rovnako za úžasnú správu.
nemusíš rodine všetko povedať, podstatné je, že si to zvládla k spokojnosti celej tvojej milej rodinky i k svojej.
ak viem poradím a o svoje skúsenosti sa nezištne rozdelím :-)
nech sa ti darí!!!
peknú nedeľu ti prajem.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
teší ma, že sa ti moje žemle tak úžasne vydarili a chutili :-)))
dakujem za skvel správu a tvoje pekné odporúčanie týchto žemlí.
dakujem tým 136 neznámym, ktorí lajkli tento môj recept a šíria ho dalej :-)
prajem vám všetkým, aby sa vám tieto žemle vydarili a výborne chutili.
Ďakujem za recept.