Domáce maslové žemle s mliekom fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. októbra 2013
Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho. Žemle sú veľmi Zobraziť celý popisTento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho. Žemle sú veľmi chutné, jemné, kypré, ľahučké, pórovité so vzdušnými okami, pružné a nie ako tie "žuvačkové" z obchodu. Sú mäkké a vláčne i na druhý deň. Príprava je jednoduchá, trošku náročná len na čas, ale oplatí sa. Pridávam recept, ktorý môžem len vrelo odporučiť každému, kto má rád kvalitné dobré domáce pečivo.

10 kusov
porcií
180 minút
príprava
30 minút
na 180 dolný a horný oh °C

Suroviny

480 g
15 g
1 ČL
150 ml
150 ml
1 ČL
20 g = asi 1 PL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala preosiatú múku, soľ a premiešala.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do priehlbiny v múke som nanmvila droždie a posypala cukrom.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vlažné mlieko som zmiešala v pohári s vlažnou vodou a malou časťou som zaliala droždie.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch som posypala trochou múky z celkového množstva múky vo vandlíku.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na teplom mieste som nechala vykysnúť kvások.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som vlažné rozpustené maslo ku zmesi a...

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... vidličkou som pomaly začala jemne spracovávať cesto krúživými pohybmi od okrajov ku stredu a potom rukami so zvyšným mliekom zmiešaným s vodou som dôkladne zamiesila...

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som prikryla čistou utierkou bez posypania múkou a nechala som ho na teple vykysnúť - asi 1 hodinu.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnuté cesto som dala na dosku, vytvarovala som valec, ktorý som ostrým nožom rozdelila na 10 približne rovnakých častí. S cestom sa výborne pracuje, netreba vôbec podsypávať múkou.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z každej časti som vytvarovala bochníček a...

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...preniesla na plech s pečiacou fóliou /pečiacim papierom/ alebo treba vymazať plech maslom a vysypať múkou. Bochníčky som sploštila dlaňou, sú síce po vytvarovaní síce pomerne malé, ale vykysnutím krásne zväčšia svoj objem.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bochníčky som prikryla tenkou vzdušnou utierkou a nechala som ich na teple ešte 20 minút podkysnúť.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vložila som ich do studenej trúby, nastavila som trúbu na 180 stupňov C na spodný a horný ohrev, vložila som na spodok trúby kastrólik s horúcou vodou a piekla som ich na strednom rošte do ružova asi 30 - 35 minút, každý si odsleduje podľa svojej trúby čas pečenia.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nechala som ich vychladnúť na mriežke a vložila do koška.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    na obrázku z blízka na priereze dobre vidno, ako sú žemle krásne nadýchané, kypré, ľahučké s početnými veľkými okami a pružné. Práve kombináciou mlieka riedeného vodou v pomere 1:1 sa dosahuje táto štruktúra.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Boli mäkké a vláčne aj dnes ráno a to som ich večer zabudla vonku, piekla som večer. ak si ich raz pripravíte, už nikdy nebudete chcieť tie "žuvačkové" z obchodu. Vrelo odporúčam vyskúšať, recept vôbec nie je náročný. výsledok mimoriadne chutný ako zo súkromnej domácej pekárne :-))) Okrem toho sú podstatne lacnejšie ako tie kupované z obchodu.

    Domáce maslové žemle s mliekom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
hag
hag
Aké mlieko si použila? Ja sa pýtam len kvôli tomu riedeniu 1:1. Či plnotučné, polotučné alebo nízkotučné. Inak recept vyzerá prudko použiteľný :)
sracz
... boduješ na plno i na "fest" posiate nebo, milá @pusta aj s týmto rcp, hodným vyskúšania! ... asi využijem zajtrajšie ráno než moja pani "primárka" vstane z "hajanov" a pripravím ich jej na raňajky!
helica
Ihneď, ako som uvidela názov receptu, som si bola na 100% istá, že je od Teba. Vyzerajú úžasne!
secret
Vcera som prave citala, ze kupovane pecivo obsahuje 30 prisad. Rozbor robili v Cechach . t.j. okrem muky, vody, masla pp, 26 eciek a chemikalii.
Takze fakt na zamyslenie, ci nepresedlat na domace. Dakujem za recept.
eviana
Celé varechové nebo Ti k nohám skladám milá @pusta , prekrásne žemličky si zrobila, joj môcť tak vliezť do monitora a kúsok ochutnať :)
rela
Niet co riesit, je to zase za plnych 5*
daniella9
krásne...:-)

@secret
nič mimoriadne, so zvyknem občas pozrieť v tescu napríklad zloženie takých šuniek a aj pečiva, to najmä vtedy, ked ma prepadne neodolateľná chuť na ne, aj ked viem, čo všetko obsahujú,... a tak si pozriem zloženie a chuť ma veľmi rýchlo prejde:-D:-D:-D
pusta
@hag , osobne som použila plnotučné mlieko Rajo, kľudne môžeš použiť aj polotučné mlieko, ale už nie nízkotučné nie, lebo obsah tuku je len 0,5 g/100 ml, kým polotučné má 1,5 g tuku/100 ml a plnotučné až 3,6 g/100 ml. teda pri nízkotučnom mlieku pri riedení vodou bol veľmi nízky.
hej, sú prudko jedlé :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rada, že u teba bodujem :-)))
som zvedavá,, či dnes ráno vyskúšaš a či tvojej pani "primárke" bude chutiť - verím, že áno :-)))
dakujem za fest posiate nebo.
pusta
@helica , zrejme som veľmi charakteristická, ked si ma na 100% spoznala :)))
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
@secret , to som ani nevedela tak presne ako ty, že až 26 éčiek, rozhodne dávam týmto žemliam prednosť pred tými z obchodu, vážny dôvod navyše presedlať na domáce.
vdaka za info i ocenenie. :-)))
pusta
@eviana ,no z monitora sa nedajú vybrať :-) musíš si ich sama spraviť podľa tohoto receptíku :-)))
mne stačí len kúštik varechového neba, treba aj iným :D
dakujem ti
pusta
@rela ,
veľmi pekne ti dakujem i za 5***** a pochvalu :-)))
gubics
Mám niekoľko receptov na domáce pečivo, ale tieto sú iné, idem ich vyskúšať.
pusta
@gubics , ja ich mám tiež vic, tak ako ty.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)))
dakujem.
kuchticka
ja peciem kazdy tyzden zemle na velky plech, ale nikdy som nepiekla s mliekom, takze vyskusam I tvoje.
pusta
@kuchticka , žemle pečiem často, tak ako ty.
mám tu aj viac rp na výborné žemle, ale doteraz v nich nebolo mlieko, až teraz po prvýkrát.
môžem povedať, že z bieleho pečiva sú tieto bezkonkurenčne najlepšie.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. poprosím, potom daj vedieť, ako si bola spokojná a či chutilo :-)))
dakujem.
havino
veľmi pekné žemle, vydarené, včera som v televízii postrehla, že koľko prídavných látok sa pridáva do obyčajného rožka, aby vyzeral tak, ako vyzerá, to síce vieme, ale že už je to niekoľko násobne viac, ako kedysi, sú vraj neškodné pre človeka, ale predsa to neuznávam, je to tiež jeden z dôvodov ked si radšej doma upečiem pri troche snahy a vieme čo jeme, je to aspoň jedna z veci upiecť domáce pečivo, chlieb, čo si dokážem vyrobiť sama, v iných veciach sa chémie najeme viac,ako dosť , uložím si, každý takýto recept je pre mňa vítaný
pusta
@havino , tiež som postrehla včera večer v tv novinách tie neželané Éčka, to naozaj nemusím...súhlasím s tebou, že niet nad kvalitné dobré domáce čerstvé pečivo a chlieb.
práve mi písala jedna milá varecháčka, že z tohoto cesta upiekla dokonca rožky a sú bezkonkurenčné :-)))
dakujem ti, že každý takýto recept je vítaný :-)))
preto som ho vybrala a pridala.
mám z toho úprimnú radosť.
evanaaa
Ó, máme tu jasnovidca...... a odkiaľ je skopírovaný, ak tak ďaleko dovidíš, prezraď. Pochybujem, ža by @pusta kopírovala JEJ recepty, je možné, že ich niekto od nej skopíroval.....?
Upiecť takéto žemličky, tak žiarim ako kométa:-)
daniella9
@medgedesign
trollujeme?

@pusta
som ich skúšala urobiť, ale nemala som nulkovú múku doma, tak som použila hladkú špaldovú, vyšlo všetko podľa receptu, tak ako píšete, a boli síce mäkučké, ale neboli také nadýchané,...mohlo by to byť inou múkou?
pusta
@megdesign , vitaj, bez teba by svet nebol taký krásny:-)))
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@daniella9 , nie som si istá, či to bolo špaldovou múkou. podľa mňa ani nie. musela by som ich vyskúšať upiecť zo špaldy, len potom by som vedela zodpovedne povedať. faktom je, že špalda je iná ako nullková pšeničná múka.
dakujem ti.
pusta
@daniella9 , ešte chcem povedať, že niekedy sa mi stane tak ako tebe kvalitou múky, hoci je z jedného a toho istého balu, kupujem vždy aspoň 10 balení v 1 bale, ak otvorím iný sáčok z celého balu. nie vždy je tam rovnako kvalitná múka., žiaľ.
niekedy je zas príčinou dtroždie, ktoré nemá zodpovedajúcu kvalitu.
musíš si tieto ukazovatele odsledovať tak, ako som to zistila aj ja.
ved, vyskúšaj:-)))
dakujem ti, že si tieto žemle vyskúšala, za otázku i otvorenú správu.
nech sa ti podaria a nech sa ti darí :-)))
pekný deň ti prajem.
megdesign
Ved v nazve receptu je napisane, ze je zobraty z nadarskej stranky:

"Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho"

Takze nie jasnovidec, len viem citat :)
megdesign
Sorry, preklep, madarskej... a neboj @daniella9 , netrollujem (mozes pls vysvetlit tento vyraz, jaksik sa stracam....)
pusta
@megdesign , súhlasím s tebou, napísala som hned v úvode, odkiaľ mám recept :-)))
myslím, že je to vždy čestnejšie, ako ked kopa užívateľov na vareche bezostyšne vydáva prevzatý recept za svoj vlastný nápad a ešte uvedie na svoju obranu, že on má svoje vlastné recepty :-)))
na tom predsa nič zlého nie je, ak sa inšpirukješ inde, len to treba aj uviesť.
mne sa recept zapáčil, preložila som ho, odskúšala som ho najprv, spravila som k tomu kompletnú fotodokumentáciu celého postupu, ktorá na No.salty nie je - len titulná fotka, bol vynikajúci výsledok, dala som aj titulnú svoju fotku z odskúšania,nemala som žiaden dôvod v ňom niečo meniť, nebol dôvod, aby som vkladala k pôvodnému receptu vlastnú kreativitu a recept som vložila tak, ako je pôvodný. len som si dala tú námahu, že niektoré údaje v ml ako napr. soľ a maslo uvádzam v zodpovedajúcich pre každého v zrozumíiteľných množstvách.
posunula som úžasný recept aj pre ostatných, podelila som sa :-)))
veľmi si cením tvoju otvorenosť a krásnu pochvalu.
ešte raz dakujem.:-)))
amelie
@pusta , súhlasím s tvojím tvrdením, nikdy som ťa nepristihla, že by si sa chválila cudzím perím:-) Zvykneš uvádzať prameň svojich receptov, takže tu nie je čo riešiť:-) žemle sa ti vydarili:-)
pusta
@amelie myslím si, že každý si niekde nájde recept, ktorý sa mu páči.
niekedy zase má svoj obľúbený rodinný recept,z kuchárskej knihy, z oblasti, ktorú navštívil alebo z miesta, kde žije on sám, inokedy je to vlastná kreativita. považujem za poctivé, ak overený recept pridá, podelí sa s ostatnými a čestne uvedie zdroj pôvodu.
a nie ako tí, ktorý vydávajú recept iného za svoj, ako sa s tým nie raz na vareche aj, žiaľ, stretneš...
poznáme sa už nejaký ten piatok aj z iného variaceho webu, takže máš absolútnu pravdu v tom, že tu naozaj nie je čo riešiť :-)))
dakujem za uznanie i za pochvalu.
vážim si to veľmi.
turistka
C:UserseMachinesPictures38-- varenie, pečenie rok 2013DSCN6435.JPG
turistka
Pusta, skúsila som naklikakť, či mi zobrazí, no nepodarilo sa, tak moja snaha zas vyšla naprázdno. :-(
megdesign
@turistka Pre pridanie fotky musis danu foto uploadnut napr. na imageshare.com. Potom sa ti vytvori link a ten pridas sem. Ty si sem pridala link priamo na tvoj disk v pocitaci.
turistka
@ megdesign , máš pravdu, našla som to na mojom disku a následne z neho odstránila, takže Tebe i @ andreac ďakujem. @ Andrejka, mail mám už i prepísaný v mojom školskom diári, pre istotu :)
pusta
turistka, tie sú teda nááádhernééé. blahoželám ti :-)))
vidíš, a vieš aj fotky pridávať (y) a aké krásne fotky.
veľmi pekne ti dakujem.
pusta
@stacy77777 , dávno som ťa nevidela :-)
hej, naozaj sa krásne vydarili, som veľmi rada, že ich vyskúšaš aj ty, ak ťa to nezaťaží, poprosím pridať foto :-)))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
marcelle
Ahoj pusta,

dnes som upiekla žemle podľa Tvojho receptu. Musím len potvrdiť sú výborné. Ďakujem pekne za recept a veľmi dobre napísaný postup.

gaboca
Práve som dopiekla žemle. Sú famozne. Dakujem za skvelý recept
pusta
@marcelle , som rada, že potvrdzuješ, že tieto žemle sú výborné, že si našla v mojom recepte veľmi dobre napísaný postup :-)
dakujem ti za potešujúcu správu.
pusta
@gaboca , som rada, že aj tvoje žemle podľa tohoto receptu sú famózne a recept považuješ za skvelý.
mám z toho radosť, že sa ti tak vydarili.
dakujem.
pusta
@cuccinella23 , Ahoj :-)
teším sa, že aj tebou vyskúšané žemle sú výborné :-)
dakujem za úžasnú správu.
beatacsontosova
tak, zaraďujem medzi odskúšané a vynikajúce :-) upečené sú ako páperie, včera som piekla, dnes mám na olovrant, stále sú mäkkučké ako keď som ich vytiahla z rúry :-) a tuším dám zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, čokoľvek od @pusta vyskúšam je fantastické, môj drahý sa ma v poslednom čase v piatok večer vždy pýta, aké pečivko spravím na víkend (a nie aké kúpim na víkend!) a s týmito žemličkami mu určite ulahodím, večer spravím a máme na deň - dva mäkkulinké
pusta
@beatacsontosova , no to ma veľmi teší, že zaraduješ medzi odskúšané a vynikajúce :-) som rada, že aj dnes sú mäkkučké ako ked si ich vytiahla z rúry.
ver mi, že najlepšie urobíš, ak dáš zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, ja už 4 rr neviem, aké sú tie z obchodu.
nádherne som sa rozosmiala konštatovaním o tvojom drahom, môžu si s mojim priateľom ruky podať :-))))) tiež sa pýta, kedy upečieš a ktoré? o iných ani počuť nechce a teší sa, už ked len zacíti vôňu domáceho čerstvo upečeného pečiva, kupované už ani vidieť nechce.
tiež zbožňuje aj tieto žemličky.
som rada, že čokoľvek, čo odo mňa vyskúšaš, je fantastické, je to pre mňa veľká pocta a uznanie mojej práce - dakujem :-)
dakujem za úžasnú správu a prajem úspešné domáce pečenie :-)
stacy77777
konečne som sa dostala k tvojmu receptu, robila som rožky a solené bosniaky, super, vďaka za recept
elef
krasne zemlicky,akurat vcera som uz nedostala kupit rozky,kebz som toto vcera videla,ale dnes ich uz peciem,prave kysnu,vdaka
anene
Ahoj Pusta,
žemličky sú v rúre, všetko pdľa Tvojho receptu. No ešte som nič nedávala piecť do studenej rúry. Uvidíme.
anene
Vydarili sa. Dnes pôjdu na nočnú s našim vnukom. Skúsim s celozrnou múkou. Ďakujem za recept, uložený v KK.
jozka2
Vdaka Pusta,ze si ich sem pridala,inac by sme prisli o vyborne zemlicky a ako vidim aj rozky su krasne,ktore napiekla turistka.megdesign,preco si ich nepridal ty,ked tak kritizujes a v tvojej uprave,pusta jasne pise,kde ich videla,vdaka nej ich mozme mat aj ,my,ty si vylihujes namiesto toho aby si piekol.
pusta
Ahoj, @anene , to ma nesmierne teší, vidíš aj začať piecť v studenej rúre sa dá, postupne s pribúdaním teploty viac nakysne.
nuž, ak išli na nočnú šichtu s vašim milým vnukom, dala si mu úžasné kvalitné domáce žemle :-)))))
mám z toho úprimnú radosť spolu s tebou, že sa tak vydarili.
dakujem za skvelú správu.
pusta
@jozka2 , ja ľudí, ktorých si nevážim, ignorujem a neriešim, jednoducho ich nevidím:-) nestoja mi za to, aby som s nimi stratila čo i len jediné slovo :-)))))
teší ma a hreje pri srdci, ak tento recept sa niekomu páči, vyskúšal a žemle sa mu vydarili :-)
zdroj zásadne vždy poctivo uvediem, to je vec cti a charakteru :-))
som rada, že sa páči aj tebe, preto som sa o žemle aj podelila.
dakujem ti.
megdesign
@jozka2 si zabila :D Jak vies, ze si "vylihujem"? :)
Ja som nekritizoval, ci nevies citat? Som pisal:
"Vyzeraju fayn, ale skoda, ze je recept skopirovany :/"
Cize som ich pochvalil, ze vyzeraju fayn. Asi nevies, Jozefina, co kritika je...

Ja nemam potrebu kopirovat recepty, preto som ho sem nepridal....

@pusta keby si "ich jednoducho nevidela", tak sa nezapajas do debaty, chodar aj o citronovnikoch...

Tak ignoruj, pohladkaj virtual priatela po tvari a vaz si ludi :)
smejkad
rozmyslam, preco niektori ludia maju problem akceptovat inych takych, aki su - pokial samozrejme hrubo neporusuju pravidla spolunazivania, ako keby kazdy vo svojej podstate mohol byt sympaticky kazdemu...


inak silno uvazujem skusit tieto zemle zajtra :-)
pusta
@smejkad , ja ich už neriešim, hlupákov a na čo? :D
ignorujem a nevidím :-)
jednoducho sa nebavím s ľudmi, ktorých si nevážim.
podstatný je pre mňa recept samotný, ak sa niekomu páči, a to čo i en jednému, to mi úplne stačí.
jozka2
megdesign,kazdy recept moj,tvoj pustej atd.je odniekal prebraty a prebrate su od starych mam,odbornych kucharov,atd.my uz recepty nestvorime lebo oni su davno na svete,bol tu recept z New York Time na chlieb a rada dalsich prevzatych a za kazdy takyto prevzaty recept som kazdemu povdacna,lebo sa mi nechce citat million krat recepty na vanilkove rozky,zem.placky atd.ktore sa nedaju zmenit iba obmenit,varecha je na to aby sme sa podelili s niecim novym,to,ze si vylihujes neber do slova,to som reagovala na tvoju fotku,nemam rada ked jeden druheho ideme udupat za jeho snahu,citala som recept na jablkovy kolac,dievca pise na cesto som dala jablka a na jablka sneh,niekto ani nedocita a uz pise,ze je recept nezrozumitelny,atd.ideme si na varechu dusevne oddychnut stresu mame dost
megdesign
jozka2 "my uz recepty nestvorime lebo oni su davno na svete" - dovolim si nesuhlasit.
obor123
Milá pusta. Ďakujem za recept. Dnes som žemle vyskúšala a sú výborneére.
obor123
Milá @ pusta.Ako som pred pár dňami písala,že Tvoje žemličky sú výbornéééé , ale u nás nastal obrovský problém. Aký , napíšem Ti. My sme 6 členná rodina a 10 žemlí pre nás bolo veľmi málo. Preto by som sa chcela s Tebou poradiť,ako upiecť dupľu , či tripľu dávku - to je požiadavka rodiny ,aby zostalo aj na raňajky. Ak nechám trúbu vychlacnúť po prvej dávke , jednak mi ostatné žemle prekysnú a pečiem do nekonečna. Na druhej strane sa bojím , že pri hornom a dolnom ohreve naraz 2 -3 plechy sa neupečú.Budem veľmi vďčná za Tvoju radu. Dopredu ďakujem .
pusta
@obor123 , ja v trúbe spokojne pečiem aj 2 - 3 dávky naraz, myslím ale že z týchto žemlí stačí dať 2 plechy naraz, ten tretí daj zatiaľ prikrytý utierkou do chladničky.
funkciu trúby zmeň na horný a dolný ohrev s ventilátorom, ale daj o 20 stupňov C menej a peč rovnaký čas, ako pri predchádzajúcej funkcii. všetko ostatné ponechaj ako pôvodne. samozrejme si musíš odsledovať, ako sa pečie pri tomto spôsobe v tvojej vlastnej.
mne sa tento spôsob s ventilátorom pri zníženej teplote o 20 stupňov C osvedčil a veľmi.
dúfam, že som pomohla :-) a dakujem za obe fantastické správy :-)
obor123
@pusta , moja, zlatá, ani nevieš,ako veľmi si mi pomohla. Už mi rodina pili uši kedy už budem zas piecť tie úžasné žemle. Ešte raz Tí ďakujem za radu a Tvoju ochotu.
julica
@obor123 , normálne ich peč v predhriatej rúre, kým sa ti upečú prvé, tie ďalšie pekne nakysnú a budú pripravené na rýchle pečenie - navyše budú mať tenšiu a chrumkavejšiu kôrku. Takto sa rožky a žemle pečú najčastejšie. (pozri čistinkinu varešku)
sovka62
Piekla som ich minulý týždeň, ale až teraz som si našla čas, aby som ti poďakovala za recept. Konečne žemle môjho detstva, nadýchané, mäkučké, vnútri samá dierka a výborné aj na druhý deň. Až mi je ľúto, že som ich nevyskúšala hneď ako si ich pridala a doteraz museli čakať v KK.
Pekávam aj tvoje domáce zapletané kaiserky, tie sú tiež výborné, už som ich piekla niekoľko razy a vždy úspech.
Ďakujem.
pusta
@obor123 , ani nevieš, ako veľmi ma teší, že som ti pomohla :-) a si spokojná ty a aj tvoja milá rodinka ?-)
dakujem ti za dobrú správu.
pusta
@sovka62 , to ja dakujem tebe a teším sa úprimne s tebou.
ja tiež dosť často pečiem aj tie zapletané kaiserky, oba recepty sú výborné.
som rada, že sa to že sú žemle tvojho detstva a chutia:-)
to nič, že až teraz si odskúšala, nevyčítaj si nič, ved to ani neide vyskúšať všetky recepty, ktoré sa nám páčia - to veru nestíham ani ja sama :-)
ešte raz veľmi pekne dakujem za krásne hodnotenie oboch receptov, ktoré si vyskúšala, ako aj za pridanie do kk, rovnako za úžasnú správu.
obor123
@pusta , ešte raz Ti ďakujem za dobrú radu . Minulý týždeň som piekla podľa Tvojej rady dvojitú dávku žemlí . Boli vynikajúce , zostali aj na raňajky ,takže rodinka bola nadmieru spokojná . Ich pochvala : mami , keď chceš, tak vieš aj veľa napiecť.Nik nevedel. že kým som sa neporadila s Tebou , zatiaľ som žemle nepiekla.
pusta
@obor123 , ved už nedakuj toľko, nestojí to vôbec za reč :-)
nemusíš rodine všetko povedať, podstatné je, že si to zvládla k spokojnosti celej tvojej milej rodinky i k svojej.
ak viem poradím a o svoje skúsenosti sa nezištne rozdelím :-)
nech sa ti darí!!!
peknú nedeľu ti prajem.
sovka62
Dnes som ich piekla znovu, tentoraz 10 kusov z kila múky. Zajtra budem robiť sedliacke fondue podľa Stana Dančiaka, pre osem ľudí, rozhodla som sa, že každý dostane svoju porciu v žemli (nie jeden veľký chlieb), tak som ich potrebovala veľké. Chcela som ich mať rovnaké, cesto som si vážila, jedna žemľa mala v surovom stave 166 gramov. Tak si vieš predstaviť, aké sú obrovské, ale presne také potrebujem. Vydarili sa náramne, sú krásne, je to naozaj dobrý recept, odporúčam skúsiť aj ostatným.
jankamade
Žemle nekupujem už len kvôli tomu, že sú stále také gumené. Po dlhšom váhaní som sa pustila do tohto receptu na tie najúžasnejšie žemle aké som kedy jedla. Príprava jednoduchá, s cestom sa pracuje výborne a chuť bez jedinej chybičky ;) Odporúčam!!! ...skúste to z múky celozrnnej a neoľutujete :)
pusta1
@sovka62 , prepáč mi, že odpovedám tak neskoro, ale až teraz som otvorila tento recept.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
pusta1
@sovka62 , prepáč mi, že odpovedám tak neskoro, ale až teraz som otvorila tento recept.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
pusta1
@jankamade , príjemne si ma prekvapila :-)))
teší ma, že sa ti moje žemle tak úžasne vydarili a chutili :-)))
dakujem za skvel správu a tvoje pekné odporúčanie týchto žemlí.
pusta1
@all ,
dakujem tým 136 neznámym, ktorí lajkli tento môj recept a šíria ho dalej :-)
prajem vám všetkým, aby sa vám tieto žemle vydarili a výborne chutili.
ocko
hladala som recept na vdusne a lahke zemle a konecne som nasla uzastny recept na zemle ..ale chcem sa opytat preco sa davaju do studenej truby a az potom sa pecu ...dakujem :)
kucharka
Žemle sú ozaj veľmi dobré, jemné a chutné. Mali sme výborné raňajky.
Ďakujem za recept.


1x haji
používateľ nemá avatar
hag
hag
Aké mlieko si použila? Ja sa pýtam len kvôli tomu riedeniu 1:1. Či plnotučné, polotučné alebo nízkotučné. Inak recept vyzerá prudko použiteľný :)
sracz
... boduješ na plno i na "fest" posiate nebo, milá @pusta aj s týmto rcp, hodným vyskúšania! ... asi využijem zajtrajšie ráno než moja pani "primárka" vstane z "hajanov" a pripravím ich jej na raňajky!
helica
Ihneď, ako som uvidela názov receptu, som si bola na 100% istá, že je od Teba. Vyzerajú úžasne!
secret
Vcera som prave citala, ze kupovane pecivo obsahuje 30 prisad. Rozbor robili v Cechach . t.j. okrem muky, vody, masla pp, 26 eciek a chemikalii.
Takze fakt na zamyslenie, ci nepresedlat na domace. Dakujem za recept.
eviana
Celé varechové nebo Ti k nohám skladám milá @pusta , prekrásne žemličky si zrobila, joj môcť tak vliezť do monitora a kúsok ochutnať :)
rela
Niet co riesit, je to zase za plnych 5*
daniella9
krásne...:-)

@secret
nič mimoriadne, so zvyknem občas pozrieť v tescu napríklad zloženie takých šuniek a aj pečiva, to najmä vtedy, ked ma prepadne neodolateľná chuť na ne, aj ked viem, čo všetko obsahujú,... a tak si pozriem zloženie a chuť ma veľmi rýchlo prejde:-D:-D:-D
pusta
@hag , osobne som použila plnotučné mlieko Rajo, kľudne môžeš použiť aj polotučné mlieko, ale už nie nízkotučné nie, lebo obsah tuku je len 0,5 g/100 ml, kým polotučné má 1,5 g tuku/100 ml a plnotučné až 3,6 g/100 ml. teda pri nízkotučnom mlieku pri riedení vodou bol veľmi nízky.
hej, sú prudko jedlé :-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, som rada, že u teba bodujem :-)))
som zvedavá,, či dnes ráno vyskúšaš a či tvojej pani "primárke" bude chutiť - verím, že áno :-)))
dakujem za fest posiate nebo.
pusta
@helica , zrejme som veľmi charakteristická, ked si ma na 100% spoznala :)))
dakujem za peknú pochvalu.
pusta
@secret , to som ani nevedela tak presne ako ty, že až 26 éčiek, rozhodne dávam týmto žemliam prednosť pred tými z obchodu, vážny dôvod navyše presedlať na domáce.
vdaka za info i ocenenie. :-)))
pusta
@eviana ,no z monitora sa nedajú vybrať :-) musíš si ich sama spraviť podľa tohoto receptíku :-)))
mne stačí len kúštik varechového neba, treba aj iným :D
dakujem ti
pusta
@rela ,
veľmi pekne ti dakujem i za 5***** a pochvalu :-)))
gubics
Mám niekoľko receptov na domáce pečivo, ale tieto sú iné, idem ich vyskúšať.
pusta
@gubics , ja ich mám tiež vic, tak ako ty.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš :-)))
dakujem.
kuchticka
ja peciem kazdy tyzden zemle na velky plech, ale nikdy som nepiekla s mliekom, takze vyskusam I tvoje.
pusta
@kuchticka , žemle pečiem často, tak ako ty.
mám tu aj viac rp na výborné žemle, ale doteraz v nich nebolo mlieko, až teraz po prvýkrát.
môžem povedať, že z bieleho pečiva sú tieto bezkonkurenčne najlepšie.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš. poprosím, potom daj vedieť, ako si bola spokojná a či chutilo :-)))
dakujem.
havino
veľmi pekné žemle, vydarené, včera som v televízii postrehla, že koľko prídavných látok sa pridáva do obyčajného rožka, aby vyzeral tak, ako vyzerá, to síce vieme, ale že už je to niekoľko násobne viac, ako kedysi, sú vraj neškodné pre človeka, ale predsa to neuznávam, je to tiež jeden z dôvodov ked si radšej doma upečiem pri troche snahy a vieme čo jeme, je to aspoň jedna z veci upiecť domáce pečivo, chlieb, čo si dokážem vyrobiť sama, v iných veciach sa chémie najeme viac,ako dosť , uložím si, každý takýto recept je pre mňa vítaný
pusta
@havino , tiež som postrehla včera večer v tv novinách tie neželané Éčka, to naozaj nemusím...súhlasím s tebou, že niet nad kvalitné dobré domáce čerstvé pečivo a chlieb.
práve mi písala jedna milá varecháčka, že z tohoto cesta upiekla dokonca rožky a sú bezkonkurenčné :-)))
dakujem ti, že každý takýto recept je vítaný :-)))
preto som ho vybrala a pridala.
mám z toho úprimnú radosť.
evanaaa
Ó, máme tu jasnovidca...... a odkiaľ je skopírovaný, ak tak ďaleko dovidíš, prezraď. Pochybujem, ža by @pusta kopírovala JEJ recepty, je možné, že ich niekto od nej skopíroval.....?
Upiecť takéto žemličky, tak žiarim ako kométa:-)
daniella9
@medgedesign
trollujeme?

@pusta
som ich skúšala urobiť, ale nemala som nulkovú múku doma, tak som použila hladkú špaldovú, vyšlo všetko podľa receptu, tak ako píšete, a boli síce mäkučké, ale neboli také nadýchané,...mohlo by to byť inou múkou?
pusta
@megdesign , vitaj, bez teba by svet nebol taký krásny:-)))
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@daniella9 , nie som si istá, či to bolo špaldovou múkou. podľa mňa ani nie. musela by som ich vyskúšať upiecť zo špaldy, len potom by som vedela zodpovedne povedať. faktom je, že špalda je iná ako nullková pšeničná múka.
dakujem ti.
pusta
@daniella9 , ešte chcem povedať, že niekedy sa mi stane tak ako tebe kvalitou múky, hoci je z jedného a toho istého balu, kupujem vždy aspoň 10 balení v 1 bale, ak otvorím iný sáčok z celého balu. nie vždy je tam rovnako kvalitná múka., žiaľ.
niekedy je zas príčinou dtroždie, ktoré nemá zodpovedajúcu kvalitu.
musíš si tieto ukazovatele odsledovať tak, ako som to zistila aj ja.
ved, vyskúšaj:-)))
dakujem ti, že si tieto žemle vyskúšala, za otázku i otvorenú správu.
nech sa ti podaria a nech sa ti darí :-)))
pekný deň ti prajem.
megdesign
Ved v nazve receptu je napisane, ze je zobraty z nadarskej stranky:

"Tento úžasný recept ma zaujal na No.salty pre obrovskú pozitívnu odozvu a včera večer som neodolala a vyskúšala som ho"

Takze nie jasnovidec, len viem citat :)
megdesign
Sorry, preklep, madarskej... a neboj @daniella9 , netrollujem (mozes pls vysvetlit tento vyraz, jaksik sa stracam....)
pusta
@megdesign , súhlasím s tebou, napísala som hned v úvode, odkiaľ mám recept :-)))
myslím, že je to vždy čestnejšie, ako ked kopa užívateľov na vareche bezostyšne vydáva prevzatý recept za svoj vlastný nápad a ešte uvedie na svoju obranu, že on má svoje vlastné recepty :-)))
na tom predsa nič zlého nie je, ak sa inšpirukješ inde, len to treba aj uviesť.
mne sa recept zapáčil, preložila som ho, odskúšala som ho najprv, spravila som k tomu kompletnú fotodokumentáciu celého postupu, ktorá na No.salty nie je - len titulná fotka, bol vynikajúci výsledok, dala som aj titulnú svoju fotku z odskúšania,nemala som žiaden dôvod v ňom niečo meniť, nebol dôvod, aby som vkladala k pôvodnému receptu vlastnú kreativitu a recept som vložila tak, ako je pôvodný. len som si dala tú námahu, že niektoré údaje v ml ako napr. soľ a maslo uvádzam v zodpovedajúcich pre každého v zrozumíiteľných množstvách.
posunula som úžasný recept aj pre ostatných, podelila som sa :-)))
veľmi si cením tvoju otvorenosť a krásnu pochvalu.
ešte raz dakujem.:-)))
amelie
@pusta , súhlasím s tvojím tvrdením, nikdy som ťa nepristihla, že by si sa chválila cudzím perím:-) Zvykneš uvádzať prameň svojich receptov, takže tu nie je čo riešiť:-) žemle sa ti vydarili:-)
pusta
@amelie myslím si, že každý si niekde nájde recept, ktorý sa mu páči.
niekedy zase má svoj obľúbený rodinný recept,z kuchárskej knihy, z oblasti, ktorú navštívil alebo z miesta, kde žije on sám, inokedy je to vlastná kreativita. považujem za poctivé, ak overený recept pridá, podelí sa s ostatnými a čestne uvedie zdroj pôvodu.
a nie ako tí, ktorý vydávajú recept iného za svoj, ako sa s tým nie raz na vareche aj, žiaľ, stretneš...
poznáme sa už nejaký ten piatok aj z iného variaceho webu, takže máš absolútnu pravdu v tom, že tu naozaj nie je čo riešiť :-)))
dakujem za uznanie i za pochvalu.
vážim si to veľmi.
turistka
C:UserseMachinesPictures38-- varenie, pečenie rok 2013DSCN6435.JPG
turistka
Pusta, skúsila som naklikakť, či mi zobrazí, no nepodarilo sa, tak moja snaha zas vyšla naprázdno. :-(
megdesign
@turistka Pre pridanie fotky musis danu foto uploadnut napr. na imageshare.com. Potom sa ti vytvori link a ten pridas sem. Ty si sem pridala link priamo na tvoj disk v pocitaci.
turistka
@ megdesign , máš pravdu, našla som to na mojom disku a následne z neho odstránila, takže Tebe i @ andreac ďakujem. @ Andrejka, mail mám už i prepísaný v mojom školskom diári, pre istotu :)
pusta
turistka, tie sú teda nááádhernééé. blahoželám ti :-)))
vidíš, a vieš aj fotky pridávať (y) a aké krásne fotky.
veľmi pekne ti dakujem.
pusta
@stacy77777 , dávno som ťa nevidela :-)
hej, naozaj sa krásne vydarili, som veľmi rada, že ich vyskúšaš aj ty, ak ťa to nezaťaží, poprosím pridať foto :-)))
dakujem za uloženie do kk i za pochvalu.
marcelle
Ahoj pusta,

dnes som upiekla žemle podľa Tvojho receptu. Musím len potvrdiť sú výborné. Ďakujem pekne za recept a veľmi dobre napísaný postup.

gaboca
Práve som dopiekla žemle. Sú famozne. Dakujem za skvelý recept
pusta
@marcelle , som rada, že potvrdzuješ, že tieto žemle sú výborné, že si našla v mojom recepte veľmi dobre napísaný postup :-)
dakujem ti za potešujúcu správu.
pusta
@gaboca , som rada, že aj tvoje žemle podľa tohoto receptu sú famózne a recept považuješ za skvelý.
mám z toho radosť, že sa ti tak vydarili.
dakujem.
pusta
@cuccinella23 , Ahoj :-)
teším sa, že aj tebou vyskúšané žemle sú výborné :-)
dakujem za úžasnú správu.
beatacsontosova
tak, zaraďujem medzi odskúšané a vynikajúce :-) upečené sú ako páperie, včera som piekla, dnes mám na olovrant, stále sú mäkkučké ako keď som ich vytiahla z rúry :-) a tuším dám zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, čokoľvek od @pusta vyskúšam je fantastické, môj drahý sa ma v poslednom čase v piatok večer vždy pýta, aké pečivko spravím na víkend (a nie aké kúpim na víkend!) a s týmito žemličkami mu určite ulahodím, večer spravím a máme na deň - dva mäkkulinké
pusta
@beatacsontosova , no to ma veľmi teší, že zaraduješ medzi odskúšané a vynikajúce :-) som rada, že aj dnes sú mäkkučké ako ked si ich vytiahla z rúry.
ver mi, že najlepšie urobíš, ak dáš zbohom všetkým typom pečiva z obchodu, ja už 4 rr neviem, aké sú tie z obchodu.
nádherne som sa rozosmiala konštatovaním o tvojom drahom, môžu si s mojim priateľom ruky podať :-))))) tiež sa pýta, kedy upečieš a ktoré? o iných ani počuť nechce a teší sa, už ked len zacíti vôňu domáceho čerstvo upečeného pečiva, kupované už ani vidieť nechce.
tiež zbožňuje aj tieto žemličky.
som rada, že čokoľvek, čo odo mňa vyskúšaš, je fantastické, je to pre mňa veľká pocta a uznanie mojej práce - dakujem :-)
dakujem za úžasnú správu a prajem úspešné domáce pečenie :-)
stacy77777
konečne som sa dostala k tvojmu receptu, robila som rožky a solené bosniaky, super, vďaka za recept
elef
krasne zemlicky,akurat vcera som uz nedostala kupit rozky,kebz som toto vcera videla,ale dnes ich uz peciem,prave kysnu,vdaka
anene
Ahoj Pusta,
žemličky sú v rúre, všetko pdľa Tvojho receptu. No ešte som nič nedávala piecť do studenej rúry. Uvidíme.
anene
Vydarili sa. Dnes pôjdu na nočnú s našim vnukom. Skúsim s celozrnou múkou. Ďakujem za recept, uložený v KK.
jozka2
Vdaka Pusta,ze si ich sem pridala,inac by sme prisli o vyborne zemlicky a ako vidim aj rozky su krasne,ktore napiekla turistka.megdesign,preco si ich nepridal ty,ked tak kritizujes a v tvojej uprave,pusta jasne pise,kde ich videla,vdaka nej ich mozme mat aj ,my,ty si vylihujes namiesto toho aby si piekol.
pusta
Ahoj, @anene , to ma nesmierne teší, vidíš aj začať piecť v studenej rúre sa dá, postupne s pribúdaním teploty viac nakysne.
nuž, ak išli na nočnú šichtu s vašim milým vnukom, dala si mu úžasné kvalitné domáce žemle :-)))))
mám z toho úprimnú radosť spolu s tebou, že sa tak vydarili.
dakujem za skvelú správu.
pusta
@jozka2 , ja ľudí, ktorých si nevážim, ignorujem a neriešim, jednoducho ich nevidím:-) nestoja mi za to, aby som s nimi stratila čo i len jediné slovo :-)))))
teší ma a hreje pri srdci, ak tento recept sa niekomu páči, vyskúšal a žemle sa mu vydarili :-)
zdroj zásadne vždy poctivo uvediem, to je vec cti a charakteru :-))
som rada, že sa páči aj tebe, preto som sa o žemle aj podelila.
dakujem ti.
megdesign
@jozka2 si zabila :D Jak vies, ze si "vylihujem"? :)
Ja som nekritizoval, ci nevies citat? Som pisal:
"Vyzeraju fayn, ale skoda, ze je recept skopirovany :/"
Cize som ich pochvalil, ze vyzeraju fayn. Asi nevies, Jozefina, co kritika je...

Ja nemam potrebu kopirovat recepty, preto som ho sem nepridal....

@pusta keby si "ich jednoducho nevidela", tak sa nezapajas do debaty, chodar aj o citronovnikoch...

Tak ignoruj, pohladkaj virtual priatela po tvari a vaz si ludi :)
smejkad
rozmyslam, preco niektori ludia maju problem akceptovat inych takych, aki su - pokial samozrejme hrubo neporusuju pravidla spolunazivania, ako keby kazdy vo svojej podstate mohol byt sympaticky kazdemu...


inak silno uvazujem skusit tieto zemle zajtra :-)
pusta
@smejkad , ja ich už neriešim, hlupákov a na čo? :D
ignorujem a nevidím :-)
jednoducho sa nebavím s ľudmi, ktorých si nevážim.
podstatný je pre mňa recept samotný, ak sa niekomu páči, a to čo i en jednému, to mi úplne stačí.
jozka2
megdesign,kazdy recept moj,tvoj pustej atd.je odniekal prebraty a prebrate su od starych mam,odbornych kucharov,atd.my uz recepty nestvorime lebo oni su davno na svete,bol tu recept z New York Time na chlieb a rada dalsich prevzatych a za kazdy takyto prevzaty recept som kazdemu povdacna,lebo sa mi nechce citat million krat recepty na vanilkove rozky,zem.placky atd.ktore sa nedaju zmenit iba obmenit,varecha je na to aby sme sa podelili s niecim novym,to,ze si vylihujes neber do slova,to som reagovala na tvoju fotku,nemam rada ked jeden druheho ideme udupat za jeho snahu,citala som recept na jablkovy kolac,dievca pise na cesto som dala jablka a na jablka sneh,niekto ani nedocita a uz pise,ze je recept nezrozumitelny,atd.ideme si na varechu dusevne oddychnut stresu mame dost
megdesign
jozka2 "my uz recepty nestvorime lebo oni su davno na svete" - dovolim si nesuhlasit.
obor123
Milá pusta. Ďakujem za recept. Dnes som žemle vyskúšala a sú výborneére.
obor123
Milá @ pusta.Ako som pred pár dňami písala,že Tvoje žemličky sú výbornéééé , ale u nás nastal obrovský problém. Aký , napíšem Ti. My sme 6 členná rodina a 10 žemlí pre nás bolo veľmi málo. Preto by som sa chcela s Tebou poradiť,ako upiecť dupľu , či tripľu dávku - to je požiadavka rodiny ,aby zostalo aj na raňajky. Ak nechám trúbu vychlacnúť po prvej dávke , jednak mi ostatné žemle prekysnú a pečiem do nekonečna. Na druhej strane sa bojím , že pri hornom a dolnom ohreve naraz 2 -3 plechy sa neupečú.Budem veľmi vďčná za Tvoju radu. Dopredu ďakujem .
pusta
@obor123 , ja v trúbe spokojne pečiem aj 2 - 3 dávky naraz, myslím ale že z týchto žemlí stačí dať 2 plechy naraz, ten tretí daj zatiaľ prikrytý utierkou do chladničky.
funkciu trúby zmeň na horný a dolný ohrev s ventilátorom, ale daj o 20 stupňov C menej a peč rovnaký čas, ako pri predchádzajúcej funkcii. všetko ostatné ponechaj ako pôvodne. samozrejme si musíš odsledovať, ako sa pečie pri tomto spôsobe v tvojej vlastnej.
mne sa tento spôsob s ventilátorom pri zníženej teplote o 20 stupňov C osvedčil a veľmi.
dúfam, že som pomohla :-) a dakujem za obe fantastické správy :-)
obor123
@pusta , moja, zlatá, ani nevieš,ako veľmi si mi pomohla. Už mi rodina pili uši kedy už budem zas piecť tie úžasné žemle. Ešte raz Tí ďakujem za radu a Tvoju ochotu.
julica
@obor123 , normálne ich peč v predhriatej rúre, kým sa ti upečú prvé, tie ďalšie pekne nakysnú a budú pripravené na rýchle pečenie - navyše budú mať tenšiu a chrumkavejšiu kôrku. Takto sa rožky a žemle pečú najčastejšie. (pozri čistinkinu varešku)
sovka62
Piekla som ich minulý týždeň, ale až teraz som si našla čas, aby som ti poďakovala za recept. Konečne žemle môjho detstva, nadýchané, mäkučké, vnútri samá dierka a výborné aj na druhý deň. Až mi je ľúto, že som ich nevyskúšala hneď ako si ich pridala a doteraz museli čakať v KK.
Pekávam aj tvoje domáce zapletané kaiserky, tie sú tiež výborné, už som ich piekla niekoľko razy a vždy úspech.
Ďakujem.
pusta
@obor123 , ani nevieš, ako veľmi ma teší, že som ti pomohla :-) a si spokojná ty a aj tvoja milá rodinka ?-)
dakujem ti za dobrú správu.
pusta
@sovka62 , to ja dakujem tebe a teším sa úprimne s tebou.
ja tiež dosť často pečiem aj tie zapletané kaiserky, oba recepty sú výborné.
som rada, že sa to že sú žemle tvojho detstva a chutia:-)
to nič, že až teraz si odskúšala, nevyčítaj si nič, ved to ani neide vyskúšať všetky recepty, ktoré sa nám páčia - to veru nestíham ani ja sama :-)
ešte raz veľmi pekne dakujem za krásne hodnotenie oboch receptov, ktoré si vyskúšala, ako aj za pridanie do kk, rovnako za úžasnú správu.
obor123
@pusta , ešte raz Ti ďakujem za dobrú radu . Minulý týždeň som piekla podľa Tvojej rady dvojitú dávku žemlí . Boli vynikajúce , zostali aj na raňajky ,takže rodinka bola nadmieru spokojná . Ich pochvala : mami , keď chceš, tak vieš aj veľa napiecť.Nik nevedel. že kým som sa neporadila s Tebou , zatiaľ som žemle nepiekla.
pusta
@obor123 , ved už nedakuj toľko, nestojí to vôbec za reč :-)
nemusíš rodine všetko povedať, podstatné je, že si to zvládla k spokojnosti celej tvojej milej rodinky i k svojej.
ak viem poradím a o svoje skúsenosti sa nezištne rozdelím :-)
nech sa ti darí!!!
peknú nedeľu ti prajem.
sovka62
Dnes som ich piekla znovu, tentoraz 10 kusov z kila múky. Zajtra budem robiť sedliacke fondue podľa Stana Dančiaka, pre osem ľudí, rozhodla som sa, že každý dostane svoju porciu v žemli (nie jeden veľký chlieb), tak som ich potrebovala veľké. Chcela som ich mať rovnaké, cesto som si vážila, jedna žemľa mala v surovom stave 166 gramov. Tak si vieš predstaviť, aké sú obrovské, ale presne také potrebujem. Vydarili sa náramne, sú krásne, je to naozaj dobrý recept, odporúčam skúsiť aj ostatným.
jankamade
Žemle nekupujem už len kvôli tomu, že sú stále také gumené. Po dlhšom váhaní som sa pustila do tohto receptu na tie najúžasnejšie žemle aké som kedy jedla. Príprava jednoduchá, s cestom sa pracuje výborne a chuť bez jedinej chybičky ;) Odporúčam!!! ...skúste to z múky celozrnnej a neoľutujete :)
pusta1
@sovka62 , prepáč mi, že odpovedám tak neskoro, ale až teraz som otvorila tento recept.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
pusta1
@sovka62 , prepáč mi, že odpovedám tak neskoro, ale až teraz som otvorila tento recept.
som veľmi rada, že sa ti aj "obrovské" žemle, inak sa nedajú nazvať :-)
tak úžasne vydarili,
inšpirovala si ma ako perfektnou inováciou môjho receptu:-)))
dakujem za úžasnú správu.
pusta1
@jankamade , príjemne si ma prekvapila :-)))
teší ma, že sa ti moje žemle tak úžasne vydarili a chutili :-)))
dakujem za skvel správu a tvoje pekné odporúčanie týchto žemlí.
pusta1
@all ,
dakujem tým 136 neznámym, ktorí lajkli tento môj recept a šíria ho dalej :-)
prajem vám všetkým, aby sa vám tieto žemle vydarili a výborne chutili.
ocko
hladala som recept na vdusne a lahke zemle a konecne som nasla uzastny recept na zemle ..ale chcem sa opytat preco sa davaju do studenej truby a az potom sa pecu ...dakujem :)
kucharka
Žemle sú ozaj veľmi dobré, jemné a chutné. Mali sme výborné raňajky.
Ďakujem za recept.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia