Zdravá výživa

Zelený jačmeň

alenka0901 - bez fotkyalenka0901, 5. marca 2011

Chcela by som začať teraz na jar s pitím zeleného jačmeňa. Vyskúšal ho už niekto a aké máte s tým skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

ursula4
ja ho pijem už niekoľko rokov,veľmi je vhodný pre ľudí,ktorí majú problémy s traviacim traktom,pečeňou,alergiou a detoxikuje telo.Mám s tým veľmi dobré skúsenosti a odporúčam.Pri výbere jačmeňa si treba dávať pozor,kupovať len v predajni Zdravej výživy./zn.na krabici GW/.
foska
Zeleny jacmen som si minuly rok sama doma pestovala a odstavovala (mam kvalitny odstavnovac zvladajuci odstavit aj zelene listy, ziadna odstredivka). Kupovany som nikdy neuzivala. Netvrdim, ze to nebolo na prospech veci, no viac preferujem spenat, mangold a dalsiu listovu zeleninu. O pestovani a konzumacii zeleneho jacmena si skus vyhladat diskusne fora na www.vitarian.cz (pripadne ine stranky). Rozhodne akekolvek jedle zelene veci su prospesne, pochopitelne v ich surovej forme. Ja osobne sa tesim na jar, kedy vykuknu prve pupavy, zihlava, sedmokrasky, listy redkviciek - vsetko su to chutne a nesmierne zdrave rastliny, i ked to na prve pocutie znie zvlastne. Este nase babky robievali salaty alebo polievky z pupavovych listov. Ak vsak nemas moznost dostat sa k nekontaminovanej prirodzenej zeleni, tak aj praskovy kupovany jacmen je dobry ;)
jerica
@ @ alenka pozri do mojich diskusií,nájdeš moju skúsenosť aj s chlorellou a jačmeňom.
yana
Neviem ci aj ini maju taku uchylku, ale obcas citam nieco uplne ako je napisane. Aj teraz, co za choleru to piju?
Zelene pijem svoje a ked to uz na jar rastie ako dive, tak odstavim alebo rozmixujem (okrem vykonneho odstavovacu mam este vykonnejsi mixer) a prebytky mrazim. Zima je tu nekonecne dlha, ta nech mam cim stravu doplnat. A ked uz pupava zacina byt prerastena, tak uz mam v zahrade mangold, spenat, salat a ostatne zelene. Pri vytrhavani buriny si pomaham tak, ze ju likvidujem v zuboch.
yana
a este som zabudla napisat, ze v tom kupovanom mi vadi ta pachut po umelom sladidle. Ked si rozmixujem svoju pupavu, tak ju vylepsim bananom
mariaklara
Už sa teším na tie zelinky, normálne ste mi narobili chute. Ja sa veľmi teším na medvedí cesnak, mám ho zamrazený, práve minulí týždeň som bola u dcériya robili sme z neho polievku.
kuchticka
@yana , ja sa toez veru nemozem dockat ked bude konecne jar a vsetko zacne rast. Nikdy nemam nadbytok listov pupavy. Konzumujem cele mlade listky v salate a starsie, ktore su horke dam pokrajane na tanier a zalejem horucou do polievok.
foska
Nadhera - vidim, ze aj ostatni su pojedacmi zelenych listov, a ja som sa bala, ze ma vysmejete, aka som koza, ze sa na zelenej luke pasiem :)
arasidka
Nedá mi, aby som nenapísala o púpave čosi naviac. Mám svatku, ktorá celý život žije v prírode - v dedine - a nie v dedine. Ja ich malebnému prostrediu za dedinou, s rybníčkom pred bránkou vravím "Na Starém bělidle". A tá moja svatka okrem toho, že sa asi s motykou v ruke narodila, pozná všetky taje bylín, pripravuje si z nich čaje, a konzumuje "idacestou " medzi riadkami pri okopávaní aj niektoré z nich.
A tak ma naučila jednu vec: "Hani, ak máš problémy s tráviacim traktom, niečoho si sa dobre najedla a dostala si čemer, alebo ťa tlačí v žalúdku, alebo máš nebodaj zastavené vetry, hybaj do záhrady a pohľadaj si púpavu. Odtrhni jednu - dve stonky , kvet odstráň a tie stonky požuj. Drv ich v ústach na kašu, potom ich vypľuj a to, čo ti po nich zostalo v puse, to pomaličky zhltneš. A to stačí na to, že sa ti uľaví. Jááááj, veď kukni, než pookopávam tento riadok do konca - chi chi chi - už to aj účinkuje....a ja si každý deň jednu stonku požujem, a nemám problémy..."
No, ono to len vyskúšať treba, a kedy, keď nie zrovna vtedy, keď ti nie je dobre. A Betuška mala pravdu. Vždy mi to pomohlo.
yana
Aj my sme tu na starem bielidle, len Viktorka nam chyba, ale tu suplujem ja, ked jacim na psa. Minuly rok, ked sa mi stratila z oci (kym ja som bola v zahrade), stacilo pocuvat, ci sa divoke husy nezacnu ozyvat alebo ci nieco necluplo do vody. Jaaj to psisko sa nicoho neboji.
alenka0901
Ďakujem za odkazy, asi prejdem na tú vašu jarnú záhradnú stravu.Bývam na dedine. Hneď za domom sa nám rozprestiera veľký niekoľko ha park. Večer sa tam pôjdem trochu prejsť a pozbierať si čo príroda dá. Pozriem si aj ďalšie Vaše články. Ešte raz dík.
dorisa
Aj ja sa ho chystám piť,ale nejako nemože ku mne doraziť. V oktobri som ho vyhrala,aj s chlorellou, ale je nejaký problém s balíkom, a mojou adresou, tak zas čakám. Prípravok poznám, viem, o jeho vynikajúcich účinkoch. Držte palce, prosím.
samanka
hmmm..vraví sa, že všetko čo organizmus potrebuje, máš v záhrade..a ja sa čudujem, prečo tam mám toľko púpavy? Už viem. Vyskúšam. @dorisa , podobne, ani ku mne chlorela a zelený jačmeň od októbra nedorazili, mne napísali, že sa ospravedlňujú za neskorú dodávku do ich skladu....asi vlani jačmeň zatopilo...tak čakám..
dorisa
@samanka , ja som myslela, že to len mne, ja mám velké balenia všetkého, ved, za 1.cenu, tak o to upenlivejšie čakam. Ale,ja mu zavolám,a zas pošlem mail:)))))))
mariaklara
dorisa aj samanka, už počkajte radšej na novú úrodu, vlani možno vytopilo polia. Dúfam však, že tento rok sa urodí a stihnú vám poslať.
hannah22
veru niet nad jarnu púpavu do šalátu aj na požutie a maličké ešte nerozkvitnuté púčiky, sú dobre na pečeň (vyskúšané), ďalšie bylinky dokonca aj pýr a jeho výhonky ,žihľavu, chlorelu užívame tiež a mám s ňou dobré skúsenosti, ale aj tak už sa teším na jar .... :))
anka9999
ahojte som tu nova, prosim vas chcem sa spytat zaujima ma tema zeleny jačmen na čo je dobry v čom pomaha, ako často ho treba uživat?? budem vam vdačna ako mi poradite prajem vam krasny pohodovy den pa anka dakujem
alenka0901
Pitie zeleného jačmeňa je dobré na detoxikáciu organizmu, keď je prekyslený organizmus, pomáha pri úprave krvného tlaku,pomáha odstraňovať škodlivé látky z tela von. Zelený jačmeň pijem 2x denne a to 1 čajovú lyžičku rozmiešam v 150 ml vody . Pijem ráno a večer. Okrem zeleného jačmeňa pijem čaje z medovky a mäty, ktorá mi rastie v záhrade.
dorinka
Ahoj Arašidka chcela som sa opýtať na tú stonku tej púpavy, to myslíš stonku na ktorej je kvet a a v tej stonke je to mlieko čo tak lepí na rukách??? :) Rada by som sa spýtala mám žlčníkové kamene čo je okrem operácie :) na to dobre ??? Ďakujem krásne
mamamagda
Rada by som sa dozvedela či má niekto skúsenosti z pitím čaju pri postihnutí Centrum Nervovej Sústavy. Budem vďačná ak niekto odpíše čo to skúsil. ĎAKUJEM !!!
timeejkaa
Čaute :). zelený jačmeň ako nápoj mi strašne nechutil, ako nie je to lahôdka ale aby som niečo pila priam nasilu a bála sa chvíle keď to znova bude musiet pit :(.. tak to nie je pre mna. Na nete som objavila aj jačmeň v tabletkách od firmy tachyon technology pharm. Môžem si len pochválť. Nie je to ako cukrík ale je to omnoho lepšie ;)
zeleny
pekný deň.
Vie mi niekto povedať, či aj zelený jačmeň - čaj z obchodu má pozitíva na naše zdravie, resp. aký je rozdiel medzi čajom a nápojom. Ďakujem.
1x zeleny
veronikamasalova
Ja som užívala zelený jačmeň asi pol roka v kuse a super som sa cítila, tak ako sa píše v tomto článku  detoxikacnakura.sk/zeleny-jacmen/...

mi pomohol hlavne zbaviť sa akné, s tým som ale začala tiež preferovať zdravú stravu a cvičenie, jednoducho už som musela niečo zo sebou spraviť a myslím že zelený jačmeň mi tiež pomohol k zdraviu, v súčastnosti ho už neužívam ale myslím že sa k nemu ešte niekedy určite vrátim.