Varenie

Zaváranie v umyčke riadu

jena - bez fotkyjena, 20. júla 2016

Má niekto skúsenosti s týmto spôsobom zavárania? Nepodarilo sa! Výborné marhule sú v čudu.
Zavárate aj na varnej doske? S tým nemám skúsenosť, doteraz som zavárala len na plyne.
Ďakujem Vám !

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ja som marhule zavarila vlani, prvý raz som na to požila umývačku, predtým len na uhorky,. Pár pohárov mám doteraz, sú v poriadku.
A prečo sú tvoje "v čudu"? Čo im je?
jerica
lepšíie zaváranie nepoznám,foto zo včera 19/júl/16


marika9
Už nikdy nebudem zavárať inak, ako v umývačke. Maximálna pohoda a istota výsledku.
siisa
@Marika9 (21.7.2016 15:40)

Hm, že by som zasa po dlhom čase zapla umývačku ? Určite vyskúšam !
tinca
Dovolím si prispieť odborným názorom na tento spôsob zavárania,keďže som pracovala vo fi,kde sme mali v programe aj konzervárinu. Teplota 65°C je na proces sterilizácie nedostatočná, nakoľko plesne a kvasinky sa ničia pri teplote minimálne 80°C a termorezistenty ešte pri vyššej a je jedno či ide o sladké alebo kyslé zaváraniny. Patogénne mikroorganizmy pri 100-120°C, preto sa mäsové konzervy a paštéty sterilizujú pod tlakom, teda v autoklávoch. Aj proces chladenia má svoj význam pre vytlačenie vzduchu a vytvorenie vákua. V prípade,že chladíme zaváraniny vodou,proces sterilizácie predĺžime cca o 1/3 doby.Vo výrobnom procese sme dokonca počas sterilizačného procesu merali aj vnútornú teplotu cca v strede výdrže sterilizácie,na konci a aj po vychladení. Z týchto dôvodov je sterilizácia v umývačke vysoko riziková. Ale kľudne ju používajte, ja tento spôsob nezdieľam. S Andrejkou z @redakcia sme vlani pripravili odborné články na témy zavárame na sladko aj na kyslo,tam je prakticky o zaváraní všetko. Sú to tie posledné 2linky, ktoré tu redakcia vyššie uvádza.