Varenie

Sterilizacia pre zaciatocnikov

sdb - fotkasdb, 4. septembra 2014

Ahojte, potrebujem poradit, moje sterilizacne a zavaracie schopnosti su na bode mrazu a som zasypana ovocim, ktore sa uz nezmesti do mrazaku. Potrebujem najma vediet:
- pri akej velkosti poharikov ako dlho sterilizujem (ja mam 2 - 3 dcl)?
- ja potrebujem teraz najma casy na cucoriedky a brusnice, teda drobne ovocie
- cas pocitam od zovretia vody, alebo od sameho zaciatku?
- ak pouzijem ruru, aku teplotu a do vyhriatej alebo studenej?

Dakujem za vsetky detaily, velmi rada by som, aby to ovocie prezilo :)

@zareaguj


Diskusia k téme

megdesign1
Aky cas? To chces sterilizovatr, alebo varit? :)

Zaváranie je spôsob tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavrie viečkom a ohrieva na teplotu okolo 85 °C alebo vyššiu.
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
V receptoch je povacsine napisane: "sterilizujeme 10 - 15 minut" a podobne info, ja ale nemam tusenia co to znamena, teplota je uvedena v minimalnych pripadoch ak vobec. A kedze som to nikdy nerobila, tak netusim. Ani netusim aky je rozdiel medzi sterilizaciou a zavaranim (asi je...). :)
sylvia267
no, napíšem ti môj názor a ako to robím... zaváranie je podľa mňa ukladanie už ovareného ovocia či zeleniny do pohárov. Takto spracované sa už len zatvorí a nesterilizuje. Sterilizácia sa robí pri nakladaní ovocia či zeleniny do pohárov v surovom stave. V prípade potreby sa doleje vodou či sirupom, ako kto... a sterilizuje sa podľa druhu ovocia či zeleniny. Ja väčšinou nechám všetko sterilizovať cca 12-15 min. Dám do hrnca uzatvorené poháre, asi do dvoch tretín ich zalejem studenou vodou a zapnem,čas počítam odkedy nastane bod varu, stíšim plameň aby to nevrelo. Vždy si poviem radšej trocha rozvarené než pokazené ;).
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
No uz som o tom pocula... vyskusam mozno aj to :) Hadam preziju :) Dakujem vam kazdopadne.
rea1
skús pohľadať a kúpiť teplomer na zaváranie - pri stupnici je napísané, pri koľkých stupňoch sa čo zavára. čas tam nie je ale tých 10 - 15 minút stačí. ani som nevedela, že niekto robí rozdiel v zaváraní a sterilizovaní, ja ovocie naukladám, resp. nasypem do pohára, prisypem cukor (sladké ovocie = menej, kyslejšie = viac, podľa chuti, nijak to nemeriam, obvykle 1,5 PL), zalejem vodou rovno z vodovodu, zaviečkujem, v hrnci zalejem vlažnou vodou a podľa toho, čo mi povie teplomer, sterilizujem. mäkké ovocie na 85°C, huby na 100°C a tak. želám ti, nech sa ti všetko podarí.
1x sdb
lubjak
Kompoty aj dzemy sterilizujem v hrnci( ak je tvrde ovocie, pohare ponorene 2 cm od okraja vo vode, makke- cucoriedky ponorene do polovice pohara vo vode)od zacatia vrenia vody 10 minut( stisim bublanie) a necham vychladnut v hrnci prikrytom, alebo vytiahnem a zakryjem dekou, nech pomaly chladne
babidka
@sdb , je jedno ci je pohar /flasa/ velky alebo maly , cas potrebuju stale rovnaky . Ja pouzivam sice hrniec na zavaranie , ale niekedy mam toho tak malicko , ze sa mi ho ani nevyplati vyberat :-) Ak toho mas iba par flasticiek ,kludne zavaraj /ci sterilizuj / v normalnom hrnci . Ak mas obavy , tak daj na dno zlozenu utierku a tak davaj flasticky . Ja davam vody tolko , aby zakryla viecka . Pomaly zohrievam na 80°C , ak nemas teplomer staci pockat az voda zacne "bublinkovat" a vyzera ako keby mala uz-uz zovriet .Vtedy hrniec zakryjem .Ak mam drobne alebo jemnejsie ovocie /cucoriedky, maliny, jahody,ribezle ap./ tak plyn vypnem a necham 10-15 minut stat v tej horucej vode .Ak je ovocie tvrdsie / jablka, ceresne , visne ,hrusky, marhule/ tak plyn nevypinam ale necham zapnuty na minimum este 10 min. a sledujem vodu aby nezovrela . Pri tvrdsom ovoci to vsak velmi nevadi .Potom flase vyberiem , otocim ich hore dnom , zakryjem a necham vychladnut . Ak je to ovocie naozaj velmi tvrde /niektore jablka a hlavne hrusky/ tak flase nechavam vo vode aj dlhsie - pri vypnutom plyne este dalsich 20 min.
Co sa tyka plnenia - aj ja to robim ako @rea - dam cukor , pridam vodu z vodovodu a zavieckujem . Cukor davam podla toho ake je ovocie sladke a ake ho chcem mat ...napr, na ceresne alebo tvrdsie marhule davam az 4 zarovnane polievkove lyzice cukru . Ale to je velmi individualne - ake to chces mat sladke :-)
gubics
Čo sa týka zavárania v umývačke riadu, na to sa môžu použiť len novšie umývačky .Ja mám umývačku cca 20 ročnú , a tam je max, teplota okolo 65 - 70 st. Celzia, čiže v tej sa sterilizovať nedá, skúšala som, ale nedosiahne tých 85 stupňov, takže je to o ničom. Pozrite si v návode, aká je max. teplota vo Vašej umývačke !
megdesign1
@gubics blbost.... my mame umyvacku novu /nieco vyse roka/ a maximalna teplota je 70°C.... zavarali sme uz dve sezony /minule leto, ked sme ju kupili a toto leto/ vsetko zavarila bez akychkolvek problemov /uhorky, paprika v oleji, marhule, broskyne, slivky, huby, ceresne, mladu cibulku/ ;)
evanaaa
Zaváranie a sterilizácia je v podstate jedno, nie ako píše napr. @silvia267 , je to spôsob uchovania ovocia a zeleniny, a sterilizácia je určitý postup, ktorý sa môže aj nemusí dodržať, podľa okolností, záleží ako a čo zavárame, podľa mňa sa aj uhorky zavárajú, no nie vždy sa musia aj sterilizovať. Nikedy sa využíva suchý dunst, inokedy zasa naloženie dos oli, a podobne.
tinca
@sdb nájdi v Nápadoch odo mňa rady ako sterilizijume kompóty a zeleninu.Pripájam názvy článkov:
Doba a teplota sterilizácie - Kompóty
Doba a teplota sterilizácie - Zelenina
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
Este raz vsetkym dakujem :) "Zavarila" som ich tentokrat v hrnci, zavaraci nemam, ale myslim, ze posluzil aj obycajny celkom dobre. Vacsia viecok chytila na prvy krat, takze uz sa tesim sa vysledok. Caka ma este varka cucoriedok, tak mzno vyskusam iny postup...