Ahojte, potrebujem poradit, moje sterilizacne a zavaracie schopnosti su na bode mrazu a som zasypana ovocim, ktore sa uz nezmesti do mrazaku. Potrebujem najma vediet:
- pri akej velkosti poharikov ako dlho sterilizujem (ja mam 2 - 3 dcl)?
- ja potrebujem teraz najma casy na cucoriedky a brusnice, teda drobne ovocie
- cas pocitam od zovretia vody, alebo od sameho zaciatku?
- ak pouzijem ruru, aku teplotu a do vyhriatej alebo studenej?
Dakujem za vsetky detaily, velmi rada by som, aby to ovocie prezilo :)
Zaváranie je spôsob tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavrie viečkom a ohrieva na teplotu okolo 85 °C alebo vyššiu.
Ale odkedy mame umyvacku riadu, sterilizujeme len v nej. ;)
Co sa tyka plnenia - aj ja to robim ako @rea - dam cukor , pridam vodu z vodovodu a zavieckujem . Cukor davam podla toho ake je ovocie sladke a ake ho chcem mat ...napr, na ceresne alebo tvrdsie marhule davam az 4 zarovnane polievkove lyzice cukru . Ale to je velmi individualne - ake to chces mat sladke :-)
varecha.pravda.sk/recepty/zavaranie-sterilizacia-ovocia-v...
Doba a teplota sterilizácie - Kompóty
Doba a teplota sterilizácie - Zelenina
www.mimibazar.cz/recept.php?id=22971,...