Varenie

Zátrepka

emvac - bez fotkyemvac, 12. júla 2022

Čo robím zle, keď mi po zahusteni zatrepkou privarok, po prevareni opäť zredne na polievkovú konzistenciu?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@emvac , stane sa, ak ochutnávaš už zahustenú omáčku, zakaždým treba umyť lyžicu, nielen opláchnuť, lebo sliny pôsobia to zriedenie, aj tie ich neviditeľné stopy, najmä pri škrobe, a tiež záleží aj na múke....mne sa tiež už stalo, že mi trochu prívarok zredol, ale zasa až tak nie, ako píšeš. Múkou zahustené musíš povariť najmenej 10-15 minút.....ono je aj ťažko radiť, kde robíš chybu, keď neviem, ako postupuješ pri zahusťovaní, aké množstvo akej múky dávaš, apod. Možno ešte niekto lepšie poradí ako ja......
evanaaa
@alienkami , práve to som spomenula, že škrob reaguje so slinami, pri ochutnávaní, preto zakaždým treba lyžicu umyť. Ale už sa stalo aj pri múke.....
alienkami
@evanaaa (12.7.2022 17:53)

To mi nenapadlo. Ja nikdy nedávam oblízanú lyžicu do hrnca. Stále si len vareškou kvapnem na lyžicu. Jednak je to skôr chladné a jednak mi je to "gustovnejšie".
haji
@emvac
Pohledala jsem pár diskusií, článek tu z Varechy.( I pod recepty je plno dobrých rad, ale v tom se špatně hledá.) Nahlédni, jsou tam dobré rady, zkušenosti se zahušťováním:
 varecha.pravda.sk/zazitky/zasmazka-zaprazka-zatrepka-amer...

 varecha.pravda.sk/diskusie/zahustovanie/3338-forum.html...

 varecha.pravda.sk/magazin/zahustovanie-je-veda/10286-clan...

 varecha.pravda.sk/diskusie/kedy-sa-do-polievok-pridava-za...
evanaaa
@alienkami , ani ja lyžicu neoblizujem, len si to z nej kvapnem do úst, ale ako píšem, stačí len, akoby som to napísala, stopové množstvo :-)
sovka62
@evanaaa (12.7.2022 17:51)

V zivote sa mi to nestalo. Podla rady profesionalnej kucharky zatrepku pripravujem najmenej 15 minut pred pouzitim, radsej aj skor.
Ma to dve vyhody. V prvom rade je netreba varit 15 minut, lebo nabobtnana muka sa uvari za dve - tri minuty a neredne.
evanaaa
@sovka , a ja tak isto....hneď na začiatku varenia, mám taký "šejker" z Lídla, už roky a v tom si to zarábam, a hádaj, kto ma inšpiroval? Ty :-) Dávno a odvtedy si zátrepku pripravujem skôr, a aj ju potom ešte varím aspoň 10-15 minút.
sovka62
@evanaaa (16.7.2022 18:25)
No nevrav, vobec si to nepamatam. Ale robim ju tak uz roky.
Take drobne rady, ktore fungujú som na Vareche našla mnoho a naozaj ich pouzivam. Aj preto mam tento portal rada, aj ked teraz je to uz ina Varecha.
viera1
Skúste použiť polohrubú múku (T400). Zátrepku si urobte dopredu cca 10min.,aby sa múka hydratovala a potom povarte na miernom ohni 3-4min. za stáleho miešania.