Varenie

Zahusťovanie

daanoo - fotkadaanoo, 4. júla 2012

Poraďte niekto ako zahusťovať omačku aby nebola z nej beton. Za rady ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
betón bude vždy, keď použiješ veľa zahusťovadla. so škrobom to ľahšie odhadneš, ten zhustne hneď ako prevrie, múku treba dlhšie povariť. hlavne pridávaj po troche a počkaj. držím palce :)
lusinkab
Ja najradsej pouzivam kukuricnu muku na zahustovanie staci jej tak lyzica do omacky premiesam s troskou vody a vylejem do omacky.....a aj ked to nahodou s nou prezenies tak ju tam nebudes citit tak ako normalnu muku.
eraserhead
zahustiť sa dá aj tým že zredukuješ omáčku odparením prebytočnej tekutiny, nie je potrebné použiť žiadny typ múky alebo škrobu
irenaw
tak ja som to pochopila, že sa pýta na prívarky, tiež sa mi v začiatkoch darili také, že som mohla krájať kocky :-D
sovka62
Zátrepku na zahustenie omáčky si priprav aspoň o pol hodiny skôr, ako ju budeš potrebovať. Múka napučí a uvarí sa hneď po pridaní do tekutiny, takže keď ju budeš pridávať po častiach a vždy necháš prevrieť, budeš vidieť kedy je omáčka hustá presne podľa tvojej chuti.
mata3636
@eraserhead - ale kôprovú alebo paradajkovú omáčku odparovaním neurobíš. naj spôsob je ten, ako radí sovka.
evanaaa
Ja si tiež tak robím ako radí @sovka , mám to od nej. Lebo ináč, múka sa musí povariť najmenej 10 minút, aj viac, aby bola riadne prevarená a aby ju nebolo cítiť. Ale používam väčšinou celozrnnú, alebo potom Solamyl alebo Zeamyl. A guláše, kapusta a pod. sa dá zahustiť surovým zemiakom alebo strúhaným suchým chlebom. Alebo aj Hraškou, polievky.
daanoo
ja mám od mojej krsnej že si pred varením mám urobiť zátrepku :)
2010
A este zalezi kde zijes a co je tradicne zauzivane, v Japonsku je to napriklad ryzovy skrob Moshiko a v tropoch tapioka alebo skrob z Arrowrrot (Maranta arundinacea)ani sajnu nemam ako sa to vola v slovencine , jej vyhoda je ze nema gluten a ziadnu chut a meni sa na priesvitnu ako zelatina.
prdelinka
nasa skolska teoria hovori o zatrepke,zaprazke suchej a mokrej a stvrte si nespominam :D ale hovori aj to,ze muku v polievke omacke treba povarit 20 minut.
ja osobne nezahustujem nicim,vlastne ani nic nevarim,take,co treba zahustovat.
ale asi by som pouzila solamyl a velke chvaly som pocula aj Hrasku :)
(zvysok ti pozriem v zosite zajtra :)
daanoo
@evanaaa ja len tu píšem že poznám o tej zátrepke :) @prdelinka áno 20 minut aspoň treba povariť ale ja to povárim 20 minút aj tak je betón :)
mata3636
@daanoo - ved pridávaj zátrepku alebo zápražku postupne. nalej trocha, nechaj prevrieť minútku a uvidíš, či ešte treba alebo nie. potom, ked to budeš variť ešte 10-15 minút, už to nejako extra nezhustne, nemysli si, že ked to na začiatku bude husté ako polievka, tak že po 15.minútach to bude betón. nalej zátrepku, prevar chvíľku a daj si za lyžicu omáčky na tanierik a hned uvidíš, či je to dobré. lebo niekedy sa ti môže zdať, že je to riedke, ale na tanieri je to akurát. no a ked sa ti podarí dobre zahustiť, tak si zapíš, koľko múky si dal na to množstvo omáčky. všetko je o skúšaní, nikto učený z neba nespadol :)
tatranocka
Mohol si dať príklad,ako to robíš a skôr by sa to dalo posúdiť,lebo táto diskusia je o ničom.Napríklad kôprovú omáčku robím tak,že dám na dno olej,nato 2PL hl. múky (kopcovité) to je 50gr. a na miernom ohni miešam do zlatava.Prilejem letný vývar 250 ml (alebo vodu) a metličkou rozšľahám.Potom pridám 500ml mlieka a 10gr soli a povarím a dolejem 100ml smotany 12% a varím asi 5min.Nakoniec príde ocot s kôprom a cukor.Keď to spočítaš,máš 850ml tekutín a 2 PL múky(kopcovité).To je omáčka na 5-6 porcií a je akurát.Tak to skús takto alebo napíš o akú omáčku ti ide.
radox1
je rozdiel zahustovat bielu omacku alebo stavu k masu.stavy k masu sa zahustuju redukovanim a nakoniec pridanim masla.biele omacky,gulase zasadne zaprazkou.ludia si to zlahcuju zatrepkou,po ktorej casto zostava pachut muky,preto ju treba oprazit.so solamylom iba v malickom mnozstve,lebo moze omacka ostat glejovita.
babidka
@radox , pachut muky neostane ak sa to urobi tak ako pisala @sovka . Nuz a nie kazdy ma rad zaprazku - moj drahy ju doslova neznasa .A ver mi - uz som dost dlho gazdinka aby sa mi zaprazka nepripalila , takze v tom to nie je :-)
Ja masove omacky casto zahustujem nastruhanou korkou tmaveho chleba .Alebo nastruham surovy zemiak a necham ho rozvarit v omacke . Nie kazda omacka je vhodna na redukciu a niekto ma rad viacej omacky takze neostava nic ine iba ju zahustit :-)
@daanoo , vyskusaj si niekolko sposobov a sam uvidis , ci ti bude vyhovovat najviac . Na zaciatok skus sposob ako pise @sovka - je to odskusane a funguje to :-)
radox1
danoo,opytaj sa na nazor profikov a pochoipis preco zatrepky nie.komu vadí tuk,tak muka sa da oprazit aj na sucho.najlepsie je ale pridat muku do zakladu ako pise tatranocka.este sa biele omacky nadstavuju zltkom cim sa tiez zahusti.aby si ten rozdiel zistil,urob si identicky pokrm zo zatrepky a potom zo zaprazky,uvidis ten rozdiel.ale pokial nemas v robeni zaprazky prax,tak rob radsej zatrepky,nakolko zle spravena zaprazka ti jedlo moze pokazit.ja sa vseobecne muke vyhybam,ale su jedla ked sa to neda.
astheart
@danoo : Záklechtka (= zátrepka) je lepší řidší. Není pak to nebezpečí, že vyrobíš "knedlíčky". Na něco je dobrá záklechtka, na něco zápražka, jiné stačí zaprášit moukou, nastrouhat brambor nebo chleba, smetanu nebo žloutek, něco se jen redukuje. Záleží na chuti a zvyklostech. Tak jak ti radí děvčata, postupně přidávat, povařit a počkat. Časem získáš zkušenosti, budeš to mít "v oku". Obecně platí, že zahušťované pokrmy ztuhnou více, když vychladnou, a při přihřívání je je někdy třeba rozředit (luštěniny, zelí, omáčky......).
2010
Este jedno chlapske zahustovanie omacok ala Belgicko , na maso v pive dat starsi chleba natrety horcicou a dusime niekolko hodin... funguje :-)