Rôzne

Zasadila som zázvor a už rastie.

mariaklara - fotkamariaklara, 4. augusta 2011

V máji som sa vás pýtala milí Varecháči, či má niekto z vás skúsenosti pri pestovaní zázvoru. Odpovedali ste mi a radili. Asi pred 3 - 4 týždňami som ho zasadila do kvetináča, dnes som sa vrátila po týždňovej dovolenke domov, potešila som sa keď som zbadala, že môj zázvor vyhnal dokonca dva asi 1,5 cm výhonky. Ďakujem @dorise , @foske a všetkým, ktorí mi radili. Vidím, že na " Vareche " sa byť oplatí ! Človek tu objaví vždy niečo užitočné.

@zareaguj


Diskusia k téme

dorisa
@mariaklara , som rada, že ti zázvor vyhnal vyhonky. Mne nie, tak zas idem skúšať. Pozdravujem.
jerica
@mariaklra akú si dala zeminu? určite vyskúšam , zázvor je doma ako prísada do jedla aj ako liek , :-))
2010
Ja mam iny problem ked zazvor vyrastie na 3 metre co s nim ? zobrat sekeru?



pacik
@mariaklara , tiež som zasadila zázvor a tiež mám dva výhonky, mám ho v kvetináči a kvetináč v skleníku (pre istotu), každý deň kontrolujem a netrpezlivo očakávam výsledok. Aj ja ďakujem varecháčkam za rady :-)
huck
@2010 hahaha, snad by bol dostatočny len kosak, alebo kosa. Dufam že nemaš zazvorovy prales! :)) Ale humor na stranu! Teraz važne otazka, či sa zelena čast zazvoru (listy,) nedaju použit v domacnosti? To ma napadlo vdaka tebe @2010 . Ja som zasadila avokado ma už vyšku 90 cm ( v Mexiku je to strom) krasne velke sytozelene listy. Bol to skor experiment, ktory sa vydaril a rastlina je zaujimava okrasa dcerinej terasy. No moj zat mi poradil , že listy avokada (možu aj sušene) sa použivaju v mexickej kuchyni ako prisadu do jedal. Skusim to aj s tymto zazvorom :)i
babkamt
Ja som skúšala zasadiťarašidy,tiež zázvor,ale nedarí sa mi. Kde nájdem rady,ako mám postupovať , aby som aj ja dopestovala zázvor?
hannah22
@mariaklara - paráda, však je to fajn pocit keď niečo začne rásť, držím palčeky, tiež rada sadím a sledujem ako rastie môj pokus- čiže rastlinka , kvietok... :))
foska
@mariaklara - som rada, ze Ti vyklicil, uvidis, ake pekne vysoke vyhonky budes mat a ked uz budu usychat, tak aj nejaka hluza v zemine bude :)
Zato mne sa tento rok nedarilo. Skusila som 6 hluz zazvoru zasadit priamo do zahrady, cakala som 2-3 mesiace a nic. Ziaden vyhonok. Tak som ich vykopala, vyzerali dobre, zdravo, ale mali len naznak klickov, neviem preco. Mozno mu bolo z jari velmi zima. O rok zvolim zase kvetinac, poriadny velky. Celkovo je to s urodou u nas bieda, mesiac trvajuce dazde nam neprospeli. Len tekvice a kukurica vyzeraju k svetu.
evanaaa
Ono to je niekady aj vec náhody - traja zasadia to isté približne rovnakým spôsobom a ujme sa len jednému. Myslím, že je tam viac faktorov od ktorých to závisí. Ja som chcela pažítku a ani na tretí pokus sa nepodarila - bola tenká ako vlásky. A možno je to aj semienkom - odrodou aj použitou zeminou, ap. Aj o stévii tu bolo v diskusii, niekomu vyrástla a inému sa ani neujala. Tak som aj ja skúsila, ale už to bola hotová sadenička, asi 5cm a teraz má aj 50 cm. pod veľkými listami sa objavili menšie, tak som tie väčšie začala trhať a sušiť, len neviem, čo s nimi ďalej, lebo čerstvý list mi čaj moc neosladil. A tak je to so všetkým, jeden pokus vyjde, druhý nie.
egreska
aj ja som zasadila zazvor na jar a už ma 10 cm výhonok ale nejako mi začína schnut :-(
hubata
@babkamt arašidy som pestovala voľakedy dávno - rastú v zemi ako zemiaky. Potom sa musia vysušiť, vylúpať a môžeš pražiť. Je to dosť babračka, ale čo neni že?
@evanaaa - tak som sa tešila že ti s tou stéviou vyjde, pre teba by to bolo ideálne. No škoda, nevzdávaj to a skúšaj ďalej. Myslela som že už nemáš záhradu, že to pestuješ len na balkóne.
2010
Ako som pisal ja mam iny problem , moj je obrovsky, ale rastie v prirodnych podmienkach, to je vyssia vlhkost vzduchu a teplo ( tropy).
Rastie vo svetlom polotieni , nerastie kde je veterno, poda je lahka vela humusu a je relativne vlhka ( mam pod nim nahadzanych vela listov) ale nesmie byt utopeny .Ja som ho aj hnojil zopar lopat odlezaneho konskeho hnoja.
ejmepb
Ja som kúpila zázvor, zabudla v mikroténe a keď som ho našla už mal 3 púčky, zasadila som a už má asi 40 cm, som veľmi zvedavá čo z toho bude, mám ho v kvetináči na západnej strane.
evanaaa
Hubata, lenže ona mi rastia na jednej "palici" do neba, neviem, či mám zastrihnúť vrch. Teraz mi došiel katalóg a tam je stévia nižšia a rozrastená ako kríček, tak neviem....
maria7
Zijem v Australii v state Queensland, v Hervey Bay, kde je podnebie polotropik a roky pestujem v zeleninovej zahradke zazvor a steviu. Zazvor vyrastie do vysky 70 cm a celu zimu vegetuje, uschnie z neho vsetko listie. Nechavam ho v zemi a ked potrebujem ,tak si vykopem koren. Tohto mesiaca sa nam zima konci a prveho Septembra sa nam zacina Jar,tak zazvor zase zacne vyhanat prve vyhonky. Takze na pestovanie zazvoru ma velky plyv pocasie. A tak je to aj s pestovanim stevii. Z mojej praxi stevia a zazvor potrebuju dobre vyzivnu zeminu a dostatok slnka a caste polievanie. Stevia vyrasta do vysky 50 cm,rozrasta sa do kricku a ked ma najkrajsie zelene listy ,tak ich otrham a vysusim. Samozrejme pouzivam aj cerstve otrhnute. Stevia ma biele drobne kvietky, ktore po odkvitnuti ,ked semienka dozreju ,vypadaju do pody a zacnu rast. Tak sa mi rozmnozuje. Stevii sa tu dobre dari aj v zimnom obdobi,ked nam tu teploty poklesnu v noci aj na tych 5 stupnou a cez den na tych 20-23 stupnov. Stevia je po celu zimu pekna zelena,len sa nerozmnozuje. Zazvoru je viac druhov a kazdy druh zazvoru ma aj ine kvety. Ten co ja pestujem ma kvety cervenej farby a mojich znamych zltej, ale ten ich rastie do vysky vyse metra a je husty ako prales. Tak vam prajem mili varechaci, aby sa vam podarilo vypestovat zazvor a steviu k vasej radosti a spokojnosti.
maria7
Prepacte mi mili varechci,ze mam omylom napisane dvakrat.
mariaklara
Vidím, že sa nám viacerým darí. Stéviu mám tiež veľmi peknú, poslala mi ju poštou @lubjak ( Ľubka ), prvú úrodu som zostrihala a usušila, už znovu vyháňa nové lístky. Mám z nej tiež veľkú radosť ako zo zázvoru. @jerica , zeminu som kúpila črepníkovú, bežnú na kvety.