Rôzne

Vytápanie masti.

lorak40 - bez fotkylorak40, 27. marca 2014

Vytápal som bravčovú masť z mangalice.Škvarky boli výborné ale masť je olejovitej konzistencie.Nestuhla.Kde som urobil chybu ? Poraďte. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Tiež si robím masť doma, slaninu kupujem v obchode v Košiciach - ešte sa mi nestalo, žeby bola olej.konzistencie. Vytápam pomaly, schladím v studenej vode, kým nestuhne a preložím do chladničky. pridávam foto - aj mňa by zaujímalo, kde môžete mať problém...dúfam, že niekto poradí.
finczi
jááááááj, foto sa mi nedarí pridať...pardon :(
denyany
Nám masť vždy krásne stuhne. Ale babka nám vždy pripomínala, že vytápať sa musí primerane dlho, aby pekne stuhla a bola pekná biela. Takže možno si ju nevytápal primerane dlho/?/.
babidka
Mozno este stuhne .Ja som dostala mast z mangalice od zata a ked som nadobu nechala stat cez noc na linke , tak tiez vyzerala cudne :-)V chladnicke stuhla naspat . Dal si do chladu ? Mozno je to "iny" tuk ako zo slovenskej svinky :-)
rulik
mňa mama učila, že sa masť vytápa dovtedy, kým bublinkuje, lebo je v nej voda, ale nie dlho aby sa neprepálila, skús zajtra ešte raz trochu pretopiť a uvidíš
evanaaa
Žeby slanina z mangalice mala iný bod topenia? Alebo sa nejako líši od obyčajných prasiat? Toto sa mi teda nestalo, mne začína tuhnúť ešte na linke, kým dovytápam zvyšok , lebo odoberám postupne. A ako je to - primerane dlho? Vytápam slaninu, kým nemám pekne prepečené oškvarky, ale pomaly. A nakoniec zakapem mliekom, potom je aj lahodná vôňa.
paeva
ešte som nevytápala slaninu z mangalice, ale čaká ma to na budúci týždeň. ako som sa dozvedela od chovateľov ale aj na internete, masť je vraj redšia, asi ako husacia, aj čo do chuti, aj vzhladovo. husacia tiež udrží stuhnutá len v chladničke. tak si snád neurobil chybu vo vytápaní. neskôr napíšem, ako sa mi darilo.
gubics
Nemala by byť riedka. Skús to dať do chladničky. Mne sa to ešte nikdy nestalo.
tothka
Ja si tiež lámem hlavu, prečo mi už viac krát nestuhla dobre masť. V chladničke stuhne, ale keď je ju nechám v špajzi, kde nie je taká zima
vrchná časť je vždy tekutá. Zatiaľ som nenašla rozumné vysvetlenie a keďže varím len na masti, tiež by ma to zaujímalo.
izabella929
Hoci som vytopila do teraz veľa litrov masti, nemám takúto skúsenosť...a tiež sa mi nestalo, aby mi nestuhla...keď sme zabíjavali do roko viac krát a masť som vytápala v 50litrovom kotli a bola to veru fuška, nestalo sa mi ani nám všetkým v rodine, aby nám masť nesadla..a často veru sa nemestila do nádoby na masť a mali sme ju len tak v 10litrovom vedre a tá sa míňala ako prvá...masť bola krásne biela a škvarky nádherné a chutné...aj teraz robím masť,,pretože olej používam iba pri vyprážaní 50/50 s masťou..tiež som pridávala mlieko a aj pridávam, hoci už vytápam masť v menšom množstve..v krátkosti: na dno kotla som dala za hrnček studenej vody, vložila som pokrájanú masť a dala kotol na kotlinu, kde sa už rozhorel oheň...miešala som intenzívne až do vtedy, pokiaľ sa neobjavila masť medzi kockami slaniny...potom som už iba len tak premišala, aby sa rovnomerne piekla...keď boli škvarky svetlohnedé, vybrala som polená zpod kotliny a zostal iba popol a samozrejme kotol horúci, nechala som , aby sa hladina masti úplne ustálila a takmer sa prestala pražiť a vtedy som priliala 2,5 dl.vlažného mlieka...nechala som , aby sa tie dva produkty skamarátili a začala som pridávať polienka, len po jednom a postupne som privádzala k vyššej teplote a teraz som dbala na to, aby škvarky získali červenú farbu a začali šuchotať...v tom momente som dala kotol na zem a začala som vyberať masť do nádoby a súčasne aj škvarky tak, že som ich varechou trošku pritlačila, aby masť vytiekla...hotovo...nikdy sa mi nič nepokazilo a tiež sa nestalo. aby škvarky niekomu nechutili...mala som mäsiara, ktorý sa v tom vyznal a vždy skontroloval farbu masti a aj chuť škvariek...takto to robím teraz aj na plynovom sporáku...nepoznám pokazenú masť, lebo som sa s tým nikdy nestretla..a čo sa týka slaniny z mangalice...tak to je extra trieda, pretože je považovaná v Maďarsku za najkvalitnejšiu a neobsahuje cholesterol...niekoľko krát som si kúpila na trhu túto slaninu, vypražila, ale môžem zodpovedne vyhlásiť, že tá vôňa je úplne iná a myslím, že krajšia masťová...tiež som tam kúpila na trhu údenú slaninu a to je niečo, čo sa úplne rozpúšťa na jazyku...je omnoho vyššia, ako naše domáce slaniny, ale kvalitná...prosím, neberte môj príspevok ako samochválu, len som sa chcela podeliť o moje skúsenosti...
1x lacosk
izabella929
zabudla som...zabíjali sme aj v lete a vtedy sme masť dali do studenej špajze na dlaždice...do rána bola stuhnutá...kde by sme mohli dať do chladničky 50litrov masti...niekedy sme mali aj 90litrov masti...a pekne sadla..
manya
minulú zimu sme prvýkrát robili masť z mangalice, vypráža vždy manžel, moja skúsenosť je taká, že nestuhla až tak veľmi ako keď sme zabíjali doma chované ( tiež sme slaninu kúpili v Maďarsku ), masť nedávam do chladničky, mám ju v špajzi a ešte stále je dobrá. Zo slaniny z mangalice sa vyškvarí viac ako z našich domácich. A údená slanina nemá chybu, @izabella929 to je aj moja skúsenosť.
kimlo
Ak chcete mať vytopenú masť tuhú, treba ju už vychladnutú ale ešte v tekutom stave poriadne varechou premiešať, a až potom rozdeliť do menších nádob alebo pohárov. Potom stuhne a bude biela. Nie je to môj výmysel, táto rada je zo starej knižky o domácich zabíjačkách, a mne sa to vždy osvedčilo.