Prajem v prvom rade všetkým krásny nový rok, mnoho zdravia a spokojnosti v rodinnom živote. Touto cestou prosím tých, ktorí sú ochotní mi pomôcť nájsť na Vareche radu v diskusii, kde sa niekto pýtal, ako má postupovať pri výrobe domáceho vína. Spomínam si, že radu tam dávala okrem iných aj pani Sovka, prípadne keby mi poradila ona sama. Hľadám už druhý deň a neviem sa dopátrať tej diskusie, lebo jej rada bola podaná jednoducho a zrozumiteľne - ako sú nakoniec všetky jej recepty. Je pravda, že do výroby vína je ešte ďaleko a keď bude aktuálny čas výroby, bude kopec roboty v záhradkách a teraz si skôr nájdeme čas na brázdenie po našej stránke Varechy. Vopred srdečne ďakujem všetkým.
@zareaguj
Pomôžem ti? Možno si myslela túto diskusiu: varecha.pravda.sk/diskusie/ribezle/3333-forum.html...
:):):)
tak im nalieval peprenú pálivú vodu. Chválili ho, že vodka charošaja, no golovu nedurit. @Lianka (11.1.2019 14:28)
Na 1 liter ríbezľového vínka:
0,25 kg ríbezlí
0,2 - 0,25 kg cukru (suché - sladké víno)
URČITE: vínne kvasinky
živná soľ
zvyšok je voda
1, k ríbezliam pridajte trochu vody a rozmixujte tyčovým mixérom
TIP: nelisujte ich hneď, prídete o množstvo voňavých a farebných látok, ktoré sa nachádzajú v šupkách. Použite kvasnú nádobu, alebo vedro s vrchnákom, kde ich 7-10 dní "nakvasíte". Lisovanie ide potom oveľa ľahšie, víno je aromatickejšie s výraznejšou farbou.
2, rozpusťte vo vode polovicu predpísaného množstva cukru (ÚPLNE!!) a pridajte do vedra k rozmixovaným ríbezliam
3, pridajte aktivované kvasinky a živnú soľ, premiešajte a vedro zakryte vekom - NIE VZDUCHOTESNE!!
4, po 7 dňoch vylisujte nasledovne: pozbierajte drť plastovou miskou - ide to veľmi ľahko, lebo je vytlačená nad hladinu. Vylisujte.
TIP: ak ste mali kvas vo vedre, teraz už môžete všetko preliať do demižónu. Ak máte všetko v kvasnej nádobe, vlejte späť vylisovanú šťavu a pokračujte.
5, rozmiešajte vo vode druhú polovicu predpísaného cukru (pridajte toľko vody, aby vám vošla do demižónu kvasnej nádoby).
6, nechajte dokvasiť. Stočte najprv do menšieho demižónu a o 2 mesiace do fliaš.
TIP na kvasinky: OENOFERM FREDDO - chladnomilné, akurát mi kvasia v garáži pri 7°C. Až do 15% alkoholu!
Veľmi veľa podrobných návodov a receptov je na stránke domacevino.sk