Rôzne

Výroba domáceho vína

fialka49 - fotkafialka49, 4. januára 2019

Prajem v prvom rade všetkým krásny nový rok, mnoho zdravia a spokojnosti v rodinnom živote. Touto cestou prosím tých, ktorí sú ochotní mi pomôcť nájsť na Vareche radu v diskusii, kde sa niekto pýtal, ako má postupovať pri výrobe domáceho vína. Spomínam si, že radu tam dávala okrem iných aj pani Sovka, prípadne keby mi poradila ona sama. Hľadám už druhý deň a neviem sa dopátrať tej diskusie, lebo jej rada bola podaná jednoducho a zrozumiteľne - ako sú nakoniec všetky jej recepty. Je pravda, že do výroby vína je ešte ďaleko a keď bude aktuálny čas výroby, bude kopec roboty v záhradkách a teraz si skôr nájdeme čas na brázdenie po našej stránke Varechy. Vopred srdečne ďakujem všetkým.

@zareaguj


Diskusia k téme

kecupicek
Pomôž si publikáciou: Výroba ovocných vín v domácnosti, autor František Strelka. Určite to nájdeš aj na nete. Je to hotová veda a treba sa tým dlhodobo zaoberať ak chceš svoje víno aj niekomu ponúknuť. Víno sa dá urobiť zo všetkých slovenských druhov ovocia a mnohých druhov zeleniny. Náš známy vinár sa nám chcel pochváliť svojimi druhmi vína a nakoniec návštevy dodal, že on vie urobiť víno aj hroznového lístia. Zasmiali sme sa, ale prečo nie, keď je rajčiakové, tekvicové, ďumbierové, môže byť aj také.
sovka62
Rada poradím, len by som potrebovala vedieť z čoho to víno budeš robiť. Hroznové, jablčné, černicové......
fialka49
Viera1 - s r d e č n á v ď a k a, áno, hľadala som práve tento návod, lebo od Sovka62 som tam cítila veľký hold jej otcovi a preto som presvedčená, že by sa mi to snáď malo podariť, lebo ak bude úroda ríbezlí, pokúsim sa ako amatér o moju prvovýrobu ríbezľového vínka. Keď som prvý raz čítala pôvodnú » varecha.pravda.sk/diskusie/ribezle/3333-forum.html..., nevedela som, že ma niekedy prepadne túžba skúsiť vyrobiť vínko. Zároveň ďakujem Kecupicek a Sovka62 za ochotu pomôcť mi.
lianka
Moja maminka robievala ríbezlové víno tak, že dala liter šťavy, 1 kilogram cukra a 3 litre vody. Viac k tomu neviem dodať a opýtať sa nemám koho, bohužial už dávno nie je medzi nami. Víno bývalo výborné, ale nemal kto pokračovať.
sovka62
Dávno som na túto diskusiu zabudla, vôbec som si nepamätala, že som tam písala návod. Asi som ho mala radšej pridať ako recept, tam by sa lepšie hľadal.
1x ivet74
fialka49
Lianka, ďakujem aj tebe. Mnohokrát, berieme veci okolo nás ako samozrejmé a ani nepomyslíme, že nám to bude môcť niekedy chýbať a už nebudeme mať možnosť opýtať sa toho, kto to vedel. Dobre, že máme Varechu, na nej recepty, diskusiu a dobrých, ochotných ľudí, ktorí pohľadajú či pomôžu nájsť, čo nám uniklo. Sovka62, verím, niekedy je ťažké sa rozhodnúť, na čo sa momentálna reakcia v budúcnosti bude dať použiť. Vtedy to bola pomoc v rámci diskusie. Hlavné, že sme sa zorientovali. Ešte raz srdečná vďaka všetkým, čo mi pomohli.
kecupicek
Čítala som v nejakom návode, že na ríbezľové vínko z červených ríbezlí stačia 2 litre prevarenej vody s 1kg cukru. Nie je vraj také riedke a má peknú farbu. @Lianka (5.1.2019 14:49)

lianka
Aj to maminkine mávalo peknú farbu. Ked sa dá menej vody, môže to byť hlavybôl. Ako sa často o ríbezlovom víne hovorí. Bolo by to moc silné.
kecupicek
Asi preto sa volá víno, inak by to bola asi malinovka, alebo nejaká vinea. Voľakedy sa ľudia z návštevy vracali v dobrej nálade, cestou si spievali, a keď došli domov už nikoho hlava nebolela. Za vojny chceli ruskí vojaci od nášho deda- krčmára stále vodku, ale on už nemal,
tak im nalieval peprenú pálivú vodu. Chválili ho, že vodka charošaja, no golovu nedurit. @Lianka (11.1.2019 14:28)

palino3
Ahojte, už roky vyrábam domáce vínka, samozrejme aj ríbezľové. Môj recept:
Na 1 liter ríbezľového vínka:
0,25 kg ríbezlí
0,2 - 0,25 kg cukru (suché - sladké víno)
URČITE: vínne kvasinky
živná soľ
zvyšok je voda

1, k ríbezliam pridajte trochu vody a rozmixujte tyčovým mixérom
TIP: nelisujte ich hneď, prídete o množstvo voňavých a farebných látok, ktoré sa nachádzajú v šupkách. Použite kvasnú nádobu, alebo vedro s vrchnákom, kde ich 7-10 dní "nakvasíte". Lisovanie ide potom oveľa ľahšie, víno je aromatickejšie s výraznejšou farbou.
2, rozpusťte vo vode polovicu predpísaného množstva cukru (ÚPLNE!!) a pridajte do vedra k rozmixovaným ríbezliam
3, pridajte aktivované kvasinky a živnú soľ, premiešajte a vedro zakryte vekom - NIE VZDUCHOTESNE!!
4, po 7 dňoch vylisujte nasledovne: pozbierajte drť plastovou miskou - ide to veľmi ľahko, lebo je vytlačená nad hladinu. Vylisujte.
TIP: ak ste mali kvas vo vedre, teraz už môžete všetko preliať do demižónu. Ak máte všetko v kvasnej nádobe, vlejte späť vylisovanú šťavu a pokračujte.
5, rozmiešajte vo vode druhú polovicu predpísaného cukru (pridajte toľko vody, aby vám vošla do demižónu kvasnej nádoby).
6, nechajte dokvasiť. Stočte najprv do menšieho demižónu a o 2 mesiace do fliaš.

TIP na kvasinky: OENOFERM FREDDO - chladnomilné, akurát mi kvasia v garáži pri 7°C. Až do 15% alkoholu!
Veľmi veľa podrobných návodov a receptov je na stránke  domacevino.sk