Rôzne

Výmena mincí

rea1 - bez fotkyrea1, 22. novembra 2013

Ja viem, že to s jedlom priamo nesúvisí, ale keby ten nesúvis niekoho príliš iritoval, doplním: výmena mincí, za ktoré ste si pred pár rokmi mohli kúpiť jesť a dnes už nemôžete. Vlastne to nie je ani diskusia, len oznam ale keďže sa chcem cítiť ako šíriteľ múdra a záchranca peňaženiek, dávam ho všetkým vareškám a vareškom na vedomie. Takže:

Národná banka Slovenska upozorňuje širokú verejnosť, že posledným dňom výmeny slovenských obehových mincí za eurá je 2. január 2014. Po tomto termíne nebude už výmena slovenských mincí možná.

Pokiaľ majú občania záujem vymeniť mince bývalej slovenskej koruny, môžu tak urobiť každý pracovný deň od 7.30 h do 12.00 h v ústredí Národnej banky Slovenska alebo na piatich expozitúrach NBS v Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Žiline, v Košiciach a v Poprade.

NBS zároveň dáva do pozornosti, že slovenské bankovky, ako aj pamätné slovenské mince, sa dajú vymeniť za eurá bez časového obmedzenia.

V obehu sa nachádza ešte viac ako 19 mil. ks bankoviek v hodnote 2,4 mld. Sk, takmer 392 mil. ks obehových mincí v hodnote takmer 720 mil. Sk a 934 tis. ks slovenských pamätných mincí v hodnote 698,9 mil. Sk. Hodnota slovenských peňazí v obehu je 3,84 mld. Sk."

Ešte by som chcela poradiť tým, ktorí to k uvedeným miestam výmeny majú ďaleko, že mince sa dajú poslať aj poštou, a to doporučene alebo cenným listom, za splnenia určitých podmienok (treba vyplniť príslušný formulár). Podrobnosti nájdete na stránke www.nbs.sk.

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Oné, mám starú bankovku 50 Sk. Mal by som dostať zhruba 1,66€. Za cenný list dám 2€. Idem poslať. Pocit záchrany nášho posr... hospodárstva je fantastický.
evanaaa
Zaujímalo by ma, prečo niektorým ľuďom nevadí, že majú staré bankovky, či o nich nevedia, ale je možné, že kedysi si starí ľudia ukrývali penieze na rôznych miestach, ani rodine nepovedali a tak aj zomreli, čiže o nich nik nevie, alebo odišli a sem sa už nevrátili, možno sú medzi nimi aj peniaze z nekalej činnosti, apod. A tiež, ak má niekto len pár korún, nechce sa mu ich zamieňať.....a dokopy to tvorí tú veľkú sumu peňazí.
gordonko
.. ja som akorát dnes pri ,,upratovaní,, pivnice našel peňaženku a vnej staručku stokorunáčku .... až ma pri srdci zahrialo ....bodaj by sa vrátil čas kedy sme snimi platili
gordonko
.. ja som akorát dnes pri ,,upratovaní,, pivnice našel peňaženku a vnej staručku stokorunáčku .... až ma pri srdci zahrialo ....bodaj by sa vrátil čas kedy sme snimi platili
hubata
Nuž keďže sme na vareche, porovnám to z pohľadu kuchárky: stovka mala hodnotu domáceho nedeľného obeda pre 4-člennú rodinu vrátane zákuska, kávy a pohára vína. Dnes za 3,50 eura dostanem jedno hlavné jedlo pre jednu osobu, aj to bez polievky do polystyrénu ..........
rea1
naozaj som nechcela provokovať, ale informovať treba. ja vám odpoviem hromadne, igen?
@hubata , za stovku sa aj dnes dá spraviť slušný nedeľný obed. a aj zelená je, ako kedysi. ale keď porovnávaš voľakedajšiu stovku a jej dnešný finančný ekvivalent, ja to vidím takto: dnešná mladá gazdiná je moderná, fitko navštevujúca žena. takže kým ja som pred 20-timi rokmi s nákupom za 300.- Sk ledva s plnými kabelami vyfunela hore schodmi do kuchyne, dnešná mladá gazdiná s nákupom za 300.-Sk (teda +/- 10€) vybehne po schodišti do toho bytu len tak, zľahka mávajúc tou nákupnou taškou a ani sa nezadýcha. asi je to všetko len v kondícii. :-))) (cha-cha, to je dobré, že? :-(( ).
@abdul , aby nedošlo k omylu, bankoviek sa to netýka, ich výmena zatiaľ platí neobmedzene. ale ak by si chcel poslať na výmenu 10.-Sk, rozhodne odporúčam ten cenný list. tvoj zachraňovací pocit ti týždeň nedá spať. :-)
@evanaaa , veľa peňazí sa zničilo, bolo postrácaných kade-tade po svete, neverila by si, z akých kútov sveta sa posielali, sú pozakladané v babkiných modlitebníkoch alebo si ich ľudia nechali na pamiatku. aj ja mám zopár bankoviek odložených. aj jednu 10-korunáčku, ale tú si zameniť nepôjdem. veď nech prepadne, no. :-)
@gordonko , mám starostlivo uschované dve 100-korunáčky, ale nie tie staré, tie tesne predrevolučné, na ktorých je portrét K. Gottwalda. síce neviem, načo som ich odložila, ale nech, tiež sa mi pri spomienke, čo sa za tú sumu dalo kedysi kúpiť, občas nostalgicky zahmlí zrak.
viera1
@rea1 počula som o prípade,keď si dedko odložil peniaze pod klát,na ktorom rúbal drevo.A prišiel deň,kedy sa rozhodol investovať...A z kopy papierových peňazí mu zostal prach.
Na vyhľadávanie sú najlepší zlodeji,tí by ich vedeli nájsť.
rea1
@vierka , ja by som mohla prišpendliť na dvere pozvánku: ráčte vstúpiť a hľadajte! o všetky peniaze, ktoré nájdete, sa s vami ochotne podelím. :-) tiež niekedy rozmýšľam, či snáď by nebolo vhodné ponadvihovať dlažbu, že ... možno ... ale ani tam nič nie je.
poznám lepší prípad odloženia úspor: keď bola v r. 1953 menová reforma, môj otec ako bankový zamestnanec s tými peniazmi priamo fyzicky pracoval. a po 4 či 5 rokoch, keď sa už vôbec nič dodatočne zameniť nedalo, prišiel za ním jeho otec a dal mu starých 200 000 korún s tým, že: vymeň si za nové peniaze a voľačo si kúpte. ani sa nečudujem, že sa môj otec dožil veľmi vysokého veku - veď keď ho vtedy šľak netrafil, tak už neskôr určite nebolo prečo.
mariamka
my sme sa veru doma nasmiali, mamina nasla po "prevetrani postele" celkom slusnu kopku tisicoviek, skoro sme na zadok padli, divali sme na ne a obdivovali ich ako zjavenie, samozrejme ze sa daju zamenit, len medzitym ich zas niekde "zalozila" :)))