Rôzne

Vesele vianoce , nejeme aby sme videli vianocne prasiatko

simonkamatkova - fotkasimonkamatkova, 24. decembra 2012

Ja už od narodenia na vianoce nejem lebo si potom vichutnam
oastnu vianocnu večeru a podl amna je to tak spravne :) a to
prasiatko sa snad raz objavi :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
No neviem, keď sa neobjavilo už od narodenia......., ale nádej zostáva.
Nás k takémuto pôstu doma neviedli, Štedrý deň býval riadnym pracovným dňom (aj keď sa z roboty odchádzalo skôr) a my sme boli v škole a obed sme mali v družine.
Ak Štedrý deň pripadol na voľný deň a mama bola doma od rána, obed nevarila (veď by ani nestihla, keď chystala večeru). Ale hladní sme neboli, každý si uchytil, čo mu prišlo pod ruku. Myslím si, že celodenný pôst pre ťažkou večerou nie je najzdravší nápad, ale každý spraví ako je zvyknutý.
cistinka
U nás sme tiež nikdy na Vianoce nehladovali. Mama obed síce nevarila, ale povedala nám, že si máme v špajzi dačo zobrať, ak sme hladní. A to boli hody: na hákoch visela slanina, domáce údené mäso, klobásy...na polici bývali taniere s huspeninou a na doske tlačenka. Nechýbal tam položený čerstvý chlieb a pripravený bol aj veľký nôž :-) .....a tak sme odkrajovali a neotravovali....
aroooo
u nás sa tiež "nepostilo", zvyčajne sa pripravoval zemiakový šalát a mi deti ako hlavné ochutnávačky sme si poctivo plnili svoju úlohu
vini55
My to máme jednoduchšie, to ideš na dvor zakričíš "Mushí" a naše zlaté prasiatko pribehne spolu s dvoma psami a už môžeš ísť jesť- viď foto. Dnes ráno som bol pre priateľa na letisku a ako darček som dostal akože kilo kalamárov. To sa nepovažuje za jedlo, ale božskú manu a to sa môže. Ja osobne vidím moje krásne zlaté prasiatko každú chvíľu, takže si užívam, ale až chceš požičiam, ale už až na budúce Vianoce. Všetkým zdravie, šťastie a v darčekoch to čo si želáte sami. Majte sa krásne. Ja + Mushi a celá rodina.
2010
Som prekvapeny z komentarov , aj ked som z rodiny bezboznikov , tak u nas sa vzdy prisne postilo , 24.12 = vyvrcholenie adventu den pred narodenim.
simonkamatkova
AJ u nas a už keby som niečo zjedla pred večero tak nie meso to podla mna tak nieje spravne sak niekto neje vele tak jeden den snad sa da vydrzat ale kazdy ako u chuti :)
celeblith
my veceriame pomerne neskoro, tak nemam sancu to vydrzat a ako hovori moj kamarat, ja nemusim cakat na zlate prasa, staci ked sa pozriem do zrkadla :))) a tento rok mam nedobrovolny post, od tretej rana som mala intimnu chvilku s wc-misou a zaludok mam stale este ako na vode..hadam to kapustnica napravi ;)
hubata
Ani my sme sa nepostili: kapustnicu ako deti sme neľúbili, tak mama uvarila šošovicu a makové opekance. To je nezmysel, aby deti boli celý deň hladné a potom si prázdniny a vianočné sviatky pokazili pažravo zjedeným ťažkým majonézovým šalátom a vypraženým kaprom......
sovka62
@vini55 , úplne dokonalé, všetci čo budú hladovať aj o rok, kliknú na tento tvoj komentár, pozrú sa a môžu byť spokojní, že to prasiatko videli. A je naozaj zlaté.
terakota
U nás sa od nepamäti na štedrý den postilo, postilo tak aby sme neboli hladní. Na raňajky to bol opražený chlieb (topinky) s cesnakom a husacou masťou, a k tomu dedovský čaj. Dedovský čaj bol z biliniek, ktoré sme mu pomáhali zbierať . Základom bol repík a k tomu kvet bazy čiernej,lipový kvet, trezalka a žihľava. Na obed bol vývar z rýb, Hlava z kapra, vykostené rebrá, mlieč, ikry a niekedy aj ryby (pstruh, jalec). Scedený vývar bol doplnený strúhanou mrkvou a jemne zahustený hrubou krupicou. Voláme to milionová polievka. Krupicové guličky pripomínajú hojnosť a je ich v polievke milión. Na tom sme vydržali do večere, ale to povestné zlaté prasiatko sme neuvideli.
marcy
nás bolo 10 v jednom dome + 2 starí rodičia cez dvor,ale sme pôstili tak,že po mliečnych raňajkách s vianočkou sa jedlo iba ovocie a teplá polievka s chlebíkom,sladíže nie,ani mäso.....neodpadávali sme večer,neuškodilo a dodržiavame to dodnes,aj keď naší drahí rodičia a starí rodičia spia spánkom spravodlivých
marcy
P.S o zlatom prasiatku pod Tatrami sme nechýrovali,zato vynšovačov bolo neúrekom zrána,po spievaní zase chodili večer ženy iba k najbližšej rodine a dobrým susedom pod okno :-))