Varenie

Veľmi stuhutý med

lenosko - fotkalenosko, 11. júna 2012

Ahojte varecháčky a varecháči, čo by sa dalo robiť s veeeeľmi stuhnutým medom? Na jeseň 2011 mi ho kolega doniesol, z vlastnej produkcie... Vtedy bol iba taký "hustý" ale nie kryštalický. Teraz je už ako kameň a ak ho dám zohriať, chvíľku vydrží tekutý a potom znova to isté. Je mi ľúto ho vyhodiť a tiež sa mi nechce len tak z povinnosti pchať si každý deň aspoň za lyžičku medu do čaju/kávy. Keby som ho rozpustila vo vode, dal by sa použiť napr. pri pečení namiesto cukru? Už ste to niekto skúšali?

@zareaguj


Diskusia k téme

sairaam
To že je med stuhnutý je záruka jeho pravosti. Domáci med vždy stuhne, pretože nie je nič do neho pridávané. Teš sa že máš pravý med, ale nikdy ho nezohrievaj nad 60 stupňov Celzia, lebo v ňom zabiješ všetko cenné. Nepridávaj ho ani do vriaceho čaju. až keď trošku vychladne. Môžeš ho používať aj pri pečení namiesto cukru, ale je ho na to škoda, ak máš iba jednu fľašu. A že z povinnosti si ho dávaš do čaju? Dávaj si ho z radosti, pretože si s ním pridávaš zdravie :-) Včielka Ti vyrobila liek. Spýtaj sa kolegu všelára, veď ho máš po ruke. Ale ak si ho už viac krát nešetrne zohrievala, tak potom do tých koláčov s ním.-:)
rea1
med mozes uplne kludne pouzit pri peceni akehokolvek kolaca a v podstate vsade miesto cukru. ja to robim uz desatrocia. nemas ten med uskladneny na nejakom prilis chladnom mieste? v ziadnom pripade ho nevyhadzuj, bola by to vecna skoda. alebo sa spytaj kolegu, preco ti tak hustne. mam skusenost, ze 5-kilova flasa medu, zabudnuta v pivnici a objavena asi po 6-tich rokoch bola zhustnuta iba do tretiny. a bol to poctivy med od kamaratovho otca, ktory roky vcelaril. zda sa mi divne, ze od jesene minuleho roka ti med mohol tak velmi stuhnut. ale varit a piect s nim mozes uplne v pohode.
1x dddani
irenaw
teplú vodu, tak asi 40-45°C do toho postaviť pohár s medom, pomaly povolí. voda nesmie byť teplejšia, med sa znehodnotí, bolo by to už len sladidlo. najlepšie ho rozdeliť do menších pohárikov, ktorý sa stihne spotrebovať, kým med znova stuhne. používam med len na studeno, do nepečených dezertov alebo ovocných omáčok a tak podobne. iba medovníky majú výnimku :-). ale dá sa s ním piecť rovnako ako s cukrom, to ho môžeš rozpustiť aj v horúcej vode, lebo ho aj tak dáš do rúry.
lenosko
ani sa nedá určiť aký je to druh - niečo také že "čo v okolí kvitlo", s včielkami nekočovali, nechali ich nech spracujú čo nájdu. Má dosť výraznú vônu. Už keď som ho dostala bol dosť hustý, vôbec netiekol, musela som z neho vykrajovať lyžičkou. Ale teraz už ani to nejde. Zostala mi len 1 fľaška (necelé kilo).
@irenaw skúsila som rozpustiť malé množstvo, ale veľmi rýchlo po vychladnutí zase tuhne.
@rea1 uskladnený bol v byte, mám tam dosť teplo.
@sairaam nesladím ani kávu ani čaj, veru by som sa z tej náhlej zmeny moc netešila. Radšej len tak okusovať z lyžičky, ale to sa tiež nedá stále :-)
@redakcia ďakujem za skvelý tip, ten článok som si pre istotu aj uložila.

našla som tu recept na niečo nenáročné, skúsim urobiť medovú bábovku. Tam dúfam nie je čo pokaziť :-)
babidka
Velmi rychlo tuhne agatovy med a obcas aj medovicovy - aspon nas vlastny med sa takto sprava .-)Obsahuje zrejme velmi vela cukru - ak je suche leto , tak med obsahuje malo vody a preto je hustejsi . Ak by si ho zriedila vodou , tak ti za 2-3 dni zacne kvasit a mozes ho rovno vyhodit .
3mama
Zial, moze to byt aj preto, ze vcelicky prilis prikrmuje cukrom.. Tiez sme taky jeden dostali a dost sme sa natrapili. Moj dedko mal vzdy vcely a kopu medu, ale vzdy bol len tvrdsi. Nikdy nie taky kamen. Tak som sa pytala jednoho vcelara a ten mi povedal toto.
viera1
Ja by som ho zahriala,urobila medové maslo a zmrazila do mištičiek.Toto mali deti radi a bolo to praktické,netiekol im po rukách a oblečení.
sjuz
enzýmy - životabudiče - strácajú svoju aktivitu už pri teplotách nad 42 st. C, tak pozor s tým ohrievaním medu....ostane z neho už len sladké "nič" .
lenosko
stav k 19.6.2012:
problém sčasti poriešilo toto krásne počasie... v byte mám "úžasných" 29stupňov a medík sa rozhodol že z kameňa sa stane aspoň plastelína. A keď otočím pohár, začínam navrchu badať aj náznaky pohybu :-D