Trendy:
Oslaďme si život medom

Sandra Támerová, 9. marca 2012     18 minút čítania

Pohár medu, sladučkej dobroty a lieku, sa nájde azda v každej domácnosti.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Včelár Dušan Dedinský.


Med ako pochúťku, či dochucovadlo poznáme v kuchyni od nepamäti. Veď už naši prarodičia nás učili, aké má med pozitívne účinky na naše zdravie. Napríklad med s citrónovou šťavou je vynikajúci liek na boľavé hrdlo, v horúcom čaji zasa táto kombinácia napomáha vyhnať z tela chrípku, či nachladnutie.

Jeho liečivé účinky sú naozaj širokospektrálne, nehovoriac o tom, že sa ním dá plne nahradiť škodlivý cukor. Len máloktorý „liek“ je taký chutný, ako med, aj preto sa teší takej obľube prakticky po celom svete. Najlepší a najkvalitnejší med je pre zdravie človeka ten, ktorý sa aj vyprodukuje v krajine konzumenta. Aj preto je vhodné kupovať med u včelára, ktorého poznáte a dôverujete jeho výrobkom.

O tom, ako sa med vyrába, aké druhy medu existujú, či koľko medu vyprodukuje včelia rodinka, sme sa porozprávali s pánom Dušanom Dedinským z firmy Včelárstvo v Devínskej Novej Vsi na Mlynskej 50.





Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Takto včielky oddychujú cez zimu.


Ako sa človek stane včelárom a výrobcom medu? Čo vás k tejto práci priviedlo?

Už tri generácie sa moja rodina zaoberá včelárstvom. Náš otec bol taký zlepšovateľ, vymyslel viacero patentov, zaoberal sa šľachtením včiel. Vyšľachtil si vlastnú líniu matiek, nazval ju Devínčanka, lebo ich choval na Devíne. Sú to veľmi krotké včely a nosia veľa medu. Ja v tejto tradícii pokračujem. Ľudia, ktorí ku mne prídu, môžu vidieť, ako tu včielky žijú, môžu ich medík ochutnať. Med od týchto menej bodavých včiel je chutnejší, a naozaj priťahuje veľa konzumentov.

Kedy ste začali s podnikaním a výrobou medu?

Včelárstvo ako jediné poľnohospodárske odvetvie fungovalo aj v časoch komunizmu, drobní včelári aj v tej dobe popri práci chovali včielky a vyrábali med. V postate hneď prvý deň po revolúcii, keď sa dalo začať podnikať, som „zapichol“ moju dovtedajšiu prácu a zostal pri včelách. Začínal som s 30 včelími rodinami, mal som ich aj asi 380.

Dá sa povedať, že vaša práca je v určitom zmysle aj vašou životnou filozofiou?

Určite áno, vždy som túžil po takejto včelej farme, a myslím, že sa mi to podarilo.

Čo všetko sa dá vyrobiť na takejto včelej farme? Najdôležitejšie produkty ako med, či vosk ľudia poznajú, ale iste je toho viac...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

U pána Dedinského sme ochutnali mnoho úžasných
medíkov: s kakaom, zázvorom, čili, vanilkou,
škoricou, ale aj s peľom.


Včely nám poskytujú celú škálu možností, ale samozrejme najdôležitejší je med, lebo toho donesú najviac. Každá rodinka prinesie od 30 až do 100 kíl medu. Čiže v prvom rade je to med ako sladidlo. Ďalším produktom je peľ - čistá bielkovina, čo sú samčie pohlavné bunky rastlín, ktoré včely zberajú. Tento peľ si uchovávajú v bunkách a keď potrebujú produkovať materskú kašičku pre svoju kráľovnú, tak konzumujú peľ spolu s medom a vytvárajú túto kašičku. Materská kašička je tiež jedným z produktov, ktorý máme od včiel. Je však veľmi vzácna, lebo sa získava naozaj len v miligramoch. Má však úžasné pozitívne účinky na ľudský organizmus. Samotná kráľovná sa „vytvára“ práve touto materskou kašičkou. Vďaka tomu, že včely už malého červíčka kŕmia touto kašičkou, kráľovná bude žiť napríklad tri roky a nie tri týždne ako bežné včely. Vyvinú sa jej pohlavné orgány, a môže sa rozdiel od iných včiel aj oplodňovať. Preto je v materskej kašičke úžasný potenciál, napomáha stavbe kostí a kráse tela.

Spomínali ste, že včely žijú približne tri týždne... Znamená to, že Včielka Maja bola iba mýtus (smiech)?

(smiech) Včielka je taká radostnica, že ona sa upracuje k smrti.... V lete, keď znáša med, tak ona sa naozaj toľko nalieta, až si zoderie krídelká a zomrie. Napríklad teraz v zime žijú včielky v takom zimnom chumáči, kde len jedia med a chránia tú svoju kráľovnú. Tak v tomto období žijú aj tri mesiace, ale vtedy nič nerobia, len papkajú.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Peľ v takejto forme sa pridáva do medu, spolu
pôsobia ako harmonizátor krvného tlaku,
napomáha tiež tráveniu.


Vďaka za informáciu, poďme ale k ďalším produktom (smiech)...

Ďalším produktom, ktorý včielky produkujú, je propolis, ak by sme toto slovo chceli preložiť do nášho jazyka, znamená to – pre ochranu mesta. Všetko, čo je v úli, potrú včely propolisom. Tým sa snažia chrániť pred vírusom a baktériami. Včely z prírody odpozorovali, ako sa napríklad zraneniu bránia rastliny, stromy. Strom si rany chráni lepkavou tekutinou proti infekcii. Včely to odpozorovali a preto túto živicu zbierajú, nosia ju do úľa, a takto si ten svoj priestor vlastne dezinfikujú. My ho zberáme a vieme ho extrahovať tak, že ho rozpustíme v liehu. Používa sa pri liečení rán, infekcií, kožných a žalúdočných problémov. Trochu nepopulárnym produktom sú žihadlá. Avšak pri liečbe žihadlami sa dosahujú výborné výsledky pri chorobách pohybového ústrojenstva. Ak človek dostane žihadlo v kontrolovanom množstve do problémového miesta, nastane na postihnutom mieste určitý opuch, čo je však prirodzená vlastnosť organizmu. Tým sa rozšíria cievy, čo pomôže spriechodniť aj tie, ktoré boli nepriechodné. A keď opuch ustúpi, prekrvenie postihnutého miesta býva lepšie. Treba si však uvedomiť, že toto všetko je skôr akási alternatívna medicína. Avšak veľa ľudí sa dnes vracia naspäť k prírode, k tomu, čo vytvára už tisícročia.

Aké druhy medu existujú a podľa čoho sa rozlišujú? Ide o to, že niektoré sú kvetové, iné zasa lesné, alebo ide o kvalitu, či konzistenciu?

Medy sa delia na dve skupiny – nektárové a medovicové. Včely nosia nektár a z toho vyrábajú med – to sú vlastne kvetové medy. Potom sú špeciálne medovicové medy, ktoré vznikajú trochu náročnejšie. Mravce si chovajú vošky, a tie produkujú šťavičku. Tú potom nosia do mraveniska. Avšak vošky sa množia naozaj neuveriteľne rýchlo, a keď sa premnožia, mravce prestanú stíhať túto šťavu odnášať preč. Vtedy voškám táto sladká šťavička odpadne a pokiaľ je priaznivé počasie, je dostatočne vlhko a neprší, vtedy nosia včely tento medovicový med. Dá sa povedať, že je to v postate živočíšny produkt. Je veľmi vzácny a obsahuje desaťnásobne viac minerálnych látok ako med, v niektorých literatúrach sa uvádza, že má až stonásobne lepšie antibakteriálne vlastnosti, ako bežné kvetové medy. Urodí sa ho naozaj veľmi málo, a len vo veľmi čistom sterilnom prostredí.

Ako je to s lesným medom? O ňom sa zvykne vravieť, že je najvhodnejší pre alergikov, ktorým napríklad nemusí vyhovovať povedzme agátový med...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Čo sa týka druhov medu, je naozaj z čoho vyberať.


Lesný med je v podstate zmiešaný medovicový a kvetový. Ľudom aj najviac chutí, je tu zachovaný taký pekný pomer nektáru aj medovice. Dá sa povedať, že lesný med má aj najlepšiu chuť, je tam aj príchuť napríklad lesných malín, či jahôd. Že by bol najzdravší, to sa asi nedá povedať, enzýmy sú prítomné vo všetkých medoch... A je ich naozaj veľa druhov, môže byť repkový, agátový, lipový, slnečnicový, pohánkový, gaštanový...

Ako viete, o aký druh medu ide?

Na to je veľmi jednoduchá odpoveď. Keď kvitnú ovocné stromy, tak nekvitne ešte agát. Vtedy je to vlastne jarný med. Potom začnú kvitnúť agáty, a vtedy nosia včielky agátový med. Potom zas o pár dní začne kvitnúť lipa, každý ten med treba oddeliť podľa toho, čo práve kvitne a podľa toho je potom niečím špeciálny - chuťou, zložením, aj farbou.

Ako vás tak počúvam, ide o profesiu, pri ktorej musíte byť absolútne spätý s prírodou...

Máte pravdu, všetko to treba pozorne sledovať. Prírodu, počasie, a človek sa naučí čo treba.

Mňa by zaujímalo, prečo ten takzvaný „jarný med“ kryštalizuje a ako sa to dá napraviť. Väčšina gazdiniek radí med rozpustiť, čo vy na to ako odborník?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Takto sa vyrába pastový med
zo skryštalizovaného medu.


V prvom rade si treba povedať, že to nie je žiadna chyba. Kryštalizácia medu je závislá od pomeru fruktózy a glukózy v nektáre. Je to dané prírodou a nedá sa to nijako ovplyvniť. Jarné medy sú veľmi lákavé a voňavé, ale zároveň majú tú vlastnosť, že veľmi rýchlo kryštalizujú. U týchto medov je oveľa lepšie ich pastovať alebo krémovať, než zohrievať. Kryštáliky, ktoré takouto kryštalizáciou vzniknú, sú veľmi jemné.

A taký krémový med z nich vyrobený už potom viac netuhne a aj med si zachová viac enzymatických látok, ako ho včielky vytvorili. Robím napríklad špeciálne medy aj s včelími plastmi. Je to panenský plast, ktorý postavia včely, keď sú v najväčšom rozvoji. Tento plast je celý potretý propolisom, a keď to ľudia konzumujú, zároveň vdychujú aj propolis, a vtedy je med presne taký, ako ho vytvorila príroda. Akýmkoľvek spracovaním totiž med už niečo stráca, aj vôňu, aj chuť. Je to presne taký med, ako ho včely vytvorili.

Čo sa týka varenia, dá sa medom v kuchyni nahradiť cukor? Ja ho napríklad používam ako úplnú náhradu cukru, používam ho aj na dochutenie šalátov, spolu s balzamikovým octom vie vyčariť naozaj kúzelnú chuť...

Poznám rodiny, ktoré úplne vypustili cukor zo svojho jedálnička. Dnes je veľa ľudí, čo majú problémy s cukrovkou a obezitou. Je to tým, že je všade úžasný pretlak cukru, podľa štatistík zje ročne človek okolo 30 kíl cukru, a len pol až kilo medu. Je to veľký nepomer. Keď si vezmete, že taký cukor poznáme možno 100 rokov, a dnes ho konzumujeme naozaj vo všetkom, dávajú ho do malinoviek, cukroviniek až po rôzne polotovary a je samozrejmé, že nám to ničí zdravie. Moji známi ochoreli na cukrovku a dá sa povedať, že všetko čo treba nejako osladiť, dnes už sladia medom. Na takéto bežné používanie je najlepší kvetový med. Jeho cena je prijateľná, obsahuje celú škálu nektárov, ktoré sú v prírode od jari do jesene. Môžete ho dať do šalátov, kávy, koláčov. Ak sa máte baviť o čaji, tam si už ľudia vyberajú, čím si ho osladia, väčšinou ide práve o ten voňavý lesný med. Ak si ho chcem natrieť na chlebík, tam sú azda najlepšie takzvané „delikatesné“ medy – lesný, medovicový, krémový. Ten posledný je vhodný na chlieb aj preto, že sa s ním ľudia nezababrú, nesteká totiž ako bežný med. Robím rôzne takéto pastové medíky s príchuťami, ako napríklad s kakaom, panenský plast v agátovom mede, lesný med s vlašskými orechami alebo napríklad med s čili je výborný na potretie kuriatka pred dopečením. Kura chytí jemnučký karamel, akýsi nádych exotiky. Je len na fantázii každého, ako ho použije. Med s tou svojou enzymatickou aktivitou, ktorú v sebe má, s vitamínmi a s minerálmi, je v podstate takou lekárňou, ktorú môžeme mať denno-denne na stole. Napríklad vyrábam aj liečivé medy, škoricový na srdce, zázvorový na imunitu, med s peľom na trávenie.

Koľko včelích rodín, prípadne úľov, treba mať na začiatku podnikania so včelárstvom?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Plast, ktorý vytvorili včielky, sem ukladajú med.


V našom obore pracuje veľa profesionálov aj amatérov. Amatéri začínajú jednou - dvoma rodinami. Takýto malí včelári, ktorí majú úle na svojej záhradke, či chalúpke, robia našu ekológiu krajšou. Medom potom zásobujú široký okruh rodiny, nepotrebujú ho predávať, majú ho len pre svoju vlastnú spotrebu. Potom sú samozrejme profesionálni včelári, ktorí majú od 30 až do 300 včelích rodín. Sú takí, ktorí úle prenášajú podľa toho, aký med chcú vyrábať, či k agátom, slnečniciam a iným poľnohospodárskym plodinám. Ale je fajn mať včelárstvo ako hobby. Mať radosť z toho, ako sa opeľuje, že má veľkú úrodu a vlastný med. A na to naozaj stačí mať dve - tri včelie rodinky. Je pravda, že to môže prekážať ľudom, ktorí sú citliví na uštipnutie a poletovanie včielok v ich okolí.

Kedysi mávali ľudia častejšie pri domoch zopár úľov, ktoré mali v podstate len pre vlastnú spotrebu...

Áno, bolo to tak, na dedinách mávali včely na farách, alebo pán učiteľ, pomaly v každom druhom dome mali úľ. Teraz je to už o tom, že v celej dedine sú len jeden, či dvaja včelári. Je to aj kvôli globalizácii, veľa medu sa k nám dováža, a ten náš domáci už nemá takú hodnotu, ako by mal mať.

Je včelárstvo aj nebezpečná práca?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Zlaté zdravie v pohári.


(smiech) Samozrejme, že každá včela má žihadlo, a môže vás pichnúť. Na obranu proti tomuto včelári používajú dymák. Je to špeciálne zariadenie, ktoré funguje za základe toho, čo sme odpozorovali z prírody. Ak horel strom, dymil. Včely, aby sa zachránili, chceli sa rýchlo najesť medu a zobrať ho so sebou čo najviac preč. A my ich trochu oklameme tým dymom. Oni sa vyľakajú, nestarajú sa o to, čo s nimi robím, naplnia si brušká medíkom a vtedy sú spokojné, a nebodajú. Ale samozrejme, že máme závoj na tvár, bodnutie do tváre je naozaj veľmi nepríjemné. Dôležité sú aj rukavice, predsa len, ruky sú našim pracovným nástrojom a bolieť vie aj bodnutie do prsta. Ja osobne používam len fukár, nebojím sa ich. Včielky ma poznajú, sme naladení na jednej vlnovej frekvencii. Keď je však zlé počasie, alebo keď kvitne repka, čo je obdobie asi dvoch týždňov, vtedy sú včely dosť agresívne. Je to na jar a možno to spôsobujú aj rôzne postreky. Je to obdobie, kedy sa k včelám dá veľmi ťažko priblížiť. Ale 99 % času, kedy robím s včelami, naozaj môžem robiť v plavkách. Mám tu u mňa aj včelársky krúžok, chodia sa sem deti učiť sa pracovať so včielkami. Sami zisťujú, že je len utkvelá predstava, že včely sú na to, aby nás bodali. Včela, ak nemá dôvod, tak človeka nepichne. Ak sa jej postavíme do dráhy po ktorej letí, alebo budeme búchať po úli, tak je jasné, že po nás pôjde. Ale pokiaľ sa človek správa ticho, pokojne, včely nemajú dôvod pichnúť ho.

Prezraďte nám vy, ako odborník, aký medík máte najradšej a aký máte vždy doma po ruke?

Ja jem všetky medy do radu. Pri výrobe musím totiž každý jeden pred spracovaním ochutnať. Ale najradšej mám možno práve ten jarný med, taký ten kryštalický, lebo na jar nám príroda ponúka najviac chutí. Nektár je akési lákadlo, aby sa opelili rastliny, je to vôňa rastlín, ktorá pôsobí ako feromón na včely, aby ich nalákali. Myslím, že práve na jar nám dáva príroda ten najlepší nektár a taký med mám najradšej.

A ste zdravý? Cítite účinky medu ako lieku aj na vás, keďže ho konzumujete po celý rok?

(smiech) Áno, som zdravý, aj keď si pre istotu zaklopkám... Ale celkovo žijem zdravo, behám, športujem, otužujem sa, a aj ľudia ktorí chodia ku mne a kupujú si med, sú zdraví. Je to veľmi pozitívne stretávať sa s nimi a vidieť tie účinky na ich zdravie, zároveň sa snažia jesť zdravé potraviny, viesť zdravý životný štýl, je to taká komunita, ktorá sa veľmi pekne rozrastá.





Diskusia k článku

michsamant
Velmi velmi pekny clanok, milujem med a snazim sa nim nahradzat biely cukor kde sa. Praca vcelara urcite nie je lahka.
labutienka
páči sa mi keď je povolanie poslanie..sprijemniť život iným ľuďom, byť vnímavý voči prírode..držím palce, zaujímavý článok...med z tejto včelej farmy je naozaj skvelý a výnimočný, odporúčam
sjuz
super, akurát tu objednávam medík od kolegov zo stredného slovenska, takže vďaka za poučný článok! medík používame do čaju v zime a keď sme chorí.
cistinka
super článok...než som ho dočítala, musela som si natrieť rožok medom :-)
babav
Zaujimavy poucny clanok , aj pan vcelar.Ja nesladim caj ani kavu,
ale krajec cerstveho vonaveho chleba s maslom,poliateho medom
je pre mna neodolatelna maskrta ;-)
evanaaa
Med sme kupovali u včelára vo dvore, ale ten posledný sme ani, žiaľ, neskonzumovali. Muž mal cukrovku, jedla som ho ja, aj s oplátkami, nielen na Vianoce, vždy, keď som naň dostala chuť, kým som ale aj ja nedostala cukrovku. Myslela som, že prírodný med od včielok je fruktóza, že ho môžem v malom množstve jesť, ale vraj nie, škoda. Potom ako sa ním mám liečiť - asi nijak.
kuchticka
Dakujem za tento pekny, poucny clanok. Ja som ako @babav - nesladim kavu, ani caj, iba obcas zohriate mlieko MADOM, inak bych ho nezohrievala a pila studene.
jerica
perfektné, med si dávam každý deň,nie len do čajíku , kávy, na vianočku, ale aj len tak na lyžičke,šup do puse:-))Med je môj "naj" kamarát:-)
joel
Mám veľmi rád med,aj ho pomerne veľa konzumujem, avšak včelarom by som nevedel byť, neviem prečo, aj sa zlostim sam na seba, ale akosi ma to nenadchlo. Prajem veľa úspechov.
marcy
práca včelára nie je jednoduchá,úle treba sledovať od prezimovania až do finišu stále,choroby ani včielky neobídu :-(,počasie ako na hojdačke je tiež problém.... výsledný produkt máme veľmi radi,vážime si dodávateľa,lebo jeho med je bezkonkurenčný :)) raňajkujem s domácim chlebíkom,alebo vianočkou ,masielkom....do čaju nepridávam,nechcem zničiť zdravé zložky,letný čaj mi nechutí
madona
Od pána Dedinského medík kupujem a môžem povedať, že je naozaj vynikajúci. Pozdravujem.






 



TOPlist