Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Včelár Dušan Dedinský.
Jeho liečivé účinky sú naozaj širokospektrálne, nehovoriac o tom, že sa ním dá plne nahradiť škodlivý cukor. Len máloktorý „liek“ je taký chutný, ako med, aj preto sa teší takej obľube prakticky po celom svete. Najlepší a najkvalitnejší med je pre zdravie človeka ten, ktorý sa aj vyprodukuje v krajine konzumenta. Aj preto je vhodné kupovať med u včelára, ktorého poznáte a dôverujete jeho výrobkom.
O tom, ako sa med vyrába, aké druhy medu existujú, či koľko medu vyprodukuje včelia rodinka, sme sa porozprávali s pánom Dušanom Dedinským z firmy Včelárstvo v Devínskej Novej Vsi na Mlynskej 50.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Takto včielky oddychujú cez zimu.
Už tri generácie sa moja rodina zaoberá včelárstvom. Náš otec bol taký zlepšovateľ, vymyslel viacero patentov, zaoberal sa šľachtením včiel. Vyšľachtil si vlastnú líniu matiek, nazval ju Devínčanka, lebo ich choval na Devíne. Sú to veľmi krotké včely a nosia veľa medu. Ja v tejto tradícii pokračujem. Ľudia, ktorí ku mne prídu, môžu vidieť, ako tu včielky žijú, môžu ich medík ochutnať. Med od týchto menej bodavých včiel je chutnejší, a naozaj priťahuje veľa konzumentov.
Kedy ste začali s podnikaním a výrobou medu?
Včelárstvo ako jediné poľnohospodárske odvetvie fungovalo aj v časoch komunizmu, drobní včelári aj v tej dobe popri práci chovali včielky a vyrábali med. V postate hneď prvý deň po revolúcii, keď sa dalo začať podnikať, som „zapichol“ moju dovtedajšiu prácu a zostal pri včelách. Začínal som s 30 včelími rodinami, mal som ich aj asi 380.
Dá sa povedať, že vaša práca je v určitom zmysle aj vašou životnou filozofiou?
Určite áno, vždy som túžil po takejto včelej farme, a myslím, že sa mi to podarilo.
Čo všetko sa dá vyrobiť na takejto včelej farme? Najdôležitejšie produkty ako med, či vosk ľudia poznajú, ale iste je toho viac...
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
U pána Dedinského sme ochutnali mnoho úžasných
medíkov: s kakaom, zázvorom, čili, vanilkou,
škoricou, ale aj s peľom.
Spomínali ste, že včely žijú približne tri týždne... Znamená to, že Včielka Maja bola iba mýtus (smiech)?
(smiech) Včielka je taká radostnica, že ona sa upracuje k smrti.... V lete, keď znáša med, tak ona sa naozaj toľko nalieta, až si zoderie krídelká a zomrie. Napríklad teraz v zime žijú včielky v takom zimnom chumáči, kde len jedia med a chránia tú svoju kráľovnú. Tak v tomto období žijú aj tri mesiace, ale vtedy nič nerobia, len papkajú.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Peľ v takejto forme sa pridáva do medu, spolu
pôsobia ako harmonizátor krvného tlaku,
napomáha tiež tráveniu.
Ďalším produktom, ktorý včielky produkujú, je propolis, ak by sme toto slovo chceli preložiť do nášho jazyka, znamená to – pre ochranu mesta. Všetko, čo je v úli, potrú včely propolisom. Tým sa snažia chrániť pred vírusom a baktériami. Včely z prírody odpozorovali, ako sa napríklad zraneniu bránia rastliny, stromy. Strom si rany chráni lepkavou tekutinou proti infekcii. Včely to odpozorovali a preto túto živicu zbierajú, nosia ju do úľa, a takto si ten svoj priestor vlastne dezinfikujú. My ho zberáme a vieme ho extrahovať tak, že ho rozpustíme v liehu. Používa sa pri liečení rán, infekcií, kožných a žalúdočných problémov. Trochu nepopulárnym produktom sú žihadlá. Avšak pri liečbe žihadlami sa dosahujú výborné výsledky pri chorobách pohybového ústrojenstva. Ak človek dostane žihadlo v kontrolovanom množstve do problémového miesta, nastane na postihnutom mieste určitý opuch, čo je však prirodzená vlastnosť organizmu. Tým sa rozšíria cievy, čo pomôže spriechodniť aj tie, ktoré boli nepriechodné. A keď opuch ustúpi, prekrvenie postihnutého miesta býva lepšie. Treba si však uvedomiť, že toto všetko je skôr akási alternatívna medicína. Avšak veľa ľudí sa dnes vracia naspäť k prírode, k tomu, čo vytvára už tisícročia.
Aké druhy medu existujú a podľa čoho sa rozlišujú? Ide o to, že niektoré sú kvetové, iné zasa lesné, alebo ide o kvalitu, či konzistenciu?
Medy sa delia na dve skupiny – nektárové a medovicové. Včely nosia nektár a z toho vyrábajú med – to sú vlastne kvetové medy. Potom sú špeciálne medovicové medy, ktoré vznikajú trochu náročnejšie. Mravce si chovajú vošky, a tie produkujú šťavičku. Tú potom nosia do mraveniska. Avšak vošky sa množia naozaj neuveriteľne rýchlo, a keď sa premnožia, mravce prestanú stíhať túto šťavu odnášať preč. Vtedy voškám táto sladká šťavička odpadne a pokiaľ je priaznivé počasie, je dostatočne vlhko a neprší, vtedy nosia včely tento medovicový med. Dá sa povedať, že je to v postate živočíšny produkt. Je veľmi vzácny a obsahuje desaťnásobne viac minerálnych látok ako med, v niektorých literatúrach sa uvádza, že má až stonásobne lepšie antibakteriálne vlastnosti, ako bežné kvetové medy. Urodí sa ho naozaj veľmi málo, a len vo veľmi čistom sterilnom prostredí.
Ako je to s lesným medom? O ňom sa zvykne vravieť, že je najvhodnejší pre alergikov, ktorým napríklad nemusí vyhovovať povedzme agátový med...
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Čo sa týka druhov medu, je naozaj z čoho vyberať.
Ako viete, o aký druh medu ide?
Na to je veľmi jednoduchá odpoveď. Keď kvitnú ovocné stromy, tak nekvitne ešte agát. Vtedy je to vlastne jarný med. Potom začnú kvitnúť agáty, a vtedy nosia včielky agátový med. Potom zas o pár dní začne kvitnúť lipa, každý ten med treba oddeliť podľa toho, čo práve kvitne a podľa toho je potom niečím špeciálny - chuťou, zložením, aj farbou.
Ako vás tak počúvam, ide o profesiu, pri ktorej musíte byť absolútne spätý s prírodou...
Máte pravdu, všetko to treba pozorne sledovať. Prírodu, počasie, a človek sa naučí čo treba.
Mňa by zaujímalo, prečo ten takzvaný „jarný med“ kryštalizuje a ako sa to dá napraviť. Väčšina gazdiniek radí med rozpustiť, čo vy na to ako odborník?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Takto sa vyrába pastový med
zo skryštalizovaného medu.
A taký krémový med z nich vyrobený už potom viac netuhne a aj med si zachová viac enzymatických látok, ako ho včielky vytvorili. Robím napríklad špeciálne medy aj s včelími plastmi. Je to panenský plast, ktorý postavia včely, keď sú v najväčšom rozvoji. Tento plast je celý potretý propolisom, a keď to ľudia konzumujú, zároveň vdychujú aj propolis, a vtedy je med presne taký, ako ho vytvorila príroda. Akýmkoľvek spracovaním totiž med už niečo stráca, aj vôňu, aj chuť. Je to presne taký med, ako ho včely vytvorili.
Čo sa týka varenia, dá sa medom v kuchyni nahradiť cukor? Ja ho napríklad používam ako úplnú náhradu cukru, používam ho aj na dochutenie šalátov, spolu s balzamikovým octom vie vyčariť naozaj kúzelnú chuť...
Poznám rodiny, ktoré úplne vypustili cukor zo svojho jedálnička. Dnes je veľa ľudí, čo majú problémy s cukrovkou a obezitou. Je to tým, že je všade úžasný pretlak cukru, podľa štatistík zje ročne človek okolo 30 kíl cukru, a len pol až kilo medu. Je to veľký nepomer. Keď si vezmete, že taký cukor poznáme možno 100 rokov, a dnes ho konzumujeme naozaj vo všetkom, dávajú ho do malinoviek, cukroviniek až po rôzne polotovary a je samozrejmé, že nám to ničí zdravie. Moji známi ochoreli na cukrovku a dá sa povedať, že všetko čo treba nejako osladiť, dnes už sladia medom. Na takéto bežné používanie je najlepší kvetový med. Jeho cena je prijateľná, obsahuje celú škálu nektárov, ktoré sú v prírode od jari do jesene. Môžete ho dať do šalátov, kávy, koláčov. Ak sa máte baviť o čaji, tam si už ľudia vyberajú, čím si ho osladia, väčšinou ide práve o ten voňavý lesný med. Ak si ho chcem natrieť na chlebík, tam sú azda najlepšie takzvané „delikatesné“ medy – lesný, medovicový, krémový. Ten posledný je vhodný na chlieb aj preto, že sa s ním ľudia nezababrú, nesteká totiž ako bežný med. Robím rôzne takéto pastové medíky s príchuťami, ako napríklad s kakaom, panenský plast v agátovom mede, lesný med s vlašskými orechami alebo napríklad med s čili je výborný na potretie kuriatka pred dopečením. Kura chytí jemnučký karamel, akýsi nádych exotiky. Je len na fantázii každého, ako ho použije. Med s tou svojou enzymatickou aktivitou, ktorú v sebe má, s vitamínmi a s minerálmi, je v podstate takou lekárňou, ktorú môžeme mať denno-denne na stole. Napríklad vyrábam aj liečivé medy, škoricový na srdce, zázvorový na imunitu, med s peľom na trávenie.
Koľko včelích rodín, prípadne úľov, treba mať na začiatku podnikania so včelárstvom?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Plast, ktorý vytvorili včielky, sem ukladajú med.
Kedysi mávali ľudia častejšie pri domoch zopár úľov, ktoré mali v podstate len pre vlastnú spotrebu...
Áno, bolo to tak, na dedinách mávali včely na farách, alebo pán učiteľ, pomaly v každom druhom dome mali úľ. Teraz je to už o tom, že v celej dedine sú len jeden, či dvaja včelári. Je to aj kvôli globalizácii, veľa medu sa k nám dováža, a ten náš domáci už nemá takú hodnotu, ako by mal mať.
Je včelárstvo aj nebezpečná práca?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Zlaté zdravie v pohári.
Prezraďte nám vy, ako odborník, aký medík máte najradšej a aký máte vždy doma po ruke?
Ja jem všetky medy do radu. Pri výrobe musím totiž každý jeden pred spracovaním ochutnať. Ale najradšej mám možno práve ten jarný med, taký ten kryštalický, lebo na jar nám príroda ponúka najviac chutí. Nektár je akési lákadlo, aby sa opelili rastliny, je to vôňa rastlín, ktorá pôsobí ako feromón na včely, aby ich nalákali. Myslím, že práve na jar nám dáva príroda ten najlepší nektár a taký med mám najradšej.
A ste zdravý? Cítite účinky medu ako lieku aj na vás, keďže ho konzumujete po celý rok?
(smiech) Áno, som zdravý, aj keď si pre istotu zaklopkám... Ale celkovo žijem zdravo, behám, športujem, otužujem sa, a aj ľudia ktorí chodia ku mne a kupujú si med, sú zdraví. Je to veľmi pozitívne stretávať sa s nimi a vidieť tie účinky na ich zdravie, zároveň sa snažia jesť zdravé potraviny, viesť zdravý životný štýl, je to taká komunita, ktorá sa veľmi pekne rozrastá.
ale krajec cerstveho vonaveho chleba s maslom,poliateho medom
je pre mna neodolatelna maskrta ;-)