Rôzne

Veľká noc

fany1602 - bez fotkyfany1602, 21. marca 2013

ahojte chcela by som sa opýtať čo budete piecť na veľkú noc?
vopred dakujem za tipy.

@zareaguj


Diskusia k téme

siskam
Ja budem piecť orechové štangličky od @babina49 , sú rýchle a vynikajúce, eskimo rez od @zuzannap , tiež je vynikajúci koláč.
abdul
V zajtrajšej Vareške niečo napíšu.
radost
aj u nás-jahňacinu..žltkové=jarné rezy...:-)
hahaias
nooo @tiginko , pravdu máš. Len taká maličkosť - chlieb nahraď piškótami, pridaj banán, džem ten nechaj a pozvi pridám sa.......
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
jahnacina nesmie chybat,pravdepodobne bude grilovana cela v krbe...uz sa tesim!!!!! a hlavne kolaciky...makovy pletenec,kosik z kysnuteho cesta na vajicka,veterniky,cokoladovu tortu..zatial toto :)
fany1602
mňam jahňacinku by som si dala aj ja no u nás ju neni dostať
spetkasoli
mám v pláne žltkové rezy - štangličky, mazanec a piškotový baránok nesmie chýbať, údené a od jednej šikovnej varecháčky vyskúšam vajíčka v novom kabátechlebíčky, obloženú misu a tiež ma veľmi láka vyskúšať pomazánku zo slnečnicových semiačok od@mijaita a milý @kimlo dobrú kolbásku bych si dala, určitě máš domácu, že bych zaskočila?:))
kuchticka
Ja to mam tento rok velmi jednoduche. Upeciem bochanky, spravim nejaku vajickovu roladu alebo "vajicka v novom sate a na nedelny obed ideme k dcere. V pondelok uz zasa do roboty, u nas ziadny sviatok-volny den nie je.
Takze prajem vsetkym vam na Vareche nech si uzijete sviakov jari, veselu sibacku ci oblievacku a jedlo dobre, ale neprejedat sa :-)))
ericka
Určite zo sladkého upečiem:karamelový koláč -veľhory,rožky na kyslom mlieku s rôznymi plnkami a tiež a chýbať nebudú ani kokosové ježe.
No a samozrejme ako ku každým sviatkom patrí,pripravím aj niečo nie práve najzdravšie:domáce údené,vaječnú tlačenku,zemiakový šalát s majonézou,ale aj ľahšiu verziu,obyčajný slovenský-bez majonézy..
evaz
@fany 1602, Rožky na kyslom mlieku:30 dkg polohrubej múky,25 dkg palmarin,4 PL kyslého mlieka(kyslej smotany),trocha cukru a štipka soli.Do múky pridáme nastrúhaný palmarin,cukor,soľ,mlieko.Vypracujeme vláčne cesto,ktoré dame odležať na 2-3 hod.do chladničky.Cesto je vhodné na záviny,rožky,šatôčky,tyčinky.Ja mám takýto recept ak Ti to pomôže.
trencanka
Zltkove rezy su u mna prudko jedle, ja ich strasne milujem. Len maju v sebe dost cukru a tie zltka v poleve! Keby som ich upiekla, polovicku urcite zjem sama. Tak bohuzial, nemozem ich piect, skoda. Mozno niekedy v buducnosti....Pozriem na zltkove rezy a mam kilo hore. Som teraz na Macingovej ocistnej kure a konci na velkonocnu nedelu. Ale to sa nemozem hned napchavat, zaludok by to nezvladol. Na Velku noc budem robit jahnacinu, dufam, ze kupim. Plnene vajicka - aspon tri druhy naplne. Asi upeciem mazanec a do tortovej formy spravim nejaky piskotovy kolac s ovocim a zelatinou. Necakam ziadne navstevy, iba ak by niekto prisiel, aby som nieco mala. A jasne, dobra kvalitna sunka nebude chybat, domaci chlebik.
Milujem velkonocnu babu, len u nej mam tie iste obavy ako u zltkovych rezoch :))
fany1602
@evaz dakujem pekne určite vyskúšam nemusia byť zlé.ešte že vás tu mám!!!neviem si predstaviť ani chvíľku bez varechy vždy mi dávate super inšpirácie ešte raz vám všetkým veľmi pekne dakujem :)
denyany
nič, odignorujem aj celú Veľkú noc. využijem čas lepšie.
ericka
@fany ,ja pripravujem rožky trošku inak,ako @evaz.Ja mám osvedčenú túto verziu:250g hera,300g hladká múka,štipka soli a 6 lyžíc kyslého mlieka.Cesto si pripravujem väčšinou večer a pracujem s ním až na druhý deň.Je dobré nechať čím dlhšie postáť,aby prešli dokopy všetky ingrediencie.Potom z vypracovaného a vyvaľkaného pripravujem rožky,/vykrajujem štvorce/,ktoré plním kokosovou,makovou,orechovou,alebo tvarohovou plnkou.Potom len upečiem a poprášim práškovým cukrom.Sú chuťove veľmi dobré,jemné ,pripomínajú lístkové cesto.Už sa teším aj na ich pečenie a ak ich vyskúšaš aj ty,tak nech sa ti vydaria!
ajuschka
ja len vianocku a nejake slane veci. u nas chlapi moc sladkeho nepojedia :D ale zato si spravim vajecny liker aj baileys :)
pivonka
Ja som robievala kedysi svojej dcére, potom vnúčatkám na Veľkú noc tohto zajačika:
 varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-zajacik/6234-recept....

Až pri čítaní tejto diskusie som si uvedomila, že vôbec s ním tento rok nerátam. Vnučka bude mať 15 rokov, nepýtala, tak asi nebude. Snáď nebude sklamanie. Mám na pláne londýnske a dobošové rezy a tri makovníky. Vždy vravia, že netreba veľa piecť, tak im tento rok vyhoviem.
pivonka
No, ešte tú veľkonočnú babu od @margar étky. Moja mama ju tiež robievala, ale podľa oka, recept nenechala, tak spravím podľa @margar étky.
fany1602
@ ericka dakujem pekne určite vyskúšam vyzerajú veľmi lákavo.
fany1602
@ericka tak som robila tie rožky na kyslom mlieku a sú naozaj výborné!!!včera večer som si zamiesila a dnes som ich robila paráda!!!takže ked ich budem robiť opäť tak spravím s duplovanej dávky .dakujem ešte raz za receptík!!! :)
ericka
@fany1602 , som veľmi rada, že sa Ti vydarili a že Vám aj chutili. Ja som ich tiež pred Veľkou nocou robila,ale ja robievam aspoň z dvoch dávok. Veľmi rada ich pečiem,pretože sa mi pri nich vracajú spomienky na mamu,ktorá ma ich vlastne aj naučila..No a tentokrát u nás najviac išli na odbyt tie makové.A čo sa mi na nich okrem toho,že sú veľmi jemné a chutné páči, je to, že je to hlavne nenáročný, veľmi vďačný recept!Ja toto cesto využívam ešte aj na záviny, alebo len tak,na slano, ku vínku,povykrajujem, potriem vajcom, posypem sézamom, rascou,alebo makom..@fany1602 , ja som tiež mala premiéru - vyskúšala som kokosovú roládu od @katkyszaboovej , do ktorej som pridala na osvieženie aj banán, vydarila sa a bola fantastická! Určite som ju nepiekla posledný krát...