Veľkonočná baba

margaretka28 - fotkamargaretka28, 7. apríla 2012

V našej rodine je to už tradičné jedlo,pripravovane na veľkonočnú sobotu.

Suroviny

15 kusov  alebo žemle
10 kusov
1 kus  bez kosti
1 dl




Postup

  1. 1

    údené koleno uvaríme a pokrájame na drobné kúsky.Rožky alebo žemle pokrájame na kocky a polejeme vývarom z kolena,tak aby boli dobre navlhčené.žltky oddelíme od bielkov,žltky rozšľaháme s mliekom a zalejeme rožky,pridáme pokrájané mäsko,trošku posolíme, ale len opatrne,lebo koleno je dosť slané,čierne mleté korenie, posekanú petržlenovú vňať aj pažítku,vňaťou nešetríme a nakoniec tuhý sneh z bielkov.Všetko dobre premiešame a naložíme na pekáč,ktorý sme dobre vymastili a posypali strúhankou.Pečieme na 200 stupňov,pokým sa nám nezačnú oddeľovať kraje,ale to už bude rozvoniavať celá kuchyňa !

  2. 2

    Ak máme málo vňate,môžeme pridať aj mladé žihľavové lístky.Postup som nefotila,veľmi ani nebolo čo,všetko sa len zamieša v jednom veľkom vandlíku.V našej rodine sa pečie od dávna,takto to robila aj babka aj moja mama a teraz ja.

Diskusia k receptu

leomax
Fíha, veľmi sa mi to páči, určite to vyskúšam. Škoda, že tento recept tu nebol o deň-dva skôr. Vďaka!
1zdenko
Vyborny recept. My ale uz roky robime Velkonocnu babu s ryzou. Ziadne zemle, namiesto inch je uvarena ryza. Chuti vyborne, hlavne mne na druhy den, led je uz studena...
kimika
Urobím aj po Veľkej noci lebo mám údeného veľa. Páči sa mi recept, určite je to výborné! Ukladám do KK :!
douglas
U nás toto výborné jedlo nazývame Veľkonočná hlavička. Pravidelne ju pečiem už na Veľký piatok a kúsok z nej pridávám do košíku spoločne s ďalšími dobrotami na posvätenie Veľkonočného jedla.
evanaaa
Takto ju robievam aj ja, ako vidím, každý región má iný - svoj názov, aj trocha iný postup, ale základ ostáva.
marienka44
Takto som urobila aj ja vcera, len som nedala mlieko, lebo ho dcera neznasa. Miesto toho udena voda.
nika60
Tak takto ju robíme aj u nás a nemôže chýbať na Veľkú noc...
Ako píše @marienka , nedávam mlieko, ale rohlíky polievam vodou v ktorej som varila údené mäso...
jozka2
1zdenko no ked to robis s ryzou mala si pridat aky pomer ryze,stoji za rec vyskusat.
katka1313
Takto robíme aj my, bez mlieka, len s vodou z udeného mäsa...s tou ryžou, no neviem, ale možno vyskúšam
ala651
Moja veľkonočná baba sa robí z údenej krkovice, ktorá nie je taká suchá.Krkovicu si dám variť i s koreňovou zleninou, pridám 2 klobásky. Uvarenú krkovicu, klobásku a kúsok slaninky nakrájam na kocky, pridám k nakrájaným rožky, ktoré som zaliala s vývarom z mäsa. Premiešam, pridám 10 žltkov, korenie, soľ, majorán, petržl.vňať,2 strúčiky cesnaku. Na konec primiešam sneh z bielkov. Dám na vymastený plech, na vrch rozšľahám 2 vajíčka a dám piecť asi 30 minút. Na vychladnuté narezané kúsky si natierame strúhaný chren (lepšie jedlo strávite). Chren môžete zjemniť s nastrúhaným jablčkom. K zvyšnému vývaru uvarím širšie rezance a polievka je hotová.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia