Trištvrte metrový koláč

jody - fotkajody, 27. apríla 2011
Trištvrte metrový koláč
Foto: jody

Toto je náš tradičný Veľkonočný zákusok. Teda vlastne jediný, nič iné sladké už doma nepečieme. Aj tohoto je veru dosť. Ale bez neho u Zobraziť celý popisToto je náš tradičný Veľkonočný zákusok. Teda vlastne jediný, nič iné sladké už doma nepečieme. Aj tohoto je veru dosť. Ale bez neho u nás nie je Veľká noc. :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto (na 2 srnčie chrbáty):
4 ks
260  g
10 PL
260 g
6 g
1 PL
 na vymastenie
 na vysypanie
Krém:
750 ml
3 ks
1 ks
250 g
150 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Oproti originálnemu receptu sme vypustili záverečnú čokoládovú polevu, proste tento koláč máme radi takto: Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame 8 PL teplej vody a 10 PL oleja. Potom prisýpame preosiatu múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu prifarbíme kakaom a dobre premiešame. Cestá vylejeme do tukom vymastených a múkou vysypaných srnčích chrbátov a pečieme pri 180-tich stupňoch 30 minút. Hneď po upečení cestá vyklopíme z foriem a necháme chladnúť.

  3. 3

    Krém: Zlaté klasy s vanilkovým cukrom rozmiešame v mlieku a varíme do zhustnutia. Masu za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridávame pudingovú kašu (musí byť vychladnutá) a nakoniec koňak.

  4. 4

    Vychladnuté upečené cestá nakrájame na pláty, potierame z jednej strany krémom a lepíme k sebe striedavo tmavé - svetlé. Zvyšný krém rozotrieme po povrchu. Koláč by sa mal odložiť do druhého dňa, aby sa piškót napil krému. Potom už len krájame na šikmé rezy. Prajem príjemnú veľkonočnú chuť. :-)

    Trištvrte metrový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

3sandra3
ja tiež robievam tento metrák... ale ešte som ho nikdy nemerala,,, neviem , či má 75 cm... polievam ho ešte čokoládovou polevou
amia
to je moj najobľúbenejší múčnik. pekne sa Ti vydaril.
jatanika
u nás bol tiež vždy tradičný veľkonočný... aj keď tento rok som nerobila... lebo toľko skvelých nápadov je na Vareche :-))
elisticka
mnam aj u nas je oblubeny a veru ani ja som ho nemerala:-)) a nasi chcu este aj dzem pod cokoladu...
cica2
krásne sa ti vydaril! Už si musím kúpiť tie formy:)
hannah22
tento koláčik pečiem už 20 rokov, hovoríme mu poleno, keď sa mi nedaril pekný povrch a čokoláda nie a nie ztuhnúť, tak som vidličkou urobila vzorku ako kôra na strome a deti ho nazvali poleno,bol to náš vianočný koláčik , už ho nepečiem , je ho veľa pre dvoch .....:))
tothka
Ja tiež robievam metrák ale len na Vianoce, resp. na požiadavku deťom. Tebe sa pekne vydaril.
ancicka
Tento metrový koláč si pamätám ešte s mojích dievčenských čias.Ked boli svadby, tak sa pieklo doma a u nás na dedine sme chodievali pomáhať ku kuchárke.Nielen v rodine,ale aj k susedom.Boli sme ako jedna rodina.Už vtedy ho kuchárky piekli.Ja mám rcp.ešteod ních.tak isto hotový oblevám čokoládou.Plnku robievam nad parou.Inač,veľmi chutný.
3sandra3
ja som tiež často robila metrový koláč, ale teraz na Veľkú noc som ho nepiekla, všetko , čo som piekla, tak to mám od vás, kočky, z varechy.... som rada, že túto varešku vytvorili
marienka44
@3sandra3 ,nasmiala som sa pri citani komentara. Ten zakusok nie je pomenovaný podla dlzky 1 metra, ale podla tvaru, ktory pripomína metro /tunel pre rychlovlaky vo velkych mestach/. :-))) Aj ja ho robim, ale s polevou. Ta poleva udrží zákusok , ktory je poskladany z kuskov, pokope.
marianne69
...tiez nasa oblubena klasika,tiez pekavame na Velku noc,ale nie previdelne,vydaril sa pekne:-)
zdezda
:-)marienka44, no neviem, či máš pravdu, lebo tento koláč robila už aj moja babička a metro nepoznala, no vždy meral 1m, to závisí aj od toho, koľko plnky sa dá medzi 2 pláty a ona jej dávala fajnovo:-)
Jody je nádherný, u nás tiež veľmi obľúbený
ketty3811
Pekne sa ti vydaril.Už som dlho nerobila,dík za pripomenutie.:-)
jody
@marienka , tiež sa mi nezdá, že by s tým malo niečo metro :-D Ale nech je to ako chce, náš meral 3/4 metra, no teda, nech nešálim, 68 centimetrov, ale ako by som tie dala do názvu ... :-)
torticka
my tiež s mamou pekávame "metrák". Niekedy má 70cm, inokedy 75cm. Podľa toho, ako hrubo dávam plnku.
evicka63
u nás sa robí bežne keď mládež dostane chuť. Robila som ho aj teraz na veľkú noc, a raz dva sa zjedol hoci sme zabudli pridať žĺtka (ostali v poháriku na linke) a to som zistila až keď bol už rúre. Tak to občas dopadne keď naraz pečú dve kuchárky.
evicka63
Niekedy dávam polevu, inokedy nie, niekedy robím ružovú plnku (jahodové pudingy namiesto zlatého klasu), už som ho dávala aj na tortové oblátky a plnila orechovou plnkou čo mám do fajnovučkých medových rezov.... tých obmien tohto koláčika je veľa
tetuska
známy a vynikajúci koláčik, ja robím čoko-polevu, ale musím skúsiť aj farebnejšiu... krásne sa Ti vydaril...
orchidea
Robievam ho len tiež polievam čokoládovou polevou, horšie sa síce krája, treba nahriatym nožom aby sa čokoláda nepraskala ale je výborný.
itka1
aj ja som ho už dávno nerobila,musim niekedy spraviť,dakujem za pripomenutie
michsamant
Ahoj @jody , peciem kolacik podla tohoto receptu teraz, nie celkom na sposob metroveho (vzhladovo). Ale cesto bolo dost huste, nemalo by byt v surovinach a postupe aj trosku mlieka? Ja som pridala, snad som to nepokazila, zatial sa pecie :)
jody
@michsamant , hmmmm, my máme to cesto vždy riedke... ono sa do plechu leje... tak neviem. Snáď sa to podarilo....
michsamant
Cesto bolo ok, len som ho vyklapala este teple a utrhlo sa mi, takze z metraca bola zlepenina, ale aspon dobra :)) Som to tak zamaskovala, ze to nakoniec nevyzeralo tak strasne.
jody
no vidíš, šak ty si vždy poradíš :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia