Varenie

Varný typ zemakov

marianna76 - fotkamarianna76, 12. marca 2011

Vždy keď som kupovala zemiaky v balení, a boli rozdelené A,B,C, nevedela som, ako sa mám v tom zorientovať... Našla som rozdelenie typov, preto by som rada potešila tých, ktorí tiež presne nevedia, podľa čoho kupovať. Možno som nebola sama a niektorým týmto pomôžem.

Varný typ A: PEVNÉ - Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po vare, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Vhodné sú na šaláty, na varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.
Varný typ B: POLOPEVNÉ - Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, gulášov a polievok.
Varný typ C: POLOMÚČNÉ - Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolky.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Pre úplnosť dodám, že existuje aj varný typ D, ten sa hodí na výrobu hranolčekov a chipsov. A po rokoch sme sa konečne dočkali, že dodávatelia uvádzajú, akého varného typu je odroda a uvádza sa to i u sadbových zemiakov. Takže si môžeme vybrať zemiaky podľa toho, čo z nich mienime pripraviť.
jegor
sovka dik za radu u sadbovych som si doteraz nevsimol
frezia68
Veru sú to dobré rady.Kupujem na jeseň do zásoby na zimu,takže mám jeden druh,ale teraz už zvyšok naklíčil,takže treba dokupovať,aspoň viem,aké :-)
gittka
tiez ma to potesilo a som o nieco mudrejsia...d
vcelka
Má to len jednu chybu; my tomu rozumieme, ale tie zemiaky nerozumejú. Kúpim varný typ A a mám z nich kašu. Kúpim varný typ C a nie a nie sa dovariť. Len v jednom sú všetky zemiaky zajedno - pol vrecka sa uvarí skôr a pol vrecka omnoho neskôr. Takže keď vypnem plyn a scedím, mám v hrnci naraz všetky varné typy vrátane sovkinho D.
altyn
Ja som nedávno kúpil zemiaky "prílohové". Boli fajn, až na jeden! Proste som našiel tvrdé, neuvarené kúsky, hoci všetky ostatné boli mäkké... Spravil som ja niekde chybu, a ak áno, kde? Ako som mal spoznať že ten jeden zemiak je z inej sorty? :-))))))
sovka62
Presne viem o čom píšete. Aj mňa ide poraziť, keď varím zemiaky a polovica je uvarená a druhá nie. Najlepšie to vidieť, keď varím zemiaky v šupke. Tá časť, ktorá bola prirastená na solóne zostane tvrdá. U múčnatých zemiakov sa dokonca pri šúpaní oddeľuje tenká vrchná vrstvička, ktorá je mäkšia a pod ňou zostáva tvrdá vrstva. Oddeľuje sa to presne na mieste, kde prebiehajú cievne zväzky. Myslím si, že je to nejaká bakteriálna choroba zemiakov, ktorá tie cievne zväzky upchá a preto ostanú tvrdé. Radila som sa s viacerými odborníkmi, ale takú chorobu nepoznajú (pri ostatných bakteriózach sú tie cievne zväzky tmavé, tu nie). Tak nám asi zostáva počkať, kým niekto zistí, čo je to za pliaga a ako proti nej bojovať.
babidka
je to vsetko pekne , ale ked moj muz zabudne kde ktory druh posadil a potom este zabudne , ze ich aspon nema zmiesat dokopy ked ich vyorava :-)))) takze niekedy mam aj ja vsetky typy zmiesane v jednom hrnci ....:-)
jeka
najlepšie je nemiešať oválané typy zemiakov s okrúhlymi ,alebo zemiaky so ťltou dužinou s bielou.
evanaaa
Už som párkrát pri niektorých receptoch v komentároch upozorňovala na toto rozdelenie zemiakov a spomínala, ktorý typ sa na aké varenie hodí. Ale je to len v prípade, ak si kúpite balené zemiaky, pri voľne uložených je málokedy uvedený varný typ.