Vždy keď som kupovala zemiaky v balení, a boli rozdelené A,B,C, nevedela som, ako sa mám v tom zorientovať... Našla som rozdelenie typov, preto by som rada potešila tých, ktorí tiež presne nevedia, podľa čoho kupovať. Možno som nebola sama a niektorým týmto pomôžem.
Varný typ A: PEVNÉ - Zemiaky s pevnou, jemnou dužinou po vare, nerozvárajú sa ani po dlhšej dobe varenia, sú príjemne vlhké, lojovité. Vhodné sú na šaláty, na varenie v šupke, na lúpanie a ako príloha.
Varný typ B: POLOPEVNÉ - Zemiaky s polopevnou, jemnou až hrubšou dužinou po varení, mierne múčnaté, po dlhšej dobe varenia sa čiastočne rozpadávajú. Vhodné sú ako príloha, do šalátov, do cesta, na halušky, gulášov a polievok.
Varný typ C: POLOMÚČNÉ - Zemiaky s mäkkou dužinou po varení, múčnaté, varením sa ľahko rozvaria. Sú ideálne na prípravu zemiakového pyré, výborné sú pečené v šupke, hodia sa na lokše, placky, chipsy a hranolky.
Diskusia k téme