Varenie

Vanilka

elixir - fotkaelixir, 16. marca 2013

Chcela by som vás poprosiť o radu.

Dnes som robila koláč, do ktorého som skúsila pridať skutočnú vanilku namiesto vanilkového cukru, nikdy som ju totiž neskúšala a bola som zvedavá. Výsledok bol koláč, ktorý najskôr chutil dobre ale potom zanechal horkú príchuť v ústach.

Skúšala som sa o tom dočítať čosi na internete, ale všetky príspevky vzťahujúce sa k horkosti sa týkali len vanilkového extraktu.

Toto by však mala byť pravá vanilka, sušená, nalámaná... do jedla sa má pridávať tak, že sa pomelie.

Máte niekto podobnú skúsenosť? Alebo, poznáte dôvod? Je to tým, že som dala málo cukru v pomere k vanilke, alebo...

Za každú odpoveď budem veľmi vďačná. :)

@zareaguj


Diskusia k téme

trencanka
Do kolaca sa pridava len vnutro vanikoveho struku - takzvany kaviar. Ked zo struku vyberiem kaviar, tak prazdny struk vlozim do krystaloveho cukru aby ho prevonal.
elixir
Vďaka... celý život sa učíme... :) Teraz už mi len treba vypátrať, do čoho iného by sa dala táto drahá "horkota" použiť. :)
ethanel
@elixir vanilka teda vanilkovy struk sa da pouzit vsade kde sa chut vanilky hodi, pannacotta, krem, cesto, cukor a spravus si domaci vanilkovy, ak struk rozrezes vnutro vyber a pouzi, ostatne vloz do cukru ako uz bolo spomenute, ja si vyrabam domaci cukrovy sirup na zdobenie, dochucovanie mucnikov a pouzivam koru z vanilky pri jeho vyrobe, ak chces zostatok vanilky rozrez na tenulinke pasiky a usus daju sa pouzit na dekoraciu a chutia sladko.
ethanel
Elixir este som zabudol vyrabam si aj domaci vanilkovy olej ale to je viac narocne pretoze pri priprve musis dodrzat spravnu teplotu a cas a roby sa to technikou Sous Vide .... Rad ho pouzivam na pripravu kuracich prs alebo ryb a hrebenatiek.
evanaaa
Aj ja som sa divila, že celý struk.....ja mám pokrájaný a naložený vo vodke ako extrakt a aj v cukre ( sladidle). Tento týždeň boli v Lídli struky, v jednom balení dva kusy, stálo to 1,19, tak som sa zásobila trochu. Bolo to lacné, keď sa vezme, že normálne predávajú jeden za vyše dve eura.
elixir
@ethanol práve som jeden taký kúsok zožula :) Máš pravdu, takto to horko nechutí. Asi to zhorkne pečením, alebo nesprávnou kombináciou surovín. Ďakujem. :)
elixir
Ďakujem vám za rady. :)

@ethanel vanilkový olej znie super... to by som niekedy skúsila... dnes som zrovna zháňala mätový, ale nepodarilo sa, tak si ho asi skúsim tiež vyrobiť. Ak sa podarí, bude super, ak nie, aj neúspechy treba nejak prekusnúť... to som sa už pri svojom začiatočníckom varení naučila. :)
ethanel
@elixir ja som tiez uceny z neba nespadol a vela veci som sa naucil aj omyl pokus a ked som skusal nieco nove vzdy som trpol co to bude :) postupom casu sa clovek nauci kde robi chybu ale niekedy je varenie aj hotova alchymia ... aspon u mna to niekedy vyzeralo ako v laboratoriu ked som mal cas na pokusi :) teraz si budem musiet pockat az do leta ked moja manzelka aj a malym pojdu na 2 mesiace prec a vratim sa trochu k vareniu lebo teraz mi moc casu neostava.
garanco
Ja nechávam kúsok vanilkového struku v uzavretej nádobe, v ktorej držím cukor na pečenie. Vždy, keď dosýpam novú dávku, struk ide na dno nádoby. Takto mám na dlhý čas pekne prevoňaný cukor.
havino
sušenú, pravú, nalámanú som ešte nevidela, ale zas čo ja mám skúsenosť, mala som prvý krát struk v ruke, že idem dať do pannacotty, písali vnutro vyškriabať, pekne to voňalo, tak ja dala vnútro- zrniečka z dvoch strukov, nedalo sa to jesť, to nebolo ani vanilkové, síce ani horké, nejaké moc prevoňané. to bolo pred tromi rokmi hádam, takú vzácnosť som zničila. Teraz už viem, jeden strúčik vyškriabkam do kremu, zbytok do cukru na vôňu.
hubata
Asi to bol poľský vanilkový struk a zodpovedala by mu aj cena.
irenka
Pred revolúciou som bola pri mori v NDR, tam som si kúpila vanilkový struk za 0,60 marky a tiež bol v sklenenej tobolke s uzáverom, mám to doma dodnes.
elixir
Ďakujem všetkým,
@lusinkab pozriem sa, či to niekde uvidím. :)

Ten problém čo som mala, súvisí hlavne s tým, že vanilka čo mám, je naozaj len struk, bez kaviáru a ja som namlela do koláča ten... stáva sa :) :P

Vďaka za rady ešte raz.
burika
Dalo by se ještě že ten suchý struk se povaři v mleku a to mleko se da dokoláče.
evanaaa
Nie, Jaruna @hubata , nie je z Poľska, je z Madagaskaru a má trvanlivosť do r. 2015, len aký bude? Aj možno vysušený, hehe.