Dobrý deň, milé varecháčky. Máte napečené? Navarené? Tak určite budete mať čas pomôcť mi.
Robievala som vaječný likér kedysi dávno a vždy zo šľahačkovej smotany, nie zo sladeného kondenzovaného salka. A teraz za svet neviem nájsť ten recept, všetky robíte len so sladeným mliekom. Ja sa pamätám, že ten likér bol straaašne dobrý so smotánkou, nebol lepkavý ani presladený. A dnes som si v záložni kúpila malé bachraté brúsené poháriky, presne na vaječný likér, tak ho musím spraviť. Poháre by boli, smotana, rum, cukor, len ten recept. Vopred ďakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/karamelovy-liker-s-prichutou-ko...
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-liker-/12182-recept.html...
varecha.pravda.sk/recepty/karamelovy-liker-domaci-fotorec...
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-baileys-za-5-minut-fotor...
8 žĺtkov + 40 dkg kryštálového cukru šľahám v robote do peny. Medzitým si rozpustím 1O dkg kr. cukru, 1 vanilkový cukor v 500 ml smotany na varenie, alebo v v 250 ml šľahačkovej- možno trošku zohriať. Postupne pridávame do vyšľahaných žĺtkov spolu s čistým lekárenským liehom 85% ( kúpiš v lekárni). Ja dávam liehu cca 2,5 dcll. Prilievam pomaly pri najpomalších obrátkach. Všetky ingrediencie musia mať približne rovnakú teplotu. Nalej do fliaš a nechaj pár dní uležať. Uvedené množstvo je na 1 liter . Navrchu sa spraví pena, ktorá dobrým pretrasením sa stratí a dolejem zvyškom, ktorý vždy ostane.
Inak nemá chybu, odporúčam vyskúšať, hoci s pol. dávky.