Kuchyňa a vybavenie

V čem uvařit?

malina - bez fotkymalina, 13. októbra 2018

Poraďte mi prosím, jaký koupit hrnec .Přibližně 10 let vařím jídla v teflonovém hrnci. Už mi pomalu umírá a já nevím, čím ho nahradit. Mám plynový sporák, tak na něj jdou snad všechny hrnce. Nevím, jestli opět volit teflon nebo jít do litinového hrnce. Už jsem přemýšlela, jestli nekoupit 1 hrnec nejmenované značky (..epter..). Nikdo z blízkých s ním nemá zkušenost, tak nevím. U teflonu jsem slyšela, že je škodlivý. Je mi jedno, v čem budu vařit. Stačí mi jen, aby se nepřichytávalo dno. S čím máte dobré zkušenosti vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Každá rada dobrá, tak jednu přidám i já. Teflon jsem zavrhla jako keramiku a ostatní reklamní nabídky nepřilnavosti a nepřipalovanosti ( nové slovo v mém slovníku) potravin. Značku ...pter mám, Zbytečně vyhozených 32000 Kč. Občas v některém hrnci uvařím, ale zázraky nedělá , nebo já v něm neumím vařit. Panvica za 900 Kč ( koupená na Floře Olom. ) s nepřilnavým povrchem vydržela do té doby, než v ní manžel překrojil omeletu. Pak to šlo s ní dolu kopcem, až jsem ji vyhodila. A tak to bylo i s pár dalšími hrnci. Mně vyhovuje nerez nádobí, a nedám na něj dopustit. Mám hrnce , panvice i plechy na pečení. Vařím v nich ráda. A jestli se někdy něco přichytí, jde to pěkně umýt. Na připáleniny použijem vodu saponát a ocet. ,nechám odmočit a pak umyju. Nerozbiju, nepoškrábu, dobře se udržuje, tak spokojenost nad míru. Vařím na plynu. Ale jak se říká: 100 lidí - 100 chutí, nebo názorů. Tak dobrý výběr.
finczi
Ja najradšej varím v liatinových hrncoch. Výrobcom je Česká republika. Pre mňa jedinou nevýhodou je, že sú ťažké. Ale pokiaľ mám v rukách silu, uprednostňujem tie. Jedlo varené v nich mi pripadá dokonca chutnejšie : ) Varím na plyne. Pekný víkend!
mirop
ja varim uz 20 rokov v hrncoch a na panviciach znacky T.efal a nemozem povedat krive slovo, pozor na T.escomu, panvice sa pri prvom pouziti vybulili a skrivili, vratil som ich predajcovi
1x malina
mijaita
@Mirop ruzne povrchy neprilnave se dnes delaji, nejhorsi je opravdu T.escoma. Tefal, nebo podobne, drazsi, ale kvalitni. Zasadne pouzivam drevena nebo silikonova michadla a panev nebo i jine nadobi mam roky bez jedineho skrabance. A to v nich varim temer denne. A pak jedna od T.escomy. 3x vracena. Nikdy vic T.escoma
1x mirop
maria275
Rozne hrnce som uz mala a aj mam, najlepsie sa mi osvedcuju liatinove smaltovane, Mojim favritom je Le creuset, cena sice astronomicka, ale kupujem si hrnce podla velkosti a postupne. Je ale dost alternativ a kvalitnych od ceskych vyrobcov s dlhou a vybornou historiou liatinovych-smaltovanych hrncov. Po X-rokoch v zahranici a aj skusenostami s varenim a pecenim je uz zo mna kusok patriot a jednoznacne by som sla do ceskyh vyrobkov liatina-smalt. Len sa treba tomu trosku povenovat. pozriet si co je na trhu od ceskych vyrobcov a vybrat si kvalitu. Dva take mam uz tiez. Obzvlast mam rada ked je smalt z vnutra hnrca biely, to ale nemusi vyhovovat kazdemu.
viera1
Ja mám 2 liatinové hrnce,veľký pekáč ( takýto,pečiem v ňom aj chlieb  kotliky.sk/kategoria-produktu/kotliky-a-prislusens...
)+ 2 panvice a slúžia mi už 40 rokov (nie sú zvnútra smaltované) a keby som si dnes kupovala,páčia sa mi tieto  www.zeleziarstvoplus.sk/kastrol-s-pokrievkou-5l-belis-cierny?id...
V každom prípade také,ktoré môžu do rúry aj s pokrievkou.200€ by som za hrniec nedala,viem,že značka nemusí znamenať kvalitu.A ak smaltovaný riad,tak jedine český výrobca Belis.Svojho času tu aj sovka písala,že vymenila nerezové hrnce za smaltované,lebo nebola spokojná a ani moje skúsenosti s nerezovým riadom dobré nie sú.
afataga
 www.lamart.sk/liatinovy-hrniec/lt1061-1...
toto je super hrniec, maju aj mensi, aj pekac, je to sice tazke ako prasa, ale mozes dat aj do rury, potom aj ten riad, co dala link Viera1 je super, zvonku cierny, vnutri modry smalt, pekac mam taky uz vela rokov, ja pouzivam v pohode aj nerez a mam 1 wok s kameninovym povrchom a tiez som spokojna. Rozne teflony a pod. vymysly uz roky nepouzivam. Tak si vyber :-)
sovka62
Mám Belis, ktorý spomína @Viera1. Ten kastról, ktorý je na obrázku som kúpila prvý a používam ho na všetko, čo potrebujem dať do rúry. Mám ho zo desať rokov, stále je rovnaký. Okrem toho mám sadu Belis, celkom šesť kusov, veľké stredné i malé hrnce a kastróly a na každý pokrievku. Tie mám asi päť rokov a a okrem jedného kastróla, ktorý mi spadol na dlažbu a má zvonku na jednom kúsku otlčený smalt, sú tiež v poriadku. Varí sa mi v nich dobre.
haji
Několik desítek let vařím a peču v litinovém smaltovém nádobí - Sfinx, černé zvenku, uvnitř modrý smalt. Nevýhoda - je těžké. Jinak samé výhody. Naprostá spokojenost.
Několik desítek let mám i střední sadu .epter a jsem maximálně spokojená. Minimální spotřeba tuku, rychlejší a šetrnější příprava pokrmu a velmi dobře se uvnitř myjí. Nevýhoda - také je těžké, zvenku háklivé na údržbu. Sem tam dojde úhony na poklici část, která ukazuje teplotní rozmezí. Ale když jsem opatrná, není co řešit. Vařím v nich klasicky, někdy provedu i složitější formaci - ale to minimálně. Musím říct, že jsou hodně odolné a vařím v nich moc ráda. Mám plyn a tam hrozí v klasice přichytnutí. V .epter hrnci je to bezpečné. Dlouho drží teplotu.
No a jsme v závěru - mám jeden hrnec, plecháč, smalt. Ten používám na rychlý postup tam, kde nepotřebuji zabroušené vysoké dno hrnce /zbytečná akumulace/ - svařit vodu /tekutinu/ s čímkoliv. Nepočítám malé plecháčky - ty jsou na drobnosti.
Poslední hrnec - malý nerez, se zabroušeným dnem - na zeleninovou polévku, se skleněnou poklicí, která má dírku pro odvod páry. I na můj pracovní plecháč, smalt jsem si pořídila skleněnou poklici s dírkou pro odvod páry - velmi se mi to osvědčilo. Do hrnce je vidět, pára jde ven a lépe uhlídám vzkypění tekutiny.
Je dobré nový hrnec vidět v reále. Ve velkých domácích potřebách mají plno zboží, také jsou specializované a značkové prodejny ve velkých městech. Pokud máš dostatek odvahy, internet nabízí nepřeberné množství možností. Co jednomu vyhovuje, druhému nemusí sedět. Moje známá .eptery ani nevybalila.
Poznámka k teflonu. Zdědila jsem po babičce teflonovou pánev. Po roku bylo po ní. A tak jsem co rok kupovala novou /že vařit bez tuku, zdravě.../. Následovalo něco červeného, s teflonem - to odešlo ihned, doslova se pánvice nafoukla jako žába. Proto jsem šla do litiny a následně do .epteru, jsou to přece jen stabilní materiály. Dnes je lákadel /nástřik kamene apod./, líbivé, ale nevěřím tomu. Ať už kvalitou zpracování, tak únikem látek do pokrmu.
Držím pěsti, ať si dobře vybereš.
afataga
A este som zabudla, ze na zapekanie pouzivam aj jenske sklo.
Take cervene liatinove panvice mali nedavno v Lidli a tusim aj hrniec.
haji
@Afataga (13.10.2018 15:05)
Ano, také mám ráda jenské sklo. Mám konvici, zapékací misku, formy na bábovky a měla jsem i hrnec. Pravda, je to křehká záležitost, ale jenské sklo miluju. Bezvadně vede teplotu, je průhledné, jen to chce být opatrný při manipulaci a mytí.
evanaaa
Tak sa pridávam aj ja - najlepšie riady, a nielen podľa mňa ( podľa reakcií užívateľov) sú tie, ktoré najnovšie predáva De...no, tzv. kamenné, mám rajnicu, panvicu, pekáč a hrniec, v ktorom varím skoro všetko - polievky, omáčky, guľáše, ap.a nič mi neprihorí v ňom ( ten som mimochodom vyhrala), a neviem si ich vynachváliť, napr. pekáč, ak v ňom pečiem niečo, žiadne pripečené, prihorené, stačí normálne pretrieť hubkou a hotovo! Slová sú však asi málo, treba vyskúšať, stačila by jedna menšia panvička a overiť si ich pravdivosť. Ja som ich ale kupovala za body, na 50% zľavu v K....e. Len ľutujem, že som si nekúpila viac......
jerica
Varím v Z-EPTER dvadsať rokov, nemôžem sa sťažovať , zatiaľ som s riadim spokojná . Dnes táto značka je úplne iná čo sa týka materiálu, a aj technológie postupu varenia. Keď som si kupovala tieto riady, len sa uvádzali na trh, zato nedám nane dopustiť . Napr; polievku vypnem ešte pred dovarením, pod pokrievkou dôjde do úplného konečného výsledku. Predtým som mala antikorové riady ešte
jerica
@Jerica (13.10.2018 20:03) dokončenie : za bývalého režimu, aj s tými som bola spokojná .
@malina :
Možno si vyberieš správne :-)

marika9
ja mám kvalitné nerezové hrnce (boli dovezené z Nemecka) so sendvičovým dnom a nedám na ne dopustiť. Dobre sa umývajú a šetria energiu, lebo vypnem sporák a nechávam jedlo dôjsť.
mitzy
Moja mama má Zepter tiež cca 20 rokov a slúži jej perfektne.
Ja najradšej varím v keramickom krnci Banquet v tvare tekvice, dala mi ho mužova mama. V ňom pripravujem rada polievky a vývar. Je tiež ťažší, ale ja ho proste zbožňujem :) Varím na plynovom sporáku, takže chytil odspodu zvonku patinku pričmudenú - dodáva mu to však čaro ohňom ošľahaného hrnca, čo má niečo odvarené. Vo vnútri sa ale perfektne umýva ručne aj v myčke. Iné menšie hrnce mám Tescomu a som spokojná tiež.
1x haji
bubaya
Raz testovali materiál, používaný na riady, a vyšlo to takto: sklo, nerez, liatina.....Za poradie neručím. Všetko, čo je pokryté nejakou vrstvou, jedno či smaltom, teflónom, kameňom, môže byť rizikové, keď sa tá vrchná vrstva poškodí.
1x haji
babidka
Aj ja mam Zepter asi 23-24 rokov, som velmi spokojna....a stacilo sa s nimi iba naucit varit
rulik
na varenie používam nerez, panvice mám Tefal, ale vyberám si kvalitný výrobok, už na poklep aby bola taká hrubšia, nie hliník potiahnutý nejakým aušusom, tie mi vydržali roky, základ nepoškrabať
1x 45678