Rôzne

Uskladnovanie byliniek

tajo - bez fotkytajo, 26. júna 2014

mam taky problem, tento rok som si konecne chcel sam nasusit nejake bylinky...skusil som matu, ususila sa mi myslim dobre, listky sa mi medzi prstami rozmrvili az na prach tak som usudil, ze uz su asi pripravene...dal som ich do pohara a zavrel...po tyzdni som ich nahodne skontroloval...no uz sa mi take suche nezdali, vobec sa nemrvili a aj vona pripominala skor nejaku obycajnu zelinu, a vobec nie tu vonavu matu, aku som tam daval...v com som urobil chybu ? ...alebo staci bylinky len dat do pohara a prikryt nejakou napr bavlnenou latkou ? ci musia byt vzduchotesne uzavrete

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
nám sa osvedčili krabice od kancelárskeho papiera(býva v nich 5 balíkov) asi 30x30x20cm, na bok napíšeme rastlinu a skladáme ich na seba, sú v tme, mierne odvetrávajú teda nevlhnú a nestrácajú ani vôňu, inak sa rastliny zvyknú uchovávať v plátených vrečúškach zavesené niekde v tme a suchu.
smejkad
aj mne sa stalo, ked som mal v uzavretej doze, ze tak akoby sprachniveli vlastne vsetky ake som mala bylinky
teraz davam bud do plateneho vrecka, alebo aj do krabic vystlanych papierovymi kuchynskymi utierkami, samozrejme s normalnym vrchnakom a tieto sa uz spravaju slusne :-)
ubka
dávam všetky bylinky do plátených vreciek a krásne zavoňajú aj priestor kde ich mám zavesené, krabica z papiera je tiež dobrý skladovací priestor.
Dôležité je aby vrecká boli vypraté iba v čistej vode bez aviváže, ktorá by mohla ovplyvniť vôňu byliniek,vydržia aj 18 mesiacov.
radost
ja dávam bylinky do sklených pohárov-dám viečko z umelej hmoty-každé má dierky..bylinky musia"dýchať"...
mne sa páčia i papierové vrecká na pečivo z reťazca-i tam dávam..cez celofán vidím o akú bylinku sa jedná..aby som mala istotu-ešte aj napíšem názov bylinky..krásne sa mi tam bylinky pod rukami stlačia na "placku" a vrch zahnem..prepnem spinkou..
sme bylinkári viac ako 40 rokov..
nesmieš ich mať na svetle..ja mám v kuchyni skrinku..tam sú za dvierkami..v tme a suchu..
tajo
zaujmave, na vsetkych strankach a tusim aj v knihach co mam zdoraznuju, aby to bolo vo vzduchotesne uzavretych nadobach, a tuto v kazdej rade je napisane, ze bylinky musia dychat...tak sa budem riadit vasimi slovami :) dakujem
zolik
@tajo , ja som mala tiez niektore bylinky v poharoch. Nie vsetky, ale niektore bolo citit ako po komposte. Tentokrat skusim tie krabice.
kuchticka
Moje vysusene bylinky vydrzia po cely rok v sklenych poharoch a zavieckovane po cely rok bez akejkolvek ujmy na chuti ci vone.
Susim vela druhov uz po niekolko rokov, nikdy som nemala prolem.
marcy
aj ja mám uskladnené bylinky,huby v sklenených fľašiach,z látky čiapočku navrch a s umelohmotným vrchnákom privreté....farba,vôňa,celkovo kvalita na jedničku,samozrejme tma a suché miesto musí byť :)