Rôzne

Uskladnenie cesnaku

angelheart - fotkaangelheart, 29. októbra 2011

Potrebovala by som radu od skúsenejších - ako sa dá uskladniť cesnak? Nemám na mysli cesnakovú pastu ani nakladaný cesnak ... dá sa cesnak mraziť, sušiť...? Ak áno, budem vďačná za každú radu, postup.
Vopred ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

eva53
ja cesnak aj cibuľu nakrájam do malých kelímkov a zmrazím,rovnako aj bylinky,vydržia až do novej úrody
sovka62
Pokojne ho nechaj v hlavičkách na suchom mieste, ani nemusí byť príliš chladné. Niektoré strúčiky síce vyhodíš, ak sú už teraz napadnuté hubou alebo škodcom, ale väčšina ti bez problémov vydrží do jari.
mracik9
Akurát dnes som kúpila cesnak že ho očistím, uložím do fľaštičky a zamrazím,potom ho používam do varenia
evusik
ja cesnak pletiem do vrkoča, pomedzi vrkoč vpletám silný povrázok a zavesím v komore, bývame v bytovke, a vydrží dlho. Nemávam toľko aby vydržal až do jari, skôr ho zjeme, ale doma sme takto mávali cesnak až do jari. Tohto roku sa nám cesnak moc nevydaril.
Skúšala som aj do mrazáku ale to sa mi nepáčilo, ostane taký priesvitný a akoby aj bez chuti. Spravila som to len raz a našťastie len malé množstvo na skúšku a už to robiť nebudem. Škoda cesnaku.
2x gejbi a ldi
45678
Práve som dostala radu, /v zahraničí/ idem vyskúšať. Cesnak buď očistiť, aby sme mali istotu, že sú všetky strúčiky zdravé, alebo ak je s istotou zdravý nemusí sa očistiť, iba rozobrať hlávku a zasypať kuchynskou soľou. Vždy keď treba vybrať potrebné množstvo a použiť ako čerstvý. Neskúšala som, ale idem si naložiť na skúšku.
Podobne mi poradili vlani a to mám overené, som priam nadšená, lebo vždy sme mali problém, ako uskladniť klobásy, aby veľmi nevyschli, a aby nezaberali v mrazničke miesto. Rovnako ako mi poradili s cesnakom, do väčšej nádoby/podľa množstva klobás/ :-))) nasypať soľ, poukladať klobásy, zasypať a vrstviť. Skutočne, klobásy vyberiete také, aké ste ich uložili, soľ iba konzervuje, nenasolí klobásy naviac. Dokonca je možné soľ následne použiť.
aroooo
no a škoda, že tieto rady nie je ako uložiť do KK...
andula1964
Každy rok mám veľmi veľa cesnaku,do soli,do mrazničky,pastu,ale čo tu nebolo udané cesnak sušim a nasledne ho zomelim tak dostaneme z neho cesnakovú múčku,je to fantastické,vydrží dlho ,tak treba len skúsiť? :-)))
larisamihalik
keď nakúpim väčšie množstvo cesnaku /nie Čína/, očistím ho a naložím do zavaraninového pohára, na dno servítku, posypem soľou a zatvorím. Dám do chladničky a vydrží mi mesiace. V mrazničke soľ stratí chuť a farbu. Sušený mi nechutí a pasta je horká. angelheart skús, robím to roky! Ale v našich obchodoch majú čerstvého cesnaku dostatok a myslím si, že ten je najlepší.
angelheart
ďakujem všetkým za rady, zídu sa, vyskúšam a uvidím, čo sa mi osvedčí. @larisamihalik nemám čínsky cesnak, ale domáci - otec dostal od jednej známej viac cesnaku, preto som potrebovala poradiť, ako najlepšie uskladniť tak, aby nestratil na chuti, ale hlavne na liečivých účinkoch.
vieraa
Neviem aký druh cesnaku máš, či zo záhradky, alebo kúpený? Predpokladám,že svoj z vlastnej záhradky. Tu je rada, ktorú som dostala od babičky, ktorá už nežije a je osvedčený. Cesnák očistíš, nad hlavičkou nechaj dlhú stopku asi 20 cm, pretože túto čast dáš do pohára .Jednoducho spravíš si cesnakovú kytičku, ktorú vložíš do 0,7 dcl flašky stonkami dnu/ako kvety/ a cesnak ti vydrží celú zimu a zároven vidíš či niektorý nehnije.Ja to mám vždy v kuchyni hore na kuchynskej linke a ked potrebujem tak si otrhnem.
adamos69
Moc vám děkuji za radu jak s česnekem.Zkusím to.Dík adamos
anka112
naozaj to s tou cesnakovoukytičkou vypadá najjednoduchšie , no idem to vyskúšať :-)
merylas
Můžu doporučit postup jak tady popisuje vieraa, dělám to přesně tak stejně :-)
6810_1290333022 - profilový obrázok
ldi
ldi
chcel by som vedieť 45678 kde potom skalduješ tie klobasky v soli.
Ďakujem
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@Idi moje rodičia tak ukladajú veľa roky, ukladajú do chladné miesto,nič špeciálne,vždy kto chce ide vyloviť:-) soľ potom vysusime v rúre a používame opakovane. Možno pomôže:-) ospravedlnenie pre @45678 že odpovedala som za ju.
babulicka
nakladat cesnak do soli a zavarit je najleps sposob ako ho znicit ..zapari sa v tej flasi a ostane hnusny hnedy
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@babulicka ,cesnak nemám vyskusane,ale klobása na 100% roky ukladajú moje rodičia...
1x igor15
slavino37
Skúšal som dať na dno zaváracej fľaše dať 1 cm soli
a na to poukladať očistené strúčiky cesnaku.
Všetok som vyhodil lebo pustil štavu a ohnedol.
marika58
@45678 (29.10.2011 22:55)

Neuviedla ste,kde ten cesnak v soli skladovať? v chladničke,mrazničke,v skrini?ja ho mám asi 5kg,vlastná úroda.