Rôzne

Tuky z vývarov a výpeku

lubicek - bez fotkylubicek, 7. mája 2012

Vážení kuchári,
už pár krát som bol konfrontovaný v diskusii o využití tukov z
vývarov alebo výpeku na ďalšie varenie. Nakoľko vo dvojici sme v
diskusii nikam nedospeli, keďže máme opačné názory, tak by som sa
rád podelil a poprosil o vaše názory... Jedná sa o to, že kamarátka
zozbiera z vývaru po jeho vychladení stuhnutý tuk, ktorý sa vytvorí
na povrchu.. tento tuk si odkladá a používa na ďalšie varenie
(namiesto oleja alebo masti)... Podobne aj s výpekom, ak ho je
dostatok....
Čo vy na to? Je možné takýto tuk znova použiť vo varení? Je to
vôbec dobré, zdravé, vhodné takto robiť?
Vopred ďakujem za všetky názory, podnety, postrehy.... mne určite
pomôžu v ďalšej prípadnej diskusii 8-))

@zareaguj


Diskusia k téme

marylan
Ja dávam za pravdu Vašej kamarátke, takisto využívam výpek, zvyšky z vývaru a pod. Možno je to nezdravé, ale dobré..
ailuj82
To som ešte ani nepočula. Pokiaľ ja viem, niektoré vitamíny zo zeleniny telo nevie využiť bez tuku, tak v polievke tá mastnota musí byť :)
evusik
ja to robím len pri slepačej polievke, keď je moc mastná, tuk pozbieram, dám do pohárika do chladničky a používam do iných polievok. No a výpek z mäsa dávam do misky a ten sa zje napr. s chlebom, asi je to nezdravé ale také dobré... a nechápem prečo by sa to malo vyhadzovať, keď sa pečie kačka tuk sa zleje a buď sa použije na ďaľšie varenie alebo sa dáva na chlebík :-)
1x rodnia
lubicek
no.. s tým všetkým by som tiež súhlasil (výpek na chlebe)... ale tu sa tento tuk používa na dalšie varenie.. napr. zozbierame tuk zo slepačej polievky alebo výpek a na ňom sa potom v ďalšom varení spení cibuľka a urobí sa napr. praženica.... s tým sa nejako neviem stotožniť... aj keď to samozrejme neodsudzujem..
lubicek
mne to totiž príde tak, že napr. výpek je už raz vypečený tuk, a pokiaľ by som na ňom znova niečo mal pripraviť tak by som ho vlastne prepálil -prirovnal by som to k prepálenému oleju (ten tiež nepoužívame dookola)....
viera1
@lubicek a prečo ho vlastne zozbiera z vývaru ? Keď idem variť,tak si ustrážim množstvo tuku na mäse a nedávam ho tam.Ak ho zbiera,aby jej z nejakého dôvodu ostal číry bujón,tak môže tuk uskladniť v mrazničke a použiť ho vtedy,keď nemá vývar do omáčky,dá vodu a primerane z toho tuku.Je to určite lepšie,ako dať bujónovú kocku.Výpek využívam tak isto,niekedy chybne k sekanej alebo k pečenému mäsu,tak ho rozmrazím a dokončím.Použiť tuk z vývaru ako základ na praženicu asi ani nie je možné,je tam ešte veľa vody,takže sa asi cibuľka neopraží,len "spotí".Tuk z výpeku by som už tepelne nepripravovala,skôr sa hodí napr.na dochutenie varenej kyslej kapusty.
julica
Ja to nerobím, nemám to rada, ale môj priateľ áno, takže poznám tieto spory... Obzriem sa, nepozerá sa, a šups - už je masť v koši. :)
hubata
Kľudne s výpekom z pečeného kuraťa alebo bravčového si polejeme ryžu. Neviem prečo by som vyhadzovala vlastne výborný domáci vývar. A že je kvalitný vidno z toho že v chlade sadne ako huspenina.
aretta
hmmm, ja s tým polievam psovi granule. Vidím, že vie čo je dobré. Občas ale vo výpeku z pečeného mäsa upečiem zemiaky. Z polievky tuk zberám a dosť pravidelne ním upchávam kuchynský drez.
evanaaa
Ja zbieram masť z polievky len kvôli mužovi, ale tie dve tri lyžice neskladujem, vyhodím, aj výpeky, nerobím často niečo, kde by som ich mohla použiť, odkladám jedine z pečeného mäsa, ale vtedy cielene dávam podeň viacej masti, k mäsu dáma cibuľu, cesnak, príp. paradajku, papriku, precedím na konci, prepasírujem a mám dobré mazadlo na chlieb. Ale kačaciu msť moc nevyužívam, síce odložím, no nakoniec aj tak vylejem. Ale v tej polievke treba trochu nechať, aby boli " oká".
hanee
Nie je nic lepsie ako spravit ryzu vo vypeku z kuriatka .o)
garanco
Ja tiež občas pozbieram tuk, nap.r zo slepačej polievky a použijem následne napr. do zeleninovej. Niekedy si odložím nepoužitý tuk so šťavou s pečeného mäsa (neviem, prečo by mal byť prepálený- veď to by musel byť prepálený už pri prvom použití) a použijem ho pri príprave zemiakovej polievky, tá je potom vynikajúca - vonia za mäsom, aj keď ono v polievke chýba.