Kuchyňa a vybavenie

Tlakový hrniec

kimlo - fotkakimlo, 10. novembra 2010

Kúpil som si tlakový hrniec Tefal Clipso Control, viete mi prosím poradiť ako dlho mám variť klasickú fazuľu s údeným kolenom a zeleninou? spolu či zvlášť? Ešte som v tlakáči nevaril, budem vďačný za Vaše rady, nápady, prípadne recepty.

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
mischa, clovek sa stale uci dik ze si to pridala,
co je zaujmave ze k fazuli nepridat absolutne nic ani sol ani kyseliny ako paradajky . 4 hodiny namocit a 10 minut v tlakaci.
michsamant
ziadnu strukovinu nesolim ked ju idem varit, zasadne ani cicer! lebo ked osolis, trva hrozne dlho kym zmakne. niekedy pridam k strukovine bobkovy list a uvarim to s nim, bez soli.
ernest
Tlakáč neovládam no zaráža ma že v surovinách chýba habanero ,:)))))) ktoré som mimochodom na tvoju inšpiráciu začal kupovať,a budem aj pestovať , bože to je sila.
viera1
Nepridali Ti k nemu aj minikuchárku ?
Ja by som fazuľu namočila aspoň na 6 hod. a potom by som to varila pod tlakom cca 30 min.ak by bolo málo,zavriem a ešte 10 min. nechám variť.Voĺakedy som napr. hovädzinu dusila 45 min. a nestačilo.Teraz,keď kúpim peknú svetlú,za 30 min. je perfektná,čiže závisí aj od toho,ako staré mäso je.V každom prípade je tlakový hrniec fantastický vynález a napr. hovädzí guláš,kde dávam aj zemiaky a dusím 30 min,tak tie zemiaky sa nerozvaria,cez to všetko,že zemiaky sa v tlakovom hrnci varia normálne len 3-4 min.
huck
@ernest , vieš aj sam , že habanero netreba dlho termicky spracovavat. Tato sakramentsky jedovato-paliva paprička nevinneho vzhladu je predsa jemnej štruktury :)
veronika353
Já tu fazulu s uzeným kolenem vařím v tlakovém hrnci a to tak,že si fazulu namočím přes noc,potom dám do hrnce uz. koleno,fazulu i s vodou, ve které byla namočená,kořenovou zeleninu, cibuli a 2 stručky česneku.Od okamžiku, kdy začne unikat pára, vařím 20 minut.Potom na hrnec pustím studenou vodu, tím tam klesne tlak a poklička se otevře.Pokud ještě není fazula měkká, vařím ještě asi 10 minut.Vařím všechno spolu a ještě se mi nestalo,aby se něco rozvařilo a něco bylo tvrdé.Ale ta fazula musí být namočená.Zdá se mi, že o tlakovém hrnci tu už byla diskuse, ale nejsem si jistá.Je to, jak píše @viera1 fakt dobrý vynález i na ten guláš.Ať se ti to podaří!
janaalizibolenova
ked varim strukoviny v tlakovom hrnci , nenamocim ich predtym...kedysi som zvykla ich nechat namocene cez noc vo vode, ale to som ich potom varila normalne v klasickom hrnci a ako vravi Miska, sol nepridavat, lebo potom sa tie potvory strukoviny varia dlho, v tlakovom hrnci by mali byt za 30 minut hotove..ja by som ti @kimlo odporucila uvarit zvlast strukoviny, zvlast koleno v tlakovom hrnci a potom to vsetko zmixovat a este nechat spolu povarit, aby to navzajom preslo chutami, osobne to takto robievam, ze najskor si dam na 30 min maso, potom na 30 min strukoviny a potom na zaver to vsetko zmiesam dokopy a este povarim par minut, vsetko pekne prejde chutami ....
bambitka
ja mam hrniec z Zepteru s rychlou pokrievkou,v ktorom varim vsetko asi 10 min.@kimlo ja varim vsetko spolu a nic sa nerozvari
sandratamer
a ja nemám tlakový hrniec... čo okrem strukovín a hovädzieho v ňom robíte? Niekto v ňom robieva aj ryžu, alebo zemiaky, máte s tým skúsenosti?
marianne69
@sandratamer.... vsetko,co sa da,....gulase,segediny,rostenky,masove polievky,aj nemasove,spominane strukoviny...len ten moj 22- rocny uz dosluhuje,tak uvazujem nad takym ako ma Kimlo.Uz som ho pozerala na nete a pozdava sa mi velmi.
dorisa
Nemám tlakový hrniec, bojím sa toho. Rada varím, mám požitok pri klasickom varení.
andula1964
Tak pokial chceš variť fazulu v tlakáči je zbytočné ju vopred namáčať.Neviem či tá fazula je na kyslo či sladko,povedzme,že kyslo-teda mliečna.Ja dám všetko do tlakáča,teda fazulu,koleno,bobkov list,uzavriem tlakáč,od začiatku varenie si odsleduj 20-maximálne 30minút a všetko by malo byť OK.Samozrejme nesoliť!Dováram vždy v inom hrnci a pridávam zemiaky a zásmašku!Nikdy do žiadnej polievky nadávam zátrepku,treba vyskúšať tá chuť sa nedá porovnať a to môj manžel je veľmi preberačný-je kuchár má to dovolené,no doma navarí len vo výnimočných prípadach.:)))))
enerrgizer
zemiaky ...podľa receptu z varechy, umyté do hrnca PL oleja, keď začne unikať para 2 min. a potom odstaviť a nechať dôjsť...výborné...
tetuska
ja varievam tak 20 min. fazuľu s mäskom spolu, potom pridám zemiaky a ešte zhruba 10 min., aj ked varím v tlakovom hrnci fazuľu vždy namočím...
evanaaa
Aj ja fazuľu namáčam, ale zemiaky a ryžu - to by sa mi neoplatilo vyťahovať a špiniť ten hrniec, veď sa to dlho nevarí. Ale v hliníkovom, ako mám ja by s anemali veľmi paradajky variť. Iróniou je, že mám už dlhšiu dobu kúpený nový a nevarím v ňom - neviem ho totiž ani podľa návodu zavrieť, len raz sa mi to trafilo podariť, viac nie. Musím sa na to znovu podívať a prísť na tú "fintu". Ten starý sa jednoducho zatváral. Źerie ma to, lebo vbidím tie iné, dokonalejšie, s ktorými problémy iste nie sú.A sú možno jednoduchšie - tie vrchnáky.
vini55
Ja nedám na tlakáče dopustiť, používam Fisller malý a veľký. Vďaka Varecháčom som sa naučil variť aj zemiaky v tlakáči. Je to daľeko rýchlejšie. Len polovičku neviem presvedčiť, je trdohlavá, ale varí vynikajúco, tak čo riešiť?
morenajea
bez tlakáča si neviem kuchyňu predstaviť. robím v ňom nielen hovädzie ale aj bravčové na šťave - s hríbami, sviečkovú, koprovku, španielske vtáčiky... je to super pomocník čo ušetrí polovicu času pri varení.
janaalizibolenova
@sandri ja robim v tlakovom iba hovadzie a strukoviny a minule som skusala zemiaky z varechy , co maju byt hotove za 2 minuty...trvalo to dlhsie, ale zjavne to bolo tym, ze sa mi pravdepodobne pokazilo tesnenie na hrnci, musim reklamovat, ale inak je to velky pomocnik a som rada, ze ho mam, lebo u nas sa je vela hovadzieho...
hannah22
rada varím v tlakovom hrnci už 40 rokov mám hliníkový ten úžívam len na zemiaky a cviklu nelúpané, v novom varím všetko naraz, namočenú fazuľu s mäsom cesnakom a cibuľou pridávam štipku kurkumy a bobkový list, bez soli 40 minút ,ale to musíš skúsiť sám, je to fantastický pomocník a šetrí čas... :))
garanco
Kým som chodila do roboty, nevedela som si predstaviť varenie bez "kuchty" . Varila som v nej zemiaky, ryžu, mäso, polievky, strukoviny, obyčajne stáli na sporáku dva tlakové hrnce, aby som nakŕmila hladných, lebo to poznáte: hladní sú nervózni, mrzutí. Ja som im tiež najprv neverila, ale keď som skúsila... Naozaj treba vyskúšať!
kimlo
Dal som tam všetko dohormady, koleno, vopred namočenú fazuľu, zeleninu, zemiaky, korenie.. za 50 minút bolo hotové, mäsko mäkkučké, zelenina nerozvarená, potom som už len dosolil, dochutil, pridal zápražku a výsledok bol fantastický.. ďakujem všetkým za rady. :-)
lisbet
ako sa pamätám,moja maminka všetko varila v tlakáči,mala veľký,menší a keď sme odišli deti z domu,kúpila si najmenší a ja tiež skoro všetko varím v ňom.mám pravidlo:hovädzina:40min,bravčovina:3Omin,kuracina2Omin,zemiaky 3min a milujem fazulu na všetky spôsoby,vopred namočím,zlejem vodu,prepláchnem,potom nezdúva a varím so všetkým čo patrí do polievky okrem soli,tú pridám nakoniec 30 min,potom už v otvorenom hrnci pridám zásmažku a je hotovo. . dobrú chuť.
ejka2610
tak ja uz par dni vlastnim specialnu pokrievku Zepter, ktora funguje ako tlakovy hrniec a je to parada!!! Bravcove maso za 10 min, hovadzie za 15 min, ryza, zemiaky 5 min, fazulu idem varit zajtra, vyskusam, dam vam vediet :-) PS: gazdinky - martincanky, ktore mate zaujem , ozvite sa mi, sprostredkujem informacie aj úcast na Dni otvorenych dveri s priamom ukazkou varenia.
1sophie1
Nepochybovala som, že to zvládneš, aj keď ja by som to robila extra :-)
1sophie1
Nepochybovala som, že to zvládneš, aj keď ja by som to robila extra :-)
zuzzulka
Tak už aj ja som od dnešného dňa v klube "Tlakáčov" zakúpila som si Tefal Clipso Control 6l má až 7 poistiek tak verím, že nič sa nestane ako popisované samovolné upchatie a výbuchy :-) . Už sa len naučiť variť ale ako tu čítam nebudete to s vašou pomocou ťažké. Zuzana
dadakanv
Vopred namočenú podotýkam domácu fazuľu stačí variť 25 min./bielu s tenkou šupkou/. Kupovanú z obchodu varím o 5 min. dlhšie.
nadia56
@sandratamer , popozeraj si starsie diskusie na temu tlakovy hrniec a ryza v tlakovom hrnci, ja v nom varim vsetko, bielu ryzu mam uvarenu za 3 min. a natural za 10, zemiaky za 2, varim v nej hydinovy aj hovadzi vyvar a dobru zeleninovy prilohu k masku mam za 2 minutky spravenu, je tu vela aj privrzencov aj odporcov tlakoveho hrnca, treba sa s nim naucit varit a byt samozrejme ako pri vsetkom opatrny, fazulu varim - najskor ju na noc namocim, zlejem vodu a varim v novej vode cca 15 min, potom hrniec odstavim a necham prirodzene klesnut tlak, neoblievam ho studenou vodou,
pekny vikend vsetkym:-)