Rôzne

Tekvica hokaido.

hubarka35 - fotkahubarka35, 8. júla 2011

Milé varecháčky chcem sa opítat kedy mám tekvicu odtrhnut....už
mi rastie do krásy....mám čakat až bude velká,či môžem aj menšie
mladé tekvičky oberat.....a dakujem @dorise za semienka,ktoré mi
poslala.....

@zareaguj


Diskusia k téme

dorisa
Milá @hub árka35, tekvica má byť asi tak v priemere 15 cm ,možno aj viac, keď je krásna oranžová možeš trhať,ale nie zas 5 cm-vé, to by bola škoda.

hubata
Tie posledné nechaj väčšie na odloženie, ale zasa nie tak aby boli tvrdé, lebo ich budeš musieť rozbíjať sekerou. Joj, aj ja by som také hokkaidky chcela .....
dorisa
Vygooglila som: Je vhodná na posilnenie sleziny, slinivky brušnej a žalúdka (ukážkový recept je uvedený nižšie). Tekvica vytvára guľovité oranžové plody s príjemnou aromatickou dužinou. Obsahuje provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, vlákninu a pre svoj obsah sacharidov je vhodná i pre diabetikov (viď článok Petra Planietu – Cukrovka a umelé sladidlá na portály Strava.sk ). Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo a sodík. V semenách sa nachádza zinok. Hokkaido stačí dobre umyť, nečistoty odkrojiť a netreba ju šúpať.

Dyňa Hokaido na rozdiel od klasickej dyne nenarastá do gigantických rozmerov, máva v priemere okolo 10-30 centimetrov a tak je jej spracovanie oveľa príjemnejšie.
dorisa
@hubata , semiačka mám ešte, len, či by ti narastli ešte tento rok. Tak sa ozvi, ak máš kde sadiť. Oni nenarastu také veľké, aby boli tvrdé. Podľa mňa majú tekvičky konštantnú tvrdosť, mala som aj malé, aj väčšie a aj čerstvé,aj uskladnené a nemala som problém s krájaním.
maartina
...tiež sa už teším na tohtoročnú úrodu, keby som mala tú možnosť, tak si ju vysadím do celej záhrady :))
hubata
Žiaľ nemám záhradu @doriska , ale pracujem na tom aby som ju mala aspoň na jar. Tak máš potom asi iné semená, ja som mala veľmi tvrdé šupy na tých väčších tekviciach.
klaura
Tiež som si kúpila semiačko hokaido tekvice ... zatiaľ sú malé a sú skôr žlté ako oranžové ... vyfarbia sa rastom ?
marianna76
Tiež sa môžem pochváliť, síce sú ešte maličké ale tekvičky od Doris mi rastú. Našťastie máme tento rok voľné na poli a aj čas... Ďakujem veľmi za semienka.... Na promóciách som mala tekvicovú polievku a super. Mám zasadené aj bezšupkové semienka, už sa teším....
arasidka
A ako sa to volá tá dyňa oranžová - dľa mňa alias hokaidó brútus, čo narasti do veľkosti fotelky Tú som mala pred tromi rokmi a bola fantastická.
hubarka35
dakujem vám všetkým za komentáriky...už som dnes tri odtrhla,sú krásne oranžové,jedna velk
sovka62
@dorisa , u tejto čeľade (tekvice, uhorky patizóny, cukety) platí, že staršie osivo klíči lepšie, takže dvojročné sa dá siať bez rizika.
@arasidka , ten alias hokiadó brutus je odroda Goliáš.
hubarka35
nejak my to blbne a nepiše celý koment....@dorisa a kde ich uskladnuješ,máme pivnicu v panelaku ale tam nieje chladno,a v byte tiež mame jak v pekle,byvame hned pod strechou 4posch....jedine u dedka v letnej kuchyni asi,tam je chladno i v lete.....@sovka62 a tá odroda goliáš je načo dobrá na jadierka?na rok si zasadim i tú....a konkretne na pečenie v rure je ktorá vhodná tekvica?neviete.....mám aj patizonov dost i cukin....uhorky len začinaju....
veronika353
Já jsem jednou taky zasela semínka Goliáše a měli jsme toho na 3 roky.
Příští rok bych chtěla taky vyzkoušet hokkaido.
arasidka
Sovka, díky.Tak Goliáša zasadím zase na rok, tento rok mám ťažký,nezostáva mi veľa času na záhradku, a okrem toho musím k nej putovať až pod horu za naším mestom.
sovka62
Odrodu Goliáš u nás ľudia pýtajú na zrnká, ale podľa mojej skúsenosti ich tam až tak veľa nie je, zato dužiny je na obed pre kasáreň. Myslím, že to rodina ani naraz nezje, dosť ľudí ju skrmuje. Už pár rokov predávame na zrnká nie tekvicu, ale cuketu, odroda Tondo di Nizza, aj na balení je uvedené "na vylupovanie", ľudia si ju chvália, ja praktické skúsenosti nemám. Predáva sa aj odroda Apetito, to je tekvica, ktorá má jadierka bezšupkové a podľa zákazníkov je ich tam veľa. Na pečenie predávame osivo dovezené z Maďarska, ten názov nevyslovím, ani nenapíšem, ale na rok v sezóne vám ho sem dám. To je tá úplná klasika, tvar ako plochý kotúč, šupa sivo-zelená. Ale podľa zákazníkov je na pečenie výborná aj Hokaidó, tá má aj takú oranžovú dužinu. Na pečenie chvália aj Butternut, v Tescu som plody videla asi dva mesiace, ale hádam to boli stále tie isté, lebo tú šupu mali takú tvrdú vysušenú, že to ľudia kupovali málo. Tak skúšajte a ak treba pýtajte sa, ak budem vedieť, odpoviem.
hubata
@sovka62 - mňa by zaujímalo kde dostanem kúpiť kukuricu na kŕmenie. Ja totižto nemám rada tú lahôdkovú, veď tam nie je do čoho zuby zatnúť (asi mám veľké zuby) a ešte tých 10 ks semiačok vyjde veľmi na draho. Potrebujem 1 klások obyčajnej, kŕmnej kukurice. Zrejme vieš akú myslím: kŕmili sa ňou prasatá, ale keď sa mladá uvarila tak mala veľké zrnká, strašne voňala a mala vynikajúcu chuť, až z nej také mlieko išlo. Vždy sa nechal klások-dva, dobre sa vysušil, na jar omoržoval a kukkurica sa namočila pred zasadením do vlažnej vody. Éto bolo vsjo a narástla do výšky aj 1,70, mala na sebe 3-4 veľké klásky. Už tuším ani sviniam nie je čo závidieť keď nemajú poriadnej kukurice.
hubarka35
dakujem ti sovka za výklad o tekviciach,a to máš predajnu zo semienkami?no ak posielaš aj na dobierku,na jar si kupim od teba nejaké semená tekvic...ja zas mám pol zahrady lahodkovej kukurice posadenej,z min.roka som klasok odložila,takže sme nekupovali-tam je ozaj málo semien kukurice v tom sáčku.....vidiš hubata ty velké zuby ja žiadne zuby-v oprave,tak mne vyhovuje lahodková kukurička.
sovka62
@hubata , takú kukuricu by si našla už len u ľudí, ktorí si ju odkladajú z roka na rok. Mávali sme ju aj my (teda rodičia), tá ktorá sa jedla sa volala sedliacka a bola taká ako popisuješ. Jedávali sme ju aj v zime, omoržovanú, umytú, večer namočenú a na druhý deň uvarenú, jedávali sme ju osladenú a s mletým makom.
Tá lahôdková, čo popisuješ, je zrejme dávno prekonaná odroda Sachara. Na tú zabudni, ti bol asi omyl alebo neschpnosť šľachtiteľov, nebola hodná ani dobré slovo. My predávame tri odrody rôznej skorosti, aby ich ľudia mohli vysiať naraz a dozrievali im na varenie postupne. Napíšem v poradí: Tauris, Ombra, Ramondia. Sú to kukurice, kde hĺbka zrna je pomaly pol centimetra a šúľok je tak polovica objemu klásku. Takže keď zahryzneš máš plnú pusu (si síce hubatá, tak som si nie celkom istá). Vyskúšaj niektorú z nich alebo všetky, neoľutuješ. Uvarená sa dá moržovať a konzervovať, alebo mraziť.
sovka62
@hubarka , áno trafila si a okrem semienok predávame ešte všeličo iné. Semienka sa poslať dajú, ale pri dnešných cenách poštovného a poplatku za dobierku by sa ti riadne predražili. Radšej si popíš odrody, čo ťa zaujímajú, prípadne sa ma ešte popýtaj a určite ich dostaneš kúpiť aj u vás. Predpokladám, že ešte stále tam má obchod pán Mizerák a to je šikovný pán a má i šikovného syna, takže verím, že pochodíš.
olina
Ja mám prvýkrát posadenú hokaidu ja pestujem cukiňu tekvice a tento rok aj uhorky. Teším sa na novú odrodu tekvicovitých, len nech ma nezavalí množstvom , lebo čo s tým potom?Ako to uložím na zimu?
marta5
O tejto tekvici počujem prvý krát,iste ich kúpim a na budúci rok vysadím ,je chutná a lieči-Dakujem
dorisa
@marta5 , ak chceš, pošlem ti semiačka tekvice Hokaido, daj adresu. Semienka su z r.2010, ale vyklíčia, ako píše@sovka62. Tekvice uskladňujem v špajzi, niečo som nechala aj na chate, ale niektoré boli zbité od krúpov, tak začali plesnieť, z dovodu narušenia povrchu, tie som musela vyhodiť. @olina , ak budeš mať veľa tekvíc( podľa toho,koľko si zasadila) ,tak porozdávaš, alebo upravíš. Možeš piecť koláč, variť..jedál je dosť a využitie je rozne.
hubarka35
dik Sovka,toho pána nepoznám ani jeho obchod...ale možem si to prist kupit ku vám,neni problém pricestovat....ked mám volno.....Dorisa aj ja rozdávam už cukiny i patizony,lebo mám toho tolko......vidiš koláč idem upiect-cukinkový-patizonový....a to som zasadila len tri semiačka a tri semiačka...a rastie to jak divé......a rozmýšlam že oberem uplne malé patizony,cukiny a zavarim ako uhorky...len tak jednu dve flašky na ozdobovanie mís......
kata50
@sovka62 , Prosím o radu. Odrodu Goliáš mám vysadenú na záhradke a krásne rastie - rozpína sa kde sa dá. Nemám ju na konci plazu " zaštiknúť" , ako uhorky , aby išla viac do plodov ??? nemám žiadne skúsenosti s pestovaním tohto druhu tekvice. A neviem sa takéto rady nikde dočítať . Vďaka.
sovka62
Katka, tekvice sa zaštipujú vtedy, ak chceme dostať čo najväčšie plody. Ak na každej rastline odrody Goliáš necháš 1-2 najlepšie vyvinuté plody, môžeš vypestovať tekvice o hmotnosti až 50 kg. Ale stojí to za úvahu, čo si počneš s takým obrom? Veď ho ani zo záhrady nedostaneš. Ja by som tam ponechala 3-4 plody, nech sú hoci menšie.
kata50
@sovka62 , vďaka. Urobím ako mi radíš. Keď sa niečo podarí - narastie, odfotím. Pekný večer:-))
ikinka
mám v záhrade hokkaido, ale sú tam len dve tekvice ostatné sú len kvety.nemajú sa tie kvety odtrhať?, aby sa vytvorili nové opelené? Kvetov je asi 20. :-))
dorisa
Ja neodtrham kvety,kolko je kvetov,tolko je potom tekvičiek.
kamillka
Aj ja mám posadenú tekvicu hokaido a veľmi sa na ňu teším.Kolegyňa mi dala recept na výbornú letnú polievku.tých tekvičiek nemusí byť toľko koľko je kvetov niektoré kvitnú aj na plano .Ale držím palčeky aby za každým kvietkom ta tekvička bola :)