Rôzne

Stratené kura

gusto22 - bez fotkygusto22, 10. apríla 2014

Stratené kura nie koláč z kysnutého cesta. Ja som sa naučil tento recept od moje mami a ona od našej nebohej babky.
1 kg bravčovej lopatky, 10 rožkov 10 vajec, petržlenová vňať, nové korenie, soľ, mleté korenie, bobkový list.
Mäso v celku dáme uvariť do vody pridáme soľ, nové korenie,bobkový list.Keď je mäso uvarené do mäkka vyberieme ho a necháme vychladnúť,do vody z mäsa namočíme rožky a necháme úplne vpiť vodu do rožkov.Namočené rožky roztlačíme rukou,mäso nakrájame na malé kocky a pridáme do roztlačených rožkov, ďalej pridáme vajcia soľ a petržlenovú vňať Zmes vylejeme na plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry.Pečieme pri 180 °C cca 30-40 min.
Robíme ho dlhé roky už ho robia ja naše deti a verím že bude chutiť aj vnúčatám

@zareaguj


Diskusia k téme

huck
Velmi si ma potesil receptom na oblubene jedlo mojho detstva. Vtedy ma vsak moc nezaujimalo ako a z coho to mama pripravuje. Po dlhych rokoch sa casto v spomienkach vraciam do kuchyne nasej mamy, ale to stratene kura mi vzdy ostaavalo zahadou. Viem ze to bolo zapecene, viem ze tam boli rozky a vajicka, petrzlenova vnat , ale dalej ...ani pohnut Nasa mama ho pripravovala presne ako tvoja mama a babka. @gusto22 dakujem ti velmi pekne za tento skvely receptik, ale skoda , ze si ho napisal tu do rubriky Diskusie... Urcite by bolo vhodnejsie a mnohi varechaci by ti boli vdacny, ked by si tento recept pridal do rubriky Recepty. Ked by som mohla , tak ti dam +5*
gordonko
@huck a @gusto ..... nebojte sa bude aj fotorecept - páčí sa mi to a aj som zvedavý ,ja som podobné tomuto ešte nejedol
aroooo
Tak toto po prečítaní vyzerá prudko jedlé, prosím, dajte to do receptov, nepridáva sa tam troška pr.do pečiva? vyskúšam z polovičnej dávky, mne by tam pasovala napr. aj trocha rozotretej kuracej pečienky.
rulik
nerýpem, len ma napadá, prečo stratené kura keď tam je bravčovinka?
huck
:) @rulik ! To nie je rypanie z tvojej strany, to je cisto logicka otazka :) No preco by s prasiatko nezamaskovalo pod inym menom? A na konci koncov, moze byt pouzite aj kuracie masko, ale to by uz nebol kuchynsky maskenbal :)
@gordonko , tesim sa !
gordonko
@rulik , @huck .... vy to nechápete .... stratilo sa kura tak gazdiná bravčovinku varila ...... už aj ja varým , do rána vychladne
evanaaa
No, @gordonko záhadu rozlúštil a ja len toľko - rožky ( a iné pečivo, biely chlieb, a pod.), zaliate tekutinou - voda, mlieko...., vajíčka, petržlenová alebo iná vňať, či majoránka + nejaké mäsko, údené, neúdené, šunka, atď.......to je základ nielen na slepé kura, ale aj na rôzne plnky, alebo rozotrieť na plech, či v podobe guliek - jeden recept, viacero použití, a variácií, vždy to má ale iný názov. Myslím, že to nie je novinka, poznáte to iste viacerí aj ste to robili, len v tomto prípade sa mäso varí.....robievam to na sviatky a možno spravím aj teraz. V receptoch nájdete ak budete hľadať aj iné, podobné.
huck
Mila @evanaaa , toto jedlo urcite nie je novinka, ked sme to jedavali uz v detstve ( a to mame uz teraz svoje roky). No naozaj velmi potesi "oprasit" v pamati (pripomenut) recepty nasich mam a babiciek a podelit s ostatnou varecharskou rodinou. Meno- nazov jedla asi zalezi od kraja v ktorom sa pripravovalo, totiz niektori ho asi poznaju pod inym menom. Mne je mimoriadne blizke a srdcu mile, prave pod tymto nazvom - "Stratene kura" ako sme ho volali mi doma. Preto ma @gusto22 tak velmi potesil pripomenutim tohoto rcp. Totiz, ine plnky a hlavne tie z pecienkou som nemohla ako dieta ani privonat ...
gusto22
asi nebola kuracina tak dali sviňacinu....prečo názov stratené kura tiež neviem naozaj je to starý recetpt moja babka ho naučila moju mamu a ona ho vedela od svojej mami a to babka sa narodila v roku 1906. Je originál pôvodný recept ale neváhajte pridať čo uznáte za vhodné len ten kypriaci prášok naozaj netreba ak to robíte správne je to nadýcháné pre mňa je to tradícia a nič nemeníme aby sa originál receptu zachoval v pôvodnom stave Len pre zaujímavosť babka pochádzala zo Zliechova ale v mladosti chodievala na roboty na dolniaky kde sa zoznámila z dedom a ostali tam takže neviem odkial pochádza tento recept
gusto22
a ešte jedna poznámočka plnku takto neurobíte plnka bude vždy plnkou ale ak to takto urobíte skôr mi to pripadá ako mäsový koláč ako plnka aj keď sa zložením podobá plnke . Veď skúste uvidíte nieje to nejak finančne náročný recept možno preto ho robili ako slávnostné jedlo ...teda možno možno ho robili bežne neviem
gusto22
V najbližšej dobe hodím do pľacu ešte jeden recept od babky a to "Pastiersky hrniec" tento krát aj s fotkami Ľahký a chutný recept a zvládne ho aj začínajúca gazdiná Určite ho veľa ľudí pozná len zatiaľ som ho v receptoch nenašiel .
radost
@gusto22
dľa teba a realizácii od @gordonka som ja toto kura stratené robila..len som trošku zmenila postup:
mäso muž nakrájal na kocky -hodila som ho na tuk a opraženú cibuľu-a do tlakového hrnca..ostatné už dľa teba..ešte máme dva kúsky..sme totiž len dvaja..tak nám všetko dlhšie vydrží..naši mnoho a rýchložravci už z domu odišli..:-)
toshiba
....pamätám si, že ako dieťa sme mávali stratené kura každú nedeľu, keď sa pieklo kuriatko. toto stratené kura bola vlastne "nádivka" v pečenom kuriatku. Mama to napchala do kuraťa a čo zostalo aj pod kožu....a zrazu bolo z kuraťa morka :-)