Zdravá výživa

Stévia, Pepíno, Góji

mariaklara - fotkamariaklara, 25. apríla 2011

Milí varecháči , má niekto z vás skúsenosti s pestovaním týchto rastlín, ich používanie ( užívanie ), na čo sú vhodné a kde by sa dajú u nás kúpiť semienka alebo sadeničky ? Na internete som niečo našla, ale mňa zaujíma váš názor.Vopred ďakujem !

@zareaguj


Diskusia k téme

bejaja
mňa by tiež zaujímalo, kde sa dajú zohnať semienka a niečo o pestovaní...´dakujem
mariaklara
Našla som tu diskusiu " Umelé " -prírodné sladidlo Stévia, prečítala som si ju. Ale ja chcem vedieť niečo o pestovaní.
evusik
ja stéviu pestujem tretí rok, prvý rok mi vyhynula, ale teraz sa mi celkom darí.... semienka som si kúpila v bežnom záhradkárskom obchode a sama som si dopestovala sadeničky.... najdôležitejšie je vedieť ako sa má prezimovať, pretože v zime má byť vo vegetačnom kľude, preto som si na internete našla nejaké informácie a odložila som si ich, tu sú:

SUGAR - BABY (Stevia rebaudiana)
Sugar-Baby, Cukr z přírody! Stevia. V jižní Americe se Sugar-Baby tradičně používá ke slazení čaje, vařených a pečených jídel. Je to rostlina, která je až 300 krát sladší než sacharóza. Bez kalorií - vhodné i pro diabetiky. 2 - 3 lístky postačí k oslazení celé konvice čaje. Usušené lístky se dají skladovat po mnoho týdnů. Sugar-Baby není mrazuvzdorná. V létě se proto může jako nádobová rostlina pěstovat venku, ale před příchodem mrazů je potřeba ji uklidit dovnitř. Lístky by se měly sbírat každé 3 týdny. Rostlina tak zmohutní a vytvoří opět čerstvou zelenou nať pro další sběr. Její sladivost roste v průběhu léta s délkou a intenzitou slunečního svitu.

Pestovanie:
- víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých
- pochází z Brazílie a Paraguaye, kde byla používána jako přírodní sladidlo
- je zcela nekalorická
- je mnohonásobně sladší než cukr, bývá označována jako sladká tráva
- není mrazuvzdorná, v našich podmínkách se pěstuje v nádobách jako víceletá rostlina, ve skleníku, nebo celoročně v bytě
- na léto lze rostlinu zapustit i s květináčem do záhonu
- lze ji také vysazovat předpěstovanou na venkovní slunné až polostinné, teplé stanoviště
- venkovní výsadbu provádějte až bezpečně po jarních mrazících
- daří se jí v hlinitopísčitých půdách s dostatkem vzduchu a vody, s půdní reakcí kyselou až neutrální (pH6,5 – 7,5) a menším množstvím organických látek
- koření mělce a pouze kořeny neobsahují sladké látky
- stříhat lze rostlinu před květem, nebo zkrátit při výšce do 40cm asi na polovinu
- bohatě se větví a snadno znovu obrůstá
- na zimu ji opadá většina listů a přezimuje pouze kořenový bal zasazený do mírně vlhkého substrátu
- přezimuje při teplotách 5 – 10°C a velmi omezené zálivce (pouze tak, aby zůstal substrát vlhký)
- množí se vegetativně – řízkováním, dělením rostliny, nebo pomocí odnoží
- rostlina získává svojí sladkou chuť působením slunečního záření s prodlužujícím se dnem, při pěstování jako pokojové rostliny je vhodné umístění na jižním okně
libina
tieto rastlinky má v ponuke starkl, ja idem skúsiť pestovať batáty, uvidíme, ako to dopadne :-)
ssissa
aj na rastlinky.sk som ich videla v predaji
zanci
ja mám goji zo starkl a mali sme už dávnejšie pepíno ale tuším je dosť náročná rastlinka. veľa šťastia
mariaklara
@evusik , ďakujem za tvoj príspevok, zasa som o niečo múdrejšia. Samozrejme aj vám ostatným ďakujem, že ste mi odpovedali.
ela77
Steviu som mala vlani prvýkrát a myslela som, že túto zimu neprežila, ale zdá sa, že bude vyháňať nové výhonky, zvyšok je suchý, asi som ju mala na zimu zostrihať. Keď už bola vlani v lete vyššia tak som ju zostrihla aby sa rozkonárila, odstrihnutý vršok som dala podľa návodu do vody, ale nič(hoci sa vraj rýchlo zakotreňuje), nakoniec pomohol zakoreňovací prášok a rovno do zeme, nie do vody.Pepino som už pestovala viackrát, ale okrem mňa ho nik nejedol. Vyžaduje dobrú zálievku. Treba ho mať skôr v polotieni, neznáša prudké slnko, aspoň ja som mala túto skúsenosť. Mala som vlani na jednom koreni asi 20 krásnych plodov. Sú jediteľné až vtedy, keď sa na nich začnú objavovať fialové pruhy (na plodoch) ak máte dobré podmienky prezimovať, tak nie je problém a urobiť si z odrezkov nové rastlinky. Nie zo semiačok. Dobre sa zakoreňuje. Len ja som to vzdala pre nezaujem zvyšku rodiny. Goji mám teraz rastlinku, ktorú som kúpila vlani na jeseň, prezimovala dnu na schodisku pri orchideách, tak je taká slabšia. Je síce len asi 20 cm vysoká, ale ešte sa ju bojím dať von priamo do zeme, tak ju aj s inými rastlinkami už mám síce vonku, ale pod schodiskom, aby spevnela. Potom je vraj nezmar ak sa uchytí. Tieto rastlinky som kúpila na tržnici, ako malé sadeničky.
bejaja
ďakujem aj ja za typy, kde dostať kúpiť semienka a aj za radu ako pestovať rastlinky...
evanaaa
Ja som si stéviu-rastlinku kúpila pred pár týždňami u nás v kvetinárstve, pekne sa začala dvíhať, aj som ju tu v diskusii chválila a na druhý deň potom mi začala vädnúť. Mala som ju na parapete, teraz som ju dala von, ale listy ešte netrhám, neviem, či mám.
Pestovala som aj pepino, ale nič z neho nebolo, pár malinkých, akoby nedorastených plodíkov, nakoniec sme ju dali preč.Mala som aj čučoriedku-kríček, vetvičky rástli ale nič na nich. To je len pre toho, kto sa venuje záhradkárčeniu a pestovaniu takýchto rastlín a plodín.
pacik
Goji som kúpila na jeseň od STARKL-a, prezimovalo vysadené vonku, prežilo aj silné holomrazy a teraz púšťa od koreňov pekné nové výhonky. Pochádza z Himaláji, tak by mu zima nemala ublížiť.
ernest
Ja som kupil na rastlinky sk už mi rastie tak som zvedavý ako to dopadne
jarnykvet
ja som pestovala pepíno, krásne vyfarbené plody a celkom chutné. priesady som kúpila na flóre v BA. Pestovala som v kvetináči, ale kľudne to môže ísť podľa mňa aj do záhrady. odporúčam, absolútne nenáročná rastlinka a krásne plody.
seretenko
Ja pestuje goji. Žena si raz niekde objednala sušené goji,vybral som z nich nejaké semienka a zasadil na jar. Ked mali asi 25 cm vysadil som ich von ,a ten istý rok mali aj také malé fialivé kvietky ale plody nie. Ale tento rok už mali aj plody od konca vetvičky ku stredu, furt pribúdajú kvety a plody. Ale: majú to radi muchy,osi a iný hmyz.nepomôže ani postrek. Ale: čo je dozreté, treba pozbierať, hoci každý deň.
alena45
Ja som v apríli presadila goji (kustovnica čínska) do zeme vonku a odvtedy ju len strihám a strihám, neskutočne sa rozkonáruje a zatiaľ nevypadá ani jeden konár na hlavný, alebo to neviem strihať. Už má niektoré šlahúne dvojmetrové, zašli aj k susedom. Kvitne, ale neviem čo s ňou.
grofbozzi
zdravý život nie je len o tom či pestujem doma goji vo veľkom a mám steviu ale aj v stravovaní a spôsobe života. Goji-keď som to prvýkrát objavil na trhu stálo to 150-190 Skk/ 100 gr.... teraz to oberám v záhrade,stačí pravidelne zalievať zem a plodov je neúrekom,moji známi mali od všelijakých dodávateľov ale nikomu sa neujala rastlinka, tak som sa rozhodol že si rastlinku vypestujem doma.Použil som semienka z posledného zakúpeného 100 gr balíčka.Segra požičala odličovacie vatičky,semienka sa vybrali z usušených bobúľ a po častom zalievani začali rásť prvé klíčky...z 3 bobúľ sa ujalo 43 semienok,z nich postupom času ostalo "nažive" do 30 malých rastliniek,a keď som ich vysádzal do záhrady bolo ich len 9.Dnes 18.9.2011 ich mám už len 5 kríkov,lebo posledný šiesty mi pes obhrýzol a doslova a do písmena zjedol všetko.Rastlinka bola vysadená na jar minulého roku a už v polovici augusta prišli prvé kvety a plody.Boli to len také "malé" bobule akosi na ukážku.Toto leto mi rodina objedala goji kríky,ja som sa k nim ani nedostal.Krik netreba nechať veľmi zhustnúť,nakoľko bobule budú menšie,odporúčam poriadne zastrihnúť na jar, taktiež aspon raz v lete odstraniť nepotrebné konariky, oplati sa vam to lebo budete mať bobule o dĺžke 2,4 cm. Na rôznych forumoch sa pise ze oberat treba tak,ze sa polozi akasi plachta pod krik a bobule napadaju na ňu,suší sa prirodzenou metodou.... ha ha ha ha ha... to si nemôžem dovolit lebo mi rodina a uz aj kamarati objedaju cely krik ... ja trham najcervensie plody a suším v polotieni aby som z nich niečo mal aj na zimu.Nikdy som si nemyslel ze to bude mat taky uspech u nas doma. A to uz nehovorim o sladkolistej stevii, odkedy ho mam na zahrade nekupujem ziaden cukor.V obchode so zahradkarskymi potrebami mi odporucili akysi postrek,no už druhý rok nestriekam nič,a bubúl je neúrekom.Ale dávajte si pozor na jednu vec: ak zjete za deň okolo 70-100 gr,má to laxatívne účinky-vlastná skúsenosť.To je pravda,že osy sú častými návštevníkmi ale čo chutí im,je dobré aj pre nás.
alena45
Grofbozzi, a mohol by si mi poradiť, ako to strihať ? Plazí sa po zemi a neviem vybrať hlavný konár, lebo ich má neúrekom a fakt majú 2 metre. Kvitne síce, ale nemyslím, že budem mať plody.
babkamt
Ja som si tiež sama vypestovala goji.,tak ako grófbozzi.Vlani na jar som ich posadila do záhrady.Dobre prezimovali a tento rok sa ukazujú už aj plody.Na internete som zistila,že sa má polievať poriadne raz za týždeň.Výhonky treba skrátiť na 50 - 60 cm a ponechať len asi 6 hlavných kostrových konárov.A tu mám problém.Ako určiť,ktoré sú hlavné?Je ich tam veľa.Po takomto formovaní sa majú odstraňovať len zaschnuté konáriky.Plody dozrievajú od augusta do októbra.Bola som sa na ne pozrieť,boli červené,nevedela som či sú už vhodné na oberanie,po dvoch - troch dňoch som sa k nim vrátila,osi ich už načali.Tak to vypadá,že som ich už mala obrať.
grofbozzi
mila alena45,kriky mam vysoke do 180 cm,konariky ovisaju,ale nemam ich 2 m dlhe.... moj pes sa mi stara o to aby tie konariky neboli na zemi,pretoze ich pravidelne požiera aj s bobulami.zabijem ho? moje vedomosti o strihani su dost biedne,takze som to zobral so sedliackym rozumom,vybral som si sam od seba 5-6 konarikov na jar a ostatné som odstranil,sused mi povedal ze ked na tych krikoch budem mat urodu tak zje svoje baganče.uz sme sa bavili ze by mohol skusit aj moje baganče,nie su z tvrdej gumy.potom som na goji doslova zabudol, niekedy v juli som zistil ze mal obrovsky problem v zahrade,zo siestich konarikov som mal džungľu s malými cervenými bobulkami,tak som jednoducho zacal odstrihavat konariky na ktorých nebol ani kvietok,kedze sa mi to zdalo este stale husté odstrihol som aj nahustene konariky,vniesol som do kriku vzduch,ostranoval som aj konariky s kvetmi,proste ostrihal som to tak ze mi bolo do plaču,hoci vody dostavali tolko,ze som si myslel ze mi to vykape a bobul bolo stale menej a malinke....ale po ostrihani nastal obrat k lepsiemu,tolko kvetov som este nevidel,chodil som sa po veceroch divat na kvety a modlil som sa aby som mal super urodu,asi pomohlo niečo,lebo odvtedy mi to v jednom kuse kvitne a bobule dosahuju velkost 2,4 cm,su obrovske,a strasne sladulinke,proste parada ktorá sa lubi aj vcelam,takze kazdy druhy den musim oberat inak sa mi o urodu postaraju vcely...co nezjeme to si odkladám do podkrovia domu,kde mam este stale teplo a suším ich na zimu,priemerna teplota v podkrovi je okolo 23 stupnov,co je si myslim najlepsie pre susenie prirodzenou metodou.....na buduci rok necham 2 konariky jeden natiahnem napravo a druhy nalavo,ako vinič ked strihaju na jar,ak budem mat material urobim aj "vysoke vedenie" a necham aby mi to rástlo,moznoze plody dozrievaju od augusta,ja som ich oberal od polovice juna,chce to len dobru podu, vodu a vela slnka.... a nakoniec niekoho kto to bude jest....
grofbozzi
tak a máme zmenu,prešli tri dni od môjho posledného komentára,neobral som bobule 2 dni po sebe,predvčerom pršalo celý deň,včera pršalo len doobeda ale takú spúšť som ešte nevidel,všetky bobule sú totálne zničené,dobrá rada pre všetkých,nech je akékoľvek počasie bobule treba oberať,dúfam,že sa mi krík spamätá a na víkend už budem mať nové bobuľky.dnes bolo suprovo teplo síce s rannými hmlami,verím že si cez víkend pochutnám na tých najlepších bobuľkách.
alena45
Ďakujem za podrobné rady, skúsim vybrať teda len pár konárikov a dám im oporu a ostatné postrihám. Ja ju mám opretú o plot k susede, ktorej pokapali všetky sliepky behom jednej noci a tak ich nemá kto obžierať, naozaj sú také dlhočizné. V sobotu sa do toho pustím.
Tá príroda je ale nevyspytateľná, že ? Tak prajem, aby Ti to na víkend vyšlo.
grofbozzi
krasny den aj vecer mila alenka45, dufam ze som ti akotak pomohol ,na jar ked to budem strihat ti tiez poslem foto pred a po , aby si mala jasno ako dalej , ked viem pomozem , poslal som ti aj nieco na pobavenie , dufam,ze sa nehnevas . ♥
mirec
Zaujala ma diskusia o Goji .Dnes 16 októbra, Goji mi narástla tak do 3 m, dva mesiace mi krásne kvitne, ale ani jeden plod sa mi neuchytil. Grofbozzi poradíš mi v čom je chyba? Ďakujem