Zaváranie/sterilizácia ovocia v umývačke riadu

ailuj82 - fotkaailuj82, 2. júla 2014
Zaváranie/sterilizácia ovocia v umývačke riadu
Foto: ailuj82

Už som sa na to dlho chystala. Niečo som vyčítala, niečo mám z vlastných skúseností :)

Suroviny

 (iné ovocie)




Postup

  1. 1

    Ovocie umyjeme, odkôstkujeme a uložíme do čistých pohárov. Na vrch nasypeme cukor /ja som dávala 2PL/ a zalejeme vriacou vodou priamo z konvice.

    Zaváranie/sterilizácia ovocia v umývačke riadu - obrázok 1
  2. 2

    Poháre uzavrieme. Po mojích skúsenostiach to robím ešte aj cez utierku :) Skúsime, či sa víčko netočí a

    Zaváranie/sterilizácia ovocia v umývačke riadu - obrázok 2
  3. 3

    uložíme do umývačky, podľa možností čo najkolmejšie. Poháre sa nemajú dotýkať. Zapneme najvyšší stupeň - ja mám 65°C. Tabletku na umývanie nepoužívame :) Po skončení programu umývačku hneď neotvárame, necháme ešte asi hodinu v nej, potom len pootvoríme a necháme úplne vychladnúť. Mne sa "nechytili" 2 poháre a podľa vyčítaných rád som priložila na víčko bavlnenú utierku a prežehlila horúcou žehličkou. Tuším to pomohlo, ale tie poháre som dala aj tak pre istotu do chladničky ;)

    Zaváranie/sterilizácia ovocia v umývačke riadu - obrázok 3

Diskusia k receptu

afataga
uz som o tom pocula, ale neskusala, mne sa ale zda, ze sa to tam akosi dlho kupe, ci nie? ja kompoty nerobim, iba uhorky, leco a ak budu huby, tie huby si viem predstavit, lebo tym to dlho trva, ale uhorky by som isto takto nerobila
tiginko
@afataga ja som už uhorky v umývačke zavárala, môžem ti povedať že boli vynikajúce, chrumkavé a ani jeden pohár sa nepokazil. Podotýkam, že to bolo robené bez chemických Zelkov, Dekov a pod. Bolo to pred pár rokmi, teraz už robím menšie množstvá, kvôli ktorým sa umývačka neoplatí zapínať. Zvolila som program na 75°C. Bol to experimentálny rok v zaváraní uhoriek, dokonca som ich umývala v pračke :-) Naložila 5kg do pračky a dala program pláchanie. Uhorky sa krásne očistili od špiny a chĺpkov a pre dobré svedomie, aby sa náhodou na nich nezachytili nejaké zvyšky práškov, som ich už len opláchla vodou mimo práčky. Doteraz si toto uľahčenie pochvaľujem a ak by som mala ešte raz zavárať uhorky v takom množstve, tak neváham
sovka62
Nuž ale toto! Uhorky do práčky? A potom do umývačky?
Samé dobré nápady, prečo by sme si prácu neuľahčili, keď sa dá.
A tie zavarené poháre vyzerajú výborne, marhule určite nie sú prevarené, to by plávali na povrchu a dole by bola len šťava. Ako to viem? Podarilo sa mi také zavariť v rúre, zavárala som večer, postupne 36 pohárov. Posledných dvanásť sa tak uvarilo, až sirup striekal po rúre! No čo už mali robiť, zadriemala som a nemal im kto pomôcť.
tiginko
@sovka62 ja som tieto nápady na zaváranie uhoriek pochytila od známych a neľutujem. Negarantujem trvanlivosť v umývačke zaváraných (u mňa to fungovalo), ale to pranie v práčke nemalo chybu. Predtým som uhorky prácne "kefkovala" jednu po druhej, toto bolo úžasné uľahčenie, bez roboty a uhorky boli dokonale čisté
jozka2
sovka nie si sama,ja som zadriemala a z kompotov bola vyziva,Ailuj,dobre,ze sito tu dala,vyborny napad.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Potvrdzujem, práčka funguje dokonale na uhorky. Dávam ich do takej sieťky na prádlo a šup pláchanie. Umývačku som zatiaľ neskúšala. Nezmäknú? Aký dlhý program používate?
marika21
Aj ja som v umývačke sterilizovala, tiež mi nechytili všetky poháre. V hrnci mi to zatiaľ vyšlo vždy dobre-viečka držali. Býva to však problematické s pohármi na viečko točiace. Aspoň moje nechytili točiace.
ivka268
umývačku síce nemám,ale trik s uhorkami a práčkou sa mi veeeeelmi páči,určite vyskúšam :)))
hambalko35
Ja tiež sterilizujem už roky v umyvačke a ešte sa mi nikdy nič nepokazilo ani uhorky ani kompoty ,ja ich davam sterilizovat večer a do rana ich necham zavrete umyvačke vychladnut a vždy sa mi chytia všetky víčka :-)To pranie v pračke som tiež počula ale ešte som nemala odvahu to vyskuat,nie su tie uhorky z tej pračky potom dobuchane? Ake dlhe plachanie nastavite na pračke?
megdesign
Ja rocne zavarim vyse 100 poharov uhorkov a kto by to pucoval??? "Periem uhorky" uz stvrty rok.... Sup do pracky na 15 min program. Uhorky ako lusk, nic sa neoderie, super cistucke boli. Akurat to netreba prehanat s vahou, bo potom vam moze odist vnutorne lozisko na bubne pracky. /odskusane - vymenene ;)/

Tiez sterilizacia v umyvacke na 70°C a ani jeden pohar nebol pokazeny ;)
kukulienka71
to zaváranie v umývačke sa mi celkom pozdáva,ale aby som umývala uhorky v pračke, to určite nie, z hygienických dôvodov by som nemiešala prádlo s jedlom... to ste nemali pichliačiky v spodnom prádle potom?:-)aj opačne, tie uhorky by nám asi nechutili:-) ale zavariť takto skúsim, vďaka za nápad, @ailuj :-)
1x frezia
boxik
Zaujímavý spôsob , ale z čiste technického hľadiska sa nejedná o sterilizáciu ale o pasterizáciu , pretože strerilizácia vyžaduje vyššiu teplotu.
megdesign
@kukulienka chces povedat, ze mas vandlik cisto len na uhorky? Kefku cisto len na uhorky?

Pichlave "trencle" som teda este zatial nemal :))

Ked vyberies z pracky pradlo /nohavicky napr./ a oblecies si ich, je to nehygienicke? Prikladas ich na ovela citlivejsie miesto, akym su usta... ;)

Napriklad detske body operies, oblecies babatku a to si cucle rukavy a podobne ine casti odevu / bezny jav/, bo nahubok sa nezvykne davat... aj vtedy je to nehygienicke? Abo ked mu podbradnikom utries spinave usta, ktore malo po krmeni "lietadielkom" ale ze komplet spinave? :D

Uhorky "periem" bez Persilu a Lenoru, len cistou vodou a po "oprati" preplachnem pod tecucou vodou...
ilusa
vyborny napad s tou prackou,nerada sa zabavam s kazdou uhorkou zvlast
ailuj82
Dakujem za komentare. Ale uhorky by som ani ja do pracky nedala.... ;)
1x pusta
lianka
@ailuj , ja by som sa chcela spýtať, že koľko pohárov si naložila do umývačky,resp. koľko sa dá naložiť?Čo sa týka umývania uhoriek v práčke, tiež by som to nerobila, nuž ale koľko ludí, toľko chutí. Ja keď začína sezóna uhoriek, vyberiem si čistú hubku, ktorú mám len na to a keď sezóna skončí tak ju použijem na riad.
elena
my sme ešte kedysi pred 25 rokmi spracovávali marhule takmer polovýrobne ( celé humno marhuľ) v starej pračke, ktorá mala vrtuľu naspodu. Zmestilo sa tam tušim 32 pohárov naraz v dvoch vrstvách. A koľkokrát sme robili aj dve pračky. Kdeže sú tie časy? Už by som to nerobila. Nie je ani pre koho, zaváraniny vyšli z módy, dnes každý len čerstvú zeleninu v šaláte.
2x ela77 a janam
remcula
Kdysi jsme zavařovali v malých pračkách :-), dnes už jsme zase dál. Dobrý nápad určitě, ale vzhledem k tomu, že mi myčka jeden minimálně 1 hodinu a 20 minut, zdá se mi, že rychlejší to mám v troubě. :-)
luckaprima
Ja tiež zaváram v umývačke, je to skvelý nápad, ovocie ani zelenina nezmäkne hoci program je dlhší, pretože nemá až tak vysokú teplotu, nevarí sa to a používam aj tabletku, pretože zaváram spolu s umývaním riadu, keď mám tri - štyri poháre niečoho zo záhradky tak to šupnem medzi špinavý riad a dám umývať. Zatiaľ sme sa neotrávili, funguje to dokonale.
bebemana
myslim si,ze uz man dost skusenosti,ale o umyvani uhoriek v pracke a sterilizovani pocujem prvykrat. ja by som to nerobila.umyvanie uhoriek hubkou alebo kefkou je pracne,ale urcite cistejsie.som asi zo starej skoly.
gabi58
Umývala som uhorky v práčke /15 minút/ a veru niektoré boli obúchané. Asi ich treba umývať kratšie. Možno by stačilo 5-10 minút.
viera321
Každý samozrejme zavára, ako mu vyhovuje, všetci máme nejaké skúsenosti, nejaké pravidlá. Ja by som uhorky do práčky nedala, aj keď ani mne sa nechce s každou "babrať" a umývať kefkou. Keby som mala novú pračku, a ešte som v nej neprala, problém by som s tým nemala, ale keďže práčka je plná usadenín z pracích práškov a aviváží, (nenamýšľajme si, že nie), ostanem zástancom klasického umývania a každú radšej poumývam ručne (a s kefkou). Vyjadrila som len svoj názor a pridala som sa k radom odporcov umývania uhoriek v práčke. Zaváram pre svoju rodinu a nebudem im predkladať niečo, o čom nie som presvedčená, že je dobré. Takisto nikoho nezatracujem za to, že sa rozhodol zjednodušiť si robotu.
mariamka
u mna detto, uhorky vo vani prebehnute kefou, pohare umytev umyvacke, a zavarat budem v hrnci, kedze uz tu staru dobru dederonsku pracku nemam..
marcelmi
Dobry den.
Chcem sa spytat ci mozem v umyvačke riadu zavarat aj lečo alebo paprikovu pomazanku.Postup by bol takyto.Zeleninu na pomazanku nakrajam a rozmixujem ochutim na kašu,nalejem do poharov a strcim do umyv.riadu na 70stupnov na 2apol hodiny a necham to vychladnut v umyv.riadu este tak 2-3hod.Obdobne tak aj lečo.
co nato poviete ,skusal to niekto?
snehy
Staré vlákno ale prečo vytvárať nové?

V umývačke všetko sterilizujem. Sklo dávam od seba tak aby sa nedotýkalo poprípade pri procese sa nedotklo. Takže cca 1-2 cm. Program s najvyššou teplotou a nič neotváram. po programe. Jednoducho vyberiem kedy mi príde a vrchnák otvorí iba riadny chlap ... :-D





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia