Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 101 najnovší komentár 25. marca 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 6 najnovší komentár 18. februára 2024
- Kristinaseda: Ako schudnúť, keď mi tak chutí jesť? 3 najnovší komentár 17. februára 2024
- Patricia317: Recept na bôčikovú paštétu 1 najnovší komentár 12. februára 2024
- Malina: Panvica 5 najnovší komentár 5. marca 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 101 najnovší komentár 25. marca 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte? Január 2024 111 najnovší komentár 22. marca 2024
- Cesminaz: Obľúbené miesta a zaujímavé jedlá 202 najnovší komentár 19. marca 2024
- Fialka49: Vaječný likér ako liek 12 najnovší komentár 18. marca 2024
- Haji: Co dnes vaříte? (17) 287 najnovší komentár 8. marca 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 45 najnovší komentár 25. marca 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 238 najnovší komentár 8. januára 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Super finta, ako jednoducho vyvaľkať cesto na štvorec či obdĺžnik VIDEO
- Rýchle croissanty z lístkového cesta VIDEO
- Kuracie prsia v medovo-horčicovej omáčke VIDEO
- Lístkové košíčky so šunkou, syrom a s vajíčkom VIDEO
- Višňové rezy so šľahačkou a s čokoládou VIDEO
- Ako predísť klíčeniu zemiakov? Pomôže toto ovocie VIDEO
- Rolovaná piškótová torta s mascarpone a ovocím VIDEO
- Na sviatočný stôl: 10 klasických zákuskov, ktoré na Veľkú noc pečie celé Slovensko
- Drobné radosti: 11x klobáskové jednohubky, vynikajúce slané zobkanie na oslavu aj na Veľkú noc
- Mleté mäso: 10x čevapčiči, ktoré máme najradšej s horčicou a cibuľou
- Lákavý obed: 8x bravčové výpečky, nedeľné mäsko, ktoré sa rozplýva na jazyku
- Kysnutá tradícia: Mazanec, paska, tepšovník... 9 veľkonočných koláčov starých materí
- Linecké aj medovníky: 11x báječné drobné pečivo vo veľkonočnom outfite
- Vyberie si každý: So škoricou, s makom, čokoládou... 9x osie hniezda, ktoré nemajú chybu
So sójou sa stretávame aj tam, kde by sme ju ani nečakali. Je vpašovaná do hotových jedál, masových výrobkov, do všetkého, kde as zíde lacná bielkovina. Ale tou čerešničkou na torte je prezentácia sóje v bioobchodoch ako zdroja zdravia. Len postupne zisťujeme, že všetko okolo nás je Len trik a pastva pre oči. Detailné štúdium tisícov prieskumov o sóji nám jednoznačne preukazuje, že nefermentovaná sója má výrazne viac negatív ako kladných stránok. Pre pozornosť Len prízvukujem, že je TU reč o nefermentovaných produktoch zo sóje. Veď v Ázii as napríklad natto (jedlo z fermentovanej sóje), tempeh (syr z fermentovanej sóje) alebo sójová omáčka dlhé storočia konzumuje a užívajú is jej zdravé účinky. Je to tým, že fermentovaná sója vo vás nespôsobí deštrukciu. Avšak mnohých, v zdraví zainteresovaných, as snažia zviesť na nesprávnu koľaj tvrdiac, že aj nespracovaná sója, sójové mlieko, sójový burger, sójová zmrzlina sú zdravé alternatívy. Nie sú!
Ako as stala sója zdravou?
Tento boom as jednoznačne viaže k 21. storočiu. Spoločnosť Soyfoods Association of North America preukázala, že medzi rokmi 1992 a 2006 došlo k enormnému nárastu predajnosti sójových produktov z 300 mil. Na 4 mld. dolárov (obrat). A to všetko hlavne vďaka zmene informácií o daných produktoch. Potravinársky priemysel investoval nemalé čiastky do zmeny povedomia ľudí o sóji. V rokoch 2000 až 2007 americkí producenti zaviedli vyše 2700 nových sójových produktov. Podľa štúdie z roku 2008 boli čísla nasledovné:
• V roku 2007 podľa 85% konzumentov v USA je sója zdravšia ako iné zdroje bielkovín
• 33% populácie v USA aspoň raz do mesiaca konzumuje nejaký sójový produkt
• 70% populácie USA as nazdáva, že sójový olej je zdravý
• 84% konzumentov is myslí, že 25 gramov sójovej bielkoviny denne znižuje riziko srdcových ochorení.
A to všetko "vďaka" premyslenému marketingu a snahe speňažiť nefermentované sójové výrobky. A pritom je všetko inak-))
Tienistá stránka sóje
Vačšina na trhu dostupnej sóje je nezdravá. Výnimku tvoria Len jej fermentované podoby. Najhoršiu podobu predstavuje GMO (geneticky modifikovaná) verzia dokonca kontaminovaná pesticídmi. Kým Aziati konzumujú málo sóje a aj tú v nemodifikovanej podobe, potravinársky priemysel západnej kultúry vo svojom procese "transformácie sóje" vytvára dva produkty nesmiernej peňažnej hodnoty: bielkoviny a olej. V týchto "sójových" kategóriách nič nie je prirodzené, prírodné, tobôž nie bezpečné.
Dr. Kaayala Daniel v knihe The whole soy story (Celý príbeh o sóji) poukazuje na to, že existuje jasná prepojenosť medzi konzumáciou nefermentovanej sóje a podvýživou, tráviacimi ťažkosťami, znížením imunity, disfunkciou štítnej žľazy, neplodnosťou, rakovinou, obličkovými kameňmi, poškodením mozgu, kardiovaskulárnymi ochoreniami, dokonca problémami pri kojení. Propagátori sóje (zmiešajúc fermentovanú I nefermentovanú verziu) tvrdia opak, že sója zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka, astmy, dokonca osteoporózy. Ale akoby zabúdali spomenúť aj opačnú stranu mince. Ďalšou tragédiou v tomto kontexte je aj fakt, že 80% produkovanej sóje na svete as využíva na kŕmenie v chovoch zvierat a tým as výrazne prispieva k ničeniu lesov. "Sójoví" propagátori nás popritom vo veľkom vyzývajú k vegetariánstvu a paradoxne as väčšina živočíšnych chovov "živí" zo sóje. Aký to paradox...)
Prečo je vlastne riskantná konzumácia sóje?
• 91% produkovanej sóje v USA je geneticky modifikovaná. Modifikácia prebieha, aby as rastlina stala odolnejšou voči agresívnym pesticídom. Takto vzniká lacná sója plná pesticíd, dokonca daná sója obsahuje také gény baktérií, ktorých bielkoviny as v tele človeka nikdy predtým nevyskytli. GMO sója má prepojenosť na rastúci výskyt alergií, gén prítomný v sóji as inkorporuje do DNA črevných baktérií a tam naďalej je funkčný. Tj. Aj Po vysadení GMO sóje as vo vašich črevách môže vytvárať alergén. Dokonca podľa 1 ruskej štúdie GMO sója môže byť príčinou neplodnosti budúcich párov.
• sója obsahuje aj tzv. Anti-živiny, prírodné toxíny: saponíny, fytáty, blokátory enzýmov bielkovín, goitrogény vplývajúce na štítnu žľazu I estrogén. Malé množstvo nemusí spôsobovať problémy ale jej denná konzumácia ma nedozerné následky.
sója obsahuje hemagglutinin, ktorý spôsobuje "lepkavosť" červených krviniek, ktoré následne nedokážu adekvátne prenášať kyslík do tkaniva.•
sója obsahuje goitrogény, ktoré bránia syntéze hormónov štítnej žľazy a metabolizmus jódu, čo opätovne narúša funkciu orgánu.•
• sója obsahuje fytáty, ktoré bránia vstrebávaniu vápnika, horčíka, mangánu, železa a hlavne zinku. Tento fenomén postihuje hlavne rady vegetariánov. Konzumácia masa znižuje efekt fytátov.
• sója je plná genisteinov, dadzein izoflavonoidov. Tieto fytoestrogény nachádzajúce as v rastlinách majú obdobné účinky ako estrogén. Vo veľkých dávkach spôsobujú zníženie tvorby prirodzeného estrogénu, rakovinu prsníka, neplodnosť, majú zničujúci efekt na endokrinný aparát človeka. 2 poháre sójového mlieka denne počas 1 mesiaca ženám zmení dokonca menštruačný cyklus.
• sója obsahuje takú úroveň mangánu a hliníka, čo pôsobí kontaminujúco. Sóju podotýkam uskladňujú v hliníkových kontajneroch, čo veci veľmi nepomáha. V sóji je o 80 násobok mangánu ako v materskom mlieku.
• prinajmenšom 20% dojčiat je vyživovaných skrz sójové preparáty, pričom ich obsah estrogénov má záporný vplyv na vývoj pohlavia dieťaťa. Dokonca niekedy ide až o 20 000 násobky obsahu voči "konkurenčným" nesójovým prípravkom.
Problém pesticídov a genetickej modifikácie v tejto súvislosti spočíva aj v tom, že 90% sójových výrobkov v USA je geneticky modifikovaných, zároveň je možné sledovať priamu previazanosť tohto faktu na nárast neplodnosti v krajine a počet detí s nízkou pôrodnou váhou. Aj z toho vyplýva, že je nutné sa vyvarovať nefermentovaných sójových výrobkov (okrem tempeh, miso, natto, tradične pripravená sójová omáčka).
Neodporúča sa konzumácia nasledovných výrobkov:
• tofu
• izolovaná sójová bielkovina
• sójový olej
• sójové mlieko
• sójová výživa pre kojence
• sójové mäso
• spracované jedlá (hotové): konzervy, polotovary, omáčky a iné
...hormóny....opr. Aj tu v článku sa niečo podobné spomína, ja to mám priamo na letáčiku k danému lieku. Dokonca som čítala, že väčšia konzumácia sóje môže v istých prípadoch zapríčiniť aj smrť, čomu som sa čudovala, teraz už ale nie.
V čom spočíva proces fermentácie? Nevie niekto? Ďakujem
Na tento váš komentár týkajúci sa škodlivosti sóje som naďabil úplne náhodou, aj keď je to viac ako rok staré. Mohlo by mi to byť jedno, nie som ani výrobca ani propagátor sóje, myslím si, že každý je sám strojcom svojho životného štýlu, ale všimol som si, že pár ľudí sa vám dalo ľahko zbalamutiť.
Doposiaľ neboli realizované štatisticky podložené retrospektívne či prospektívne štúdie stanovujúce, či môže mať požívanie sóje nejaké skryté, ďalekosiahle nepriaznivé účinky na zdravie človeka.
Žiaľ musím tiež skonštatovať, toľko neprávd o sóji v jednom článku som už dávno nečítal a tak radšej pridávam zopár názorov z relevantnejších inštitúcii.
Je nutné poznamenať, že zdroje ktoré sú proti konzumácii sójových výrobkov sú väčšinou rôzne potravinové nadácie zastupujúce mäsný priemysel, a tak je to aj v prípade Kaayala Daniela a jeho knihy The Whole Soy Story publikovaná Weston A. Price Foundation
Keďže väčšina kritikov sóje sa odvoláva na dr.Mercolana, tak čo sa týka tohoto zdroja:
Zdravotná org. Watchdog kritizuje dr.Mercolu za nepodložené tvrdenia, ktoré sú v rozpore s tvrdeniami z popredných lekárskych a verejných zdravotníckych organizácií.
Vo vašom komentári ste pomiešali množstvo pseudoargumentov a protirečení, vyberám:
Na jednej strane píšete, že iba fermentované výrobky zo sóje sú prospešné, a na druhej strane neodporúčate konzumáciu tofu, ktoré je vyrábané práve fermentáciou.
Čo sa týka GMO- absolútna väčšina dovezenej GMO sóje sa spracuváva na kŕmenie zvierat, takže mäsko, ktoré konzumujeme je "zdravšie"? Mimochodom od roku 2008 pestovatelia sóje v USA prechádzajú na nonGMO z dôvodu lacnejších vstupov. Zbytok nonGMO sa dodáva na potravinárske účely aj do Európy. Ináč výrobcovia potravín zo sóje na Slovensku deklarujú, že produkty sú vyrábané z geneticky NEmodifikovanej sóje.
Ďalej strašíte fytoestrogénmi. Čo sú to fytoestrogeny, sú to látky rastlinného pôvodu, ktoré sa velmi podobajú estrogenom, ženským pohlavným hormonom. Tieto látky bežne prijímame potravou, je známych viac ako 300 rastlín, ktoré tieto látky obsahujú. Sója obsahuje nízku koncentráciu estrogénu, ale aj genisteínu.
Práve vďaka obsahu estrogénov sa hovorí o tom, že môže pozitívne vplývať pri ochrane pred rakovinou prsníka. Ľudstvo trpí v súčasnosti veľkou záťažou v podobe civilizačných chorôb. Ľuďom, ktorí trpia niektorou z týchto chorôb, je doporučené obmedziť mäso a nahradiť ho práve sójou. Platí to najmä pre ľudí trpiacich cukrovkou, pretože na rozdiel od mäsa, sója nepoškodzuje slinivku brušnú. Ochranne pôsobí aj proti ateroskleróze.
Niekoľko štúdií zo stránky AKV(ambulancia kliniky výživy MUDr.Bukovský) www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
Výskumníci z Univerzity v Južnej Dakote zistili, že denná konzumácia 40g ISP, čo zodpovedá približne 80mg izoflavónov, redukuje straty kostnej denzity v oblasti chrbtice v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá užívala mliečne bielkoviny. Podobné benefity boli pozorované aj u krčka stehennej kosti, avšak v tomto prípade boli sójové bielkoviny efektívne iba u žien, ktoré neužívali hormonálnu terapiu.
Zo zdroja Informační centrum Ministerstva zemědělství, Praha, celý článok je tu: www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-selektivni-modulatory-rec...
Fytoestrogeny se vyskytují přirozene v sóji : genistin(17-50 mg/100 g), genistein (1-11 mg/100 g), dadzin (11-33 mg/100 g), daidzein (0,5-11 mg/100 g)
... Z hlediska rakoviny prsu se naopak příznivě projevuje strava bohatá na sóju (genistin, daidzin).
Do určité míry mohou mít fytoestrogeny vliv na hustotu kostí (profylaxe osteoporózy). Estrogen stimuluje osteoblasty (tvoří kosti) a brzdí osteoklasty (odbourávají kosti). Při nedostatku estrogenu (začátek v menopauze) začnou být osteoklasty aktivnější (osteoporóza postihuje 30 % žen mezi 70 a 70 roky). Účinné jsou: daidzein, genistein a extrakty z Cimicifuga. Pomáhá také sport a vápník.
Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění (zvlášť u žen po menopauze), ovlivňuje strava bohatá na fytosteroly příznivě poměr HDL/LDL, takže riziko kardiovaskulárních onemocnění klesá. Prokázáno bylo i snížení LDL u mužů působením biochaninu A.
Fytoestrogeny většinou působí antioxidačně jako lapače volných radikálů, které mj. způsobují oxidaci LDL (je prokázán účinek resveratrolu, kumestrolu, genisteinu, daidzeinu, 8-PN). Tím se zabraňuje usazování plaku v cévách.
Fytoestrogeny mají brzdící vliv na enzym tyrosinkinázu, který stimuluje růst zdravých, ale i nádorových buněk.
Některé fytoestrogeny, tím, že inhibují cytochrom P450, snižují u kuřáků riziko rakoviny způsobené benzo(a)pyrenem z cigaret, který vytváří karcinogenní komplexy.
Tak na začiatok aj stačí.