Zdravá výživa

Sója a výrobky z nej - článok

afataga - fotkaafataga, 26. marca 2012

Diskusia k téme

rybarkuchar
A sme doma. Blud/Fakt. Ver/Never. Môj postoj: kašlem na to. Nejem to čo mi nerobí dobre. A jediné čo mi nerobí dobre je surové mlieko.

sjuz
my sóju nejeme. Jediné, čo prospieva telu, je fermentovaná sója a výrobky z nej. Sója obsahuje fytoestrogény, ktoré škodia hlavne mužom, navyše je už skoro všetka GMO, takže to je ďalšia vec, ktorá je proti nej.
sjuz
Dr. Mercola o sóji: Zdravá a zázračná pochúťka má prepojenie na rakovinu prsníka a poškodenie mozgu

So sójou sa stretávame aj tam, kde by sme ju ani nečakali. Je vpašovaná do hotových jedál, masových výrobkov, do všetkého, kde as zíde lacná bielkovina. Ale tou čerešničkou na torte je prezentácia sóje v bioobchodoch ako zdroja zdravia. Len postupne zisťujeme, že všetko okolo nás je Len trik a pastva pre oči. Detailné štúdium tisícov prieskumov o sóji nám jednoznačne preukazuje, že nefermentovaná sója má výrazne viac negatív ako kladných stránok. Pre pozornosť Len prízvukujem, že je TU reč o nefermentovaných produktoch zo sóje. Veď v Ázii as napríklad natto (jedlo z fermentovanej sóje), tempeh (syr z fermentovanej sóje) alebo sójová omáčka dlhé storočia konzumuje a užívajú is jej zdravé účinky. Je to tým, že fermentovaná sója vo vás nespôsobí deštrukciu. Avšak mnohých, v zdraví zainteresovaných, as snažia zviesť na nesprávnu koľaj tvrdiac, že aj nespracovaná sója, sójové mlieko, sójový burger, sójová zmrzlina sú zdravé alternatívy. Nie sú!

Ako as stala sója zdravou?
Tento boom as jednoznačne viaže k 21. storočiu. Spoločnosť Soyfoods Association of North America preukázala, že medzi rokmi 1992 a 2006 došlo k enormnému nárastu predajnosti sójových produktov z 300 mil. Na 4 mld. dolárov (obrat). A to všetko hlavne vďaka zmene informácií o daných produktoch. Potravinársky priemysel investoval nemalé čiastky do zmeny povedomia ľudí o sóji. V rokoch 2000 až 2007 americkí producenti zaviedli vyše 2700 nových sójových produktov. Podľa štúdie z roku 2008 boli čísla nasledovné:
• V roku 2007 podľa 85% konzumentov v USA je sója zdravšia ako iné zdroje bielkovín
• 33% populácie v USA aspoň raz do mesiaca konzumuje nejaký sójový produkt
• 70% populácie USA as nazdáva, že sójový olej je zdravý
• 84% konzumentov is myslí, že 25 gramov sójovej bielkoviny denne znižuje riziko srdcových ochorení.
A to všetko "vďaka" premyslenému marketingu a snahe speňažiť nefermentované sójové výrobky. A pritom je všetko inak-))

Tienistá stránka sóje
Vačšina na trhu dostupnej sóje je nezdravá. Výnimku tvoria Len jej fermentované podoby. Najhoršiu podobu predstavuje GMO (geneticky modifikovaná) verzia dokonca kontaminovaná pesticídmi. Kým Aziati konzumujú málo sóje a aj tú v nemodifikovanej podobe, potravinársky priemysel západnej kultúry vo svojom procese "transformácie sóje" vytvára dva produkty nesmiernej peňažnej hodnoty: bielkoviny a olej. V týchto "sójových" kategóriách nič nie je prirodzené, prírodné, tobôž nie bezpečné.
Dr. Kaayala Daniel v knihe The whole soy story (Celý príbeh o sóji) poukazuje na to, že existuje jasná prepojenosť medzi konzumáciou nefermentovanej sóje a podvýživou, tráviacimi ťažkosťami, znížením imunity, disfunkciou štítnej žľazy, neplodnosťou, rakovinou, obličkovými kameňmi, poškodením mozgu, kardiovaskulárnymi ochoreniami, dokonca problémami pri kojení. Propagátori sóje (zmiešajúc fermentovanú I nefermentovanú verziu) tvrdia opak, že sója zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva, prostaty, prsníka, astmy, dokonca osteoporózy. Ale akoby zabúdali spomenúť aj opačnú stranu mince. Ďalšou tragédiou v tomto kontexte je aj fakt, že 80% produkovanej sóje na svete as využíva na kŕmenie v chovoch zvierat a tým as výrazne prispieva k ničeniu lesov. "Sójoví" propagátori nás popritom vo veľkom vyzývajú k vegetariánstvu a paradoxne as väčšina živočíšnych chovov "živí" zo sóje. Aký to paradox...)

Prečo je vlastne riskantná konzumácia sóje?
• 91% produkovanej sóje v USA je geneticky modifikovaná. Modifikácia prebieha, aby as rastlina stala odolnejšou voči agresívnym pesticídom. Takto vzniká lacná sója plná pesticíd, dokonca daná sója obsahuje také gény baktérií, ktorých bielkoviny as v tele človeka nikdy predtým nevyskytli. GMO sója má prepojenosť na rastúci výskyt alergií, gén prítomný v sóji as inkorporuje do DNA črevných baktérií a tam naďalej je funkčný. Tj. Aj Po vysadení GMO sóje as vo vašich črevách môže vytvárať alergén. Dokonca podľa 1 ruskej štúdie GMO sója môže byť príčinou neplodnosti budúcich párov.
• sója obsahuje aj tzv. Anti-živiny, prírodné toxíny: saponíny, fytáty, blokátory enzýmov bielkovín, goitrogény vplývajúce na štítnu žľazu I estrogén. Malé množstvo nemusí spôsobovať problémy ale jej denná konzumácia ma nedozerné následky.
sója obsahuje hemagglutinin, ktorý spôsobuje "lepkavosť" červených krviniek, ktoré následne nedokážu adekvátne prenášať kyslík do tkaniva.•
sója obsahuje goitrogény, ktoré bránia syntéze hormónov štítnej žľazy a metabolizmus jódu, čo opätovne narúša funkciu orgánu.•
• sója obsahuje fytáty, ktoré bránia vstrebávaniu vápnika, horčíka, mangánu, železa a hlavne zinku. Tento fenomén postihuje hlavne rady vegetariánov. Konzumácia masa znižuje efekt fytátov.
• sója je plná genisteinov, dadzein izoflavonoidov. Tieto fytoestrogény nachádzajúce as v rastlinách majú obdobné účinky ako estrogén. Vo veľkých dávkach spôsobujú zníženie tvorby prirodzeného estrogénu, rakovinu prsníka, neplodnosť, majú zničujúci efekt na endokrinný aparát človeka. 2 poháre sójového mlieka denne počas 1 mesiaca ženám zmení dokonca menštruačný cyklus.
• sója obsahuje takú úroveň mangánu a hliníka, čo pôsobí kontaminujúco. Sóju podotýkam uskladňujú v hliníkových kontajneroch, čo veci veľmi nepomáha. V sóji je o 80 násobok mangánu ako v materskom mlieku.
• prinajmenšom 20% dojčiat je vyživovaných skrz sójové preparáty, pričom ich obsah estrogénov má záporný vplyv na vývoj pohlavia dieťaťa. Dokonca niekedy ide až o 20 000 násobky obsahu voči "konkurenčným" nesójovým prípravkom.
Problém pesticídov a genetickej modifikácie v tejto súvislosti spočíva aj v tom, že 90% sójových výrobkov v USA je geneticky modifikovaných, zároveň je možné sledovať priamu previazanosť tohto faktu na nárast neplodnosti v krajine a počet detí s nízkou pôrodnou váhou. Aj z toho vyplýva, že je nutné sa vyvarovať nefermentovaných sójových výrobkov (okrem tempeh, miso, natto, tradične pripravená sójová omáčka).


Neodporúča sa konzumácia nasledovných výrobkov:
• tofu
• izolovaná sójová bielkovina
• sójový olej
• sójové mlieko
• sójová výživa pre kojence
• sójové mäso
• spracované jedlá (hotové): konzervy, polotovary, omáčky a iné

evanaaa
Tak je to teda. Ja užívam L-thyroxín na štítnu žľazu a tam je konzumácia sóje a jej výrobkov tiež diskutabilná, ak nie riskantná, lebo sója obsahuje hormón- neviem už aký-, ktorý znižuje alebo eliminuje hormńy štítnej žľazy ( moc presne som to nenapísala, ale nejak tak to je).
...hormóny....opr. Aj tu v článku sa niečo podobné spomína, ja to mám priamo na letáčiku k danému lieku. Dokonca som čítala, že väčšia konzumácia sóje môže v istých prípadoch zapríčiniť aj smrť, čomu som sa čudovala, teraz už ale nie.
afataga
@sjuz dakujem za doplnujuce informacie, len tak na margo: aj vacsina kukurice je bohuzial GMO, takze vobec nevieme, ktora je a ktora nie je modifikovana a produkty z kukurice sa tiez vyskytuju v mnozstve hotovych produktov, preto si myslim, ze treba dokladne citat zlozenie, ak uz kupujeme co i len keksy
sjuz
Hej ,viem o kukurici.v tomto sa mi pacia madari,zakazali gmo pestovat v celom madarsku.my si davame veľký pozor na zloženie potravín, teda nie sme maniaci:-) ,ale sledujem to.pretoze gmo je vo výrobkoch, do ktorých by to človek ani nepovedal-napr.cornflakesy všetkých tvárí... Alebo v -doplnkoch-napr. Treba dávať pozor na zloženie,veľká ich je sojovom oleji,napr. betakaroten...
marianne69
... rozhodne by to s nou nemali prehanat zeny, trpiace endometriozou alebo zeny s nadbytkom estrogenu.Ma zly vplyv na tvorbu hormonov.Tak mi to vysvetlil primar,ktory ma laparoskopoval:-) Raz za cas mam chut na tofu a to si aj dam,ale len na zahnatie chute,platok,mam rada to udene...
mariaklara
Napríklad skoro v každom jogurte sa nachádza modifikovaný kukuričný škrob, dokonca aj activii a ako ju len chvália, len v pravom slovenskom smotanovom jogurte nieje. Tu vidieť, že už malým deťom od malička dávame to, čo by sme nemali, všimnite si to na jogurtoch.
kuchticka
@sjuz , dakujem za podrobne vysvetlenie preco nie su sojove vyrobky zdrave. Toto som skutocne nevedela. Kupujem tofu - surovu, ktoru musim upravit, taktiez kupujem sojove huste mlieko do kavy, namiesto smotany. ktora obsahuje cholesterol. Takze vynecham oboje. Ako je dobre , ze si mozeme zdielat informacie tu na nasej VARECHE. Vdaka redakcia. :-)))
leskomanka
@sjuz A ako je to s tou sójou, čo predávajú zrnká, ako šošovicu či fazuľu? Ktoré sú vlastne fermentované výrobky? Chcela som si niečo spraviť zo sóje a hľadala som na vareche recept a našťastie som narazila na túto konverzáciu. Ako to teda je? Čo môžem bez obáv zjesť?
tornadolue
@leskomanka fermentovana je tradicna sojova omacka (da sa kupit v bioobchodoch a v supermarkete len znacka Kikkoman), potom miso a tempeh (to som tiez kupovala vzdy len v obchodoch so zdravou vyzivou), a tempeh mam rada len udeny

tornadolue
A este pokial ide napr. o antiziviny v soji, napr. fytaty, ktore zhrosuju vstrebavanie vapnika, horcika, fosforu a zinku - tak tie sa nachadzaju aj v celozrnnych vyrobkoch a vo vsetkych strukovinach, nielen v soji. Preto je vraj lepsie piect kvaskovy chlieb ako chlieb s drozdim, lebo bakterie mliecneho kvasenia fytaty rozlozia.
leskomanka
@tornadolue Ďakujem za odpoveď. V podstate sa o tom píše aj v diskusií, ale ako sú na tom tie sójové bôby, ktoré normálne kúpim v obchode? Či proces fermentácie je nejaký špeciálny, ktorý v podstate doma nedokážem urobiť? Lebo ja všeobecne nerada kupujem nejaké polotovary, konzervy, sáčky a podobne. Radšej by som si nejaký ten syr či omáčku urobila sama. Ale "neotrávim sa"?? :)
V čom spočíva proces fermentácie? Nevie niekto? Ďakujem
tornadolue
@leskomanka fermentacia je kvasenie. Napr. ten tempeh su sojove boby naockovane uslachtilou plesnou, su machri, co si tu plesen zozenu a spravia si doma vlastny tempeh, ale bezny smrtelnik sa do toho nepusti a radsej si kupi hotove. Trochu tomu nerozumiem. Ty sa bojis, ze sa otravis zo sojovej omacky z obchodu? Sojove boby, co kupis v obchode su normalna strukovina ako fazula, fermentovane rozhodne nie su. Ale ak si chces tempeh vyrobit, tu je recept  www.toprecepty.cz/recept/26169-domaci-tempeh/...
leskomanka
@tornadolue no v nejakom článku som čítala, že je to vyrobené z naklíčenej sóje. No nie že by som sa otrávila, ale ktovie, čo všetko v nej môže byť. Ani bujón si nekupujem napr.
mano12
ad Sjuz:
Na tento váš komentár týkajúci sa škodlivosti sóje som naďabil úplne náhodou, aj keď je to viac ako rok staré. Mohlo by mi to byť jedno, nie som ani výrobca ani propagátor sóje, myslím si, že každý je sám strojcom svojho životného štýlu, ale všimol som si, že pár ľudí sa vám dalo ľahko zbalamutiť.
Doposiaľ neboli realizované štatisticky podložené retrospektívne či prospektívne štúdie stanovujúce, či môže mať požívanie sóje nejaké skryté, ďalekosiahle nepriaznivé účinky na zdravie človeka.
Žiaľ musím tiež skonštatovať, toľko neprávd o sóji v jednom článku som už dávno nečítal a tak radšej pridávam zopár názorov z relevantnejších inštitúcii.
Je nutné poznamenať, že zdroje ktoré sú proti konzumácii sójových výrobkov sú väčšinou rôzne potravinové nadácie zastupujúce mäsný priemysel, a tak je to aj v prípade Kaayala Daniela a jeho knihy The Whole Soy Story publikovaná Weston A. Price Foundation
Keďže väčšina kritikov sóje sa odvoláva na dr.Mercolana, tak čo sa týka tohoto zdroja:
Zdravotná org. Watchdog kritizuje dr.Mercolu za nepodložené tvrdenia, ktoré sú v rozpore s tvrdeniami z popredných lekárskych a verejných zdravotníckych organizácií.

Vo vašom komentári ste pomiešali množstvo pseudoargumentov a protirečení, vyberám:
Na jednej strane píšete, že iba fermentované výrobky zo sóje sú prospešné, a na druhej strane neodporúčate konzumáciu tofu, ktoré je vyrábané práve fermentáciou.

Čo sa týka GMO- absolútna väčšina dovezenej GMO sóje sa spracuváva na kŕmenie zvierat, takže mäsko, ktoré konzumujeme je "zdravšie"? Mimochodom od roku 2008 pestovatelia sóje v USA prechádzajú na nonGMO z dôvodu lacnejších vstupov. Zbytok nonGMO sa dodáva na potravinárske účely aj do Európy. Ináč výrobcovia potravín zo sóje na Slovensku deklarujú, že produkty sú vyrábané z geneticky NEmodifikovanej sóje.

Ďalej strašíte fytoestrogénmi. Čo sú to fytoestrogeny, sú to látky rastlinného pôvodu, ktoré sa velmi podobajú estrogenom, ženským pohlavným hormonom. Tieto látky bežne prijímame potravou, je známych viac ako 300 rastlín, ktoré tieto látky obsahujú. Sója obsahuje nízku koncentráciu estrogénu, ale aj genisteínu.
Práve vďaka obsahu estrogénov sa hovorí o tom, že môže pozitívne vplývať pri ochrane pred rakovinou prsníka. Ľudstvo trpí v súčasnosti veľkou záťažou v podobe civilizačných chorôb. Ľuďom, ktorí trpia niektorou z týchto chorôb, je doporučené obmedziť mäso a nahradiť ho práve sójou. Platí to najmä pre ľudí trpiacich cukrovkou, pretože na rozdiel od mäsa, sója nepoškodzuje slinivku brušnú. Ochranne pôsobí aj proti ateroskleróze.

Niekoľko štúdií zo stránky AKV(ambulancia kliniky výživy MUDr.Bukovský)  www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...

Výskumníci z Univerzity v Južnej Dakote zistili, že denná konzumácia 40g ISP, čo zodpovedá približne 80mg izoflavónov, redukuje straty kostnej denzity v oblasti chrbtice v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá užívala mliečne bielkoviny. Podobné benefity boli pozorované aj u krčka stehennej kosti, avšak v tomto prípade boli sójové bielkoviny efektívne iba u žien, ktoré neužívali hormonálnu terapiu.

Zo zdroja Informační centrum Ministerstva zemědělství, Praha, celý článok je tu:  www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-selektivni-modulatory-rec...

Fytoestrogeny se vyskytují přirozene v sóji : genistin(17-50 mg/100 g), genistein (1-11 mg/100 g), dadzin (11-33 mg/100 g), daidzein (0,5-11 mg/100 g)

... Z hlediska rakoviny prsu se naopak příznivě projevuje strava bohatá na sóju (genistin, daidzin).

Do určité míry mohou mít fytoestrogeny vliv na hustotu kostí (profylaxe osteoporózy). Estrogen stimuluje osteoblasty (tvoří kosti) a brzdí osteoklasty (odbourávají kosti). Při nedostatku estrogenu (začátek v menopauze) začnou být osteoklasty aktivnější (osteoporóza postihuje 30 % žen mezi 70 a 70 roky). Účinné jsou: daidzein, genistein a extrakty z Cimicifuga. Pomáhá také sport a vápník.

Z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění (zvlášť u žen po menopauze), ovlivňuje strava bohatá na fytosteroly příznivě poměr HDL/LDL, takže riziko kardiovaskulárních onemocnění klesá. Prokázáno bylo i snížení LDL u mužů působením biochaninu A.

Fytoestrogeny většinou působí antioxidačně jako lapače volných radikálů, které mj. způsobují oxidaci LDL (je prokázán účinek resveratrolu, kumestrolu, genisteinu, daidzeinu, 8-PN). Tím se zabraňuje usazování plaku v cévách.

Fytoestrogeny mají brzdící vliv na enzym tyrosinkinázu, který stimuluje růst zdravých, ale i nádorových buněk.

Některé fytoestrogeny, tím, že inhibují cytochrom P450, snižují u kuřáků riziko rakoviny způsobené benzo(a)pyrenem z cigaret, který vytváří karcinogenní komplexy.

Tak na začiatok aj stačí.