Nápady

Snack na vypraženie

abcd1234 - bez fotkyabcd1234, 3. decembra 2017

Ahojte,
Ako dieťa si pamätám, že boli také nejaké snacky, napríklad mriežky ktoré sa predávali v malých sáčkoch a človek si ich spravil sám vo fritéze alebo v panvici na oleji. Približne také, ako sa teraz predávajú normálne v obchode hotové v sáčkoch. Vedel by mi niekto poradiť, ako sa to volalo, prípadne či sa to ešte niekde dá zohnať v obchodoch alebo na internete? Ďakujem :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Ako sa to volalo neviem, ale viem čo máš na mysli. Frčalo to to tak pred vyše tridsiatimi rokmi, vtedy tie želiezka boli v každých domácich potrebách (aj ja ich mám doma približne odvtedy, len som ich už hooodne rokov nepoužila). Na Vareche je všetko, takže nech sa páči:
 varecha.pravda.sk/recepty/fasiangove-vyprazane-ruze/25191...

Na záver rada: ak želiezka zoženieš a budeš to skúšať, daj si veľmi záležať, aby si želiezko do cesta ponorila len po horný okraj, nesmie sa ti to cezeň preliať, lebo by sa to po upečení nedalo stiahnuť. Radšej namáčaj tak cca nad polovicu železa. A najlepšie sa mi robili, ako som si cesto pripravila hodinku - dve vopred a nechala v ňom múku napučať. Tak nech sa ti podaria.
mata3636
@Sovka62 (4.12.2017 05:03)

@Abcd1234 asi mysli na nieco ine. To boli take male tvrde kusky, z neviem z coho a ked sa hodili do oleja, tak riadne narastli. A boli poriadne mastne, brrr. Pamatam si, ze doma sme to raz vyskusali a naposledy. Kedze to bolo hrozne davno, nazov si nepamatam. Ale urcite sa to uz nevyraba, aspon ja som to v obchode nevidela
evanaaa
Boli to (a myslím, že ešte aj sú niekde) zemiakové lupienky, používajú sa ako píše @Mata3636 , treba ich rýchle vybrať z oleja, aby sa nespálili. Robila som ich len raz, ako mladé dievča, dala som ich do sitka, aby som ich mohla rýchlo vybrať, ale to sitko bolo umelohmotné :) - ja som len "zízala" na rúčku, ktorá mi z neho ostala v ruke, zvyšok sitka bol v oleji roztopený:))))....a bolo po lupienkoch.
A to spomínané želiezko od @Sovky som mala aj ja, na vaflové pečivo, ale nepoužité niekde zapadlo.
sovka62
Aha, už si spomínam. Boli to lupienky, ale nevyzerali ako zemiakové chipsy, boli biele a akési bublinkaté. Tiež som raz skúsila, ale pripadalo nám to nejedlé. Bolo to veľmi mastné a úplne bez chuti, nepomohla ani soľ.
1x zolik
kimlo
Ja som také videl v balíkoch, používajú sa ako výplň, polystyrénové, chutia rovnako.. :-)
zolik
Podla opisov mi to pripomina tie velke mastne chipsy v azijskych restautaciach, tusim to volaju Slonie ucho.