Fašiangové vyprážané ruže

eevapa - fotkaeevapa, 19. februára 2012
Fašiangové vyprážané ruže
Foto: eevapa

Jelenik sem dala recept na netradičné vyprážané hviezdy.Preto že ho nikdy nerobila,dovolila som si oprášiť "železo" ktoré mi viselo v špajzi a názorne Zobraziť celý popisJelenik sem dala recept na netradičné vyprážané hviezdy.Preto že ho nikdy nerobila,dovolila som si oprášiť "železo" ktoré mi viselo v špajzi a názorne jej ukázať, čo su to tie vyprážané hviezdy a ako sa robia.Moja mama to volá vyprážané rúže,lebo tvar železa pripomína kvet.

5 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dcl
2
štipka
1/2 kávová lyžička
podľa potreby
  na vyprážanie
(na posypanie)




Postup

  1. 1

    Z mlieka,múky, vajíčok,štipky soli a kryštáloveého cukru si urobíme stredne husté palacinkové cesto.

    Fašiangové vyprážané ruže - obrázok 1
  2. 2

    železo na vyprážanie si nahrejeme v horúcom oleji

    Fašiangové vyprážané ruže - obrázok 2
  3. 3

    Potom ho na krátko ponoríme do cestíčka a vložime vyprážať do oleja. Železo držíme neustále nad dnom ,aby sa nám neprilepilo,Výška oleja musí byť veľká aby bolo železo ponorené celé .

    Fašiangové vyprážané ruže - obrázok 3
  4. 4

    Vyprážame do jemne zlatista ,Vidličkou opatrne zosunieme zo železa

    Fašiangové vyprážané ruže - obrázok 4
  5. 5

    hotové treba posypať práškovým cukrom

    Fašiangové vyprážané ruže - obrázok 5

Diskusia k receptu

niniatko
tieto srandy (rozumej formy) máme doma a už strašne dlho, niekoľko rokov, možno aj takých 20 sme s tým nič nerobili, tak skúsim tento rok :)
nika60
želiezka mám, ale už som s nimi dávno nič nerobila vďaka za pripomenutie no neviem či budú také pekné ako tvoje
eevapa
@nika60 určite budú,chce to len správne zohriatu formu,,musí jemne zasyčať pri ponorení do cesta a ak sa nedaria treba skušať daľšie ,ja som pokazila asi 3 :)
elisticka
jej super uz davno som stratila tento receptik a zeliezko mam... tak ikladam a uz aj vyskusam:-))
valeri
sú krásne, ja mám želiezka doma takých 30 rokov, ale nikdy som nič takéhoto nerobila. Moja mamička toho voľakedy robila neúrekom, lenže mne z toho bolo vždy zle, tak som ich odložila bokom.
zdenkas
Želiezka mám aj ja doma,aj som skúšala podľa priloženého receptu urobiť takéto ružičky,len sa mi nechceli od tých želiezok odliepať,kde som spravila chybu?
izabella929
je to nádherné, videla som ich piecť v Maďarsku...tiež mali na to také želiezko...kde sa to dá zohnať?
salinka
Kedysi sme tiež experimentovali s týmto zázrakom a robievali sme pečivko aj na slano, čo nám chutilo viac. Ale potom sme zabudli.
marijanka712
no aj ja patrím medzi tých ktorý majú tieto želiazka v šuplíku a len ich pri upratovaní prekladám v živote som s nimi nič nerobila je čas ich vybrať a vyskúšať ešte dobre že som ich nezahodila v poslednom čase všetko likvidujem čo nechytím aspoň 5 rokov do ruky....skúsim a potom sa ozvem....dík za rp.
modrykamen
Pri upratovaní si poviem, že zajtra, ale roky bežia. Ďakujem za pripomienku.
eevapa
@zdenkas chyba bude si v zohriatí toho železa,ak je to nové ,,neviem či je to aj materialom,,ja mám take liatinové staré,je trocha konické ,aby šlo lahšie dolu ,ale inak ,,aj mne sa to lepilo,,ale potom som to pomaly vidličkou dookola davala dolu,,,chce to prax a trpezlivosť
eevapa
@salinka a nemáš iný recept? toto je taký ehm,,,ako by som to ,,trocha experiment od oka @izabella929 videla som to v domácich potrebách zatavené v plastovom obale 2 kusy a tuším sa to volalo formičky na vaflowé pečivo,,,ale s tým názvom si niesom celkom istá
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
zaujimave a pekne!!!!škoda že nemam to želiezko!!!!
salinka
Takže slané pečivo: 1 vajce
0.2 l prevareného vlažného mlieka
60 gr polohrubej múky
soľ podľa chuti
Ale nedá sa toho veľa zjesť, aj napriek tomu, že je to také dobré:-) Volalo sa to Waflové pečivo a z jednej dávky vyšlo približne 50 kusov.
salinka
A ešte ma napadlo, ak náhodou potrebuješ aj iný recept, tak ja som
náhodou nasla ten z pôvodného balenia z roku 1978 :-)
1 vajce
1 ČL cukru
0.2 l mlieka, alebo vody
60 gr polohrubej múky
štipka soli
eevapa
@salinka vďaka,,ja som to robila z 1/2l mlieka a múka od oka a 2 vajíčka a bolo by toho dosť aj pre armádu.Takže stačí aj z tých 2dcl a jedno vajíčko ako píšeš ty. Recept pôvodný bol ,že vysmážať na sadle,ale to by nám bolo asi všetkým zle.Je to naozaj sýte mastné také sa je len v zime alebo max.2krát do roka
salinka
Máš pravdu, ale teraz som rada, že si to pripomenula. Hneď zajtra budem vysmážať:-) Raz za čas predsa môžme pomasírovať žlčník, no nie? :-)
hubata
Nepije to cestíčko veľa oleja, nie je potom veľmi mastná tá ruža? Asi by ich bolo treba mať aspoň 4 ks aby sa dalo vyprážať rýchlejšie ....
eevapa
@hubata pijeto olej,dá sa to po vyprážaní položiť na papierový obrúsok,,alebo ma napadlo,že čo tak dať tam trocha rumu,aby to salo menej tuku? Ved rum ide do šišiek ,božích milostí,,,tak prečo ho neskúsiť dať sem?
bejgi
to poznám :) škoda len, že to železo mi chýba :(
radulienka
Aj ja mám po mame také želiezko, určite vyskúšam, ak má niekto rezept na tie slané, nebolo by od veci... Díky za recept...
kuchticka
Ja mam tiez recept na "ruze", ktore ale musime tvarovat rucne. Minuly rok som davala radu jednemu varechacovi z Trencina ako sa to robi. Ja ziadne ruze ani fanky nesmazim teraz. Manzel je diabetik, deti su daleko a sama pra seba ani nechcem.
medovnicek
nádhera, takéto želiezka, ale už riadne staré má moja svokra, musím si ich vypožičať a určite vyskúšam
garanco
Vidím, že nás je veľa, čo máme želiezka na ruže. Ja som to kedysi robievala dosť často, ale už roky zo želiezok iba otieram prach. Už som aj zabudla, aké cestíčko som robila, takže recept obnovený mám, môžem piecť- ďakujem za pripomenutie!
Aby sa ruže dali dobre "zvliesť" zo železa, to musí byť dobre zahriate - ako sa píše vyššie, a tiež nesmieme pri namáčaní nechať cesto prejsť po vrchu tej kovovej srandy.
eevapa
@medovnicek vidím že si moja krvná skupina a aj bydliskom ,,aj ja rada pečiem z kysnutého cesta .Mám pocit ž na Záhorí sa toto pieklo veľmi dávno,svedčí o tom aj vek nášho "železa",predpokladám že má minimálne 6o-70 rokov a mám na ňom vyrité inicialy BG ,,,predpokladám že meno výrobcu
tinca
no krásne, ale babračka vyprážať to po 1 ks, ale stojí to za to:)
hannah22
parádna vychytávka, ako spomienka .... pekné..... :))
niniatko
dnes som to skúsila a už viem, prečo na to 20rokov padal prach a prečo na to ďalších 20 bude padať :D
vôbec sa mi nedarilo :(
eevapa
@niniatko Tak to mi je ľúto,aj ja by som ho povesila,ale syn zahlásil, že by si ešte dal . Odrádza ma tá veľká spotreba oleja na vyprážanie,rýchlo
sa prepaľuje a treba ho vymienať.
vladkaku
...syn už šibringuje so včielkou(aj kvietok máme - tuším z MĽR za socáku, teraz aj v Ľudovke mávajú) a kričí:"Mami,mami, urob to", tiež som už zo 2 roky kvôli tomu lepeniu nerobila. Mám skúsenosť, že keď nie je cesto dostatočne "odležané" (asi ako palacinky) a husté - lepí, tá teplota tiež musí byť a tiež ponoriť len tesne pod okraj. Mne je to dosť mastné, ale statočne to zjem:-))), vďaka za slaný receptík, vyskúšame, bude sranda
eevapa
@vladkaku ja som nenechala odležať a urobila som si to od oka radšej redšie a potom pridať múky a vajička som dala 2 na pol litra,,,poisti to tým obruskom, aby nebolo malému zle z masteho.Nech to odsaje.Daj vedieť ako ste dopadli :-D
astheart
Whoot! Konečně! Zdědila jsem želízko po mamince a neměla jsem receptík! Věděla jsemsice, že těsto je podobné palačinkovému, ale nedařilo se mi ho namíchat ve správném poměru! Díky!
yogy1972
Ja mam roky po mamine toto zeliezko ale nikdy som nevedela na co to je ...Dakujem
anap
Takéto formičky mám aj ja možno 40 rokov.Receptík kamsi zapadol a vďaka Vám sa znova našiel.Spomenula som si ,že tak ako napísala garaco,dávala som si pozor,aby som namáčala len časť formičky.Vlastne mám 2 takú istú ružu a motýľa.A vždy sa to striedalo-najprv sa rozohriali obe,1 sa namočila do cestáčka a druhá sa v oleji hriala-opieklo sa ,ruža sa vybrala a formička sa dala hriať,namočila sa forma motýľ atď ,atď.Za pripomenutie vďaka...:-)
enapo
krásne sú, ja dávam pri vyprážaní kúsky mrkvy a olej sa tak neprepaľuje
spetkasoli
božemoj@eevapa , až teraz som čírou náhodou naratila na tento tvoj úžasne krásný recept. Podarilo sa ti, máš ich naozaj krásné, len som velmi smutná, nemám takéto zázračné želiezko a tak rada by som si ich narobila. Nevieš mi poradiť, kde by som toto želiezko mohla kúpiť? Veľmi pekne ďakujem za recept i za radu.
violetacamorova
Urcite to nie je jednoduche urobit tieto ruze, ale vysledok stoji za to su velmi pekne a budu krehucke ako oblatky. Ja to nevyskusam, lebo taku pomocku nemam a ani doma sme ju nemali.
smejkad
videla som ich v kinekuse, aj v tvare motyla a podobne
tusim tescoma, ale zdali sa mi kratke rucky na to, ako pri tom vybehne olej :-(
jankamade
Krása, ja som sa vďaka tete dostala k týmto želiezkam, ktoré ešte niekedy za socíku si kúpili s mojou maminou, a tak dnes sa chystám to skúšať :) ...pre tých, ktorý zháňajú želiezka, tak prikladám link  www.westmark.sk/westmark-sk/eshop/9-1-Pecenie/0/5/213-F...
...zdajú sa mi lepšie ako tie od tescomy, keďže nemajú umelú rúčku. Asi by som mala strach ponárať umelinu do rozpáleného oleja :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia