Rôzne

Slivkový lekvár bez miešania

katkafilova - fotkakatkafilova, 17. augusta 2011

Ahojte vareškári :-)
Našla som recept na slivkový lekvár bez miešania. Ide tam 5 kg sliviek vykôstkovaných, 1 kg cukru a 3 dcl octu.
V jednom recepte je napísané že všetko zmiešať a nechať stáť do druhého dňa a v druhom: že zmiešať slivky s cukrom a na druhý deň naliať do hrnca ocot a na to dať slivky s cukrom. Myslíte, že je to jedno???
A ešte jedna vec... my doma nemáme sporák na drevo len plynový sporák. Myslíte že sa lekvár môže variť aj na takomto? Nebude mi to prihárať tam kde je horák?
Veľmi pekne ďakujem za rady :-) Katka

@zareaguj


Diskusia k téme

tati2008
Ak mas cas nechaj postat do druheho dna.Tak by to bolo spravne a nie len zo slivkovym.A je jedno aky sporak,na plynovom pouzi rozptylovac plynu aj keby si mala hrniec s hrubym dnom(Zepter).Var na miernom ohni.Myslim si,ze sa da aj v rure.
sovka62
Vyskúšala som, nikdy viac, radšej si pri ňom postojím. Ten ocot som v ňom cítila aj po roku a ani nebol taký hustý ako ho mávam, keď varím klasicky.
evanaaa
Katkafilova, je tu aj recept na slivk. lekvár pečený v rúre, pozri si, je dobrý, hustý a dá sa ochutiť pár klinčekami a škoricou, prípadne, ak môžeš aj troškou rumu, nie je ho príliš cítiť ale má aj konzervačné účinky. Miešať sa veľmi nemusí, len trochu, raz za čas ho pozrieť a aj hustotu si určíš podľa dĺžky pečenia.
malusa
katkafilova,ten recept na lekvar treba robit v rure na horaku sa bude pripalovat.
tonicka53
ten rozpis surovín je na lekvár čo sa pečie v rúre /ja v elektrickej/ ale myslím, že sa môže aj v plynovej a veru nemá chybu a je to presne také množstvo surovín ako si písala. Ja slivky pomeliem, zasypem cukrom, pridám ocot a odložím do špajze-už v hlbokom plechu. Na druhý deň šupnem do rúry a za občasného miešania "upečiem" lekvár do takej hustoty, ako chcem a ako píšem hore, nemá chybu. Upečený je taký hustý, ako keď sme voľakedy varili lekvár v kotloch, ale vtedy bolo bystrických sliviek "habadéj" o šárke nebolo ani chýru, čo už . . .
bukvicka
aj ja som ten recept skúšala, presne podľa toho čo píšeš, ocot bol veľmi cítiť, ale vyskúšala som viackrát, a roky už robím tak, že pridám iba 0,5dcl octu,na slivky v hrnci navrch nasypem cukor-urobím akože čiapočku a cukor pokvapkám octom a nechám 24 h odstáť, potom varím na slabom ohni, 3 h, potom zamiešam metličkou, niekedy sú slivky vodnatejšie, tak varím dlhšie. ak máš veľa sliviek skús recept zavaráne slivky s vlaš. orechmi a rumom.
anene
Tiež a pripájam k @sovke , v novom hrnci Teschoma so sendvičovým dnom a prpalil sa. Mala so čo robiť a hrniec očistiť. Mne tiež vadí v lekvári ocot. Najlepšia klasika v medenom kotlíku. No nie vždy je to možné. Mám aj titanové hrnce raz som varila v tom klasiku a bol dborý lekvár. Posledné 2-3 roky nám vždy slivky opadnú. Nedadjú sa použiť na lekvár.

cechova
Ahojky. Ja robím ,pečiem lekváre len v rúre už roky.Vždy sa podaria!Mám skúsenosti so slivkovým,jablkovým ,mirabelkovým lekvárikom. Dokonca jablkový je tuhý ako štolverk a musím ho pred použitím rozvariť. Pridávam aj maliny,marhulky a sú vždy na jedničku,moj recept máš na mojej stránke.Nikdy nieje cítiť nič iné okrem vone ovocia.Pečiem ho v hrnci v ktorom som niekedy vyvárala plienky ....hi hi hi ,a nikdy neprihorí. A slivkový je naozaj ako od babičky.
pachola
recept na slivkový lekvár starý ,ktorý používame rodina možno 50 rokov je takýto 5 kg slivák vykôstkovaných zasypať kilom cukru a 1 deci octu ,nechať stáť 24 hodín,potom v dobrom hrnci bez miešania variť 3 hodiny
chuťovo je veľmi dobrý ,jedli sme ho ako deti lyžicami ,tak nám chutil a používali sme aj ku pečenému mäsu
evanaaa
Mal by sa použiť vínny ocot - červený, alebo len 5%-ný, ten je lahodnejší než ocot 8%-ný. Ja ho používam do jedál aj do šalátov, nie je taký "ostrý".
evicka63
Slivkový lekvár nevarený robím aj ja z 5 kg očistených na štvrťky rozkrájaných a odkôstkovaných sliviek zasypeme 1 kg cukru a necháme aspoň 12 hodín stáť. Potom do hrnca dáme 1 dl octu, vylejeme slivky a dáme na varič (plynový, stredný s platničkou) a varíme (kým sa nezačne tak naplno a potom na úspore) 5 - 6 hodín bez miešania, keď sa uvarí dáme "pektogel" a dávame do pohárov. Tento recept bol uverejnený už dávno asi 20 rokov dozdu v slovenke. Ja mám starý smaltovaný hrniec a neprihorel mi ani raz. Tak prajem veľa zdaru..
katkafilova
Ďakujem všetkým za rady :-) Asi budem lekvár nakoniec robiť v rúre...........
havino
ja mam recept,ako robi @pachola ,ale miešam ho, neda mi to a neverím tomu, nemiešať 3 hod,je dobry, robím ho roky už
mery13
Aj ja ten recept ako pachola používam už roky je fakt fantasticky ale...
miešam ho sem tam tak ako havino :-) Doporučujem naozaj tento recept v rúre a ocot ak by Ti nesedel, tak daj šťavu z jedného citróna.