Rôzne

Silikónové formy z Lidl

sovka62 - fotkasovka62, 19. marca 2013

a možno aj z iných obchodov.
Podľa zákona musí mať každý tovar, ktorý prichádza do priameho styku s potravinami (formy, panvice, hrnce, plechy a pod.) certifikát zdravotnej nezávadnosti. Ako vysvitlo po sviatku Sv. Valentína, silikónové formy, ktoré predával obchodný reťazec Lidl, tento certifikát nemali. Riešil to aj Úrad verejného zdravotníctva, Lidl certifikát nepredložil. Dokonca sa nepodarilo vypátrať výrobcu, ktorý bol na výrobkoch uvedený.
Nie je silikón ako silikón, tie ktoré sa používajú v priemysle žiadny certifikát nepotrebujú a preto môžu obsahovať aj zdraviu škodlivé látky, dokonca karcinogény.
Takže pozor pri nákupoch, pečieme a varíme doma, aby sme sa vyhli rôznym konzervantom a aditívam a sme presvedčení, že pre svoje rodiny robíme to najlepšie. Ako vidno, nie vždy sa nám to podarí.

@zareaguj


Diskusia k téme

martanka
vovka62, suhlasim s tebou. Mojej znamej sa stalo to iste a to potom, co inspirovana varechou a tortou v tvare ruze, zatuzila po rovnakej forme. Dnes ju moze zahodit, ta forma je cinsky odpad.
turistka
@sovka62 , dobre že si upozornila, mám zatiaľ len na vaľkanie cesta a môže sa použiť i namiesto papiera na pečenie. Už som uvažovala nad kúpou foriem, lebo sa mi páči to, že upečené pekne z formy vypadne. Ani by mi nenapadlo pýtať certifikát k nahliadnutiu.
violeta
Ja od zaciatku silikonovym formam neverim (od hociktoreho vyrobcu), ani vareniu v potravinovych foliach. Nemam doma ani jednu a velmi rada by som poznala nazor fundovaneho chemika.
afataga
silikonovym formam sa vyhybam, neverim im, nech su vyrobene kde chcu, stale je to umelina a ja netusim, co sa pri vysokych teplotach z toho uvolnuje
mracik9
takže si teraz môžem urobiť sadrového zajačika,len by ma zaujímalo či o tom vedia všetci čo to kúpili,asi ťažko
sovka62
Nuž, @mracik9 , práve preto som začala túto diskusiu, že asi všetci o tom nevedia. Tak nech sa dozvie čo najviac ľudí.
Ja silikónom tiež veľmi neverím a plastové nádoby som doteraz používala len skladovanie jedál v chladničke, čiže za studena. Ale teraz vážne rozmýšľam, že ani na tie som nikdy nevidela certifíkát zdravotnej nezávadnosti, tak si asi dokúpim viac nerezových misiek s vekom (pár ich mám) a budem používať len tie.
turistka
Dievčatá a ja na ňom pravidelne pracujem s chlebom, pri prekladaní nakysnutia, pri šiškách, buchtách atď :-( lepšie sa mi na ňom robí i keď ho mám položený na tablici. A to chcem ísť v mojom veku s dobou! Teraz po prečítaní Vašich príspevkov mám nad čím premýšľať.
helica
No vidíš, čo sa človek všetko nedozvie. Mňa by tiež nenapadlo hľadať certifikát, myslím si, že by to už s týmto certifikátom malo prísť na Slovensko! Dôveruj, ale preveruj!!! Čo a týka silik. podložky, toho by som sa asi nebála, skôr sa mi zdajú nebezpečné formy na pečenie. Ja som si kúpila (ale v domácich potrebách) sil.formu na bábovku, ale je mi úplne nanič. Bábovku som z nej ledva vydolovala, samozrejme celú polámanú, no a chuť, ako by bola varená a nie pečená. Tak mám o ďalšiu haraburdu domu navyše. 50-očná hliníková, nemá chybu.
radost
@sovka62
a ten výrobok-ktorý osvedčenie má-má nejaké označenie-podľa ktorého by sme mali info...??? som infoanalfabet...:-))
sovka62
Aj ja som takú mala. Bábovku som z nej dostala len ak som každý, aj ten najmenší záhyb vymazala maslom a ten povrch bábovky vyzeral akosi neprirodzene hladko. Piekla som v nej asi tri razy a išla z domu.
@radost , mal by ho mal predávajúci a ak ho budeš chcieť vidieť, mal by ti ho predložiť.
alena45
mne je silikón tak nepríjemný na dotyk a výrobky majú také jedovaté farby, že by som to nikdy nekúpila, a kolegyniam som hovorila, že do troch rokov budú čítať o jeho škodlivosti. Veď keď pozerám relácie o varení, tak nevidím žiadneho kuchára také niečo používať !
spetkasoli
@sovka , díky za toto upozornenie. Aj ja som pokukovala po silikonových formách v Lídli v Prahe a váhala, či kúpiť alebo nie. Voľba je jasná, žiadna silikonka sa v mojej kuchyni neobjaví. Ďakujem Ti za radu:)
irenaw
pár rokov dozadu varovalo české ministerstvo zdravotníctva pred niektorými silikónovými formami renomovaného českého výrobcu, mali obsahovať nepovolené množstvo olova. takže pre mňa je to jedno, neverím žiadnym. ani ma nelákajú, umelina a horúčava mi nejdú dokopy.
bubaya
Pozor treba dať aj na všetky varechy, naberačky a miešačky z umelej hmoty, ktoré sa dávajú do hrncov. Nesmú byť v teplote vyššej ako 100°C viac, ako 10 minút, býva to aj na obale napísané. Teplom sa rozkladajú, uvoľnujú sa z nich farbivá a rozkladajú sa na nejaké nechutné sajrajty. Kvalitný silikón vydrží aj 200° a môže byť v polievke aj celý deň, ale ktorý je to????? ten kvalitný? Všimnite si špičkových kuchárov a špičkové kuchyne - žiaden silikón, železo, nerez, drevo.
malina
Člověk už ani neví,co má koupit.Všude samá Čína,jídlem nás tráví Polsko.Nedávno jsem se dozvěděla,že poškrábaný teflon v hrncích nebo pánvičkách přispívá k rakovině.Jo,a v telce ukazovali,že v termoskách je z 90% azbest.Tak dobrou chuť.Ty nás nešetří.
ariela6
no to ma sklamalo naozaj su všetky silikonove formy škodlive ja som si ich teraz kupila že v nich urobim velkonočne vajička aj tu na vareche je dost vela receptov čo sa robia v tých formach tak pekne vyzeraju a teraz mam velke pochybnosti či som urobila dobre že som si tieto formy kupila aj som si prezerala cez internet zavadnost silikonovych foriem ale nič konkretne som nenašla tak neviem ako sa rozhodnem či ich vyhodim alebo čo urobim mam poriadneho chrobaka v hlave škoda že tu nie je nejaky odbornik ktory by nam vedel odpovedat
sovka62
@ariela , ak máš doklad o nákupe, choď do predajne, v ktorej si ich kúpila a požiadaj ich, nech ti ten certifikát predložia. Ak ho nemajú, nech ti vrátia peniaze. Takto to dopadlo aj V Lidl, boli si vedomí, že certifikát nemajú, tak peniaze vrátili veľmi ochotne.
hahaias
@sovka62 som rada, že si upozornila - aj ja som veľa krát stála nad formami zo silikónu a nemala som odvahu kúpiť. Vždy mi išlo, že v tej horúcej rúre ??? - no neviem. A všetkým ktorý už formy majú - použite za studena na huspeninu alebo dezert zo želatinou.
francuzska1
no super!!! som dopadla teda!!! a ja som zasa silikonovy fanusik, mam tych foriem dost vela, aj babovkovu aj mafiny, orechy, podlozky, .. no parada!!! mam sice aj klasicke plechy/formy, ale zvykla som piect skor v tych silikonovych, uz len z pohodlnosti, ze sa mi nechcelo vymazavat, ja som nikdy problem nemala, mne vzdy vsetko pekne z nich vypadlo... vratit ich uz nemozem, lebo ich uz mam velmi dlho...
irenaw
ináč aj to by bolo zaujímavé vedieť, či má silikón nejak obmedzenú životnosť a čo sa s ním deje potom
babidka
V silikonovych formach velmi nepeciem , skor ich pouzivam v studenej kuchyni . Moja dovera dostala strbinu hned pri prvej forme na babovku niekedy pred 10-12 rokmi od jednej naozaj znamej a renomovanej firmy - pri prvom peceni mi zasmradilo cely byt .Babovku zjedli sliepky . Nestazovali sa :-) Ale ....smalt je skodlivy /uz mierne prasklinky su skodlive/ , liatina je skodliva , hlinik , nerez vraj tiez , sklo aj pyrex vraj uvolnuje olovo , dokonca v terakotovych hrncoch/rimskych/ sa cosi naslo ....nevyberies si :-)Odkedy som si kupila hrniec z rady Flame od Emile Henry tak v nom stale varim - a prestala som citat o skodlivinach na internete :-))) Preco ? Lebo co ked najdem niekde "overene" tvrdenie , ze je skodlivy ? V com budem potom varit ?
sovka62
No, @babidka , keď tak čítam tvoj komentár, uvedomujem si, že sme totálne v keli. Asi by nepomohlo, ani keby sme varili na otvorenom ohni na dvore mäso alebo krumpľu napichnuté na paličke. Lebo aj opekanie je škodlivé. Tak si asi len musíme povedať, že by bola škoda, keby sme umreli celkom zdraví.
evanaaa
Aj ja nejaké tie formy mám, ale čo už, neviem, z čoho zomriem, v tomto svete už nič nie je bezpečné. Ja mám tiež tú bábovku-ružu, a nešlo mi upečené von, ale asi záleží aj od cesta, toto bolo z puding. práškov, nie z múky.
mariamka
baby citam to tu odhora dole, ja mam iba silikonovu maslovacku :) ale ine sa chcem spytat, pouzivate aj silikonovu podlozku na pecenie miesto papiera? mna uz chvilu pokusa, totiz pouzivam stale plynovu ruru hehe a nemienim sa jej vzdat :) som s nou nanajvys spokojna, zvyknuta, ale plechy klasika mazem a vysypavam mukou, lebo ani papier sa mi neosvedcil, obhorel :) ale tato podlozka hm neviem, ci sa do nej oplati investovat, bez ohladu na to, ci skodi ci nie ... ulahcila by pracu, dakujem
sovka62
Silikónové podložky mám, ale už nepožívam. Pri pečení sa akosi rozťahovali a ak som na nich mala napr. keksy, tak sa zdeformovali, poskrúcali sa im kraje. Takže ja len papier na pečenie, aj ja som už mala taký, ktorý horel, ale všetky ostatné fungujú výborne. Ak pečiem pečivo, ktoré nenatieram vajcom, dajú sa dokonca použiť dva, aj tri razy.
ajuschka
ja som kedysi dostala silikonovu formu na babovku, presne - v tvare ruze. piekla som v nej len raz lebo to z nej vobec neslo von, odvtedy je neviem kde.... silikon mi nejak nevonia
stacy77777
no, takmer to vyzerá, že si niekde budeme musieť založiť ohník, rozpálime kameň a budeme piecť na ňom, ako naši predkovia.... formičky som nekupovala,tiež som sa toho akosi bála, ale dostala som jedny na muffiny, išla som sa schválne pozrieť na štítok, vraj- IKEA- Made in Thailand...aj ma to pobavilo....pripomenulo mi to scénu z jedného filmu: "ruské súčiastky-americké súčiastky, všetky vyrobil Thaiwan...@sovka - máš úplnú pravdu,radšej zostaneme pri klasike,bábovkovú formu mám 25ročnú s jenského skla a muffiny radšej v papieri
marikafil
dievčatá, ale najprv prestaňte piť vodu - lebo vodovodné trubky sú olovené...samozrejme nie tie, čo ste si do domu namontovali vy, ale tie, ktorými sa tam voda dostáva od zdroja...
mracik9
Ale aj tak je najlepšia torta,ale bábovka z mikrovlnej rúry,to je sila.
mracik9
stacy77777,keď som si prečítala to,tak som začala pochybovať či ešte je niečo normálne.
Voňavý čerstvý nadýchaný muffin může škodit zdraví. Tedy pokud kuchař vsadí na jednorázové formičky, které obsahují nebezpečné látky. Tvrdí to sdružení Arnika, které si nechalo otestovat běžné pomůcky, které při pečení používají české rodiny. Z devíti formiček na muffiny neprošlo pět vzorků.
sovka62
@mracik , tak to je ďalšie potvrdenie toho, že treba byť stále v strehu. Ale je vôbec normálne, že to musíme robiť? Platíme si úradníkov, tí by mali byť zárukou, že sa nič podobné na trh nedostane. Nuž, asi majú iné starosti......
hubarka35
no ja neviem-neviem...čo viac škodí zdraviu či ten silikon-ked pečem raz za čas v tom,alebo fajčenie a stres u niektorých....ja mám rozne formy silikonky aj maffinkové košíčky a som spokojná-pekne to ide von....hm a podložku silikonku som len raz použila...a mám ju na dva kusy-rozrezala som si ju aj s koláčom na polku....takže podložku nepoužívam na pečenie-len papier....
nika60
Kúpila som aj ja v Lidli také veľkonočné vajíčka, ale ešte som v nej nerobila nič a asi ani nebudem,ale mašlovačku mám už dávno a tú
jedinú používam, Tú mám zo zásielkového obchodu Orion.
mramar
tak aspoň do silikonových formičiek na muffiny dám papierové muffinkové košíčky - snáď to pomôže
cucoriedocka
Veľmi zaujímavá diskusia. Ja nech robím čo robím, vždy cítim pri upečenej bábovke divnú pachuť umeliny a ešte sa z nej tak potom divno vždy grgalo... bábovkovú formu Tescoma silikónovú mám na povale a neviem čo s ňou... nepoužívam ju.... súhlasím s tým, že nevedno čo sa z tejto formy pri pečení uvoľňuje do jedla a my to potom jeme... nedávno som si kúpila mafinové košíčky Tescoma a tiež ich vystielam papierovými mafinovými košíčkami... snáď sa neotrávim(e)... Ale tomu silikónu neverím akosi... pi tej bábovkovej pachuti to mám v sebe akosi uložené tú pachuť aj obavy...
sovka62
Máš pravdu, ja ich tiež nepoužívam, istota je istota.
martanka
vovka62, suhlasim s tebou. Mojej znamej sa stalo to iste a to potom, co inspirovana varechou a tortou v tvare ruze, zatuzila po rovnakej forme. Dnes ju moze zahodit, ta forma je cinsky odpad.
turistka
@sovka62 , dobre že si upozornila, mám zatiaľ len na vaľkanie cesta a môže sa použiť i namiesto papiera na pečenie. Už som uvažovala nad kúpou foriem, lebo sa mi páči to, že upečené pekne z formy vypadne. Ani by mi nenapadlo pýtať certifikát k nahliadnutiu.
violeta
Ja od zaciatku silikonovym formam neverim (od hociktoreho vyrobcu), ani vareniu v potravinovych foliach. Nemam doma ani jednu a velmi rada by som poznala nazor fundovaneho chemika.
afataga
silikonovym formam sa vyhybam, neverim im, nech su vyrobene kde chcu, stale je to umelina a ja netusim, co sa pri vysokych teplotach z toho uvolnuje
mracik9
takže si teraz môžem urobiť sadrového zajačika,len by ma zaujímalo či o tom vedia všetci čo to kúpili,asi ťažko
sovka62
Nuž, @mracik9 , práve preto som začala túto diskusiu, že asi všetci o tom nevedia. Tak nech sa dozvie čo najviac ľudí.
Ja silikónom tiež veľmi neverím a plastové nádoby som doteraz používala len skladovanie jedál v chladničke, čiže za studena. Ale teraz vážne rozmýšľam, že ani na tie som nikdy nevidela certifíkát zdravotnej nezávadnosti, tak si asi dokúpim viac nerezových misiek s vekom (pár ich mám) a budem používať len tie.
turistka
Dievčatá a ja na ňom pravidelne pracujem s chlebom, pri prekladaní nakysnutia, pri šiškách, buchtách atď :-( lepšie sa mi na ňom robí i keď ho mám položený na tablici. A to chcem ísť v mojom veku s dobou! Teraz po prečítaní Vašich príspevkov mám nad čím premýšľať.
helica
No vidíš, čo sa človek všetko nedozvie. Mňa by tiež nenapadlo hľadať certifikát, myslím si, že by to už s týmto certifikátom malo prísť na Slovensko! Dôveruj, ale preveruj!!! Čo a týka silik. podložky, toho by som sa asi nebála, skôr sa mi zdajú nebezpečné formy na pečenie. Ja som si kúpila (ale v domácich potrebách) sil.formu na bábovku, ale je mi úplne nanič. Bábovku som z nej ledva vydolovala, samozrejme celú polámanú, no a chuť, ako by bola varená a nie pečená. Tak mám o ďalšiu haraburdu domu navyše. 50-očná hliníková, nemá chybu.
radost
@sovka62
a ten výrobok-ktorý osvedčenie má-má nejaké označenie-podľa ktorého by sme mali info...??? som infoanalfabet...:-))
sovka62
Aj ja som takú mala. Bábovku som z nej dostala len ak som každý, aj ten najmenší záhyb vymazala maslom a ten povrch bábovky vyzeral akosi neprirodzene hladko. Piekla som v nej asi tri razy a išla z domu.
@radost , mal by ho mal predávajúci a ak ho budeš chcieť vidieť, mal by ti ho predložiť.
alena45
mne je silikón tak nepríjemný na dotyk a výrobky majú také jedovaté farby, že by som to nikdy nekúpila, a kolegyniam som hovorila, že do troch rokov budú čítať o jeho škodlivosti. Veď keď pozerám relácie o varení, tak nevidím žiadneho kuchára také niečo používať !
spetkasoli
@sovka , díky za toto upozornenie. Aj ja som pokukovala po silikonových formách v Lídli v Prahe a váhala, či kúpiť alebo nie. Voľba je jasná, žiadna silikonka sa v mojej kuchyni neobjaví. Ďakujem Ti za radu:)
irenaw
pár rokov dozadu varovalo české ministerstvo zdravotníctva pred niektorými silikónovými formami renomovaného českého výrobcu, mali obsahovať nepovolené množstvo olova. takže pre mňa je to jedno, neverím žiadnym. ani ma nelákajú, umelina a horúčava mi nejdú dokopy.
bubaya
Pozor treba dať aj na všetky varechy, naberačky a miešačky z umelej hmoty, ktoré sa dávajú do hrncov. Nesmú byť v teplote vyššej ako 100°C viac, ako 10 minút, býva to aj na obale napísané. Teplom sa rozkladajú, uvoľnujú sa z nich farbivá a rozkladajú sa na nejaké nechutné sajrajty. Kvalitný silikón vydrží aj 200° a môže byť v polievke aj celý deň, ale ktorý je to????? ten kvalitný? Všimnite si špičkových kuchárov a špičkové kuchyne - žiaden silikón, železo, nerez, drevo.
malina
Člověk už ani neví,co má koupit.Všude samá Čína,jídlem nás tráví Polsko.Nedávno jsem se dozvěděla,že poškrábaný teflon v hrncích nebo pánvičkách přispívá k rakovině.Jo,a v telce ukazovali,že v termoskách je z 90% azbest.Tak dobrou chuť.Ty nás nešetří.
ariela6
no to ma sklamalo naozaj su všetky silikonove formy škodlive ja som si ich teraz kupila že v nich urobim velkonočne vajička aj tu na vareche je dost vela receptov čo sa robia v tých formach tak pekne vyzeraju a teraz mam velke pochybnosti či som urobila dobre že som si tieto formy kupila aj som si prezerala cez internet zavadnost silikonovych foriem ale nič konkretne som nenašla tak neviem ako sa rozhodnem či ich vyhodim alebo čo urobim mam poriadneho chrobaka v hlave škoda že tu nie je nejaky odbornik ktory by nam vedel odpovedat
sovka62
@ariela , ak máš doklad o nákupe, choď do predajne, v ktorej si ich kúpila a požiadaj ich, nech ti ten certifikát predložia. Ak ho nemajú, nech ti vrátia peniaze. Takto to dopadlo aj V Lidl, boli si vedomí, že certifikát nemajú, tak peniaze vrátili veľmi ochotne.
hahaias
@sovka62 som rada, že si upozornila - aj ja som veľa krát stála nad formami zo silikónu a nemala som odvahu kúpiť. Vždy mi išlo, že v tej horúcej rúre ??? - no neviem. A všetkým ktorý už formy majú - použite za studena na huspeninu alebo dezert zo želatinou.
francuzska1
no super!!! som dopadla teda!!! a ja som zasa silikonovy fanusik, mam tych foriem dost vela, aj babovkovu aj mafiny, orechy, podlozky, .. no parada!!! mam sice aj klasicke plechy/formy, ale zvykla som piect skor v tych silikonovych, uz len z pohodlnosti, ze sa mi nechcelo vymazavat, ja som nikdy problem nemala, mne vzdy vsetko pekne z nich vypadlo... vratit ich uz nemozem, lebo ich uz mam velmi dlho...
irenaw
ináč aj to by bolo zaujímavé vedieť, či má silikón nejak obmedzenú životnosť a čo sa s ním deje potom
babidka
V silikonovych formach velmi nepeciem , skor ich pouzivam v studenej kuchyni . Moja dovera dostala strbinu hned pri prvej forme na babovku niekedy pred 10-12 rokmi od jednej naozaj znamej a renomovanej firmy - pri prvom peceni mi zasmradilo cely byt .Babovku zjedli sliepky . Nestazovali sa :-) Ale ....smalt je skodlivy /uz mierne prasklinky su skodlive/ , liatina je skodliva , hlinik , nerez vraj tiez , sklo aj pyrex vraj uvolnuje olovo , dokonca v terakotovych hrncoch/rimskych/ sa cosi naslo ....nevyberies si :-)Odkedy som si kupila hrniec z rady Flame od Emile Henry tak v nom stale varim - a prestala som citat o skodlivinach na internete :-))) Preco ? Lebo co ked najdem niekde "overene" tvrdenie , ze je skodlivy ? V com budem potom varit ?
sovka62
No, @babidka , keď tak čítam tvoj komentár, uvedomujem si, že sme totálne v keli. Asi by nepomohlo, ani keby sme varili na otvorenom ohni na dvore mäso alebo krumpľu napichnuté na paličke. Lebo aj opekanie je škodlivé. Tak si asi len musíme povedať, že by bola škoda, keby sme umreli celkom zdraví.
evanaaa
Aj ja nejaké tie formy mám, ale čo už, neviem, z čoho zomriem, v tomto svete už nič nie je bezpečné. Ja mám tiež tú bábovku-ružu, a nešlo mi upečené von, ale asi záleží aj od cesta, toto bolo z puding. práškov, nie z múky.
mariamka
baby citam to tu odhora dole, ja mam iba silikonovu maslovacku :) ale ine sa chcem spytat, pouzivate aj silikonovu podlozku na pecenie miesto papiera? mna uz chvilu pokusa, totiz pouzivam stale plynovu ruru hehe a nemienim sa jej vzdat :) som s nou nanajvys spokojna, zvyknuta, ale plechy klasika mazem a vysypavam mukou, lebo ani papier sa mi neosvedcil, obhorel :) ale tato podlozka hm neviem, ci sa do nej oplati investovat, bez ohladu na to, ci skodi ci nie ... ulahcila by pracu, dakujem
sovka62
Silikónové podložky mám, ale už nepožívam. Pri pečení sa akosi rozťahovali a ak som na nich mala napr. keksy, tak sa zdeformovali, poskrúcali sa im kraje. Takže ja len papier na pečenie, aj ja som už mala taký, ktorý horel, ale všetky ostatné fungujú výborne. Ak pečiem pečivo, ktoré nenatieram vajcom, dajú sa dokonca použiť dva, aj tri razy.
ajuschka
ja som kedysi dostala silikonovu formu na babovku, presne - v tvare ruze. piekla som v nej len raz lebo to z nej vobec neslo von, odvtedy je neviem kde.... silikon mi nejak nevonia
stacy77777
no, takmer to vyzerá, že si niekde budeme musieť založiť ohník, rozpálime kameň a budeme piecť na ňom, ako naši predkovia.... formičky som nekupovala,tiež som sa toho akosi bála, ale dostala som jedny na muffiny, išla som sa schválne pozrieť na štítok, vraj- IKEA- Made in Thailand...aj ma to pobavilo....pripomenulo mi to scénu z jedného filmu: "ruské súčiastky-americké súčiastky, všetky vyrobil Thaiwan...@sovka - máš úplnú pravdu,radšej zostaneme pri klasike,bábovkovú formu mám 25ročnú s jenského skla a muffiny radšej v papieri
marikafil
dievčatá, ale najprv prestaňte piť vodu - lebo vodovodné trubky sú olovené...samozrejme nie tie, čo ste si do domu namontovali vy, ale tie, ktorými sa tam voda dostáva od zdroja...
mracik9
Ale aj tak je najlepšia torta,ale bábovka z mikrovlnej rúry,to je sila.
mracik9
stacy77777,keď som si prečítala to,tak som začala pochybovať či ešte je niečo normálne.
Voňavý čerstvý nadýchaný muffin může škodit zdraví. Tedy pokud kuchař vsadí na jednorázové formičky, které obsahují nebezpečné látky. Tvrdí to sdružení Arnika, které si nechalo otestovat běžné pomůcky, které při pečení používají české rodiny. Z devíti formiček na muffiny neprošlo pět vzorků.
sovka62
@mracik , tak to je ďalšie potvrdenie toho, že treba byť stále v strehu. Ale je vôbec normálne, že to musíme robiť? Platíme si úradníkov, tí by mali byť zárukou, že sa nič podobné na trh nedostane. Nuž, asi majú iné starosti......
hubarka35
no ja neviem-neviem...čo viac škodí zdraviu či ten silikon-ked pečem raz za čas v tom,alebo fajčenie a stres u niektorých....ja mám rozne formy silikonky aj maffinkové košíčky a som spokojná-pekne to ide von....hm a podložku silikonku som len raz použila...a mám ju na dva kusy-rozrezala som si ju aj s koláčom na polku....takže podložku nepoužívam na pečenie-len papier....
nika60
Kúpila som aj ja v Lidli také veľkonočné vajíčka, ale ešte som v nej nerobila nič a asi ani nebudem,ale mašlovačku mám už dávno a tú
jedinú používam, Tú mám zo zásielkového obchodu Orion.
mramar
tak aspoň do silikonových formičiek na muffiny dám papierové muffinkové košíčky - snáď to pomôže
cucoriedocka
Veľmi zaujímavá diskusia. Ja nech robím čo robím, vždy cítim pri upečenej bábovke divnú pachuť umeliny a ešte sa z nej tak potom divno vždy grgalo... bábovkovú formu Tescoma silikónovú mám na povale a neviem čo s ňou... nepoužívam ju.... súhlasím s tým, že nevedno čo sa z tejto formy pri pečení uvoľňuje do jedla a my to potom jeme... nedávno som si kúpila mafinové košíčky Tescoma a tiež ich vystielam papierovými mafinovými košíčkami... snáď sa neotrávim(e)... Ale tomu silikónu neverím akosi... pi tej bábovkovej pachuti to mám v sebe akosi uložené tú pachuť aj obavy...
sovka62
Máš pravdu, ja ich tiež nepoužívam, istota je istota.