Rôzne

Sieťka z údenej rolky

pacun110 - fotkapacun110, 15. októbra 2012

Priatelia!
Poraďte mi, prosím vás, rýchly, bezpečný (lebo mi to furt spadne na
zem) a hlavne ŠETRNÝ spôsob, ako odstrániť z uvarenej údenej
rolky tú sieťku, ktorá je pre mňa jedna z najväčších záhad
mäsiarského umenia - kôli čomu sa tam dáva, to chápem, ale ako
ju "vyzliecť" tak, aby mäso ostalo úhľadné, celistvé a dalo sa pekne
krájať - to je už mimo mojej mysle..
Ďakujem krásne !

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
á sieťka by sa mala pred varením odtiahnuť kúsok po kúsku od celej šunky, niekedy je už aj tak do mäsa zavarená,je to jeden z mála prípadov, keď pri varení hreším jak kočiš. Naposledy som tu mala susedky na návštevu, šunka uvarená spolu so sieťkou, suseda, čo má zrejme lepšie nervy ako ja sa, s tým piplala asi pol hodinu, zatiaľ by bola uštrikovala pol svetra..:-). Neuveríš, naposledy som ju vyzliekla ešte pred varením, vôbec sa nerozpadla, len neručím, že to vždy dopadne na 1.
turistka
Šunku v sieťke nekupujem z tohto dôvodu, radšej kúpim údené mäso a to si podľa potreby nakrájam. Alebo mám tzv šunkovar, nie je údená ale chutná a viem, čo v nej mám
tatranocka
Aj moja mamka ju vyzlieka pred varením a drží vcelku.Myslím,že uvarená sa dá vyzliecť,ale musí to byť hneď,zahorúca,po vychladnutí už je to marné (a na nervy).A krájať ju môžeš,až keď vychladne a ostrým nožom.Trošku ztuhne a pekne drží pokope.Každé mäso krájam vychladnuté a potom prihrejem,keď treba podávať teplé.
marika9
Ja šunku vyzliekam po vychladnutí, lebo sa bojím, že sa rozpadne. Obrním sa trpezlivosťou a nožom nakrajujem oká. Niekedy mi to pripadá ako práca zo žiletkou. Ale zatiaľ sa mi darilo. Keď mi odpadne nejaký kúsok mäsa, náš psík sa veľmi poteší. Tak to neriešim.
bojar
ja manželku vyzliekam pred zahriatím a až potom rozohrejem. Inokedy ju rozpálim až do biela obyčajne takouto poznámkou
sieťka nejde dole ani pred ani po naposledy keď som s ňou bojoval som bol do biela rozpálený ja a tých svatých hádam ani nieje čo som ich spomenul A TAK TÚTO ŠUNKU NEKUPUJEME!
evanaaa
Možno by bolo vhodné po odstránení pred varením a z obavy, že sa mäso rozpadne ju previazať kuchárskou niťou-špagátikom, ten potom po uverení ide dolu ľahšie. Ja taký problém nepoznám, ešte som takú šunku nemala.
mijaita
To uz je davno, co jsem kupovala tuhle rolku a vim o cem mluvis. Po prvnim piplani se s niti jsem to uz nikdy nepekla jinak, nez odstranene. Nikdy se mi nic nerozbalilo. Resit to opravdu muzes bilym provazkem, ten se nepripece! Je to celkem logicke, parek svlikaci take neoloupes po ohrati! :-)
sovka62
Rolovanú šunku som kúpila len raz, ešte ako mladá (a tým pádom nasprostastá) gazdiná. Mala byť v Veľkej noci a kúpila som ju asi týždeň vopred. Zavesila som ju v studenej špajzi, veď aj v obchode visela. Asi po štyroch dňoch som zistila, že na pokrievke hrnca s masťou, ktorý stal práve pod tou zavesenou šunkou (ale to som si hneď neuvedomila) sa objavili akási bodky. Skúsila som prstom, boli mazľavé a keď som privoňala k prstu, smrdelo to ako šľak. Až potom mi napadlo zdvihnúť hlavu a pozrieť na tú rolku. Už sa na nej nazberala ďalšia smradľavá kvapka. Tak som šunku zvesila, rozbalila, celý stred bol zeleno-sivý a smrdela tak, že som kuchyňu prievanom vetrala dve hodiny. Šunka skončila v odpade a tým som s týmto artiklom definitívne prerušila styky, takže som sa ani nedozvedela, že sa tá sieťka na ňu môže privariť!
evas13
Naučila som sa od mäsiarov vyberať dobrú mäsovú šunku rolovanú do sieťky. Chytíš rolku poriadne ju postláčaš, keď ti pod prstami pracuje je mastná, alebo chrunová, musí byť tvrdá z každej strany, nejaký ten slaninový pás nie je na škodu.Takto vybratá rolka šunky je v strede mäsovbá a nie mastná a samá chruna. Pred varením si sieťku uvoľním, ak ako to robí @medulienka122 , sem tam po prestrihujem a získam veľké oká, dám variť. Po uvarení nechám vo vode mierne vychladnúť a potom sieťku prestrihnem a stiahnem, nechám v hrnci vychladiť a krájam.
kadely
Neuděláš chybu, když odstraníš síťku už před vařením. Dávám přednost volnému masu, ale když už tu rolku žena donese... A nerozpadne se.
kadely
Neuděláš chybu, když odstraníš síťku už před vařením. Dávám přednost volnému masu, ale když už tu rolku žena donese... A nerozpadne se.
bozulka
Najlepšie nekupovať lebo nikdy nevieš čo kúpiš...Keď už chceš údené tak jedine kus mäsa bez sieťky a bez vakuového obalu.Každý takýto obal v sebe skrýva ...nechcem vám pokaziť chuť.
evas13
@bozulka s týmto názorom súhlasí, nie je nad dobré kvalitné mäsko, ale čo keď niekto chce pliecko, ktoré je lacnejšie?
bozulka
Ja viem @evas13 , v mnohých rodinách sú dnes veľké finančné problémy,a jesť sa chce a chute sú potvorské,ale čomu dávať prednosť zdraviu alebo...?Nehladiac nato,že údenie je aj škodlivé.Neboj aj ja 1-2x ročne neodolám,v mojom veku je to ťažké keď sme mali zaužívané rôzne kaše väčšinou s opečeným údeným mäsom,ale Nový rok a Veľká noc by sa mi ani bez údeného nerátala.Takže...to rikujem aj keď od syna dostávam "hubovú"...čo už...
dunkelmi
Výrobcovia udenej rolky, by mali uvádzať aj recept ako tú sieťku po uvarení odstrániť. Inak, nervy mám aj ja na to a radšej kúpujem udené v celku a pokiaľ možno udené prirodzeným dymom.
jaynee
síce reagujem asi neskoro, ale hádam môžem tiež prispieť, svokra tá sa teda unadávala, lebo robila zásadnú chybu, rolku hneď po uvarení vybrala a z horúcej to drápala, po prvé, pálilo ju to jak ďas a rozpadalo sa jej to, že sa svokor smial, že to vyzerá ako kurča keď stúpi na mínu.....mňa to naučila mama a ja to robím takisto a mám krásnu rolku vôbec neotrhanú..a postup? Po uvarení v tlaku ju ani neotváram ale vyložím na balkón nech vychladne najlepšie uvariť večer a ráno ju otvorím, vyberiem z tej vody nastrihnem a krásne sieťka zíde v jednom kuse, rolka neoschne, je krásne pevná, šťavnatá a neotrhaná...:)
labor1
Po prečítaní všetkých príspevkov sa mi zdá, že tu nikto nevie variť veľkonočnú rolku a klobásu. Ja som kúpil rolku v Maďarsku, pretože u nás nerobia dobré rolky (iba ak farmári) a klobásu našu, slovenskú. Rolka je vyrobená z bravčového pliecka - trocha prerastená, napácovaná v slanom náleve, zrolovaná, zabalená do sieťky a vyúdená tak ako domáce údeniny a nie priemyselne (viď foto). Rolka a klobása sa správne nie varí ale dusí tak ako bežná šunka, aby bola mäkká a šťavnatá. Udusiť rolku vieme tak, že dáme zohriať vodu v hrnci a keď bude voda horúca (80 stupňov Celzia), vložíme rolku do mikroténového sáčku, sáčok s rolkou ponoríme do vody tak ako hlboko vieme, sáčok vytiahneme a zaviažeme tak, aby v sáčku zostalo čo najmenej vzduchu. Keď je už rolka zabalená v mikroténovom sáčku, môžeme ju začať dusiť vo vlastnej šťave pri teplote asi 80 st. C asi 2 - 3 hodiny(1 - 2 kg rolky). Ja dávam do hrnca na spodok kovový rošt, ktorý slúži na naparovanie knedlí kvôli tomu, aby nám sáčok neprihorel o spodok hrnca. Keď je rolka udusená, vytiahneme sáčok z vody (budeme vidieť, že má peknú šťavu, ktorá nám neunikla do vody) ponoríme túto do studenej vody a pod tečúcou vodou ju vychladíme do studena tak, aby nám šťava zostala v rolke. Rolku potom necháme chvíľu vychladnúť v chladničke, potom sáčok otvoríme a sieťku stiahneme bez väčšieho problému a bez kúska mäsa na sieťke. Tak isto dusím aj klobásu a všetka dobrota zostane v nej.