Rôzne

Semienka z " Pánskej tekvice "

mariaklara - fotkamariaklara, 3. novembra 2011

Keď som bola malá, tak sme doma v zime, vždy v sobotu večer piekli tzv. " Pánsku tekvicu ". Bola to tekvica oranžovej farby, hrubá asi 3 - 4, možno aj 5 cm. Bola to fantastická chuť, možno ani zákusok by sa jej nevyrovnal. Chcem vás poprosiť, ak niekto také semienka máte, či by ste mi mohli poslať? V obchode som také semienka nenašla. Budem veľmi vďačná, ak sa mi niekto ozve.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
ahoj, Pánska tekvica je tekvica tekvica goliáš, nie? myslím, aj tá je taká hrubá a ozanžová...
alena45
nie, Marianka, pánska je svetlosivej farby na povrchu a vnútri sýto oranžová, sploštená a má trochu iné semiačka. Sú väčšiie a veľmi pevné, dvojfarebné. Možno by som semeno našla, ale je už asi veľmi staré. Opýtam sa kamarátky, tuším ju mala tento rok.
sovka62
Mariaklara, semienka tekvice sa dovážajú z Maďarska, máame ich každý rok, ale momentálne si neviem spomenúť na názov odrody. Ozvi sa na jar, napíšem ti názov a môžeš ju pohľadať v záhradkárskych obchodoch.
helca103
pečená pánska tekvica ..... mňam ..... dala by som si , len neviem kde ju zohnať
babidka
Ta svetlosiv-zelankava tekvica je ohromne dobra a my si ju kupujeme v Madarsku - u nas sa jej akosi nedarilo .Ale u nas sa da vypestovat podobana tekvica - asi prave ta , ktoru spominas @mariaklara .Oranzova . U nas ju volaju peciarka a nakrajana na pasiky sa pecie v rure a potom sa alebo zje "iba tak" , alebo sa prepasiruje , ochuti a je sa s loksou alebo pecenymi zemiakmi .Neviem , ci hovorime o tej istej tekvici . mala som ju asi pred 2 rokmi ale semienka mi v zime splesniveli lebo som ich asi zle ocistila . Pyre z nej sa dalo jest naozaj ako dezert . Uz som sa pytala po susedkach , ci ju nemaju ale kazdy teraz pestuje cukinu a patizon a na peciarku sa zabudlo . Vzhladom dost pripomina hokkaido , ale nemyslim si , ze je to ten isty druh . Nie som nijaka vasniva zahradkarka :-)
marianna76
Mariaklara ja som dnes kúpila tekvicu plazivú ,veltruská, je tu napísané na sáčku, je tá sploštená a vo vnútri oranžová , kúpila som ju v baumaxe
marianna76
idem sa pochváliť.... narástla mi tekvica a je taká ako Alenka písala, na povrchu šedá... a sploštená.... tak sa teším