Varenie

Rybia omacka

kristikk - bez fotkykristikk, 8. októbra 2014

Ahojte, prosim poradte.
Zboznujem thajsku kuchynu a skusam aj doma nejake recepty a konecne som si kupila aj rybiu omacku.
Chcem sa spytat tych co s nou uz varili, ako to ma vonat?
Dnes som moju otvorila a doooost smrdi :( neviem ci to tak ma byt, alebo je pokazena?
Mala by byt kvalitna, v zlozeni ma len 70% ancovicky, sol, cukor, voda... a doba spotreby az do 2016.
Cakala som ze to bude riadna rybacina, ale je to ako pokazena ryba az, aspon tak sa mi zda... uplne inak ako ancovicky.
Je to normalne?

@zareaguj


Diskusia k téme

marcel83
Ten, kto nieje zvyknutý na rybiu omáčku, tomu samotná smrdieť bude. Je to fermentovaná ryba.

Ja ju používam len v studenej kuchyni, alebo len na pokvapkanie pokrmu, prípadne ako zvlášť v miske napríklad k sushi.
methi
Tepelnou upravou sa ten smrad strati. Neboj sa toho. Ak je datum spotreby vporiadku, tak by to malo byt ok. Odbornik na taketo veci je tu @2010 urcite ti poradi. ;)
1x milad
kimlo
Ja mam suseda vietnamca, a tuto aromu velmi dobre poznam... Tvoja omacka je v poriadku. :-)
kopretina
Mám originál thajskou, je pravda, že smrdí, ale v jídle to pak vůbec není cítit a používám ji bez problémů. I na teplo - do číny.
alexdidi
Tiež si myslím, že je v poriadku. Naozaj nám takto surová značne smrdí, ale varením sa "vysmradí" a jedlo výborne dochutí. Mám rada thajsku kuchyňu a často ju aj robím.
kristikk
Super! Dakujem vsetkym za odpovede... skusila som ju dnes dat do omacky a chutilo to vyborne, len som sa obavala, aby som sa neotravila, ak je to nahodou pokazene :) ale zatial mi nic nie je, tak je to ok. Budem teda pouzivat... len to asi nesmiem dat ovonat manzelovi, lebo mi to vyhodi :D
2010
Anglictina ma pekne slovo - acquired taste- (nadobudnuta chut),
 en.wikipedia.org/wiki/Acquired_taste...

ci su to olivy alebo kozi syr, syrecky alebo pivo, tak je to aj so smrdlavou rybacou omackou.Ta dava tu spravnu umami - chut thajskej kuchyni tak ako Vegeta slovenskej. Cheers